Filtrowanie pytań
Wykonywanie prac pomocniczych…
A. drukarka
B. rower stacjonarny
C. masażer
D. czajnik elektryczny
Wykonywanie prac pomocniczych…
Które z poniższych działań jest częścią procedury uzupełniania zapasów w łazience hotelowej?
A. Odkładanie brudnych kubków do szafy
B. Nieuzupełnianie zużytych zapasów
C. Wymiana zużytych mydeł i szamponów
D. Zostawienie zużytych ręczników na podłodze
Wykonywanie prac pomocniczych…
Najważniejszym typem czyszczenia w hotelu, zarówno w pokojach gościnnych, jak i w ogólnodostępnych przestrzeniach, jest sprzątanie
A. codzienne
B. sezonowe
C. specjalne
D. okresowe
Wykonywanie prac pomocniczych…
Kluczowym elementem wyposażenia kuchni właściwej jest
A. podgrzewacz talerzy
B. sprzęt ruchomy
C. trzon kuchenny
D. szafa chłodnicza
Wykonywanie prac pomocniczych…
Wygodne spożywanie posiłków przez klienta hotelowego w apartamencie hotelu 5* umożliwia
A. stolik
B. etażerka
C. kredens
D. biurko
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie środki wykorzystuje się do dezynfekcji wody w basenie?
A. fluoru
B. chloru
C. siarki
D. żelaza
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przed umieszczeniem brudnych naczyń w zmywarce należy wykonać czynność, która polega na ich
A. wysuszeniu
B. polerowaniu
C. sortowaniu
D. wyparzeniu
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jaką funkcję pełni szafa przelotowa?
A. do przechowywania napojów
B. do składowania czystych naczyń
C. do wystawiania gotowych potraw
D. do wyrzucania odpadów
Wykonywanie prac pomocniczych…
Co należy zrobić przed wejściem do pokoju hotelowego w celu jego posprzątania?
A. Bezpośrednio wejść bez zapowiedzi
B. Otworzyć okno przed wejściem
C. Zapukać i zapowiedzieć wejście
D. Wejść tylko wtedy, gdy drzwi są otwarte
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zanim nałożysz czyste prześcieradło, powinieneś upewnić się, że
A. laufer
B. skirting
C. napperon
D. molton
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zmywalnia w hotelowej restauracji powinna być połączona z kuchnią przez szafy przelotowe oraz
A. punkt kelnerski.
B. magazyn napojów.
C. chłodnię.
D. salę dla gości.
Wykonywanie prac pomocniczych…
Falbany, które są przygotowane w szczególny sposób i używane do ozdabiania bocznych części stołów bufetowych, noszą nazwę
A. laufry
B. moltony
C. napperony
D. skirtingi
Wykonywanie prac pomocniczych…
Wykonywanie dodatkowych prac porządkowych, związanych z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia, to sprzątanie
A. okolicznościowe
B. codzienne
C. okresowe
D. gruntowne
Wykonywanie prac pomocniczych…
Czyste i suche naczynia stołowe są przechowywane w szafkach w rozdzielni kelnerskiej. Przed ich ułożeniem na stole dla klienta, należy je
A. przeliczyć i zaprezentować
B. przepłukać i osuszyć
C. starannie wypolerować
D. dokładnie policzyć
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do dań, których przygotowanie niesie ze sobą wysokie ryzyko zakażenia salmonellą, zaliczane są
A. grzanki z pieczarkami
B. sosy na bazie majonezu
C. suflety czekoladowe
D. sorbety malinowe
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zawieszka z napisem don"t disturb oznacza
A. nie przeszkadzać
B. wstęp zabroniony
C. pokój w trakcie porządkowania
D. pokój w trakcie renowacji
Wykonywanie prac pomocniczych…
W skład wyposażenia terenowego hotelowego placu zabaw dla dzieci nie wchodzi
A. zjeżdżalni
B. gier planszowych
C. karuzeli
D. huśtawek
Wykonywanie prac pomocniczych…
Co powinien zrobić pracownik hotelu w przypadku zgubienia klucza przez gościa?
A. Zgłosić problem do kierownika i zablokować dostęp do pokoju
B. Samodzielnie dorobić klucz i dostarczyć go gościowi
C. Poprosić o pozostawienie drzwi otwartych do czasu znalezienia klucza
D. Zignorować sytuację, klucz się na pewno znajdzie
Wykonywanie prac pomocniczych…
W pomieszczeniu dla VIP-a, kelnerka powinna przygotować
A. wstawkę
B. nadstawkę
C. przystawkę
D. dostawkę
Wykonywanie prac pomocniczych…
Na stołach w jadalni, obok naczyń stołowych, sztućców i szkła, umieszcza się
A. bemar wodny
B. ekspres do kawy
C. tacę kelnerską
D. menaż z przyprawami
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zestaw do pielęgnacji odzieży, obuwia oraz igielnik powinny być standardowym wyposażeniem w każdym pokoju hotelowym
A. 1-, 2- i 3-gwiazdkowych
B. 2-, 3- i 4-gwiazdkowych
C. 1- i 2-gwiazdkowych
D. 3-, 4- i 5-gwiazdkowych
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie jest zastosowanie kutra?
