Filtrowanie pytań
HGT.05 Pytanie 81
Wykonywanie prac pomocniczych…
A. froterowanie
B. szorowanie
C. odkurzanie
D. polerowanie
HGT.05 Pytanie 82
Wykonywanie prac pomocniczych…
Gdzie powinna być umieszczona lampka nocna w pokoju hotelowym?
A. w okolicy fotela
B. ponad biurkiem
C. w sąsiedztwie wejścia do pokoju
D. przy każdym łóżku
HGT.05 Pytanie 83
Wykonywanie prac pomocniczych…
Metoda mechanicznego usuwania pestek z owoców jadalnych to
A. drylowanie.
B. flambirowanie.
C. oczka.
D. wyłuskanie.
HGT.05 Pytanie 84
Wykonywanie prac pomocniczych…
Które z poniższych działań jest częścią procedury uzupełniania zapasów w łazience hotelowej?
A. Nieuzupełnianie zużytych zapasów
B. Zostawienie zużytych ręczników na podłodze
C. Odkładanie brudnych kubków do szafy
D. Wymiana zużytych mydeł i szamponów
HGT.05 Pytanie 85
Wykonywanie prac pomocniczych…
Sztućce, które zostały umyte i wypolerowane, należy przechowywać w sali konsumenckiej
A. w pomocniku kelnerskim
B. na regale ekspozycyjnym
C. w witrynie chłodniczej
D. na ladzie barowej
HGT.05 Pytanie 86
Wykonywanie prac pomocniczych…
Który z elementów wyposażenia pokoju jest wymagany wyłącznie w hotelach pięciogwiazdkowych?
A. Minibar
B. Bagażnik
C. Sejf
D. Lustro
HGT.05 Pytanie 87
Wykonywanie prac pomocniczych…
Który z pracowników obsługi hotelowej podejmuje gości oraz ich żegna, a także zajmuje się otwieraniem i zamykaniem głównych drzwi?
A. Concierge
B. Parkingowy
C. Bagażowy
D. Portier
HGT.05 Pytanie 88
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie narzędzie wykorzystuje się do eliminacji chwastów oraz spulchniania gleby?
A. aerator
B. motykę
C. pikownik
D. flancownik
HGT.05 Pytanie 89
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jaki jest prawidłowy sposób postępowania z brudną pościelą w hotelu?
A. Złożenie i umieszczenie na półce w szafie
B. Umieszczenie jej w specjalnym worku na brudną bieliznę
C. Pozostawienie jej na podłodze w pokoju
D. Spakowanie w plastikowy worek i schowanie do szuflady
HGT.05 Pytanie 90
Wykonywanie prac pomocniczych…
W jakim celu stosuje się maty antypoślizgowe w łazienkach hotelowych?
A. Dla ułatwienia sprzątania podłogi
B. Aby zapobiec poślizgnięciom i upadkom
C. Do suszenia ubrań gości
D. Do dekoracji podłogi
HGT.05 Pytanie 91
Wykonywanie prac pomocniczych…
Kiedy należy przeprowadzić regularną konserwację sprzętu sprzątającego w hotelu?
A. Tylko przed wizytą kontrolną
B. Co tydzień, niezależnie od stanu sprzętu
C. Okresowo, zgodnie z harmonogramem konserwacji
D. Tylko wtedy, gdy sprzęt przestaje działać
HGT.05 Pytanie 92
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do czego służą minizraszacze w ogrodzie?
A. do eliminacji mchu
B. do nawadniania rabat z kwiatami
C. do wertykulacji trawnika
D. do wapnowania ziemi
HGT.05 Pytanie 93
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przed użyciem ostrych narzędzi należy koniecznie
A. ustawić odpowiednią temperaturę w kuchni
B. założyć rękawice ochronne
C. odpowiednio ustawić meble kuchenne
D. zapewnić dostęp świeżego powietrza
HGT.05 Pytanie 94
Wykonywanie prac pomocniczych…
Falbany, które są przygotowane w szczególny sposób i używane do ozdabiania bocznych części stołów bufetowych, noszą nazwę
A. moltony
B. laufry
C. skirtingi
D. napperony
HGT.05 Pytanie 95
Wykonywanie prac pomocniczych…
Skrót DBL odnosi się do lokalu mieszkalnego
A. trzyosobowego
B. jednoosobowego
C. wieloosobowego
D. dwuosobowego
HGT.05 Pytanie 96
Wykonywanie prac pomocniczych…
Configurowanie sali konsumenckiej, w której goście zasiadają przy okrągłych stołach, określamy jako
A. szkolny
B. teatralny
C. konferencyjny
D. bankietowy
HGT.05 Pytanie 97
Wykonywanie prac pomocniczych…
Dodatkowe wyposażenie przygotowane dla gościa w hotelu, to
A. opakowanie słodyczy
B. meble na tarasie
C. deska z owocami
D. dodatkowe łóżko
HGT.05 Pytanie 98
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podczas przygotowywania łóżka hotelowego, co należy najpierw umieścić na materacu?
A. poduszka
B. kołdra
C. narzuta
D. prześcieradło
HGT.05 Pytanie 99
Wykonywanie prac pomocniczych…
Kiedy należy przeprowadzić sprzątanie okolicznościowe w hotelu?
