Filtrowanie pytań
Optymalna temperatura przechowywania porcji świeżego nasienia knura wynosi
Jakie z poniższych działań jest zabronione w ekologicznym hodowli zwierząt?
Aby tarczyca mogła działać prawidłowo, niezbędny jest
Szyszynka wytwarza hormon
Lochy, które wychowują liczne mioty, często nie są w stanie spożyć wystarczającej ilości paszy. W związku z tym należy
Proces polegający na eliminacji wszelkich szkodliwych owadów to
Przeprowadzając badanie fizykalne żołądka u psa, należy zbadać obszar
Jak nazywamy opisaną mieszankę paszową?
„Mieszanka paszowa zaspokajająca szczególne potrzeby żywieniowe, która ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych i jest przeznaczona dla zwierząt, u których procesy trawienia, przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub uległy nieodwracalnym zmianom". źródło: Ustawa z dnia 22.07.2006 roku „O paszach". |
Zastosowanie nasienia samca tej samej rasy do unasiennienia samicy stanowi przykład
Narzędzie widoczne na zdjęciu to

Najlepszym czasem na unasiennianie krów jest druga część fazy rujowej oraz początek fazy porujowej, to znaczy w okresie od 12 do 24 godziny od początku rui. W jakim przedziale czasowym powinien być przeprowadzony zabieg unasienniania, jeżeli rui właściwa rozpoczęła się około 5 rano?
Jaki parametr jest analizowany w morfologii krwi?
Dyskopatie to choroby
Przedstawiony na ilustracji sprzęt służy do

W ekologicznej hodowli świń nie ma zakazu
Wzrost liczby leukocytów to
Gdzie zaczyna się mały krwiobieg?
Najmniej szybkim sposobem poruszania się konia jest
Rysunek przedstawia krowę należącą do typu użytkowego

Czym jest hipowolemia?
Przed wysłaniem do ubojni, stado brojlerów jest badane pod kątem obecności pałeczek
Numer identyfikacyjny lochy, który należy wpisać do „Zaświadczenia unasienniania loch/loszki”, to
Kością należącą do kończyny dolnej jest kość
Ubój bezpośredni nie obejmuje
Najlepszymi kozami do pozyskiwania mleka są osobniki rasy
Nie jest konieczne przeprowadzanie badania przedubojowego, aby ocenić mięso jako "zdatne do spożycia przez ludzi"?
Jak należy podawać roztwory oleiste?
Aby zwiększyć jakość wołowiny pozyskiwanej z stad krów mlecznych, przeprowadza się krzyżowanie między tymi krowami a buhajami ras mięsnych. W tym procesie wykorzystuje się buhaja rasy
Jak długo trwa okres ciąży u klaczy?
Jaką najkrótszą długość uwięzi musi posiadać pies?
Scyntygrafia to technika obrazowania stosowana w medycynie nuklearnej, która polega na podawaniu do organizmu substancji chemicznych, zazwyczaj farmaceutyków oznakowanych
W dobrej kiszonce na każde 3 części kwasu mlekowego powinna przypadać najwyżej 1 część kwasu
Rodentycydy to substancje
Mleko UHT to mleko, które zostało poddane wpływowi
Do czego używa się sztyftu kaustycznego?
Kość krucza występuje u
Opis dotyczy rasy
| Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpaleniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarte tuby, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu. |