Filtrowanie pytań
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
A. bagietkę, zlewkę, łapę metalową, statyw metalowy
B. lejek szklany, statyw metalowy, kółko metalowe, zlewkę
C. szkiełko zegarkowe, tryskawkę, kolbę stożkową
D. biuretę, statyw metalowy, zlewkę
Wykonywanie badań analityczny…
Do początkowych zanieczyszczeń atmosferycznych zalicza się
A. smog kwaśny
B. efekt cieplarniany
C. tlenek siarki(IV)
D. smog fotochemiczny
Wykonywanie badań analityczny…
W opisie metody analitycznej zapisano:
Który parametr metody analitycznej opisano?
| Różnica w otrzymanych wynikach dwóch oznaczeń wykonanych równocześnie lub w krótkim przedziale czasu na tej samej próbce, przez tego samego analityka, w takich samych warunkach, nie może przekraczać 1,5 g na 100 g oznaczanej próbki. |
A. Odtwarzalność.
B. Powtarzalność.
C. Dokładność.
D. Niepewność.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakim kolorem zazwyczaj oznacza się przewody w instalacji gazowej w laboratorium?
A. żółtym
B. szarym
C. zielonym
D. niebieskim
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Podczas krystalizacji 210 g technicznego bezwodnego siarczanu(VI) cynku uzyskano 250 g ZnSO4 x 7H2O. Jaka była wydajność procesu krystalizacji?
A. 66,8%
B. 84% (Zn — 65 g/mol, S — 32 g/mol, O — 16 g/mol, H — 1 g/mol)
C. 63,5%
D. 202%
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Zgłębniki o konstrukcji przypominającej świder są wykorzystywane do pobierania próbek różnych materiałów
A. płynnych
B. sypkich
C. półpłynnych
D. ciastowatych
Wykonywanie badań analityczny…
Spektrofotometria absorpcyjna w zakresie UV-Vis polega na określaniu
A. przewodności właściwej roztworu
B. intensywności promieniowania, które pada na roztwór
C. intensywności prądu płynącego przez roztwór
D. intensywności promieniowania, które przeszło przez roztwór
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość mnożnika analitycznego dla żelaza oznaczonego wagowo jako tlenek żelaza(III) wynosi
A. 0,3497
B. 0,7
C. 0,6994
D. 0,7773
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W wyniku analizy sitowej próbki stałej otrzymano frakcję o średnicy ziaren 12 – 30 mm. Jaką masę powinna mieć prawidłowo pobrana próbka pierwotna?
| Tabela. Wielkość próbki pierwotnej w zależności od wielkości ziarna | ||||
|---|---|---|---|---|
| Średnica ziaren lub kawałków [mm] | do 1 | 1 - 10 | 11 - 50 | ponad 50 |
| Pierwotna próbka (minimum) [g] | 100 | 200 | 1000 | 2500 |
A. 100 g
B. 1000 g
C. 2500 g
D. 200 g
Wykonywanie badań analityczny…
Związek chemiczny Ag2CrO4, który powstaje podczas analizy chlorków, charakteryzuje się kolorem
A. żółtym
B. brunatnoczerwonym
C. czarnobrązowym
D. białym
Wykonywanie badań analityczny…
Na etykiecie odczynnika chemicznego zawarte są następujące informacje:
Z informacji wynika, że odczynnik ten może być zastosowany do sporządzenia roztworu o stężeniu około 0,1 mol/dm3 z dokładnością do
| NH4SCN amonu tiocyjanian | 0,1 mol/l |
| Stężenie po rozcieńczeniu do 1000 ml w 20°C | 0,1 mol/l ± 0,2 % |
A. 0,002 mol/dm3
B. 0,02 mol/dm3
C. 0,2 mol/dm3
D. 0,0002 mol/dm3
Wykonywanie badań analityczny…
W celu wykonania posiewu redukcyjnego należy nanieść drobnoustroje na podłoże, a następnie
| A. | 1. wyżarzyć ezę, 2. obrócić szalkę, 3. ponownie nanosić drobnoustroje, zahaczając przynajmniej raz o wcześniejszą ścieżkę. |
| B. | 1. nie wyżarzać ezy, 2. obrócić szalkę, 3. ponownie nanosić drobnoustroje, zahaczając przynajmniej raz o wcześniejszą ścieżkę. |
| C. | 1. wyżarzyć ezę, 2. obrócić szalkę, 3. ponownie nanosić drobnoustroje, nie zahaczając ani razu o wcześniejszą ścieżkę. |
| D. | 1. wyżarzyć ezę, 2. pozostawić szalkę w tym samym miejscu, 3. ponownie nanosić drobnoustroje, zahaczając przynajmniej raz o wcześniejszą ścieżkę. |
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
Wykonywanie badań analityczny…
Na rysunkach przedstawiono serie pomiarów o różnej dokładności i precyzji (środek najmniejszego okręgu oznacza wartość prawdziwą). Serię pomiarów nieprecyzyjnych, ale dokładnych, przedstawiono na rysunku

A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaką substancję należy koniecznie oddać do utylizacji?
