Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 561
Wykonywanie badań analityczny…
A. NH4CN, ponieważ powstaje krwistoczerwony osad
B. KSCN, ponieważ powstaje krwistoczerwony roztwór
C. kwasu solnego, ponieważ uwalnia się charakterystyczny zapach
D. AgNO3, ponieważ powstaje brunatno-czerwony osad
CHM.03 Pytanie 562
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Roztwory o ściśle określonym stężeniu, używane w analizach miareczkowych, nazywamy
A. roztworami nasyconymi
B. roztworami niejednorodnymi
C. roztworami koloidowymi
D. roztworami mianowanymi
CHM.03 Pytanie 563
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie czynniki wpływają na zmiany jakościowe w składzie próbki?
A. lokalizacji pobrania.
B. wiedzy i umiejętności próbobiorcy.
C. składu biologicznego próbki.
D. przeprowadzonych analiz.
CHM.04 Pytanie 564
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaź urządzenie, które wykorzystuje się do pomiaru zasolenia wody?
A. Refraktometr
B. Piknometr
C. Areometr
D. Konduktometr
CHM.03 Pytanie 565
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wskaż, do jakiego typu należą zamieszczone równania reakcji.
I. 2 Mg + O2 → 2 MgO |
II. 2 KMnO4 → K2MnO4 + MnO2 + O2 |
III. BaCl2 + H2SO4→ BaSO4 + 2 HCl |
A. I - analiza, II - synteza, HI - wymiana podwójna.
B. I - synteza, II - analiza, DI - wymiana podwójna.
C. I - synteza, II - analiza, HI - wymiana pojedyncza.
D. I - wymiana pojedyncza, II — analiza, III - synteza.
CHM.04 Pytanie 566
Wykonywanie badań analityczny…
Na etykiecie odczynnika chemicznego zawarte są następujące informacje: Z informacji wynika, że odczynnik ten może być zastosowany do sporządzenia roztworu o stężeniu około 0,1 mol/dm3 z dokładnością do
NH4SCN amonu tiocyjanian | 0,1 mol/dm3 |
Stężenie po rozcieńczeniu do 1000 cm3 w 20°C | 0,1 mol/dm3 ± 0,2 % |
A. 0,02 mol/dm3
B. 0,2 mol/dm3
C. 0,0002 mol/dm3
D. 0,002 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 567
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Próbka laboratoryjna posiadająca cechy higroskopijne powinna być pakowana
A. w torby jutowe
B. w torby papierowe
C. w skrzynie drewniane
D. w szczelne opakowania
CHM.03 Pytanie 568
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Zamieszczony fragment procedury opisuje sposób otrzymywania
„W zlewce o pojemności 250 cm3 rozpuść w 50 cm3 wody destylowanej 5 g uwodnionego siarczanu(VI) miedzi(II). Do roztworu dodaj 16,7 cm3 roztworu NaOH o stężeniu 6 mol/dm3. Następnie dodaj 10 g glukozy w celu przeprowadzenia reakcji redukcji jonów miedzi(II) do miedzi(I). Ostrożnie ogrzewaj zlewkę z mieszaniną reakcyjną do otrzymania czerwonego osadu (...)Osad odsącz, przemyj alkoholem i susz na bibule na powietrzu." |
A. Na2SO4.
B. Cu20.
C. Cu(OH)2.
D. CuO.
CHM.03 Pytanie 569
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Która część małej partii materiału jest najczęściej pobierana w celu przygotowania próbki ogólnej?
