Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 361
Wykonywanie badań analityczny…

W celu przerobu minerałów siarczkowych można wykorzystać mieszankę Leforta, znaną jako odwrócona woda królewska. Składa się ona ze stężonych roztworów kwasu azotowego(V) oraz kwasu solnego połączonych w określonym stosunku objętościowym?

A. 2:1
B. 1:3
C. 1:1
D. 3:1
CHM.04 Pytanie 362
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie zamieszczonego opisu wskaż, którą metodę stosuje się do oznaczania zawartości kwasu acetylosalicylowego.

Oznaczenie zawartości kwasu acetylosalicylowego w preparacie farmaceutycznym
Oznaczenie polega na hydrolizie tego kwasu na gorąco, za pomocą mianowanego roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,1 mol/dm3, do salicylanu i octanu sodu. Nadmiar NaOH odmiareczkowuje się mianowanym roztworem kwasu siarkowego(VI) wobec fenoloftaleiny jako wskaźnika.

A. Kompleksometryczną.
B. Argentometryczną.
C. Alkacymetryczną.
D. Jodometryczną.
CHM.04 Pytanie 363
Wykonywanie badań analityczny…

Zgodnie z informacją zawartą w ramce zawartość jonów chlorkowych i jodkowych w roztworze można oznaczyć

Zasada oznaczenia zawartości jonów chlorkowych i jodkowych w roztworze.

Podstawą metody jest reakcja strąceniowa zachodząca między jonami Cl- i I- a jonami Ag+. Oznaczenie polega na badaniu zmian potencjału elektrody wskaźnikowej podczas dodawania do analizowanego roztworu, mianowanego roztworu AgNO3.

A. polarymetrycznie.
B. refraktometrycznie.
C. spektrofotometrycznie.
D. potencjometrycznie.
CHM.04 Pytanie 365
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko opisane w zamieszczonej informacji to

Jeżeli w wodzie zostanie rozpuszczona α-D-glukopiranoza, to roztwór tuż po rozpuszczeniu wykazuje skręcalność właściwą [α]D = +112,2°, lecz w miarę upływu czasu skręcalność ta stopniowo spada do wartości charakterystycznej w stanie równowagi, mianowicie [α]D = +52,7°

A. inwersja.
B. tautomeria.
C. mutarotacja.
D. racemizacja.
CHM.04 Pytanie 366
Wykonywanie badań analityczny…

Aby utrzymać stałe pH roztworu miareczkowanego w analizach kompleksometrycznych, należy zastosować roztwory buforowe, które charakteryzują się

A. wyraźną zmianą wartości pH w trakcie wprowadzania do nich określonych ilości wyłącznie zasad
B. brakiem wyraźnej zmiany wartości pH w trakcie wprowadzania do nich określonych ilości kwasów lub zasad
C. wyraźną zmianą wartości pH w trakcie wprowadzania do nich określonych ilości kwasów lub zasad
D. brakiem wyraźnej zmiany wartości pH w trakcie wprowadzania do nich określonych ilości wyłącznie kwasów
CHM.04 Pytanie 367
Wykonywanie badań analityczny…

Metodą, którą należy zastosować do bezpośredniego oznaczania jonów ołowiu w ekstrakcie z marchwi, jest

A. polarymetryczna
B. argentometryczna
C. alkacymetryczna
D. polarograficzna
CHM.04 Pytanie 369
Wykonywanie badań analityczny…

Analiza, która opiera się na kontrolowanym wprowadzaniu roztworu o znanym stężeniu do badanego roztworu, to metoda oznaczeń ilościowych zwana

A. chromatograficzna
B. polarymetryczna
C. kolorymetryczna
D. miareczkowa
CHM.04 Pytanie 374
Wykonywanie badań analityczny…

Reakcja ksantoproteinowa umożliwia identyfikację aminokwasu, który zawiera w swojej budowie

A. dwie grupy karboksylowe
B. łańcuch alifatyczny
C. dwie grupy aminowe
D. pierścień aromatyczny
CHM.04 Pytanie 375
Wykonywanie badań analityczny…

Rozpraszanie promieniowania świetlnego przez cząstki koloidalne, które mają wymiary mniejsze od długości fali światła, to zjawisko