A. Sodu chlorek
B. Glukoza
C. Gliceryna
D. Chromian(VI) potasu
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wskaź zestaw reagentów oraz przyrządów wymaganych do przygotowania 0,5 dm3 roztworu HCl o stężeniu 0,2 mol/dm3?
A. Kolba pomiarowa na 500 cm3, 1 odważka analityczna HCl 0,1mol/dm3
B. Kolba pomiarowa na 1000 cm3, cylinder pomiarowy na 500 cm3, 4 odważki analityczne HCl 0,1 mol/dm3
C. Kolba pomiarowa na 1000 cm3, cylinder pomiarowy na 500 cm3, 1 naważka analityczna HCl
D. Kolba pomiarowa na 500 cm3, 2 odważki analityczne HCl 0,1 mol/dm3
Wykonywanie badań analityczny…
Biosensor, który znajduje zastosowanie w rozpoznawaniu aminokwasów, to
A. plaster banana
B. plasterek płatka kwitnącej magnolii przymocowany do elektrody gazowej
C. fragment kory nadnerczy w połączeniu z elektrodą amoniakalną
D. mięsień królika
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby rozpuścić próbkę tłuszczu o wadze 5 g, wykorzystuje się 50 cm3 mieszanki 96% alkoholu etylowego oraz eteru dietylowego, połączonych w proporcji objętościowej 1 : 2. Jakie ilości cm3 każdego ze składników są potrzebne do przygotowania 150 cm3 tej mieszanki?
A. 50 cm3 alkoholu etylowego oraz 100 cm3 eteru dietylowego
B. 75 cm3 alkoholu etylowego oraz 75 cm3 eteru dietylowego
C. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 200 cm3 eteru dietylowego
D. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 50 cm3 eteru dietylowego
Wykonywanie badań analityczny…
Rysunek przedstawia poszczególne etapy wykonania preparatu mikroskopowego utrwalonego. Cyfrą 3 oznaczono