A. 1%
B. 0,01%
C. 0,1%
D. 0,001%
CHM.03 Pytanie 570
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Proces chemiczny, który polega na przejściu substancji w stanie stałym do roztworu, związany z reakcją tej substancji z rozpuszczalnikiem, to
A. roztwarzanie
B. rozpuszczanie
C. ekstrakcja
D. krystalizacja
CHM.04 Pytanie 571
Wykonywanie badań analityczny…
W celu identyfikacji cukru przeprowadzono następujące doświadczenia:
Identyfikowanym cukrem jest
Doświadczenie | Wynik doświadczenia |
---|---|
Próba Trommera | pozytywna |
Próba Tollensa | pozytywna |
Hydroliza | nie zachodzi |
A. skrobia.
B. sacharoza.
C. laktoza.
D. glukoza.
CHM.04 Pytanie 572
Wykonywanie badań analityczny…
Biocydy wprowadza się do próbki środowiskowej w celu
A. podniesienia efektywności ekstrakcji
B. wysuszenia próbki
C. utrzymania próbki w dobrym stanie
D. usunięcia derywatów analitów
CHM.04 Pytanie 573
Wykonywanie badań analityczny…
Reakcja, na której opiera się oznaczenie liczby zmydlania (LZ) tłuszczów, to
A. hydroliza zasadowa połączona z reakcją dysocjacji
B. hydroliza kwasowa połączona z reakcją dysocjacji
C. hydroliza zasadowa połączona z reakcją zobojętniania
D. hydroliza kwasowa połączona z reakcją zobojętniania
CHM.04 Pytanie 574
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiany objętości próbki roztworu NaOH wykorzystano 10,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1000 mol/dm3. Jaką ilość NaOH (M = 40 g/mol) zawierała próbka?
A. 40,00 g
B. 0,04 g
C. 0,40 g
D. 4,00 g
CHM.04 Pytanie 575
Wykonywanie badań analityczny…
Z danych zawartych w tabeli wynika, że gazem w warunkach standardowych jest związek oznaczony numerem
Wybrane właściwości fizyczne czterech różnych związków organicznych | ||||
---|---|---|---|---|
Związek organiczny | Temperatura topnienia [°C] | Temperatura wrzenia [°C] | Gęstość [g/cm³] | Rozpuszczalność w wodzie |
1. | 5,5 | 80,0 | 0,8765 | słaba |
2. | -95,0 | 110,62 | 0,8623 | nie rozpuszczalny |
3. | -182,8 | - 88,6 | 0,0012 | nie rozpuszczalny |
4. | -114,1 | 78,2 | 0,7893 | miesza się bez ograniczeń |
A. 1.
B. 4.
C. 2.
D. 3.
CHM.04 Pytanie 576
Wykonywanie badań analityczny…
Opisana metoda miareczkowania zaliczana jest do
Ilościowe oznaczenie cukrów polega na redukcji soli miedzi(II) roztworem cukru, a następnie dodaniu do próbki roztworu KI i odmiareczkowaniu wydzielonego jodu mianowanym roztworem tiosiarczanu sodu |
A. bromianometrii.
B. precypitometrii.
C. redoksymetrii.
D. acydymetrii.
CHM.04 Pytanie 577
Wykonywanie badań analityczny…
Gęstość wody w temperaturze 25oC wynosi
T [K] | ||
---|---|---|
T [K] | d [g/cm³] | η [cP] |
293 | 0,99823 | 1,0050 |
298 | 0,99707 | 0,8937 |
303 | 0,99567 | 0,8007 |
308 | 0,99406 | 0,7225 |
313 | 0,99222 | 0,6560 |
318 | 0,99025 | 0,5988 |
323 | 0,98807 | 0,5494 |
328 | 0,98573 | 0,5064 |
333 | 0,98324 | 0,4688 |
A. 0,99406 g/cm3
B. 0,99025 g/cm3
C. 0,99707 g/cm3
D. 0,98573 g/cm3
CHM.03 Pytanie 578
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Ile masy kwasu mrówkowego jest wymagane do uzyskania 11,2 dm3 tlenku węgla(II) (w warunkach normalnych) w procesie odwodnienia kwasu mrówkowego (M = 46 g/mol) za pomocą kwasu siarkowego(VI), zakładając efektywność procesu na poziomie 70%?