A. do mielenia mięsa oraz jego mieszania z przyprawami
B. do porcjowania mięsa, wędlin oraz ryb
C. do wyciskania i mieszania soków z owoców i warzyw
D. do podgrzewania przygotowanych potraw mięsnych i rybnych
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przed użyciem ostrych narzędzi należy koniecznie
A. założyć rękawice ochronne
B. zapewnić dostęp świeżego powietrza
C. ustawić odpowiednią temperaturę w kuchni
D. odpowiednio ustawić meble kuchenne
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jak należy postąpić z rzeczami gościa, które zostały znalezione po jego wyjeździe z hotelu?
A. Wyrzucić rzeczy gościa do kosza
B. Wypełnić formularz rzeczy znalezionych
C. Przechować rzeczy gościa w magazynie produktów suchych
D. Zanieść rzeczy gościa do gabinetu dyrektora hotelu
Wykonywanie prac pomocniczych…
Szafka kelnerska to mebel umieszczony w sali konsumpcyjnej, w której przechowuje się
A. sztućce do serwowania oraz sosy i dodatki do potraw
B. dania serwowane na gorąco w podgrzewaczach
C. potrawy wymagające niskiej temperatury
D. bieliznę stołową oraz sztućce
Wykonywanie prac pomocniczych…
Umożliwiające łatwe manewrowanie wózkiem hotelowym są
A. drewniane stelaże
B. aluminiowe listwy
C. skrętne koła
D. tarcze hamulcowe
Wykonywanie prac pomocniczych…
Na podstawie danych z tabeli, wskaż roślinę najdłużej kwitnącą.
Roślina | Okres kwitnienia |
---|---|
Cynia | od połowy czerwca do połowy września |
Czarnuszka | lipiec i sierpień |
Malwa | od lipca do września |
Petunia | od maja do końca października |
A. Malwa.
B. Czarnuszka.
C. Petunia.
D. Cynia.
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przy sprzątaniu toalety, pracownik powinien założyć
A. czepek na głowę
B. maseczkę ochronną
C. rękawice gumowe
D. fartuch kuchenny
Wykonywanie prac pomocniczych…
Nie należy używać do konserwacji roweru
A. sprzętu do szorowania
B. preparatu do polerowania
C. preparatu do smarowania
D. sprzętu do czyszczenia
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podaj minimalne wymiary łóżka jednoosobowego w hotelowym pokoju.
A. 60 x 180 cm
B. 100 x 210 cm
C. 120 x 220 cm
D. 90 x 200 cm
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zewnętrzną część stołów bufetowych ozdabia się specjalnie uformowanymi falbanami, co oznacza
A. bieżnikami.
B. moltonami.
C. serwetami.
D. skirtingami.
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie urządzenie powinno być zastosowane do przygotowania stoku narciarskiego w hotelu?
A. ratraki gąsiennicowe
B. spycharki
C. pługi śnieżne
D. ciągniki
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jaki jest prawidłowy sposób postępowania z brudną pościelą w hotelu?
A. Spakowanie w plastikowy worek i schowanie do szuflady
B. Złożenie i umieszczenie na półce w szafie
C. Umieszczenie jej w specjalnym worku na brudną bieliznę
D. Pozostawienie jej na podłodze w pokoju
Wykonywanie prac pomocniczych…
Aby sprawnie usunąć grubą warstwę śniegu z dużej powierzchni, które urządzenia są zalecane?
A. zamiatarki
B. przecinarki
C. frezarki
D. odśnieżarki
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do przycinania żywopłotów wokół obiektu, który świadczy usługi hotelarskie, pracownik użyje
A. nożyc
B. kosy
C. szczypców
D. tasaka
Wykonywanie prac pomocniczych…
Czym jest obróbka wstępna żywności?
A. sortowaniem, oczyszczaniem i rozdrabnianiem
B. duszeniem, rozmrażaniem i patroszeniem
C. porcjonowaniem, myciem i gotowaniem
D. płukaniem, odpierzeniem i smażeniem
Wykonywanie prac pomocniczych…
Określ obowiązek bagażowego w stosunku do gościa, który zrealizował check-in w hotelu 5*?
A. Wskazanie kierunku do windy towarowej
B. Podanie informacji na temat menu w restauracji hotelowej
C. Przeniesienie bagażu gościa do pokoju hotelowego
D. Wręczenie klucza oraz karty pobytu
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podczas burzy pracownik hotelu powinien
A. Upewnić się, że wszystkie okna i drzwi są zamknięte
B. Włączyć wszystkie możliwe urządzenia elektryczne
C. Pozostawić okna otwarte dla przewiewu
D. Zignorować sytuację i kontynuować pracę
Wykonywanie prac pomocniczych…
Czego używa się do polerowania powierzchni szklanych w hotelu?
A. ściereczki z mikrofibry
B. szczotki drucianej
C. zamrażarki
D. papieru ściernego
Wykonywanie prac pomocniczych…
Mięso powinno być składowane w magazynach
A. zapewniających zasoby
B. chłodniczych
C. niechłodzonych
D. gospodarczych