Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 283
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie ilościowego oznaczania chlorków w próbce wody, zachodzą przemiany zgodnie z równaniami reakcji. Który typ reakcji reprezentują?
Ag+ + Cl- → AgCl

2 Ag+ + CrO42- → Ag2CrO4

A. Redoks.
B. Zobojętnianie.
C. Strącanie osadów.
D. Kompleksowanie.
Wykonywanie badań analityczny…

Aby uzyskać właściwe wyniki w pomiarze skręcalności właściwej cukrów, należy

A. uwzględnić zjawisko mutarotacji
B. zastosować rozpuszczalniki czynne optycznie
C. odparować nadmiar rozpuszczalnika
D. skorzystać z rozcieńczonych roztworów
Wykonywanie badań analityczny…

Szkło wodne sodowe jest roztworem krzemianów sodu o wzorze Na2O • nSiO2 Zawartość tlenków sodu i krzemu wpływa na tzw. moduł molowy M

M = B/A·1,032A - zawartość tlenku sodu, [%]
B - zawartość krzemionki, [%]
1,032 - współczynnik przeliczeniowy z jednostek wagowych na mole

W zależności od wartości modułu i innych parametrów, szkło wodne sodowe kwalifikowane jest na rodzaje R:

WymaganiaRodzaj R
R - 150-1.7R - 150SR - 150-2.3R - 149
Moduł molowy SiO2/Na2O1,65 ÷ 1,852,2 ÷ 2,42,3 ÷ 2,42,8 ÷ 3,0

Jak należy zakwalifikować badane szkło wodne, jeżeli zawartość SiO2 wynosi 31,8%, a zawartość Na2O wynosi 11,0%?

A. R - 150 S
B. R - 150-1,7
C. R - 150-2,3
D. R - 149
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość ogólna badanej wody wynosi 2,5 mval/l. Wartość ta wyrażona w mg CaCO3/l wynosi

Tabela. Jednostki twardości wody
Jednostka twardościmmol/lmval/lmg CaCO3/l°f
stopień francuski
°n
stopień niemiecki
1 mmol/l12100105,6
1 mval/l0,51505,02,8
1 mg CaCO3/l0,010,0210,10,056
1 stopień francuski (°f)0,10,21010,56
1 stopień niemiecki (°n)0,1780,35717,81,781

A. 50,00 mg CaCO3/l
B. 1,25 mg CaCO3/l
C. 12,50 mg CaCO3/l
D. 125,00 mg CaCO3/l
CHM.04 Pytanie 291
Wykonywanie badań analityczny…

Z analizy danych w tabeli rozpuszczalności wynika, że w formie osadu z roztworu wytrąci się

Na+Fe2+Pb2+Mg2+Fe3+Ag+Zn2+
SO42-
Br-
Cl-
S2-

A. siarczan(VI) magnezu.
B. siarczan(VI) cynku.
C. chlorek żelaza(II).
D. siarczek żelaza(III).
CHM.04 Pytanie 292
Wykonywanie badań analityczny…

W dwóch niezidentyfikowanych probówkach znajdują się roztwory: w jednej - glukozy, a w drugiej - sacharozy. Jakiego odczynnika należy użyć, aby rozpoznać glukozę?

A. Świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II)
B. Stężony kwas azotowy(V)
C. Roztwór chlorku żelaza(III)
D. Roztwór jodu w jodku potasu
CHM.04 Pytanie 293
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko polegające na chemicznej modyfikacji substancji, które prowadzi do powstania innego związku, łatwiejszego do oznaczenia przy użyciu konkretnej metody, to

A. absorpcja
B. adsorpcja
C. wymiana jonowa
D. derywatyzacja
CHM.04 Pytanie 296
Wykonywanie badań analityczny…

W badaniach dotyczących kinetyki hydrolizy sacharozy wykorzystuje się mierzenie aktywności optycznej cukrów, które określa się

A. spektrofotometrycznie
B. potencjometrycznie
C. polarymetrycznie
D. refraktometrycznie
CHM.04 Pytanie 297
Wykonywanie badań analityczny…

Który zbiór zawiera jedynie odczynniki grupowe używane w analizie jakościowej jonów?

A. H2S, HCl, KOH
B. HCl, AgNO3, BaCl2
C. AgNO3, (NH4)2CO3, KOH
D. KI, HCl, NH3aq
Wykonywanie badań analityczny…

Uwzględniając zamieszczoną informację, dobierz metodę stosowaną do oznaczania azotanów(V) w wodzie.

W środowisku stężonego kwasu siarkowego(VI) jony azotanowe(V) ulegają reakcji z salicylanem sodu, dając kwas nitrosalicylowy, który pod wpływem zasad przechodzi w formę zjonizowaną o żółtym zabarwieniu.

A. Kolorymetryczną.
B. Polarograficzną.
C. Konduktometryczną.
D. Refraktometryczną.
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oznaczenia zawartości kwasu azotowego(V) w technicznym kwasie przeprowadzono jego analizę według procedury:
Odważyć około 2 g badanego kwasu w naczyniu wagowym. Do zlewki o pojemności 250 cm³ wlać 50 cm³ wody destylowanej i dokładnie odmierzyć pipetą 50 cm³ 0,5-molowego roztworu NaOH oraz 2–4 kropli roztworu wskaźnika mieszanego (czerwieni metylowej z błękitem metylowym w etanolu)
Następnie zamurzyć naczynko z próbką kwasu w zlewce i po wymieszaniu roztworu odmiareczkowac nadmiar NaOH roztworem kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 0,5 mol/dm³ do zmiany barwy z zielonej na fioletowo-czerwoną.
Określ podstawowe parametry oznaczenia.

