Filtrowanie pytań
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zobowiązane są, aby mięso po badaniu poubojowym zostało niezwłocznie schłodzone w rzeźni do temperatury nie wyższej niż
Fragment Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004 |
Wszelkie prace przy obróbce mięsa muszą być zorganizowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu lub je minimalizujący. W tym celu, przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą zapewnić, aby: a) mięso przeznaczone do rozbioru było wnoszone do pomieszczeń roboczych stopniowo, w miarę potrzeb; b) w trakcie rozbioru, oddzielania tuszy od kości, trybowania, porcjowania i krojenia, pakowania jednostkowego lub zbiorczego, temperatura mięsa wynosiła nie więcej niż 3°C dla podrobów i 7°C dla pozostałego mięsa, przez utrzymanie temperatury otoczenia nie wyższej niż 12°C lub za pomocą innego alternatywnego systemu o równoważnym skutku; |
Narządy, które są najbardziej narażone na promieniowanie RTG, to
Jaką technikę należy wykorzystać przy badaniu gardła u psa?
Prosięta można odsadzać dopiero po upływie minimum
Celem badania przedubojowego zwierząt rzeźnych jest
Jak nazywa się stan, w którym w krwi występuje znaczna ilość wirusa?
Do pasz o przeciętnej zawartości białka (6-14%) zaliczane są
Do jakich zwierząt są dozwolone kokcydiostatyki w paszach?
Osoba odpowiedzialna za punkt kopulacyjny świń przechowuje
Karmienie zwierząt paszami treściwymi zainfekowanymi pleśnią może prowadzić do
Preparaty w formie "spot on" powinny być aplikowane
Przechowywanie nasienia buhaja, które jest wykorzystywane do sztucznego unasienniania krów, powinno odbywać się w temperaturze wynoszącej minus
Co powstaje w miejscu pękniętego pęcherzyka jajnikowego?
Co należy zrobić z próbką krwi zbieraną do badań biochemicznych surowicy, których realizacja nie jest możliwa w krótkim czasie?
Typowe miejsca występowania wągrów bydlęcych w tuszy to
Jakie informacje dotyczące pomiaru hałasu w pomieszczeniach, w których trzymane są zwierzęta, są zgodne z zaleceniami?
Leptospiroza to schorzenie, które powoduje uszkodzenie
Zanieczyszczenie piaskiem w produktach pochodzenia zwierzęcego klasyfikuje się jako
Do głównych surowców obróbczych zalicza się
Podczas badania trawieńca u bydła, należy zbadać okolicę
Podczas prowadzenia obserwacji dochodzeniowej w kierunku wścieklizny, badanie psa odbywa się w dniach
Co oznacza skrót ASF?
Aby przeprowadzić badanie wątroby małych zwierząt, należy zbadać obszar
W gospodarstwie, w którym znajduje się 6 000 kur niosek, z których każda waży średnio 2 kg, jaką wartość ma DJP?
Koń z chorobą obturacyjną (RAO) zmaga się z problemem dotyczących układu
Jedną z metod redukcji emisji amoniaku w chlewni jest
Jakim hormonem kluczowym dla podtrzymania ciąży jest?
Mocz zgromadzony w pęcherzu moczowym jest wydalany na zewnątrz organizmu za pośrednictwem cewki moczowej w trakcie
Pasza, która ma działanie wzdymające, to
Sierść strzyże się najczęściej u koni, które są wykorzystywane
Na podstawie informacji dotyczącej sposobu przeprowadzenia odkażania w przypadku podejrzenia enzootycznej białaczki bydła, określ ile litrów środka biobójczego potrzeba do profilaktycznego odkażenia 30 metrów kwadratowych powierzchni.
(...) III. Odkażanie 1.Odkażanie polegające na niszczeniu czynników chorobotwórczych obecnych w środowisku jest przeprowadzane przy użyciu: 1) środków fizycznych; 2) produktów biobójczych dopuszczonych do obrotu na podstawie przepisów o produktach biobójczych; 3) środków biologicznych (z udziałem bakterii nitryfikacyjnych) stosowanych do odkażania obornika i gnojowicy. 2.Odkażanie przy użyciu produktów biobójczych polega na zastosowaniu: 1) pół litra roztworu takiego produktu na 1 m2 powierzchni – w przypadku odkażania profilaktycznego; 2) co najmniej jednego litra roztworu środka dezynfekcyjnego na 1 m2 powierzchni |