Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.12 Pytanie 1 121
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Fundamentalną zasadą uboju pośredniego zwierzęcia rzeźnego jest wcześniejsze

A. oszołomienie zwierzęcia
B. przeprowadzenie kłucia
C. wykonanie skrwawienia
D. przecięcie dużych naczyń krwionośnych
ROL.12 Pytanie 1 122
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Oblicz, jaka ilość preparatu AGRISAN 8090 będzie potrzebna do pokrycia ściółki w pomieszczeniu inwentarskim o wymiarach 4 m x 4 m, mając na uwadze, że zalecana dawka preparatu wynosi 50 g na 1 m2?

A. 80 g
B. 400 g
C. 800 g
D. 40 g
ROL.12 Pytanie 1 123
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W analizach poubojowych w celu identyfikacji motylicy dokonuje się nacięcia

A. nerek.
B. płuc.
C. wątroby.
D. języka.
ROL.12 Pytanie 1 124
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Alkohol przeznaczony do dezynfekcji powinien charakteryzować się stężeniem

A. 40%
B. 70%
C. 50%
D. 90%
ROL.11 Pytanie 1 125
Prowadzenie chowu i inseminac…

Aby otrzymać roztwór o stężeniu około 2% środka dezynfekcyjnego, do 1 litra wody należy dodać 20 ml substancji X. Oblicz, jaką ilość ml środka X musisz dodać do 5 litrów wody, żeby uzyskać roztwór o stężeniu około 5%?

A. 100 ml
B. 150 ml
C. 200 ml
D. 250 ml
ROL.11 Pytanie 1 126
Prowadzenie chowu i inseminac…

Obliczanie przelotowości zwierząt opiera się na

A. rachunku zwierząt.
B. układzie stada.
C. spisie pasz.
D. ruchu stada.
ROL.12 Pytanie 1 127
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W obrębie gospodarstwa można przeprowadzić ubój bydła, które nie przekroczyło wieku

A. 18 miesięcy
B. 6 miesięcy
C. 24 miesięcy
D. 12 miesięcy
ROL.12 Pytanie 1 128
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie fragmentu ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wskaż, kiedy najwcześniej można usunąć z rejestru dane świń, poddanych ubojowi w dniu 30.06.2014 roku.

(...)Dane dotyczące siedziby stada świń mogą być usunięte z rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych po upływie okresu, o którym mowa w art. 11 ust. 2, nie wcześniej jednak niż po upływie 3 lat od dnia zaprzestania przetrzymywania, utrzymywania lub hodowli zwierząt gospodarskich w danej siedzibie stada.(...)

A. 30.06.2018 r.
B. 30.06.2016 r.
C. 30.06.2017 r.
D. 30.06.2015 r.
ROL.11 Pytanie 1 129
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa owiec, z której pozyskuje się wełnę mieszaną charakteryzującą się typowo kożuchowym układem frakcji włosów, to

A. merynos polski
B. texel
C. wrzosówka
D. suffolk
ROL.12 Pytanie 1 130
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na powstawanie syndromu DFD wpływa w znacznym stopniu

A. leki weterynaryjne
B. mykotoksykozy
C. czynniki stresogenne
D. infekcje bakteryjne
ROL.11 Pytanie 1 131
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podczas mielenia ziaren zbóż uzyskuje się

A. płatki
B. mączki
C. śruty
D. mąki
ROL.12 Pytanie 1 132
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Okres karencji dla bydła określa się dla

A. mleka i tkanek spożywczych
B. krwi oraz mleka
C. moczu i krwi
D. tkanek spożywczych i moczu
ROL.11 Pytanie 1 133
Prowadzenie chowu i inseminac…

W kiszonce z kukurydzy o dobrej jakości, jak powinien wyglądać stosunek kwasu mlekowego do octowego?