A. barwienie preparatu.
B. wykonanie rozmazu.
C. suszenie rozmazu.
D. naniesienie kropli wody.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Proces przesiewania próbki prowadzi się za pomocą urządzenia przedstawionego na rysunku
| Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania próbki | Sposób utrwalania próbki | Miejsce wykonania analizy | Dopuszczalny czas przechowywania próbki | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Chlorki | szklane lub polietylenowe | - | laboratorium | 96 godzin | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Chlor pozostały | szklane | - | w miejscu pobrania próbki | - | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ChZT | szklane | zakwaszenie do pH<2 , schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 24 godziny | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Kwasowość | szklane lub polietylenowe | schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 4 godziny | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Mangan | szklane lub polietylenowe | zakwaszenie do pH<2 , schłodzenie do temperatury 2-5°C | laboratorium | 48 godzin | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Liczby właściwe wybranych tłuszczów | ||
|---|---|---|
| Rodzaj tłuszczu | Liczba zmydlania (LZ) mg KOH / g tłuszczu | Liczba jodowa (LJ) g I₂ / 100 g tłuszczu |
| Olej lniany | 187 – 197 | 169 – 192 |
| Olej sojowy | 188 – 195 | 114 – 138 |
| Olej rzepakowy | 167 – 179 | 94 – 106 |
| Tran wielorybi | 170 – 202 | 102 – 144 |
| Masło krowie | 218 – 245 | 25 – 38 |
| Smalec wieprzowy | 193 – 200 | 46 – 66 |
| Próbka | Liczba zmydlania (LZ) | Liczba jodowa (LJ) |
|---|---|---|
| 1 | 190 | 140 |
| 2 | 171 | 99 |
| 3 | 194 | 105 |
| 4 | 195 | 60 |
A. Próbka 2
B. Próbka 1
C. Próbka 4
D. Próbka 3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Do 300 g wody o temperaturze 30oC dodano 120 g substancji, co zaowocowało powstaniem roztworu nasyconego. Jaką ma rozpuszczalność ta substancja w temperaturze 30oC?
A. 20 g
B. 30 g
C. 40 g
D. 50 g
Wykonywanie badań analityczny…
W wyniku badań mikrobiologicznych wody przeznaczonej do produkcji soków, po 3 dniach inkubacji stwierdzono w 1 ml próbki 100 j.t.k. bakterii, w tym 2 j.t.k Escherichia coli.
Ustal jakość wody na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli.
| Wymagania mikrobiologiczne, jakim powinna odpowiadać woda | ||
|---|---|---|
| Lp. | Parametr | Najwyższa dopuszczalna wartość liczby jednostek tworzących kolonię [j.t.k] |
| 1 | Escherichia coli | 0 |
| 2 | Enterokoki | 0 |
| 3 | Pseudomonas aeruginosa | 0 |
| 4 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (36±2) °C po 48h | 20 |
| 5 | Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2) °C po 72h | 100 |
A. Nadaje się do produkcji soków po przegotowaniu.
B. Nadaje się do produkcji soków.
C. Nie nadaje się do produkcji soków.
D. Nadaje się do produkcji soków po dezynfekcji.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie jest znaczenie skrótu: cz. na etykiecie reagentu chemicznego?
A. Czystość spektralna
B. Czystość chemiczna
C. Czysty
D. Czystość do analizy
Wykonywanie badań analityczny…
W zamieszczonej informacji przedstawiono równania reakcji zachodzące podczas oznaczania chlorków metodą
| Ag+ + Cl- → AgCl ↓ Ag+ + SCN- → AgSCN ↓ Fe3+ + SCN- → Fe(SCN)2+ |
A. strąceniową Volharda.
B. strąceniową Mohra.
C. kompleksometryczną.
D. grawimetryczną.
Wykonywanie badań analityczny…
W warunkach neutralnych manganian(VII) potasu ulega redukcji do
A. MnO2
B. MnO42-
C. Mn2+
D. Mn
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W celu rozdrabniania niewielkich ilości bardzo twardego materiału wykorzystuje się moździerze
A. melaminowe
B. teflonowe
C. ze stali molibdenowej
D. agatowe
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Resztki szkła, osadników czy inne odpady stałe powstałe w laboratorium analitycznym powinny być umieszczone
A. w workach z polietylenu i oznaczyć zawartość
B. w kartonowych opakowaniach
C. w szklanych słoikach z plastikowym wieczkiem
D. w pojemnikach na odpady komunalne
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Podczas reakcji chlorku żelaza(III) z wodorotlenkiem potasu dochodzi do wytrącenia wodorotlenku żelaza(III) w formie
A. grubokrystalicznego osadu
B. drobnokrystalicznego osadu
C. serowatego osadu
D. galaretowatego osadu
Wykonywanie badań analityczny…
Ilość flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, powinna wynosić dziennie 1000 mg. Oblicz, jak wiele gramów czarnej porzeczki należy zjeść, aby zaspokoić potrzebę na antyoksydanty, wiedząc, że 100 g czarnej porzeczki zawiera 640 mg flawonoidów.
