Filtrowanie pytań
ROL.12 Pytanie 41
Wykonywanie weterynaryjnych c…
A. odznacza się wysoką jakością
B. pochodzi od zwierzęcia w dobrej kondycji zdrowotnej
C. posiada wyższe wartości odżywcze
D. jest zdatne do spożycia przez ludzi
ROL.12 Pytanie 42
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jaką chorobę zakaźną należy zwalczać obowiązkowo?
A. afrykański pomór świń
B. motylica bydła
C. kokcydioza drobiu
D. zapalenie płuc koni
ROL.12 Pytanie 43
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Który z poniższych organów nie należy do Inspekcji Weterynaryjnej?
A. Graniczny Lekarz Weterynarii
B. Wojewódzki Lekarz Weterynarii
C. Główny Lekarz Weterynarii
D. Gminny Lekarz Weterynarii
ROL.12 Pytanie 44
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Do zakresu obowiązków Inspekcji Weterynaryjnej nie wchodzi
A. zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt
B. nadzór nad produkcją pasz
C. badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego
D. leczenie chorób odzwierzęcych
ROL.12 Pytanie 45
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W trakcie typowej inspekcji poubojowej tusze oraz organy wewnętrzne świń są poddawane procesowi
A. podłużnego cięcia serca w celu udostępnienia komór i przecięcia przegrody międzykomorowej
B. oględzin płuc, tchawicy i przełyku
C. badania palpacyjnego śledziony
D. cięcia i analizy węzłów chłonnych podżuchwowych
ROL.12 Pytanie 46
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W załączniku do jakiego dokumentu znajduje się lista chorób zakaźnych, które muszą być rejestrowane?
A. rozporządzenia MRiRW z dnia 16 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zamieszczanych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych
B. rozporządzenia MRiRW z dnia 21 listopada 2008 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt, dla których sporządza się plany gotowości ich zwalczania
C. ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
D. ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
ROL.12 Pytanie 47
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Ubój sanitarny polega na uboju zwierzęcia
A. po urazie lub incydencie
B. w rzeźni po dokonaniu sanitizacji
C. w rzeźni o obniżonych standardach higienicznych
D. chorego na chorobę zakaźną lub podejrzanego o zakażenie
ROL.12 Pytanie 48
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Materiałem wykorzystywanym w badaniach dotyczących choroby Aujeszkyego jest
A. filar przepony
B. pień mózgu
C. mocz
D. krew
ROL.12 Pytanie 49
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W trakcie transportu zwierzęta
A. można wciągnąć za rogi lub kończyny do środka transportu
B. muszą być w pozycji stojącej przez cały czas
C. można je przywiązywać za rogi
D. nie mogą być przypięte za kółka nosowe
ROL.12 Pytanie 50
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Tuberkulinizację bydła przeprowadza się u zwierząt, które mają więcej niż
A. 3 tygodnia.
B. 3 miesiąca.
C. 6 miesiąca.
D. 6 tygodnia.
ROL.12 Pytanie 51
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Czy koty wymagają obowiązkowego szczepienia przeciwko wściekliźnie?
A. Nie.
B. Tak, co 2 lata.
C. Tak, jedynie gdy wychodzą na zewnątrz.
D. Tak, raz na rok.
ROL.12 Pytanie 52
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Kto odpowiada za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. powiatowy lekarz weterynarii
D. producent żywności
ROL.12 Pytanie 53
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Do badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszania potrzebne są:
A. pepsyna, H2SO4, woda destylowana.
B. podpuszczka, H2SO4, woda z kranu.
C. pepsyna, HCl, woda z kranu.
D. podpuszczka, HCl, woda destylowana.
ROL.12 Pytanie 54
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Skrót dla Dobrych Praktyk Produkcyjnych to
A. HACCP
B. GHP
C. DPP
D. GMP
ROL.12 Pytanie 55
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Dokument "Informacje dotyczące łańcucha pokarmowego zwierząt przeznaczonych do uboju" wypełnia
A. właściciel rzeźni
B. urzędowy lekarz weterynarii
C. kierowca transportujący zwierzęta
D. właściciel zwierząt
ROL.12 Pytanie 56
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Numery identyfikacyjne zwierząt znajdują się na kolczyku
A. bydła
B. kóz
C. świń
D. owiec
ROL.12 Pytanie 57
Wykonywanie weterynaryjnych c…
System HACCP identyfikuje zagrożenia fizyczne w żywności jako obecność
A. szkła
B. pestycydów
C. bakterii
D. pasożytów
ROL.12 Pytanie 58
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie aspekty nie są kontrolowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej?
A. warunków transportu ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
B. przestrzegania norm higienicznych przez pracowników w rzeźni
C. świeżości mięsa w sklepach mięsnych
D. procesu rozładunku zwierząt w rzeźni
ROL.12 Pytanie 59
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Badanie przedubojowe wykonuje się
A. do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem.
B. do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem.
C. do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem.
D. do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem.
ROL.12 Pytanie 60
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Zawartość układu pokarmowego zwierząt rzeźnych klasyfikowana jest jako materiał
A. kategorii 3
B. kategorii 2
C. kategorii 1
D. SRM
ROL.12 Pytanie 61
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Do badania w kierunku BSE pobiera się próby od bydła poddanemu normalnemu ubojowi w wieku powyżej
A. 72 miesięcy.
B. 96 miesięcy.
C. 24 miesięcy.
D. 48 miesięcy.
ROL.12 Pytanie 62
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Sprawdzanie mięsa pod kątem obecności włośni jest wymagane po dokonaniu uboju?