A. 32,9 g
B. 23,1 g
C. 16,1 g
D. 18,6 g
CHM.03 Pytanie 579
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie urządzenie laboratoryjne jest używane do realizacji procesu ekstrakcji?
A. Biureta gazowa
B. Kolba ssawkowa
C. Rozdzielacz
D. Kolba stożkowa
CHM.04 Pytanie 580
Wykonywanie badań analityczny…
Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie
A. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
B. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
C. bakterii z grupy coli
D. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
CHM.04 Pytanie 581
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko polegające na przepuszczaniu rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej określa się mianem
A. odwróconą osmozą
B. mineralizacją na mokro
C. dyfuzją prostą
D. elektroforezą kapilarną
CHM.03 Pytanie 582
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Po połączeniu 50 cm3 wody z 50 cm3 alkoholu etylowego, objętość otrzymanej mieszanki jest poniżej 100 cm3. Zjawisko to jest spowodowane
A. kontrakcją
B. adsorpcją
C. desorpcją
D. ekstrakcją
CHM.04 Pytanie 583
Wykonywanie badań analityczny…
Który z poniższych związków chemicznych stanowi kluczowe źródło azotu organicznego w podłożach hodowlanych?
A. Mannitol
B. Laktoza
C. Glicerol
D. Pepton
CHM.04 Pytanie 584
Wykonywanie badań analityczny…
Rolę wskaźnika w oznaczeniu opisanym w ramce pełni
Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
A. roztwór KMnO4.
B. kwas siarkowy(VI).
C. woda utleniona.
D. oranż metylowy.
CHM.03 Pytanie 585
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wskaź sprzęt konieczny do przeprowadzenia miareczkowania?
A. Pipeta, kolba stożkowa, lejek, statyw
B. Biureta, kolba stożkowa, lejek do biurety, statyw
C. Biureta, kolba miarowa, lejek do biurety, statyw
D. Biureta, kolba stożkowa, kolba miarowa, statyw
CHM.03 Pytanie 586
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który z poniższych zestawów obejmuje jedynie sprzęt do pomiarów?
A. Kolba miarowa, cylinder miarowy oraz eza
B. Kolba miarowa, kolba stożkowa oraz pipeta
C. Kolba miarowa, zlewka oraz bagietka
D. Kolba miarowa, biureta i pipeta
CHM.04 Pytanie 587
Wykonywanie badań analityczny…
Metoda analityczna opierająca się na pomiarze kąta rotacji płaszczyzny światła spolaryzowanego to
A. potencjometria
B. polarografia
C. refraktometria
D. polarymetria
CHM.04 Pytanie 588
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do hodowli bakterii w warunkach beztlenowych?
A. w pasteryzatorze
B. w termostacie
C. w autoklawie
D. w anaerostacie
CHM.04 Pytanie 589
Wykonywanie badań analityczny…
Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była
Zabarwienie próbki mleka | Ocena jakości próbki Mleko: |
---|---|
bez zmiany barwy | bardzo dobre i dobre |
lekko lub wyraźnie różowa | średniej jakości |
intensywnie różowa, czerwona lub brunatna | złej jakości |
A. bardzo dobra.
B. średnia.
C. zła.
D. dobra.
CHM.03 Pytanie 590
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do procesu ekstrakcji?
A. aparat Soxhleta
B. aparat Kippa
C. kolba ssawkowa
D. pompa próżniowa
CHM.04 Pytanie 591
Wykonywanie badań analityczny…
W tabeli przedstawiono skalę wzorców do oznaczania barwy wody.
