Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.12 Pytanie 41
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Szczepionka Biocan DP przeznaczona jest do ochrony przed

A. parwowirozą oraz nosówką
B. nosówką oraz chorobą Rubartha
C. panleukopenią i parwowirozą
D. chorobą Rubartha i panleukopenią
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W procedurze identyfikacji włośni poprzez wytrawianie próbki zbiorczej oraz przy użyciu magnetycznego mieszadła do przygotowania próbki laboratoryjnej, której masa wynosi minimum 2 g, używa się próbek przepon pobranych od dostarczonych do laboratorium filarów

A. loch i tuczników
B. knurów i tuczników
C. macior i knurów
D. tuczników i macior
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podczas sprzedaży rocznego psa do państwa Unii Europejskiej nie ma konieczności

A. wszczepiania mu mikroczipu
B. zaopatrywania go w paszport
C. szczepienia go przeciwko wściekliźnie
D. przekazywania rodowodu psa
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie zestawienie będzie niezbędne do pobrania i analizy zeskrobiny skórnej?

A. Szkiełko podstawowe, szkiełko nakrywkowe oraz mikroskop
B. Szkiełko nakrywkowe, ostrze skalpela oraz mikroskop
C. Szkiełko podstawowe, olej mineralny, ostrze skalpela oraz mikroskop
D. Szkiełko nakrywkowe, nożyczki oraz mikroskop
Wykonywanie weterynaryjnych c…

O zatrzymaniu błon płodowych oraz łożyska u bydła, które wymaga interwencji weterynaryjnej, mówi się, gdy nie zostaną one wydalone w ciągu

A. 24 godzin
B. 48 godzin
C. 72 godzin
D. 6 godzin
Prowadzenie chowu i inseminac…

Proces wytwarzania wiernych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników posiadających identyczny materiał genetyczny, to

A. inseminacja
B. embriotransfer
C. in vitro
D. klonowanie
ROL.11 Pytanie 60
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pasza, która jest produktem ubocznym w procesie tłoczenia oleju rzepakowego na zimno, występująca w formie płytek i zawierająca około 30-34% białka oraz 9-13% tłuszczu, to

A. makuchy
B. ekspelery
C. śruta poekstrakcyjna
D. młóto
ROL.11 Pytanie 61
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zjawisko, w którym oko przystosowuje się do widzenia obiektów znajdujących się na różnych odległościach, to

A. adaptacja
B. adhezja
C. akomodacja
D. aklimatyzacja
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie aspekty nie są kontrolowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej?

A. przestrzegania norm higienicznych przez pracowników w rzeźni
B. świeżości mięsa w sklepach mięsnych
C. warunków transportu ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
D. procesu rozładunku zwierząt w rzeźni
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie zamieszczonej instrukcji określ, ile preparatu Virkon S należy odważyć do sporządzenia 100 litrów 1% roztworu dezynfekcyjnego.

Virkon S
Dezynfekcja profilaktyczna: stosować roztwór 0,5-1,0% (0,5/1 kg preparatu rozpuścić w 100 litrach letniej wody; 5,0/10,0 g w 1 litrze letniej wody). Czas działania 30-60 minut.

A. 100 g
B. 1 g
C. 10 g
D. 1000 g
ROL.11 Pytanie 70
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która z ras świń, znana jako świnia czteroszynkowa, wyróżnia się doskonałą jakością mięsa?

A. Pietrain
B. Puławska
C. Złotnicka biała
D. Polska biała zwisłoucha
ROL.12 Pytanie 71
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie podanych informacji oblicz, ile wyniesie maksymalna dawka preparatu Dezosan, zastosowana w pomieszczeniu inwentarskim o wymiarach 3 m × 5 m.

Dezoson Wigor do dezynfekcji kurnika, w zależności od stopnia zabrudzenia, rozsypuje się w proporcji 40-100 g/m².

A. 500 g
B. 1,5 kg
C. 150 g
D. 1,0 kg
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie narzędzia chirurgiczne są niezbędne do złożenia szwów na skórze?

A. Pęseta chirurgiczna, kleszcze Peana, kleszcze Bakhausa
B. Kleszcze Peana, pęseta chirurgiczna, igłotrzymacz
C. Pęseta chirurgiczna, igłotrzymacz, nożyczki
D. Kleszcze Peana, kleszcze Bakhausa, igłotrzymacz
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Metoda diagnostyczna, która nie wymaga ingerencji, a służy do analizy bioelektrycznej aktywności mózgu, to

A. elektrokardiografia
B. tomografia
C. elektroencefalografia
D. ultrasonografia
ROL.11 Pytanie 80
Prowadzenie chowu i inseminac…

Opis dotyczy rasy świń, która jest średniej wielkości rasą mięsnych, charakteryzującą się późnym dojrzewaniem i szybkim wzrostem, ma czarne umaszczenie oraz biały pas, który jest różnej szerokości i biegnie przez łopatki, przednie kończyny oraz brzuch.

A. pietrain
B. duroc
C. hampshire
D. złotnicka pstra