Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.05 Pytanie 2
Wykonywanie prac pomocniczych…

Nadanie odpowiedniego kształtu w kontekście kulinarnym to

A. łączanie
B. mielenie
C. formowanie
D. dzielenie porcji
HGT.05 Pytanie 3
Wykonywanie prac pomocniczych…

Które z poniższych urządzeń gastronomicznych służy do mechanicznej obróbki?

A. piec konwekcyjny
B. stół chłodniczy
C. spulchniacz
D. szybkozamrażacz
HGT.05 Pytanie 4
Wykonywanie prac pomocniczych…

Blanszowanie to czynność polegająca na krótkotrwałym

A. smażeniu na patelni
B. otaczaniu w bułce tartej
C. zanurzeniu w gorącej wodzie
D. oprószaniu mąką powierzchni
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakimi metodami powinno się czyścić płytę indukcyjną w kuchni?

A. druciakiem oraz płynem do mycia naczyń
B. środkami przeznaczonymi do płyt indukcyjnych
C. płynem do czyszczenia szyb oraz gąbką
D. agresywnymi preparatami do usuwania tłuszczu
Wykonywanie prac pomocniczych…

Trzony kuchenne, płyty grzewcze, patelnie, kotły do gotowania oraz podgrzewacze stanowią elementy wyposażenia

A. chłodni.
B. kuchni właściwej.
C. zmywalni.
D. magazynu żywności.
HGT.05 Pytanie 8
Wykonywanie prac pomocniczych…

Metoda mechanicznego usuwania pestek z owoców jadalnych to

A. wyłuskanie.
B. oczka.
C. flambirowanie.
D. drylowanie.
Wykonywanie prac pomocniczych…

W tradycyjnym minibaru w hotelowym pokoju powinny znajdować się

A. alkohole, napoje chłodzące, małe przysmaki
B. kawę, herbatę, soki owocowe
C. napoje gorące, tartinki, słone przekąski
D. napoje gorące i zimne, alkohole, desery lodowe
HGT.05 Pytanie 13
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jaką kolejność należy zastosować przy układaniu bielizny stołowej na stole?

A. molton, napperon, obrus, serweta konsumencka
B. obrus, molton, napperon, serweta konsumencka
C. molton, obrus, napperon, serweta konsumencka
D. obrus, serweta konsumencka, molton, napperon
HGT.05 Pytanie 17
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przed umieszczeniem brudnych naczyń w zmywarce należy wykonać czynność, która polega na ich

A. polerowaniu
B. wyparzeniu
C. sortowaniu
D. wysuszeniu
HGT.05 Pytanie 18
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zmywalnia w hotelowej restauracji powinna być połączona z kuchnią przez szafy przelotowe oraz

A. magazyn napojów.
B. salę dla gości.
C. chłodnię.
D. punkt kelnerski.
HGT.05 Pytanie 19
Wykonywanie prac pomocniczych…

Falbany, które są przygotowane w szczególny sposób i używane do ozdabiania bocznych części stołów bufetowych, noszą nazwę

A. moltony
B. napperony
C. laufry
D. skirtingi
HGT.05 Pytanie 20
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czyste i suche naczynia stołowe są przechowywane w szafkach w rozdzielni kelnerskiej. Przed ich ułożeniem na stole dla klienta, należy je

A. przepłukać i osuszyć
B. przeliczyć i zaprezentować
C. starannie wypolerować
D. dokładnie policzyć
Wykonywanie prac pomocniczych…

Do dań, których przygotowanie niesie ze sobą wysokie ryzyko zakażenia salmonellą, zaliczane są

A. sorbety malinowe
B. suflety czekoladowe
C. grzanki z pieczarkami
D. sosy na bazie majonezu
HGT.05 Pytanie 23
Wykonywanie prac pomocniczych…

Na stołach w jadalni, obok naczyń stołowych, sztućców i szkła, umieszcza się

A. tacę kelnerską
B. ekspres do kawy
C. bemar wodny
D. menaż z przyprawami
HGT.05 Pytanie 24
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jakie jest zastosowanie kutra?

A. do mielenia mięsa oraz jego mieszania z przyprawami
B. do porcjowania mięsa, wędlin oraz ryb
C. do podgrzewania przygotowanych potraw mięsnych i rybnych
D. do wyciskania i mieszania soków z owoców i warzyw
Wykonywanie prac pomocniczych…

Przed użyciem ostrych narzędzi należy koniecznie

A. ustawić odpowiednią temperaturę w kuchni
B. założyć rękawice ochronne
C. zapewnić dostęp świeżego powietrza
D. odpowiednio ustawić meble kuchenne
HGT.05 Pytanie 26
Wykonywanie prac pomocniczych…

Szafka kelnerska to mebel umieszczony w sali konsumpcyjnej, w której przechowuje się

A. potrawy wymagające niskiej temperatury
B. bieliznę stołową oraz sztućce
C. sztućce do serwowania oraz sosy i dodatki do potraw
D. dania serwowane na gorąco w podgrzewaczach
HGT.05 Pytanie 27
Wykonywanie prac pomocniczych…

Zewnętrzną część stołów bufetowych ozdabia się specjalnie uformowanymi falbanami, co oznacza

A. bieżnikami.
B. skirtingami.
C. moltonami.
D. serwetami.
HGT.05 Pytanie 28
Wykonywanie prac pomocniczych…

Czym jest obróbka wstępna żywności?

A. porcjonowaniem, myciem i gotowaniem
B. sortowaniem, oczyszczaniem i rozdrabnianiem
C. płukaniem, odpierzeniem i smażeniem
D. duszeniem, rozmrażaniem i patroszeniem
HGT.05 Pytanie 35
Wykonywanie prac pomocniczych…

Jak określa się proces poddawania delikatnych owoców i warzyw działaniu najpierw gorącej, a potem zimnej wody?

A. Blanszowanie
B. Kandyzowanie
C. Karmelizowanie
D. Flambirowanie
HGT.05 Pytanie 36
Wykonywanie prac pomocniczych…

Nadawanie kształtu zgodnie z jego kulinarnym przeznaczeniem, to

A. rozcieranie
B. formowanie
C. porcjowanie
D. mieszanie