Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie chowu i inseminac…

W hodowli bydła mlecznego ta metoda umożliwia identyfikację licznych najlepszych zwierząt już w bardzo wczesnym etapie życia, co sprzyja intensyfikacji selekcji, skracaniu interwałów między pokoleniami oraz osiąganiu niemal dwukrotnie większego postępu hodowlanego.
Opisuje to selekcję

A. genomowej
B. naturalnej
C. sztucznej
D. hodowlanej
ROL.11 Pytanie 1563
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pasze objętościowe pokrywają zapotrzebowanie pokarmowe krowy na produkcję 20 kg mleka. Powyżej tej produkcji krowa otrzymuje mieszankę treściwą w ilości 0,5 kg mieszanki na 1 kg mleka powyżej produkcji z pasz objętościowych. Ile mieszanki treściwej powinna otrzymać dziennie krowa o wydajności dziennej mleka 30 kg?

A. 6 kg
B. 2 kg
C. 3 kg
D. 5 kg
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 r. dotyczącą ochrony zdrowia zwierząt oraz zapobiegania chorobom zakaźnym u zwierząt, do obowiązkowego szczepienia przeciwko wściekliźnie zobowiązane są

A. wszystkie psy, które ukończyły 3 miesiąc życia
B. koty wychodzące powyżej 6 miesiąca życia
C. fretki, które mają paszport
D. dzikie lisy występujące na całym terytorium kraju
ROL.11 Pytanie 1567
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zbyt duża liczba kurcząt pod sztuczną kwoką sygnalizuje niewłaściwą

A. niską intensywność oświetlenia
B. niską temperaturę
C. intensywność oświetlenia
D. wysoką temperaturę
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mięso można uznać za nadające się do spożycia przez ludzi

A. wykazujące intensywny zapach płciowy.
B. pochodzące od zwierząt, które przeszły badania przedubojowe i poubojowe, z wyjątkiem dzikiej zwierzyny.
C. zawierające materiały szczególnego ryzyka.
D. uzyskane od zwierząt, które były poddane ubojowi upozorowanemu.
ROL.11 Pytanie 1576
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który z elementów pasz wykorzystywanych w karmieniu knurów, w przypadku niedoboru powoduje uczucie głodu, a w zbyt dużej ilości może wpływać negatywnie na strawność paszy?

A. Popiół
B. Włókno
C. Białko
D. Tłuszcz
ROL.11 Pytanie 1578
Prowadzenie chowu i inseminac…

Oblicz roczne dochody prosiąt w fermie, w której utrzymywanych jest 9 loch. Wskaźnik urodzeń wynosi 2. Średnia liczba prosiąt na lochę to 11.

A. 250 prosiąt
B. 99 prosiąt
C. 198 prosiąt
D. 18 prosiąt
ROL.11 Pytanie 1586
Prowadzenie chowu i inseminac…

Okres godowy w życiu matki pszczelej trwa do jej unasiennienia się i występuje

A. na początku i na końcu każdego sezonu użytkowania.
B. raz w ciągu życia.
C. przed każdym czerwieniem.
D. raz w każdym roku użytkowania.
ROL.11 Pytanie 1588
Prowadzenie chowu i inseminac…

Krew, która opuszcza serce, jest rozprowadzana po całym organizmie zwierzęcia przez

A. żyły
B. naczynia chłonne
C. naczynia włosowate
D. tętnice
ROL.11 Pytanie 1594
Prowadzenie chowu i inseminac…

Numer lokalizacji stada, w którym zwierzę przyszło na świat lub gdzie po raz pierwszy zostało zarejestrowane w systemie zwierząt gospodarskich oznakowanych, stanowi jego numer identyfikacyjny?

A. bydła
B. kóz
C. owiec
D. świń
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Opisane objawy zagrażające życiu zwierzęcia towarzyszą

Występują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego – biegunki i wymioty.
Poważnemu uszkodzeniu ulegają narządy krwiotwórcze. Pojawia się podwyższona
skłonność do zakażeń. Na skórze widoczne są owrzodzenia, na błonach śluzowych wybroczyny.

A. wstrząsowi pourazowemu.
B. porażeniu słonecznemu.
C. chorobie popromiennej.
D. porażeniu prądem elektrycznym.
ROL.11 Pytanie 1596
Prowadzenie chowu i inseminac…

Unasiennienie krowy, u której rano zaobserwowano objawy rui, należy przeprowadzić

A. tego samego dnia, późnym popołudniem lub wieczorem.
B. następnego dnia późnym rankiem lub około południa.
C. bezpośrednio po zaobserwowaniu objawów.
D. następnego dnia po południu.
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Owalny symbol z numerem zakładu produkcyjnego znajduje się na

A. wszystkich produktach spożywczych uznanych za zdatne do spożycia
B. produktach pochodzenia zwierzęcego uznanych za niezdatne do spożycia
C. wszystkich produktach spożywczych uznanych za niezdatne do spożycia
D. produktach pochodzenia zwierzęcego uznanych za zdatne do spożycia
Prowadzenie chowu i inseminac…

Gdy zajdzie potrzeba użycia leków klasycznych w gospodarstwie zajmującym się produkcją żywności metodami ekologicznymi, to czas karencji wydłuża się w porównaniu do obowiązującego?

A. dwukrotnie
B. pięciokrotnie
C. czterokrotnie
D. trzykrotnie