Typ
miareczkowania
TitrantWskaźnikBarwa w PK
miareczkowania
A.pośrednie0,5-molowy
roztwór H2SO4
czerwień metylowa z błękitem
metylowym w etanolu
fioletowo-czerwona
B.bezpośrednie0,5-molowy
roztwór H2SO4
czerwień metylowa z błękitem
metylowym w etanolu
zielona
C.pośrednie0,5-molowy
roztwór NaOH
czerwień metylowa z błękitem
metylowym w etanolu
fioletowo-czerwona
D.bezpośrednie0,5-molowy
roztwór NaOH
czerwień metylowa z błękitem
metylowym w etanolu
fioletowo-czerwona

A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Wykonywanie badań analityczny…

Który nawóz, spośród wymienionych w tabeli, zawiera najwięcej azotu azotanowego?

Tabela. Zawartość składnika czynnego w nawozach azotowych
NawózZawartość składników, %
Saletra potasowaN – 13,5%
Saletra magnezowaN – 10,8%
Saletra amonowaN – 34% (NH4+ – 17%, NO3- – 17%)
Saletra wapniowaN – 14,5%
Siarczan amonuN – 21%
MocznikN – 46%

A. Mocznik
B. Saletra amonowa
C. Siarczan amonu
D. Saletra magnezowa
CHM.04 Pytanie 302
Wykonywanie badań analityczny…

Jakiego rodzaju proces uzdatniania wody ilustrują podane równania reakcji chemicznych?
CO2 + Ca(OH)2 → CaCO3 + H2O Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 → 2CaCO3 + 2H2O

A. Dekarbonizacji węglanem
B. Dekarbonizacji wapnem oraz kwasem
C. Dekarbonizacji wapnem
D. Dekarbonizacji węglanem oraz kwasem
Wykonywanie badań analityczny…

W temperaturze 20°C wyznaczono gęstość i współczynnik załamania światła kwasu butanowego. Wyniki zestawiono w tabeli. Refrakcja molowa kwasu butanowego wynosi

GęstośćWspółczynnik załamania światła
0,960 g/cm³1,398


RM =
n2 - 1
n2 + 2
·
M
d
RM – refrakcja molowa, cm3/mol
n – współczynnik załamania światła
d – gęstość, g/cm3
M – masa molowa, 88 g/mol

A. 12,22
B. 22,12
C. 25,90
D. 15,08
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oceny jakości masła wykonano oznaczenie liczby kwasowej LK, liczby zmydlania LZ i liczby nadtlenkowej LOO. Wyniki zapisano w tabeli. Wartość liczby estrowej LE dla badanego masła wynosi

Rodzaj liczbyWartość zmierzona
LZ196,8 mg KOH/1g
LK1,2 mg KOH/1g
LE?
LOO4,25 milirównoważnika aktywnego tlenu/ kg

A. 234,7 mg KOH/1g
B. 195,6 mg KOH/1g
C. 164,0 mg KOH/1g
D. 198,0 mg KOH/1g
CHM.04 Pytanie 308
Wykonywanie badań analityczny…

Amid kwasu tiooctowego to substancja chemiczna, która pod wpływem podgrzewania w warunkach kwasowych ulega hydrolizie. W analizach jakościowych może być stosowany zamiast substancji szkodliwej dla zdrowia

A. siarkowodoru
B. fluorowodoru
C. bromowodoru
D. chlorowodoru
CHM.04 Pytanie 314
Wykonywanie badań analityczny…

W dwóch nieoznaczonych probówkach znajdują się roztwory: w jednej – glukozy, a w drugiej - sacharozy. Jakiego odczynnika trzeba użyć, aby rozpoznać glukozę?

A. Świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II)
B. Roztwór chlorku żelaza(III)
C. Stężony kwas azotowy(V)
D. Roztwór jodu w jodku potasu
CHM.04 Pytanie 317
Wykonywanie badań analityczny…

Jak nazywa się metoda, która pozwala na analizę składu aminokwasów w próbkach, korzystająca z różnicy w zachowaniu poszczególnych cząsteczek w dwufazowym układzie, w którym jedna faza jest stacjonarna, a druga mobilna, przy czym faza stacjonarna ma mniejszą polarność niż faza mobilna?

A. Elektroforeza kapilarna.
B. Elektrochromatografia.
C. Chromatografia w odwróconym układzie faz.
D. Chromatografia cienkowarstwowa.
CHM.04 Pytanie 319
Wykonywanie badań analityczny…

Hydroliza sacharozy zachodzi pod działaniem kwasów mineralnych oraz enzymu inwertazy. W wyniku tej reakcji tworzy się mieszanina

A. D-galaktozy i D-mannozy
B. D-glukozy i D-fruktozy
C. D-glukozy i D-arabinozy
D. D-fruktozy i D-galaktozy