Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.12 Pytanie 281
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W badaniach dotyczących mięsa świń w kierunku włośnicy z zastosowaniem metody wytrawiania trzeba użyć między innymi:

A. kwas siarkowy, pepsynę, mieszadło magnetyczne
B. rozdzielacz stożkowy, trychinoskop, malakser
C. mikser, mikroskop, zlewkę o pojemności 2 l
D. zakrzywione nożyczki, kompresor, trychinoskop
ROL.12 Pytanie 282
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zadania dotyczące walki z chorobami zakaźnymi u zwierząt są realizowane z urzędu przez

A. Państwowy Instytut Weterynaryjny
B. Krajową Izbę Lekarsko-Weterynaryjną
C. Inspekcję Weterynaryjną
D. Państwową Inspekcję Sanitarną
ROL.11 Pytanie 283
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na nadmiar soli w paszy szczególnie wrażliwe są zwierzęta takie jak

A. krowy
B. świnie
C. konie
D. kozy
ROL.12 Pytanie 284
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Dozwolone jest oszałamianie w wodno-elektrycznym głuszaczu dla

A. bydła
B. trzody
C. drobiu
D. koni
ROL.11 Pytanie 285
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wysoka zawartość białka w podawanej paszy, podwyższona temperatura w obiekcie inwentarskim oraz zbyt rzadkie oczyszczanie kojców przyspiesza uwalnianie do środowiska

A. tlenku węgla
B. metanu
C. amoniaku
D. dwutlenku węgla
ROL.11 Pytanie 286
Prowadzenie chowu i inseminac…

Największą roczną wydajność osiągają

A. krowy
B. maciorki
C. lochy
D. suki
ROL.12 Pytanie 287
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Inny termin na żywiciela paratenicznego to

A. bezpośredni.
B. rezerwowy.
C. pośredni.
D. ostateczny.
ROL.12 Pytanie 288
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Tuż po procesie oparzania drobiu występuje

A. ewidencjonowanie.
B. oszołomienie.
C. odpierzanie.
D. wykrwawianie.
ROL.12 Pytanie 289
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie urządzenie służy do pomiaru wilgotności względnej w pomieszczeniach przeznaczonych dla zwierząt?

A. manometr
B. termometr
C. higrometr
D. aerometr
ROL.12 Pytanie 290
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Tusza to całość ciała ubitego zwierzęcia po

A. ogłuszeniu
B. oskalpowaniu
C. wykrwawieniu
D. wypatroszeniu
ROL.12 Pytanie 291
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Właściciel powinien poinformować ARMiR o oznakowaniu prosiąt w ciągu

A. 28 dni
B. 14 dni
C. 7 dni
D. 30 dni
ROL.11 Pytanie 292
Prowadzenie chowu i inseminac…

Oblicz spodziewaną datę rozpoczęcia następnej rui u klaczy, jeśli objawy ostatniej rui zanikły 6 marca, a jej czas trwania wynosił 6 dni?

A. 24 marca
B. 6 kwietnia
C. 31 marca
D. 15 marca
ROL.11 Pytanie 293
Prowadzenie chowu i inseminac…

U kotów z chorobami nerek zaleca się podawanie diety o obniżonej zawartości

A. włókien.
B. tłuszczu.
C. .białka
D. węglowodanów.
ROL.12 Pytanie 294
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaką ma etiologię nużyca?

A. pasożytniczą
B. wirusową
C. bakteryjną
D. grzybiczą
ROL.11 Pytanie 295
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pierwszym segmentem jelita cienkiego jest

A. dwunastnica
B. jelito biodrowe
C. okrężnica
D. jelito czcze
ROL.11 Pytanie 296
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rozwojowa nieprawidłowość objawiająca się brakiem lub niepełnym zstąpieniem jąder do moszny to

A. wnętrostwo
B. aplazja
C. stulejka
D. spodziectwo
ROL.11 Pytanie 297
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaką powierzchnię gruntów rolnych powinno mieć gospodarstwo, które utrzymuje 30 DJP, przy obsadzie 1,5 DJP/ha UR?

A. 15 ha
B. 40 ha
C. 30 ha
D. 20 ha
ROL.12 Pytanie 298
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Aby przygotować psa do przeprowadzenia badania, należy ułożyć go na prawym boku, skutecznie unieruchomić oraz mocno trzymać za kończyny

A. prawą miedniczną i prawą piersiową
B. prawą miedniczną i lewą piersiową
C. lewą miedniczną i lewą piersiową
D. lewą miedniczną i prawą piersiową
ROL.12 Pytanie 299
Wykonywanie weterynaryjnych c…

U psów choroba rozprzestrzenia się drogą aerogenną

A. tężec
B. nosówka
C. borelioza
D. toksyoplazmoza
ROL.11 Pytanie 300
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jak długo utrzymuje się standardowa laktacja u krów?