A. 2:1
B. 1:3
C. 1:1
D. 3:1
ROL.12 Pytanie 1 134
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Dokument "Informacje dotyczące łańcucha pokarmowego zwierząt przeznaczonych do uboju" wypełnia

A. właściciel zwierząt
B. właściciel rzeźni
C. urzędowy lekarz weterynarii
D. kierowca transportujący zwierzęta
ROL.12 Pytanie 1 135
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W ramach kontroli właścicielskiej w kierunku pałeczek Salmonella oraz Campylobacter konieczne jest pobieranie próbek z tusz

A. drobiowych
B. wołowych
C. końskich
D. wieprzowych
ROL.12 Pytanie 1 136
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W teście grubość fałdu skóry jest mierzona w

A. aglutynacji
B. serologicznym
C. tuberkulinizacji
D. maleinizacji
ROL.12 Pytanie 1 137
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Kto odpowiada za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności?

A. Inspekcja Weterynaryjna
B. producent żywności
C. powiatowy lekarz weterynarii
D. Państwowa Inspekcja Sanitarna
ROL.11 Pytanie 1 138
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie ma znaczenie skrót BTJN w kontekście normowania dawek pokarmowych według systemu INRA?

A. Białko, które jest trawione w jelicie.
B. Białko trawione w jelicie, pochodzące z procesów azotowych
C. Całkowita ilość białka z pasz roślinnych i zwierzęcych w diecie.
D. Białko trawione w jelicie, wynikające z procesów energetycznych.
ROL.12 Pytanie 1 139
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Dodatni rezultat testu TBC u buhaja wskazuje na zakażenie?

A. grzybem Trichophyton
B. prątkiem gruźlicy
C. laseczką tężca
D. pałeczką E.coli
ROL.12 Pytanie 1 140
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Program SPIWET ma na celu

A. rejestrowanie zakładów zajmujących się przetwórstwem mięsa
B. śledzenie liczby jednostek kontrolowanych przez Inspekcję Weterynaryjną
C. wydawanie paszportów dla bydła i koniowatych
D. nadzorowanie ryzyka epizootycznego
ROL.12 Pytanie 1 141
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakim przyrządem dokonuje się pomiaru wilgotności powietrza w pomieszczeniu inwentarskim?

A. aerometrem
B. higrometrem
C. barometrem
D. termometrem
ROL.12 Pytanie 1 142
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zobowiązane są, aby mięso po badaniu poubojowym zostało niezwłocznie schłodzone w rzeźni do temperatury nie wyższej niż

Fragment Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004
Wszelkie prace przy obróbce mięsa muszą być zorganizowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu lub je minimalizujący. W tym celu, przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą zapewnić, aby:
a) mięso przeznaczone do rozbioru było wnoszone do pomieszczeń roboczych stopniowo, w miarę potrzeb;
b) w trakcie rozbioru, oddzielania tuszy od kości, trybowania, porcjowania i krojenia, pakowania jednostkowego lub zbiorczego, temperatura mięsa wynosiła nie więcej niż 3°C dla podrobów i 7°C dla pozostałego mięsa, przez utrzymanie temperatury otoczenia nie wyższej niż 12°C lub za pomocą innego alternatywnego systemu o równoważnym skutku;

A. 12°C
B. 3,7°C
C. 3°C
D. 7°C
ROL.12 Pytanie 1 143
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie są skutki braku witaminy C u zwierząt?

A. szkorbut
B. zaburzenia płodności
C. krzywica
D. kurza ślepota
ROL.11 Pytanie 1 144
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podaj charakterystyczną cechę anatomiczną budowy prącia knura.

A. Żołądź prącia przyjmuje formę korkociągu
B. Prącie ma kształt zakrzywiony
C. Wyrostek cewki moczowej jest długi
D. Cewka moczowa wychodzi na końcu prącia
ROL.11 Pytanie 1 145
Prowadzenie chowu i inseminac…

Tężyczka pastwiskowa u bydła pojawia się z powodu niedoboru

A. żelaza
B. fosforu
C. magnezu
D. wapnia
ROL.12 Pytanie 1 146
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W dolnej części żołądka u bydła analizuje się ruchy

A. jelit
B. żwacza
C. płodu
D. ksiąg
ROL.11 Pytanie 1 147
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na jakie części dzieli się księga hodowlana?