Wyznacz barwę badanej próbki wody, korzystając ze wzoru:
Numer wzorca | 1. | 2. | 3. | 4. | 5. |
Odmierzona ilość roztworu wzorcowego [cm3] | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 |
Barwa w stopniach mg Pt/dm3 | 0 | 5 | 10 | 15 | 20 |
Objętość badanej próbki wody [cm3] | 100 |
Wzorzec | 2. |
X = a · 100 V
gdzie:
a – odczytana ze skali wzorców barwa próbki, mg Pt/dm³
V – objętość próbki, cm³
A. 10 mgPt/dm3
B. 0 mgPt/dm3
C. 15 mgPt/dm3
D. 5 mgPt/dm3
CHM.04 Pytanie 592
Wykonywanie badań analityczny…
Który zestaw węglowodanów zalicza się do monosacharydów?
mannoza | maltoza | mannoza | celuloza |
glukoza | glukoza | glukoza | glukoza |
sacharoza | fruktoza | fruktoza | ryboza |
A | B | C | D |
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
CHM.03 Pytanie 593
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Temperatura topnienia mocznika wynosi 133 °C. W celu określenia czystości preparatów tej substancji, przeprowadzono badania temperatury ich topnienia, uzyskując wyniki przedstawione w tabeli. Wskaż preparat o najmniejszym stopniu czystości.
Preparat | A | B | C | D |
---|---|---|---|---|
Zakres temperatury topnienia [°C] | 132-133 | 130-133 | 125-133 | 128-133 |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
CHM.04 Pytanie 594
Wykonywanie badań analityczny…
Rozpraszanie promieniowania świetlnego przez cząstki koloidalne, które mają wymiary mniejsze od długości fali światła, to zjawisko
A. Tyndalla
B. Kerra
C. Ramana
D. Zeemana
CHM.04 Pytanie 595
Wykonywanie badań analityczny…
W celu identyfikacji cukru sporządzono jego roztwór i przelano do trzech probówek. Następnie przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli:
Badanym cukrem była
Badany roztwór | Dodany odczynnik | Obserwacje |
---|---|---|
Probówka 1. | Cu(OH)2 | Zawiesina Cu(OH)2 rozpuściła się, a roztwór przyjął szafirową barwę |
Cu(OH)2 | Po ogrzaniu probówki pojawił się ceglasto-czerwony osad | |
Probówka 2. | [Ag(NH3)2]+ | Po ogrzaniu na ściankach probówki pojawiło się srebro metaliczne |
Probówka 3. | Br2(aq) + roztwór NaHCO3 | Woda bromowa uległa odbarwieniu |
A. fruktoza.
B. sacharoza.
C. glukoza.
D. skrobia.
CHM.03 Pytanie 596
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Próbki wody, które mają być badane pod kątem zawartości krzemu, powinny być przechowywane w pojemnikach
A. z kwarcu
B. ze szkła borowo-krzemowego
C. z tworzywa sztucznego
D. ze szkła sodowego
CHM.03 Pytanie 597
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaką masę wodorotlenku potasu trzeba odważyć, żeby przygotować 500 cm3 roztworu o stężeniu 0,02 mola? Masy molowe poszczególnych pierwiastków wynoszą: potas K - 39 g/mol, tlen O - 16 g/mol, wodór H - 1 g/mol?
A. 56,00 g
B. 0,28 g
C. 0,56 g
D. 5,60 g
CHM.04 Pytanie 598
Wykonywanie badań analityczny…
W jakiej proporcji molowej EDTA reaguje z jonami Zn2+?
A. 1 : 4
B. 1 : 1
C. 1 : 2
D. 1 : 3
CHM.03 Pytanie 599
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Woda używana w laboratorium chemicznym, uzyskana poprzez filtrację przez wymieniacz jonowy, jest określana mianem wody
A. destylowanej
B. mineralizowanej
C. demineralizowanej
D. redestylowanej
CHM.03 Pytanie 600
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W wyniku reakcji 100 g azotanu(V) ołowiu(II) z jodkiem potasu otrzymano 120 g jodku ołowiu(II). Wydajność reakcji wyniosła
Pb(NO3)2 + 2KI → PbI2 + 2KNO3 | |
(MPb(NO3)2 = 331 g/mol, MKI = 166 g/mol, MPbI2 = 461 g/mol, MKNO3 = 101 g/mol) |
A. 98%
B. 86%
C. 25%
D. 42%