A. 280 dni
B. 365 dni
C. 305 dni
D. 250 dni
ROL.12 Pytanie 301
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Kleszcz należy do

A. obleńców.
B. roztoczy.
C. płazińców.
D. owadów.
ROL.11 Pytanie 302
Prowadzenie chowu i inseminac…

Sierść strzyże się najczęściej u koni, które są wykorzystywane

A. rekreacyjnie
B. roboczo
C. wyścigowo
D. pociągowo
ROL.11 Pytanie 303
Prowadzenie chowu i inseminac…

Nawozy naturalne w formie płynnej (gnojowica, gnojówka) powinny być

A. rozlewane na polach w zimowym okresie
B. regularnie wywożone na pola
C. przechowywane w szczelnych pojemnikach
D. przechowywane na płytach wspólnie z obornikiem
ROL.11 Pytanie 304
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie działania należy podjąć w przypadku udzielania pierwszej pomocy koniowi wykazującemu objawy ochwatu?

A. schładzaniu mięśni zadu konia
B. stosowaniu ciepłych okładów na kopyta
C. owijaniu i ogrzewaniu mięśni zadu konia
D. wykonaniu zimnych okładów na kopyta
ROL.12 Pytanie 305
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Fizyczne zanieczyszczenie żywności oznacza obecność w produktach spożywczych

A. środków dezynfekcyjnych
B. toksyn bakteryjnych
C. piasku
D. pozostałości leków weterynaryjnych
ROL.12 Pytanie 306
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakiego składnika odżywczego powinno się dodać do żywienia zwierzęcia, gdy wystąpią zaparcia?

A. Białko
B. Węglowodany
C. Tłuszcze
D. Włókno
ROL.11 Pytanie 307
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kość gnykowa należy do kości

A. mózgowioczaszki
B. trzewioczaszki
C. kończyny piersiowej
D. kończyny miednicznej
ROL.12 Pytanie 308
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Analiza poubojowa głowy bydła, które ma więcej niż sześć tygodni życia, obejmuje zbadanie mięśni żwaczy, w których powinny być przeprowadzone

A. dwa nacięcia równoległe do żuchwy
B. dwa nacięcia prostopadłe do szczęki
C. jedno nacięcie prostopadłe do żuchwy
D. jedno nacięcie równoległe do szczęki
ROL.12 Pytanie 309
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie informacje dotyczące pomiaru hałasu w pomieszczeniach, w których trzymane są zwierzęta, są zgodne z zaleceniami?

A. Pomiar musi być przeprowadzony przy wyłączonych wszystkich urządzeniach obecnych w danym pomieszczeniu.
B. W przypadku zwierząt przetrzymywanych w klatkach w systemie bateryjnym, pomiar powinien być przeprowadzany na poziomie najwyżej usytuowanej klatki.
C. Pomiar należy wykonać po tym, jak zwierzęta opuszczą pomieszczenie.
D. Pomiar powinien odbywać się na wysokości głowy danego zwierzęcia.
ROL.11 Pytanie 310
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności dotyczących dobrostanu, minimalny okres, w którym prosięta powinny pozostawać z lochą, przy braku zagrożenia dla życia i zdrowia zarówno lochy, jak i prosiąt, wynosi

A. 28 dni
B. 35 dni
C. 14 dni
D. 21 dni
ROL.11 Pytanie 311
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najlepszymi kozami do pozyskiwania mleka są osobniki rasy

A. anglonubijskiej
B. angorskiej
C. burskiej
D. saaneńskiej
ROL.11 Pytanie 312
Prowadzenie chowu i inseminac…

Dwunastnica znajduje się pomiędzy

A. jelitem ślepym a okrężnicą
B. jelitem biodrowym a jelitem ślepym
C. jelitem czczym a jelitem biodrowym
D. żołądkiem a jelitem cienkim
ROL.11 Pytanie 313
Prowadzenie chowu i inseminac…

Aminokwasowy dodatek do paszy to

A. tokoferol
B. lizyna
C. ksylitol
D. fitaza
ROL.12 Pytanie 314
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zredukowanie średnicy struktury anatomicznej to

A. nekroza
B. stan zapalny
C. obturacja
D. agenzja
ROL.12 Pytanie 315
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wysoka obecność barwnika mięśniowego w moczu konia świadczy o

A. mioglobinurii
B. hemoglobinurii
C. melanurii
D. hematurii
ROL.12 Pytanie 316
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Badanie tuberkulinowe bydła to monitorowanie w kierunku

A. grypy
B. białaczki
C. otrętu
D. gruźlicy
ROL.11 Pytanie 317
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który z poniższych części układu pokarmowego przeżuwaczy stanowi żołądek właściwy?

A. Trawieniec
B. Czepiec
C. Żwacz
D. Księgi
ROL.11 Pytanie 318
Prowadzenie chowu i inseminac…

Ruja u krów przejawia się między innymi

A. brakiem apetytu
B. oddaleniem się od stada
C. skakaniem na inne zwierzęta
D. leżeniem
ROL.11 Pytanie 319
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która z ras świń, znana jako świnia czteroszynkowa, wyróżnia się doskonałą jakością mięsa?

A. Pietrain
B. Polska biała zwisłoucha
C. Puławska
D. Złotnicka biała
ROL.12 Pytanie 320
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W procesie etching’u próbki zbiorczej z wykorzystaniem techniki magnetycznego mieszania, do składników mieszanki wytrawiającej należy kwas

A. fosforowy
B. solny
C. siarkowy
D. octowy