A. Ramana
B. Kerra
C. Tyndalla
D. Zeemana
CHM.04 Pytanie 376
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji cukru przeprowadzono następujące doświadczenia:
Identyfikowanym cukrem jest

DoświadczenieWynik doświadczenia
Próba Trommerapozytywna
Próba Tollensapozytywna
Hydrolizanie zachodzi

A. glukoza.
B. laktoza.
C. sacharoza.
D. skrobia.
Wykonywanie badań analityczny…

Analityczne mnożniki dla wagowego oznaczania wapnia (M = 40,08 g/mol) w formie CaC2O4 (M = 128,10 g/mol), CaCO3 (M = 100,09 g/mol) oraz CaO (M = 56,08 g/mol) wynoszą odpowiednio

A. 0,3128; 0,4378; 0,7147
B. 3,1961; 2,4972; 1,3992
C. 0,7147; 2,2842; 1,7992
D. 0,3129; 0,4004; 0,7147
CHM.04 Pytanie 379
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania białek w produktach żywnościowych?

A. Metodę Karla Fischera
B. Metodę Lane - Eyona
C. Metodę Bertranda
D. Metodę Kjeldahla
Wykonywanie badań analityczny…

Konduktywność elektrolityczna wody destylowanej stosowanej w laboratorium chemicznym wynosi 0,001 mS cm-1. Z analizy danych przedstawionych na rysunku wynika, że woda ta jest

Ilustracja do pytania 20
A. superczysta.
B. zanieczyszczona chlorkiem sodu.
C. nieczyszczona doskonałej jakości.
D. dobrej jakości.
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie tłuszczów, w tym m.in. ustalenie ilości mg KOH, potrzebnego do neutralizacji wolnych kwasów tłuszczowych znajdujących się w jednym gramie tłuszczu, dotyczy określenia liczby

A. nadtlenkowej
B. jodowej
C. kwasowej
D. zmydlania
CHM.04 Pytanie 382
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaź zespół substancji, które przyczyniają się do twardości niewęglanowej wody?

A. Mg(OH)2, Mg(NO3)2, MgSO4
B. Mg(OH)2, MgCO3, Mg(NO3)2
C. CaSO4, CaCl2, Ca(NO3)2
D. Ca(OH)2, CaSO4, CaCl2
CHM.04 Pytanie 383
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczanie wagowe substancji jest możliwe, kiedy analizowany związek jest

A. w umiarkowanym stopniu rozpuszczalny
B. w pełni rozpuszczalny
C. w pełni nierozpuszczalny
D. w dużym stopniu rozpuszczalny
CHM.04 Pytanie 384
Wykonywanie badań analityczny…

Reakcja biuretowa polega na dodaniu do badanej mieszaniny roztworów silnej zasady i siarczanu(VI) miedzi(II). Jeśli w analizowanej próbce znajduje się białko, to roztwór zmienia kolor z niebieskiego na

A. żółtą
B. brunatną
C. fioletową
D. zieloną
CHM.04 Pytanie 385
Wykonywanie badań analityczny…

Z analizy wykresu wynika, że do miareczkowania 0,001-molowego roztworu mocnego kwasu za pomocą 0,001-molowego roztworu mocnej zasady nie można zastosować jako wskaźnika

Ilustracja do pytania 25
A. czerwieni metylowej.
B. błękitu bromotylowego.
C. oranżu metylowego.
D. fenoloftaleiny.
Wykonywanie badań analityczny…

Analizując dane zawarte w tabeli, można stwierdzić, że w smalcu w wyniku jełczenia

Stadium jełczenia smalcuLiczba jodowa, LJLiczba kwasowa, LK
Smalec świeży55,9 - 61,00,35 - 0,45
Smalec zjełczały47,8 - 51,06,0 - 8,4
Smalec silnie zjełczały31,9 - 41,126,0 - 30,0

A. maleje liczba wiązań podwójnych i maleje zawartość wolnych kwasów.
B. wzrasta liczba wiązań podwójnych i wzrasta zawartość wolnych kwasów.
C. maleje liczba wiązań podwójnych i wzrasta zawartość wolnych kwasów.
D. wzrasta liczba wiązań podwójnych i maleje zawartość wolnych kwasów.
CHM.04 Pytanie 389
Wykonywanie badań analityczny…

Wyznaczony roztwór tiocyjanianu amonu NH4SCN jest wykorzystywany jako titrant w badaniu bromków metodą miareczkowania?