A. Przed nadchodzącymi świętami
B. Po zakończeniu pobytu dużych grup
C. Przed przybyciem gościa z niepełnosprawnością
D. Po pobycie gości z małymi dziećmi
HGT.05 Pytanie 100
Wykonywanie prac pomocniczych…
Papierowe opakowania powinny być umieszczane w pojemnikach o kolorze
A. żółtym
B. czarnym
C. niebieskim
D. zielonym
HGT.05 Pytanie 101
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podłogę z drewna w sali wielofunkcyjnej powinno się regularnie odkurzać, wykorzystując
A. szczotki z delikatnym, naturalnym włosiem
B. ssawki z czujnikiem czystości
C. ssawki szczelinowej z separatorem
D. szczotki obrotowej z głowicą czyszczącą
HGT.05 Pytanie 102
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podczas sprzątania pokoju hotelowego, co powinno się zrobić z pościelą?
A. Włożyć do szafy na przechowanie
B. Zmienić ją na czystą
C. Złożyć i zostawić na łóżku
D. Pozostawić tak, jak jest
HGT.05 Pytanie 103
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zastosowanie zraszania na drogach dojazdowych do hotelu powinno mieć miejsce w dniach
A. wietrznych
B. mroźnych
C. upalnych
D. pochmurnych
HGT.05 Pytanie 104
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do przycinania żywopłotów wokół obiektu, który świadczy usługi hotelarskie, pracownik użyje
A. szczypców
B. kosy
C. nożyc
D. tasaka
HGT.05 Pytanie 105
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zawieszka z napisem don"t disturb oznacza
A. nie przeszkadzać
B. pokój w trakcie porządkowania
C. wstęp zabroniony
D. pokój w trakcie renowacji
HGT.05 Pytanie 106
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do dań, których przygotowanie niesie ze sobą wysokie ryzyko zakażenia salmonellą, zaliczane są
A. sorbety malinowe
B. sosy na bazie majonezu
C. grzanki z pieczarkami
D. suflety czekoladowe
HGT.05 Pytanie 107
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jak często powinno się odkurzać wykładzinę podłogową w pokojach gościnnych w hotelu 4*?
A. Codziennie
B. Jednorazowo w tygodniu
C. Dwa razy w ciągu tygodnia
D. Sześć razy na miesiąc
HGT.05 Pytanie 108
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zmywalnia w hotelowej restauracji powinna być połączona z kuchnią przez szafy przelotowe oraz
A. punkt kelnerski.
B. chłodnię.
C. magazyn napojów.
D. salę dla gości.
HGT.05 Pytanie 109
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zachowanie piaskownicy w odpowiedniej czystości i sanitarnym stanie wymaga między innymi
A. ochrony przed dostępem zwierząt
B. starannego nawożenia
C. systematycznego nawadniania
D. częstego stosowania środków owadobójczych
HGT.05 Pytanie 110
Wykonywanie prac pomocniczych…
Przed włożeniem gorących potraw do chłodni należy
A. zamrozić je
B. pokroić na mniejsze kawałki
C. wystudzić
D. przelać do mniejszych pojemników
HGT.05 Pytanie 111
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakim sposobem należy oczyścić przypaloną patelnię teflonową?
A. szorstką szczotką
B. skrobaczką
C. gąbką
D. metalowym drapakiem
HGT.05 Pytanie 112
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakiego koloru jest deska do krojenia warzyw?
A. kolor czerwony
B. odcień żółty
C. kolor biały
D. barwa zielona
HGT.05 Pytanie 113
Wykonywanie prac pomocniczych…
Które z poniższych urządzeń gastronomicznych służy do mechanicznej obróbki?
A. spulchniacz
B. szybkozamrażacz
C. stół chłodniczy
D. piec konwekcyjny
HGT.05 Pytanie 114
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podczas kontroli jakości pokoju hotelowego należy:
A. Skupić się wyłącznie na stanie łóżka, ignorując inne elementy pokoju.
B. Zostawić wszystko tak, jak zastano, bez żadnej kontroli.
C. Sprawdzić czystość wszystkich powierzchni
D. Skupić się tylko na czystości łazienki, pomijając resztę pokoju.
HGT.05 Pytanie 115
Wykonywanie prac pomocniczych…
Zanim położy się prześcieradło na łóżko, osoba sprzątająca powinna upewnić się, czy jest czysty
A. laufer
B. ochraniacz
C. stelaż
D. napperon
HGT.05 Pytanie 116
Wykonywanie prac pomocniczych…
Do zadań porządkowych w rejonie hotelu zalicza się
A. zamiatanie chodników i podjazdów
B. odkurzanie dywanów
C. polerowanie posadzki w holu
D. czyszczenie paneli grzejnych
HGT.05 Pytanie 117
Wykonywanie prac pomocniczych…
W pomieszczeniu dla VIP-a, kelnerka powinna przygotować
A. wstawkę
B. dostawkę
C. nadstawkę
D. przystawkę
HGT.05 Pytanie 118
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie jest poprawne postępowanie z bagażem gościa, który jeszcze nie zameldował się w hotelu?
A. Włożenie bagażu do losowego pokoju, co jest nieprofesjonalne i może prowadzić do utraty bagażu.
B. Przechowanie w odpowiednim pomieszczeniu do czasu meldunku gościa.
C. Zostawienie bagażu przy recepcji, co może naruszać zasady bezpieczeństwa.
D. Zostawienie bagażu na zewnątrz hotelu, co jest nieodpowiednie i niebezpieczne.
HGT.05 Pytanie 119
Wykonywanie prac pomocniczych…
Jakie narzędzia są wykorzystywane do formowania krzewów oraz żywopłotów?
A. mechaniczne nożyce
B. podkaszarki
C. wały metalowe
D. niwelatory
HGT.05 Pytanie 120
Wykonywanie prac pomocniczych…
Podczas przeprowadzania prac porządkowych w węźle higieniczno-sanitarnym, powinno się stosować środki
A. nawilżające
B. piorące
C. wybielające
D. dezynfekujące