Filtrowanie pytań
Podłoża o płynnej konsystencji stosuje się w celu
Analiza wody basenowej w celu wykrycia bakterii polega na podgrzewaniu próbki w inkubatorze przez 48 godzin w temperaturze 36±2°C. Jaki proces jest opisany?
Jak określane są enzymy, które katalizują przenoszenie różnych grup funkcyjnych?
Jednym z kroków w procesie przygotowania preparatu mikrobiologicznego w stanie żywym jest
W autoklawach realizuje się proces sterylizacji
Wygięty pręt wykonany ze szkła, metalu lub plastiku, który służy do przeprowadzania posiewów na powierzchni i rozprowadzania materiału biologicznego, jest w mikrobiologii określany jako
Badanie szczegółowej struktury komórek roślinnych oraz zwierzęcych, jak również rozmieszczenia atomów w kryształach metali i minerałów, jest możliwe dzięki wykorzystaniu mikroskopu
Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie
Do elementów glebowej mikroflory autochtonicznej, składającej się z gatunków trwale żyjących w glebie, nie można zaliczyć
W laboratorium mikrobiologicznym do przeprowadzania jałowienia na zimno wykorzystuje się
W badanym powietrzu zawartość mikroorganizmów wyniosła 33,33 w 10 dm3. Zgodnie z zamieszczonymi normami powietrze takie uważa się za
| Stopień zanieczyszczenia | Ogólna liczba bakterii w 1 m3 |
|---|---|
| Niezanieczyszczone | poniżej 1000 |
| Średnio zanieczyszczone | od 1000 do 3000 |
| Silnie zanieczyszczone | powyżej 3000 |
Zamieszczony opis dotyczy barwienia bakterii metodą
| − fiolet krystaliczny, 2-3 minuty, |
| − płyn Lugola, 1-2 minuty, |
| − alkohol aż do odbarwienia, ok. 30 sekund, |
| − woda – spłukanie, |
| − fuksyna w roztworze fenolowym (rozcieńczenie1:10), 20 sekund, |
| − woda – spłukanie |
Najczęściej wykorzystywanym odczynnikiem do barwienia próbek mikroskopowych jest
W trakcie badań mikrobiologicznych, pomimo stosowania pełnego i sterylnego stroju ochronnego oraz szczególnej staranności przy przeprowadzaniu pomiarów, dochodzi do zanieczyszczenia podłoża wzrostowego, co skutkuje wynikiem o kilka JTK/m3 wyższym od faktycznego stężenia zanieczyszczeń. Jakie to zjawisko?
Drobnoustroje posiadające zdolność do rozkładu białek oraz peptydów charakteryzują się właściwościami
Jakiego koloru nabierają bakterie Gram—ujemne w trakcie stosowania metody Grama?
Oceniając organoleptycznie wodę przeznaczoną do picia przez ludzi, należy określić między innymi
Wskaż właściwe uporządkowanie kształtów bakterii przedstawionych na rysunku.

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do inkubacji próbek mikrobiologicznych?
Ezy oraz igły stosowane w mikrobiologii należy wyjaławiać
W wyniku badań mikrobiologicznych wody przeznaczonej do produkcji soków, po 3 dniach inkubacji stwierdzono w 1 ml próbki 100 j.t.k. bakterii, w tym 2 j.t.k Escherichia coli.
Ustal jakość wody na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli.
| Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda | ||
|---|---|---|
| Lp. | Parametr | Najwyższa dopuszczalna wartość liczby jednostek tworzących kolonię [j.t.k] |
| 1 | Escherichia coli | 0 |
| 2 | Enterokoki | 0 |
| 3 | Pseudomonas aeruginosa | 0 |
| 4 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (36±2) °C po 48h | 20 |
| 5 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) °C po 72h | 100 |
Podłoże do izolacji i identyfikacji bakterii hemolizujących powinno zawierać
Dostanie się do środowiska bakterii Salmonella, które były hodowane na pożywkach mikrobiologicznych, może skutkować
Zespół enzymów, obecny zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych, który katalizuje proces hydrolizy wiązań peptydowych w białkach oraz peptydach, to
W laboratorium anaerostat wykorzystywany jest
Widoczne bez użycia mikroskopu skupisko mikroorganizmów, które powstało z jednej komórki na płytce z podłożem hodowlanym, to
W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie
Analiza obecności pałeczek Salmonella w żywności zalicza się do badań
Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była
| Zabarwienie próbki mleka | Ocena jakości próbki Mleko: |
|---|---|
| bez zmiany barwy | bardzo dobre i dobre |
| lekko lub wyraźnie różowa | średniej jakości |
| intensywnie różowa, czerwona lub brunatna | złej jakości |
Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?
Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje
W tabeli przedstawiono kolejne etapy barwienia preparatu mikroskopowego metodą
| Etap 1 | Nałożenie barwnika – fioletu krystalicznego. |
| Etap 2 | Nałożenie płynu Lugola. |
| Etap 3 | Naniesienie alkoholu. |
| Etap 4 | Naniesienie barwnika – fuksyny zasadowej. |
Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?
Jakim czynnikiem dokonuje się sterylizacji w autoklawie?
W kulturze bakterii i grzybów nie należy używać jako pożywki
Podłoże, które jest wykorzystywane do uzyskiwania hodowli z wysoką liczbą drobnoustrojów danego szczepu, nazywamy
W trakcie analiz mikrobiologicznych wody ze studni stwierdzono obecność bakterii rodzaju coli w ilości 200 bakterii/100 ml. To oznacza, że woda
Wykonano analizę mikrobiologiczną próbki wody wodociągowej o objętości 100 ml i uzyskano wyniki:
Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda wodociągowa wprowadzana | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Parametr | Wartość parametryczna | |
| liczba mikroorganizmów [jtk lub NPL] | objętość próbki [ml] | ||
| 1. | Escherichia coli | 0 | 250 |
| 2. | Enterokoki | 0 | 250 |
| 3. | Pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) | 0 | 250 |
| 4. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C | 20 | 1 |
| 5. | Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C | 100 | 1 |
| Escherichia coli | nieobecne |
| Enterokoki | nieobecne |
| Pałeczki ropy błękitnej | nieobecne |
| Ogólna liczba mikroorganizmów w 37°C | 1200 |
| Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C | 11000 |