Filtrowanie pytań
W procesie uboju drobiu oparzanie odbywa się tuż przed
Metoda diagnostyczna, która nie wymaga ingerencji, a służy do analizy bioelektrycznej aktywności mózgu, to
Gdzie uchodzi przewód żółciowy?
Zgłoszenie zamiaru uboju świń na własny użytek powinno być dokonane u Powiatowego Lekarza Weterynarii?
Określ temperaturę krytyczną, powyżej której plemniki buhaja ulegną gwałtownemu uszkodzeniu, na przykład podczas wydobywania nasienia z pojemnika.
W pierwszym etapie po oparzeniu zwierzęcia należy zastosować
Który system żywienia bydła opasu ma najkrótszy czas trwania?
Jaką chorobę zakaźną należy zwalczać obowiązkowo?
Jakim przyrządem dokonuje się pomiaru natężenia oświetlenia w obiektach inwentarskich?
W jakiej metodzie diagnostyki koproskopowej na dnie pojemnika można znaleźć pasożyty?
Aby zapewnić właściwe warunki w kurniku, konieczne jest utrzymanie wilgotności względnej powietrza w zakresie
Gdzie najczęściej dokonuje się pomiaru tętna u psa i kota?
Na podstawie informacji dotyczącej sposobu przeprowadzenia odkażania w przypadku podejrzenia enzootycznej białaczki bydła, określ ile litrów środka biobójczego potrzeba do profilaktycznego odkażenia 30 metrów kwadratowych powierzchni.
(...) III. Odkażanie 1.Odkażanie polegające na niszczeniu czynników chorobotwórczych obecnych w środowisku jest przeprowadzane przy użyciu: 1) środków fizycznych; 2) produktów biobójczych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepisów o produktach biobójczych; 3) środków biologicznych (z udziałem bakterii nitryfikacyjnych) stosowanych do odkażania obornika i gnojowicy. 2.Odkażanie przy użyciu produktów biobójczych polega na zastosowaniu: 1) pół litra roztworu takiego produktu na 1 m2 powierzchni – w przypadku odkażania profilaktycznego; 2) co najmniej jednego litra roztworu środka dezynfekcyjnego na 1 m2 powierzchni |
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
Fragment rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2007r. w sprawie pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu |
§ 5 |
1. Wytwórca pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu prowadzi wewnętrzną kontrolę, jakości i przestrzegania zasad higieny w procesie wytwarzania tych pasz, obejmującą: 1) okresową ocen jakości wytwarzanych pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu, w tym w zakresie: a. zawartości substancji czynnej w 1 gramie paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu, b. homogeniczności paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu – wykonywaną raz w roku oraz po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania paszy nieprzeznaczonej do obrotu. |
Miejsce, w którym przebywają zwierzęta i gdzie urzędowy lekarz weterynarii zdiagnozował jeden lub więcej przypadków choroby zakaźnej zwierząt, to
Aby zapobiec powikłaniom bakteryjnym w trakcie zakaźnej choroby wirusowej, stosuje się
Jakie rasy bydła należą do typu mlecznego?
Co oznacza skrót DDD?
Stajenny dokonał rozczyszczenia kopyt niepodkutych koni 1.07.2013 r. W jakim okresie powinien zrealizować następne rozczyszczenie?
Oblicz roczne dochody prosiąt w fermie, w której utrzymywanych jest 9 loch. Wskaźnik urodzeń wynosi 2. Średnia liczba prosiąt na lochę to 11.
Nerki o powierzchni powycinanej są częścią układu wydalniczego
W jakim przypadku stosuje się zakaz szczepień?
Innym sposobem oznakowania świni, gdy jest ona przenoszona do stada różniącego się od miejsca urodzenia, jest
Przed wprowadzeniem kateteru do pochwy ważne jest, aby zadbać o higienę warg sromowych lochy. Jak należy postępować?
Co należy zrobić w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej zwierząt w gospodarstwie?
Tężyczka pastwiskowa u bydła pojawia się z powodu niedoboru
Podmiot prowadzący produkcję rolną utrzymujący obsadę większą niż 60 DJP wg stanu średniorocznego opracowuje plan nawożenia azotem. Które z gospodarstw musi sporządzić taki plan?
Gospodarstwo | Grupa technologiczna zwierząt | Stan średnioroczny szt. | Współczynnik przeliczeniowy na DJP |
---|---|---|---|
A. | kurczęta brojlery | 16 000 | 0,0036 |
B. | krowy | 45 | 1,2 |
C. | tuczniki | 480 | 0,14 |
D. | bydło opasowe | 155 | 0,36 |