A. argentometrycznego
B. bromianometrycznego
C. jodometrycznego
D. kompleksometrycznego
Wykonywanie badań analityczny…

Z danych zawartych w tabeli wynika, że gazem w warunkach standardowych jest związek oznaczony numerem

Wybrane właściwości fizyczne czterech różnych związków organicznych
Związek organicznyTemperatura topnienia [°C]Temperatura wrzenia [°C]Gęstość [g/cm³]Rozpuszczalność w wodzie
1.5,580,00,8765słaba
2.-95,0110,620,8623nie rozpuszczalny
3.-182,8- 88,60,0012nie rozpuszczalny
4.-114,178,20,7893miesza się bez ograniczeń

A. 3.
B. 2.
C. 1.
D. 4.
CHM.04 Pytanie 391
Wykonywanie badań analityczny…

Związki lotne, które występują w wielu roślinach i mogą być wydobywane, np. poprzez destylację z parą wodną lub dzięki ciągłej ekstrakcji w aparacie Soxhleta, to

A. flawonoidy
B. terpeny
C. alkaloidy
D. glikozydy
Wykonywanie badań analityczny…

Rolę wskaźnika w oznaczeniu opisanym w ramce pełni

Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski.
Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia.

A. roztwór KMnO4.
B. kwas siarkowy(VI).
C. oranż metylowy.
D. woda utleniona.
Wykonywanie badań analityczny…

Co oznacza skrót NPL w mikrobiologicznych badaniach?

A. najbardziej prawdopodobną liczebność bakterii
B. najniższą potencjalną liczebność bakterii
C. najwyższą graniczną liczebność bakterii
D. najniższą prawdopodobną liczebność bakterii
CHM.04 Pytanie 397
Wykonywanie badań analityczny…

Bufor amonowy to system kwasowo-zasadowy złożony z wodnego roztworu

A. azotanu(V) amonu i kwasu solnego
B. amoniaku oraz kwasu solnego
C. amoniaku i chlorku amonu
D. amoniaku oraz octanu amonu
CHM.04 Pytanie 398
Wykonywanie badań analityczny…

Która z podanych metod analitycznych jest klasyfikowana jako technika łączona?

A. Chromatografia gazowa z zastosowaniem spektrometrii mas
B. Atomowa spektrometria absorpcyjna
C. Spektroskopia w zakresie widzialnym oraz UV
D. Spektroskopia rezonansu jądrowego w polu magnetycznym
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczona instrukcja dotyczy wykonania preparatu mikroskopowego

1. Materiał nanieść na szkiełko podstawowe.
2. Po wyschnięciu, preparat utrwalić przez przeciągnięcie szkiełka podstawowego nad płomieniem palnika spirytusowego.
3. Następnie nanieść na szkiełko roztwór błękitu metylenowego i pozostawić do wyschnięcia.
4. Spłukać wodą destylowaną, pozostawić preparat do wyschnięcia.

A. skrawkowego.
B. barwionego.
C. mokrego.
D. niebarwionego.
CHM.04 Pytanie 400
Wykonywanie badań analityczny…

Którego procesu stosowanego w laboratorium dotyczy zamieszczony opis?

Jest to ciągły proces precyzyjnego określenia stopnia wiarygodności danej metody analitycznej za pomocą metod statystycznych. Przed wykonaniem właściwej analizy wykonuje się szereg analiz wzorców tzn. mieszanin zawierających ściśle określone ilości badanych substancji. Na podstawie dużej liczby takich wyników określa się dokładność, precyzję (wariancję) badanej metody, często też wpływ substancji przeszkadzających lub też wpływ innych warunków na pracę stosowanych urządzeń analitycznych.

A. Dostosowania metody analitycznej
B. Walidacji metody analitycznej
C. Audytowania metody analitycznej
D. Weryfikacji metody analitycznej