Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 526
Prowadzenie chowu i inseminac…

Lochy, które wychowują liczne mioty, często nie są w stanie spożyć wystarczającej ilości paszy. W związku z tym należy

A. zmniejszać wielkość dawki i obniżać jej wartość odżywczą
B. zmniejszać wielkość dawki, a zwiększać jej wartość odżywczą
C. karmić je częściej paszą objętościową
D. karmić je 'do woli' paszą balastową
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jak nazywamy opisaną mieszankę paszową?

„Mieszanka paszowa zaspokajająca szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt, u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom".

źródło: Ustawa z dnia 22.07.2006 roku „O paszach".

A. Leczniczą.
B. Dietetyczną.
C. Uzupełniającą.
D. Pełnoporcjową.
ROL.11 Pytanie 532
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najlepszym czasem na unasiennianie krów jest druga część fazy rujowej oraz początek fazy porujowej, to znaczy w okresie od 12 do 24 godziny od początku rui. W jakim przedziale czasowym powinien być przeprowadzony zabieg unasienniania, jeżeli rui właściwa rozpoczęła się około 5 rano?

A. W godzinach od 8 do 20
B. W godzinach od 12 do 24
C. W godzinach od 17 do 5
D. W godzinach od 15 do 3
ROL.11 Pytanie 538
Prowadzenie chowu i inseminac…

Gdzie zaczyna się mały krwiobieg?

A. w prawym przedsionku
B. w lewym przedsionku
C. w lewej komorze
D. w prawej komorze
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Czym jest hipowolemia?

A. obniżona liczba elementów morfotycznych krwi
B. zwiększona objętość krwi krążącej
C. zmniejszona objętość krwi krążącej
D. zwiększona objętość osocza
ROL.11 Pytanie 544
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kością należącą do kończyny dolnej jest kość

A. klinowa
B. promieniowa
C. strzałkowa
D. sitowa
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Scyntygrafia to technika obrazowania stosowana w medycynie nuklearnej, która polega na podawaniu do organizmu substancji chemicznych, zazwyczaj farmaceutyków oznakowanych

A. związkami baru
B. związkami jodu
C. radioizotopami
D. węglem
ROL.11 Pytanie 553
Prowadzenie chowu i inseminac…

W dobrej kiszonce na każde 3 części kwasu mlekowego powinna przypadać najwyżej 1 część kwasu

A. mrówkowego.
B. propionowego.
C. masłowego.
D. octowego.
ROL.11 Pytanie 558
Prowadzenie chowu i inseminac…

Opis dotyczy rasy

Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpaleniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarte tuby, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu.

A. piemontese.
B. salers.
C. charolaise.
D. hereford.