Filtrowanie pytań
Wykonywanie weterynaryjnych c…
A. parwowirozą oraz nosówką
B. nosówką oraz chorobą Rubartha
C. panleukopenią i parwowirozą
D. chorobą Rubartha i panleukopenią
ROL.12 Pytanie 42
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Ile dni po zakończeniu okresu karencji może nastąpić wypas zwierząt hodowlanych na pastwiskach, na których użyto nawozów organicznych lub innych polepszaczy gleby niż obornik?
A. Po 14 dniach
B. Po 21 dniach
C. Po 28 dniach
D. Po 7 dniach
ROL.12 Pytanie 43
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W procedurze identyfikacji włośni poprzez wytrawianie próbki zbiorczej oraz przy użyciu magnetycznego mieszadła do przygotowania próbki laboratoryjnej, której masa wynosi minimum 2 g, używa się próbek przepon pobranych od dostarczonych do laboratorium filarów
A. loch i tuczników
B. knurów i tuczników
C. macior i knurów
D. tuczników i macior
Prowadzenie chowu i inseminac…
Podczas sprzedaży rocznego psa do państwa Unii Europejskiej nie ma konieczności
A. wszczepiania mu mikroczipu
B. zaopatrywania go w paszport
C. szczepienia go przeciwko wściekliźnie
D. przekazywania rodowodu psa
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Bydło podlega tuberkulinizacji po upływie
A. 42. dnia życia
B. 36. dnia życia
C. 28. dnia życia
D. 24. dnia życia
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie zestawienie będzie niezbędne do pobrania i analizy zeskrobiny skórnej?
A. Szkiełko podstawowe, szkiełko nakrywkowe oraz mikroskop
B. Szkiełko nakrywkowe, ostrze skalpela oraz mikroskop
C. Szkiełko podstawowe, olej mineralny, ostrze skalpela oraz mikroskop
D. Szkiełko nakrywkowe, nożyczki oraz mikroskop
Prowadzenie chowu i inseminac…
Gdzie występuje żołądek wielokomorowy?
A. u owcy
B. u konia
C. u psa
D. u świni
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Różyca jest schorzeniem o podłożu
A. grzybowym
B. wirusowym
C. bakteriologicznym
D. pasożytniczym
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jaką paszę dietetyczną wykorzystuje się w żywieniu koni?
A. słoma z żyta
B. kiszonka kukurydziana
C. żyto w formie ziaren
D. mesz
Prowadzenie chowu i inseminac…
Aby uzyskać witaminę Bi2, konieczny jest
A. sód
B. kobalt
C. jod
D. magnez
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jaką formą stałą charakteryzuje się lek?
A. czopek.
B. żel.
C. mazidło.
D. maść.
Wykonywanie weterynaryjnych c…
O zatrzymaniu błon płodowych oraz łożyska u bydła, które wymaga interwencji weterynaryjnej, mówi się, gdy nie zostaną one wydalone w ciągu
A. 24 godzin
B. 48 godzin
C. 72 godzin
D. 6 godzin
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Leukopenię można zdiagnozować, licząc liczby krwinek pod mikroskopem?
A. białych
B. zasadochłonnych
C. płytkowych
D. czerwonych
ROL.12 Pytanie 54
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W zakładach zajmujących się przetwarzaniem żywności woda, która nie nadaje się do picia, jest wykorzystywana do
A. celów przeciwpożarowych
B. czyszczenia i dezynfekcji powierzchni produkcyjnych
C. mycia dłoni
D. płukania tusz zwierząt rzeźnych
Prowadzenie chowu i inseminac…
Aminokwasowy dodatek do paszy to
A. fitaza
B. lizyna
C. ksylitol
D. tokoferol
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie jest dopuszczalne krótko- czasowe przechowywanie próbki kału do celów badań parazytologicznych w odpowiedniej temperaturze?
A. 0°C
B. 15°C
C. 4°C
D. 20°C
Prowadzenie chowu i inseminac…
Anemia może być spowodowana brakiem w organizmie
A. jodu, żelaza, kobaltu
B. potasu, żelaza, kobaltu
C. wapnia, fosforu, żelaza
D. żelaza, miedzi, kobaltu
ROL.12 Pytanie 58
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Ubój bezpośredni nie obejmuje
A. wytrzewiania
B. wykrwawiania
C. oskórowania
D. oszołomienia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Proces wytwarzania wiernych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników posiadających identyczny materiał genetyczny, to
A. inseminacja
B. embriotransfer
C. in vitro
D. klonowanie
Prowadzenie chowu i inseminac…
Pasza, która jest produktem ubocznym w procesie tłoczenia oleju rzepakowego na zimno, występująca w formie płytek i zawierająca około 30-34% białka oraz 9-13% tłuszczu, to
A. makuchy
B. ekspelery
C. śruta poekstrakcyjna
D. młóto
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zjawisko, w którym oko przystosowuje się do widzenia obiektów znajdujących się na różnych odległościach, to
A. adaptacja
B. adhezja
C. akomodacja
D. aklimatyzacja
ROL.12 Pytanie 62
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie aspekty nie są kontrolowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej?