A. część wstępną oraz główną
B. rejestry oraz część wstępną
C. rejestry oraz główną część
D. rozdziały oraz rejestry
ROL.12 Pytanie 1 148
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do analiz pobiera się krew tętniczą

A. serologicznych
B. bakteriologicznych
C. morfologicznych
D. gazometrycznych
ROL.11 Pytanie 1 149
Prowadzenie chowu i inseminac…

Krzyżowanie mające na celu zamianę genów jednej rasy genami innej rasy, które posiada pożądane cechy, nazywamy krzyżowaniem

A. wypierającym
B. towarowym
C. przemiennym
D. krewniaczym
ROL.12 Pytanie 1 150
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jeżeli przewóz rannego zwierzęcia do rzeźni miałby wiązać się z dodatkowym cierpieniem, zwierzę powinno zostać poddane ubojowi

A. ekonomicznemu
B. zdrowotnemu
C. z konieczności
D. tajnemu
ROL.12 Pytanie 1 151
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Aby wyeliminować ryzyko dysplazji stawów biodrowych u psa, konieczne jest przeprowadzenie badania

A. EKG
B. KTG
C. EEG
D. RTG
ROL.12 Pytanie 1 152
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W sytuacji uszkodzeń tkanek, gdy skóra nie jest przerwana, konieczne jest nałożenie okładu

A. ściągającego
B. chłodzącego
C. jałowego
D. rozgrzewającego
ROL.12 Pytanie 1 153
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Osłuchowo stwierdzone stłumienie tonów serca jest związane z

A. niedomykalnością zastawki dwudzielnej
B. przerostem mięśnia sercowego
C. blokiem serca
D. obecnością płynu w worku osierdziowym
ROL.11 Pytanie 1 154
Prowadzenie chowu i inseminac…

Aby zabezpieczyć budynek inwentarski przed gryzoniami, postanowiono umieścić stacje deratyzacyjne co 20 m. Ile takich stacji należy zamontować w zewnętrznej części chlewni, której długość wynosi 72 m, a szerokość 18 m?

A. 16 stacji
B. 12 stacji
C. 9 stacji
D. 5 stacji
ROL.12 Pytanie 1 155
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Podczas załadunku i rozładunku zwierząt przeznaczonych na rzeź, zastosowanie urządzeń działających na zasadzie wstrząsów elektrycznych jest dozwolone w odniesieniu do

A. cielaków i tuczników
B. wszystkich rodzaju zwierząt
C. drobiu
D. dorosłego bydła i dorosłych świń
ROL.12 Pytanie 1 156
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Tuszki brojlerów kurzych muszą być obowiązkowo badane pod kątem obecności pałeczek

A. Listeria oraz Salmonella
B. Salmonella i Campylobacter
C. Campylobacter oraz Listeria
D. Yersinia oraz Campylobacter
ROL.11 Pytanie 1 157
Prowadzenie chowu i inseminac…

Prącie o cienkiej budowie, długości około 50 cm, z esowatym zgięciem przed moszną oraz charakterystycznym spiralnie skręconym końcem występuje

A. u buhaja
B. u ogiera
C. u knura
D. u psa
ROL.12 Pytanie 1 158
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zredukowanie średnicy struktury anatomicznej to

A. obturacja
B. stan zapalny
C. agenzja
D. nekroza
ROL.12 Pytanie 1 159
Wykonywanie weterynaryjnych c…

System do natychmiastowego informowania o niebezpiecznej żywności oraz paszach nosi nazwę

A. GHP
B. HACCP
C. TRACES
D. RASFF
ROL.12 Pytanie 1 160
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W początkowej fazie zapalenia ścięgien u koni zaleca się używanie kompresów

A. usztywniających
B. rozgrzewających
C. oziębiających
D. osłaniających