A. dzików oraz danieli
B. nutrii oraz koni
C. świń oraz zajęcy
D. bydła oraz strusi
ROL.12 Pytanie 63
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Krowa doznała złamania nogi. Żeby zachować wartość rzeźną zwierzęcia, należy
A. wykonać eutanazję zwierzęcia
B. przeprowadzić ubój sanitarny
C. zrealizować ubój z konieczności
D. jak najszybciej przewieźć zwierzę do rzeźni
ROL.12 Pytanie 64
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Co należy zrobić, jeśli materiał kategorii 3 miał kontakt z SRM?
A. nie ma potrzeby podejmowania żadnych działań
B. należy go zdezynfekować i traktować jak materiał kategorii 3
C. całość należy traktować jak SRM
D. materiał kategorii 3 powinien być przeniesiony do kategorii 2
ROL.12 Pytanie 65
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Przepływ powietrza mierzy się za pomocą
A. anemometru.
B. oscyloskopu.
C. higrometru.
D. anemostatu.
ROL.12 Pytanie 66
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W przypadku uboju, badanie przedubojowe można przeprowadzić w gospodarstwie pochodzenia
A. bydła
B. świń
C. koni
D. kóz
ROL.12 Pytanie 67
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W jakim przypadku stosuje się zakaz szczepień?
A. wściekliźnie
B. nosówce
C. pryszczycy
D. włośnicy
ROL.12 Pytanie 68
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W ustawie dotyczącej ochrony zdrowia zwierząt termin kwarantanna oznacza
A. oddzielny budynek przeznaczony na tymczasowy pobyt zwierząt
B. izolację zwierząt w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się choroby zakaźnej
C. okres, który musi minąć po podaniu leku, aby został usunięty z organizmu zwierzęcia
D. teren przechowywania zwierząt
ROL.12 Pytanie 69
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 r. dotyczącą ochrony zdrowia zwierząt oraz zwalczania chorób zakaźnych u zwierząt, obowiązkowemu szczepieniu przeciwko wściekliźnie podlegają
A. fretki mające paszport
B. wszystkie psy, które są starsze niż 3 miesiące
C. koty wychodzące, które mają więcej niż 6 miesięcy
D. lisy żyjące na wolności w całym kraju
ROL.12 Pytanie 70
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jak podaje się tuberkulinę?
A. podskórnie w dawce 1 ml
B. podskórnie w dawce 0,1 ml
C. śródskórnie w dawce 0,1 ml
D. śródskórnie w dawce 1 ml
ROL.12 Pytanie 71
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Strefa otaczająca teren zagrożony, podlegająca ograniczeniom, szczególnie związanym z zakazami lub nakazami dotyczącymi ruchu zwierząt, to strefa
A. zapowietrzony
B. zakaźny
C. niezagrożony
D. buforowy
ROL.12 Pytanie 72
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Pasza, która spełnia specyficzne wymagania żywieniowe, a także różni się od standardowo stosowanych mieszanek paszowych z uwagi na unikalny skład fizykochemiczny lub metodę przygotowania, i jest przeznaczona dla zwierząt, u których procesy trawienne, przyswajania oraz metabolizmu są lub mogą być chwilowo zakłócone lub doznały nieodwracalnych zmian, nosi nazwę
A. lecznicza
B. uzupełniająca
C. dietetyczna
D. pełnoporcjowa
ROL.12 Pytanie 73
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Minimalna temperatura wody w sterylizatorach umiejscowionych w rzeźniach powinna wynosić co najmniej
A. 55°C
B. 100°C
C. 63°C
D. 82°C
ROL.12 Pytanie 74
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Mleko UHT to mleko, które zostało poddane wpływowi
A. bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
B. bardzo niskiego ciśnienia przez kilkanaście sekund
C. promieniowania UV przez kilka sekund
D. niskiej temperatury przez kilka minut
ROL.12 Pytanie 75
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Analiza danego stada bydła pod kątem brucelozy odbywa się
A. dwa razy w roku
B. co trzy lata
C. raz na rok
D. co pięć lat
ROL.11 Pytanie 76
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zabieg pielęgnacyjny polegający na usuwaniu martwej sierści (trymowanie) wykonywany jest głównie
A. u psów.
B. u koni.
C. u owiec.
D. u kóz.
ROL.11 Pytanie 77
Prowadzenie chowu i inseminac…
Pasza, która jest produktem ubocznym w procesie tłoczenia oleju rzepakowego na zimno, występująca w formie płytek i zawierająca około 30-34% białka oraz 9-13% tłuszczu, to
A. młóto
B. makuchy
C. śruta poekstrakcyjna
D. ekspelery
ROL.11 Pytanie 78
Prowadzenie chowu i inseminac…
Koza wykazuje oznaki niepokoju, wydaje dźwięki, porusza ogonem, unosi włosy na grzbiecie, często oddaje mocz w niewielkich ilościach, a po dotyku w okolicy lędźwiowej może reagować za pomocą wygięcia grzbietu lub przykucnięcia. W oparciu o te symptomy można ocenić, że koza jest
A. chora
B. złośliwa
C. w rui
D. nerwowa
ROL.11 Pytanie 79
Prowadzenie chowu i inseminac…
Skąd pobiera się próbki do analizy w kierunku BSE?
A. z rogów Ammona
B. z rdzenia kręgowego
C. z pnia mózgu
D. z istoty szarej kory mózgowej
ROL.11 Pytanie 80
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jelito czcze stanowi fragment jelita
A. grubego
B. krętego
C. cienkiego
D. ślepego