A. przestrzegania norm higienicznych przez pracowników w rzeźni
B. świeżości mięsa w sklepach mięsnych
C. warunków transportu ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
D. procesu rozładunku zwierząt w rzeźni
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jaką chorobą jest infekcja wywołana przez pasożyty?
A. tężec
B. różyca
C. gruźlica
D. anisakioza
ROL.12 Pytanie 64
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Zasada halal wymaga przeprowadzenia uboju zwierząt bez
A. oszołomienia
B. wykrwawienia
C. wytrzewienia
D. skórowania
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Podawanie preparatów żelaza prosiętom powinno być realizowane
A. do 10 dnia życia
B. do 21 dnia życia
C. do 30 dnia życia
D. do 3 dnia życia
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Na podstawie zamieszczonej instrukcji określ, ile preparatu Virkon S należy odważyć do sporządzenia 100 litrów 1% roztworu dezynfekcyjnego.
| Virkon S |
| Dezynfekcja profilaktyczna: stosować roztwór 0,5-1,0% (0,5/1 kg preparatu rozpuścić w 100 litrach letniej wody; 5,0/10,0 g w 1 litrze letniej wody). Czas działania 30-60 minut. |
A. 100 g
B. 1 g
C. 10 g
D. 1000 g
Prowadzenie chowu i inseminac…
Cęgi, średniaki oraz okrajki to nazwy
A. zębów trzonowych
B. siekaczy
C. zębów przedtrzonowych
D. kłów
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W przypadku, gdy opiekun zwierzęcia musi być obecny podczas wykonywania zdjęcia rentgenowskiego, powinien założyć fartuch z gumy
A. miedzianej
B. ołowiowej
C. cynkowej
D. aluminiowej
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Mykotoksyny to toksyczne związki metaboliczne
A. organizmów bakterialnych
B. wirusowe patogeny
C. grzybów
D. organizmy pasożytnicze
Prowadzenie chowu i inseminac…
Która z ras świń, znana jako świnia czteroszynkowa, wyróżnia się doskonałą jakością mięsa?
A. Pietrain
B. Puławska
C. Złotnicka biała
D. Polska biała zwisłoucha
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Na podstawie podanych informacji oblicz, ile wyniesie maksymalna dawka preparatu Dezosan, zastosowana w pomieszczeniu inwentarskim o wymiarach 3 m × 5 m.
| Dezoson Wigor do dezynfekcji kurnika, w zależności od stopnia zabrudzenia, rozsypuje się w proporcji 40-100 g/m². |
A. 500 g
B. 1,5 kg
C. 150 g
D. 1,0 kg
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie narzędzia chirurgiczne są niezbędne do złożenia szwów na skórze?
A. Pęseta chirurgiczna, kleszcze Peana, kleszcze Bakhausa
B. Kleszcze Peana, pęseta chirurgiczna, igłotrzymacz
C. Pęseta chirurgiczna, igłotrzymacz, nożyczki
D. Kleszcze Peana, kleszcze Bakhausa, igłotrzymacz
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Ile zwierząt domowych można przemieścić w celach niehandlowych z krajów trzecich?
A. maksymalnie 2 sztuki
B. maksymalnie 5 sztuk
C. maksymalnie 10 sztuk
D. maksymalnie 15 sztuk
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W przypadku bezpośredniego zagrożenia życia zwierzęcia, w pierwszym rzędzie, zgodnie z zasadą ABC, należy
A. wentylować zwierzę.
B. wykonać masaż serca.
C. udrożnić drogi oddechowe.
D. podać leki,
ROL.12 Pytanie 75
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Tusza to całość ciała ubitego zwierzęcia po
A. ogłuszeniu
B. wykrwawieniu
C. oskalpowaniu
D. wypatroszeniu
ROL.12 Pytanie 76
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Badanie przedubojowe nie jest realizowane w przypadku uboju
A. rytualnego bydła
B. zwierząt podejrzanych o chorobę zakaźną
C. sanitarnego
D. dziczyzny na łowisku
Prowadzenie chowu i inseminac…
W której rui należy po raz pierwszy przeprowadzić unasiennienie loszki?
A. Trzeciej
B. Drugiej
C. Pierwszej
D. Czwartej
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Metoda diagnostyczna, która nie wymaga ingerencji, a służy do analizy bioelektrycznej aktywności mózgu, to
A. elektrokardiografia
B. tomografia
C. elektroencefalografia
D. ultrasonografia
ROL.12 Pytanie 79
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W ramach kontroli właścicielskiej w kierunku pałeczek Salmonella oraz Campylobacter konieczne jest pobieranie próbek z tusz
A. wołowych
B. drobiowych
C. końskich
D. wieprzowych
Prowadzenie chowu i inseminac…
Opis dotyczy rasy świń, która jest średniej wielkości rasą mięsnych, charakteryzującą się późnym dojrzewaniem i szybkim wzrostem, ma czarne umaszczenie oraz biały pas, który jest różnej szerokości i biegnie przez łopatki, przednie kończyny oraz brzuch.
A. pietrain
B. duroc
C. hampshire
D. złotnicka pstra