Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 45
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na ilustracji literą X zaznaczono kość

Ilustracja do pytania 5
A. biodrową.
B. piszczelową.
C. udową.
D. strzałkową.
ROL.11 Pytanie 46
Prowadzenie chowu i inseminac…

W fermentowanej masie do produkcji kwasu mlekowego w ilości zapewniającej prawidłowy proces fermentacji konieczna jest odpowiednia ilość

A. białka
B. tłuszczy
C. węglowodanów
D. witamin
ROL.11 Pytanie 47
Prowadzenie chowu i inseminac…

W ekologicznym chowie kur niosek dopuszcza się

A. profilaktyczne szczepienie kur.
B. utrzymywanie w jednym kurniku więcej niż 3 000 kur.
C. obcinanie dziobów u piskląt.
D. stosowanie mieszanek zawierających kokcydiostatyki paszowe.
ROL.11 Pytanie 48
Prowadzenie chowu i inseminac…

Krąg obrotowy znajduje się pomiędzy

A. ostatnim kręgiem piersiowym a pierwszym lędźwiowym.
B. pierwszym a trzecim kręgiem lędźwiowym.
C. ostatnim kręgiem krzyżowym a pierwszym ogonowym.
D. pierwszym a trzecim kręgiem szyjnym.
ROL.11 Pytanie 51
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jak określa się system żywieniowy dla krów o wysokiej produkcji mleka, który polega na podawaniu mieszanki paszy pełnoporcjowej, w której składniki są starannie odmierzone i dokładnie wymieszane?

A. INRA
B. DLG
C. TMR
D. PMR
ROL.11 Pytanie 53
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który ze składników pasz, stosowanych w żywieniu knurów, w niedoborze powoduje odczuwanie głodu, a w nadmiarze może powodować pogorszenie strawności paszy?

A. Białko.
B. Popiół.
C. Włókno.
D. Tłuszcz.
ROL.11 Pytanie 54
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podczas udzielania pierwszej pomocy krowie, która wykazuje objawy wzdęcia żwacza, co należy zrobić?

A. ustawić ją przodem wyżej
B. położyć na lewym boku
C. położyć na prawym boku
D. ustawić ją zadem wyżej
ROL.11 Pytanie 55
Prowadzenie chowu i inseminac…

Słomkę z zamrożonym nasieniem byka należy niezwłocznie po wyjęciu z pojemnika podgrzać w ciepłej wodzie lub w elektrycznej rozmrażarce do nasienia, w temperaturze

A. 32°C
B. 42°C
C. 37°C
D. 40°C
ROL.11 Pytanie 57
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który z narządów pełni funkcję magazynowania krwi w organizmie?

A. serce
B. aorta
C. śledziona
D. żyła wątrobowa
Prowadzenie chowu i inseminac…

Proces tworzenia dokładnych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników zawierających identyczną informację genetyczną, to

A. inseminacja.
B. klonowanie.
C. in vitro.
D. embriotransfer.
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do grupy 3 produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego zaliczamy

A. części zwierząt po uboju, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi z powodów handlowych
B. odpady gastronomiczne z transportu międzynarodowego.
C. obornik oraz zawartość przewodu pokarmowego.
D. surowce o szczególnym ryzyku.
ROL.11 Pytanie 62
Prowadzenie chowu i inseminac…

„Ciężki koń zimnokrwisty. Umaszczenie siwe i kare. Delikatna głowa. Prosty profil nosa. Długa, mocna szyja. Szeroka, głęboka klatka piersiowa. Krótki, prosty grzbiet. Długi, lekko opadający, rozłupany zad. Mocne, suche kończyny z dużymi szczotkami pęcinowymi”. Opis przedstawia rasę

A. perszeron.
B. małopolską.
C. konik polski.
D. huculską.
ROL.11 Pytanie 66
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż rodzaj paszy o składzie: sucha masa SM 91%, białko ogólne BO 60%, włókno surowe WS 0%?

A. Ziarno pszenicy
B. Mączka rybna
C. Nasiona soi
D. Siano łąkowe
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kto jest odpowiedzialny za wydanie duplikatu zaświadczenia unasienniania krowy w przypadku jego zgubienia?

A. podmiot, który dostarczył nasienie do przeprowadzenia zabiegu
B. osoba prowadząca księgę hodowlaną krowy
C. podmiot, który wykonał zabieg unasienniania
D. osoba prowadząca księgę hodowlaną buhaja
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wybierz zestaw materiałów oraz narzędzi niezbędnych do wykonania kastracji kocura?

A. Kleszczyki Backhausa, nożyczki, pelvimetr
B. Skalpel, kleszczyki Peana, nić chirurgiczna
C. Nożyczki, nić chirurgiczna, kleszczyki Alisa
D. Plezimetr, kleszczyki Kochera, skalpel
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W jakim gatunku zwierząt numer identyfikacyjny stanowi jedynie numer lokalizacji stada, w którym zwierzę się urodziło lub w którym po raz pierwszy zostało wpisane do rejestru zwierząt gospodarskich z oznaczeniem?

A. Byków.
B. Świń
C. Koni.
D. Owiec.