A. 156,3 g
B. 0,640 g
C. 6,400 g
D. 156,0 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Piktogram ukazujący czaszkę oraz skrzyżowane kości piszczelowe jest typowy dla substancji o działaniu
A. żrącym dla skóry
B. narkotycznym
C. korodującym na metale
D. toksycznym dla skóry
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Przedstawiono wyciąg z karty charakterystyki substancji chemicznej. Na podstawie informacji zawartej w zamieszczonym fragmencie karty wskaż wzór chemiczny substancji, której można użyć jako materiału neutralizującego lodowaty kwas octowy.
Kwas octowy lodowaty 99,5% Materiały zapobiegające rozprzestrzenianiu się skażenia i służące do usuwania skażenia Jeżeli to możliwe i bezpieczne, zlikwidować lub ograniczyć wyciek (uszczelnić, zamknąć dopływ cieczy, uszkodzone opakowanie umieścić w opakowaniu awaryjnym). Ograniczyć rozprzestrzenianie się rozlewiska przez obwałowanie terenu; zebrane duże ilości cieczy odpompować. Małe ilości rozlanej cieczy przysypać niepalnym materiałem chłonnym (ziemia, piasek oraz materiałami neutralizującymi kwasy, np. węglanem wapnia lub sodu, zmielonym wapieniem, dolomitem), zebrać do zamykanego pojemnika i przekazać do zniszczenia. Zanieczyszczoną powierzchnię spłukać wodą. Popłuczyny zebrać i usunąć jako odpad niebezpieczny. |
A. CaSO4
B. (NH4)2SO>sub>4
C. CaCO3 • MgCO3
D. NaCl
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na etykiecie kwasu siarkowego(VI) znajduje się piktogram pokazany na rysunku. Oznacza to, że substancja ta jest

A. mutagenna.
B. żrąca.
C. rakotwórcza.
D. nieszkodliwa.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Z uwagi na bezpieczeństwo pracy, ciecze żrące powinny być podgrzewane w łaźniach
A. powietrznych
B. wodnych
C. olejowych
D. piaskowych
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie danych w tabeli określ, dla oznaczania którego parametru zalecaną metodą jest chromatografia jonowa.
| Parametr | Metoda podstawowa |
|---|---|
| pH | metoda potencjometryczna, kalibracja przy zastosowaniu minimum dwóch wzorców o pH zależnym od wartości oczekiwanych w próbkach wody |
| azotany(V) | chromatografia jonowa |
| fosforany(V) | spektrofotometria |
| Na, K, Ca, Mg | AAS (spektrometria absorpcji atomowej) |
| zasadowość | miareczkowanie wobec fenoloftaleiny oraz oranżu metylowego |
| tlen rozpuszczony, BZT₅ | metoda potencjometryczna |
A. PO43-
B. NO3-
C. pH
D. BZT5
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie roztwory chemiczne powinny być stanowczo pobierane przy włączonym dygestorium?
A. kwasu solnego o stężeniu 36%
B. glicerolu o stężeniu 36%
C. kwasu cytrynowego o stężeniu 36%
D. etanolu o stężeniu 36%
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie oznaczania ChZT wody, określanego jako utlenialność, substancją utleniającą jest
A. Cl2
B. K2Cr2O7
C. KMnO4
D. H2O2
Wykonywanie badań analityczny…
Podział anionów na grupy analityczne według Bunsena obejmuje ile grup?
A. cztery grupy analityczne
B. siedem grup analitycznych
C. dziesięć grup analitycznych
D. pięć grup analitycznych
Wykonywanie badań analityczny…
Na rysunku przedstawiono schemat układu do miareczkowania
O - elektroda odniesienia
W - elektroda wskaźnikowa

A. spektrofotometrycznego.
B. potencjometrycznego.
C. klasycznego, wobec wskaźnika.
D. konduktometrycznego.
