Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 45
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na ilustracji literą X zaznaczono kość

Ilustracja do pytania 5
A. udową.
B. piszczelową.
C. biodrową.
D. strzałkową.
ROL.11 Pytanie 46
Prowadzenie chowu i inseminac…

W fermentowanej masie do produkcji kwasu mlekowego w ilości zapewniającej prawidłowy proces fermentacji konieczna jest odpowiednia ilość

A. tłuszczy
B. witamin
C. białka
D. węglowodanów
ROL.11 Pytanie 47
Prowadzenie chowu i inseminac…

W ekologicznym chowie kur niosek dopuszcza się

A. profilaktyczne szczepienie kur.
B. stosowanie mieszanek zawierających kokcydiostatyki paszowe.
C. obcinanie dziobów u piskląt.
D. utrzymywanie w jednym kurniku więcej niż 3 000 kur.
ROL.11 Pytanie 48
Prowadzenie chowu i inseminac…

Krąg obrotowy znajduje się pomiędzy

A. ostatnim kręgiem krzyżowym a pierwszym ogonowym.
B. ostatnim kręgiem piersiowym a pierwszym lędźwiowym.
C. pierwszym a trzecim kręgiem szyjnym.
D. pierwszym a trzecim kręgiem lędźwiowym.
ROL.11 Pytanie 51
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jak określa się system żywieniowy dla krów o wysokiej produkcji mleka, który polega na podawaniu mieszanki paszy pełnoporcjowej, w której składniki są starannie odmierzone i dokładnie wymieszane?

A. DLG
B. TMR
C. PMR
D. INRA
ROL.11 Pytanie 53
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który ze składników pasz, stosowanych w żywieniu knurów, w niedoborze powoduje odczuwanie głodu, a w nadmiarze może powodować pogorszenie strawności paszy?

A. Włókno.
B. Tłuszcz.
C. Białko.
D. Popiół.
ROL.11 Pytanie 54
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podczas udzielania pierwszej pomocy krowie, która wykazuje objawy wzdęcia żwacza, co należy zrobić?

A. ustawić ją przodem wyżej
B. położyć na lewym boku
C. położyć na prawym boku
D. ustawić ją zadem wyżej
ROL.11 Pytanie 55
Prowadzenie chowu i inseminac…

Słomkę z zamrożonym nasieniem byka należy niezwłocznie po wyjęciu z pojemnika podgrzać w ciepłej wodzie lub w elektrycznej rozmrażarce do nasienia, w temperaturze

A. 37°C
B. 42°C
C. 32°C
D. 40°C
ROL.11 Pytanie 57
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który z narządów pełni funkcję magazynowania krwi w organizmie?

A. serce
B. aorta
C. śledziona
D. żyła wątrobowa
Prowadzenie chowu i inseminac…

Proces tworzenia dokładnych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników zawierających identyczną informację genetyczną, to

A. inseminacja.
B. embriotransfer.
C. klonowanie.
D. in vitro.
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do grupy 3 produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego zaliczamy

A. obornik oraz zawartość przewodu pokarmowego.
B. odpady gastronomiczne z transportu międzynarodowego.
C. części zwierząt po uboju, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi z powodów handlowych
D. surowce o szczególnym ryzyku.
ROL.11 Pytanie 62
Prowadzenie chowu i inseminac…

„Ciężki koń zimnokrwisty. Umaszczenie siwe i kare. Delikatna głowa. Prosty profil nosa. Długa, mocna szyja. Szeroka, głęboka klatka piersiowa. Krótki, prosty grzbiet. Długi, lekko opadający, rozłupany zad. Mocne, suche kończyny z dużymi szczotkami pęcinowymi”. Opis przedstawia rasę

A. konik polski.
B. małopolską.
C. huculską.
D. perszeron.
ROL.11 Pytanie 66
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż rodzaj paszy o składzie: sucha masa SM 91%, białko ogólne BO 60%, włókno surowe WS 0%?

A. Nasiona soi
B. Siano łąkowe
C. Ziarno pszenicy
D. Mączka rybna
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kto jest odpowiedzialny za wydanie duplikatu zaświadczenia unasienniania krowy w przypadku jego zgubienia?

A. osoba prowadząca księgę hodowlaną krowy
B. podmiot, który wykonał zabieg unasienniania
C. osoba prowadząca księgę hodowlaną buhaja
D. podmiot, który dostarczył nasienie do przeprowadzenia zabiegu
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wybierz zestaw materiałów oraz narzędzi niezbędnych do wykonania kastracji kocura?

A. Nożyczki, nić chirurgiczna, kleszczyki Alisa
B. Kleszczyki Backhausa, nożyczki, pelvimetr
C. Plezimetr, kleszczyki Kochera, skalpel
D. Skalpel, kleszczyki Peana, nić chirurgiczna
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W jakim gatunku zwierząt numer identyfikacyjny stanowi jedynie numer lokalizacji stada, w którym zwierzę się urodziło lub w którym po raz pierwszy zostało wpisane do rejestru zwierząt gospodarskich z oznaczeniem?

A. Owiec.
B. Byków.
C. Koni.
D. Świń