Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 601
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby otrzymać 200 g roztworu siarczanu(VI) sodu o stężeniu 12%, należy wykorzystać

(Na – 23 g/mol; S – 32 g/mol; H – 1 g/mol; O – 16 g/mol)

A. 68,5 g Na2SO4·10H2O i 131,5 g H2O
B. 56,6 g Na2SO4·10H2O i 143,4 g H2O
C. 22,4 g Na2SO4·10H2O i 177,6 g H2O
D. 54,4 g Na2SO4·10H2O i 145,6 g H2O
CHM.04 Pytanie 602
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda analityczna opierająca się na pomiarze kąta rotacji płaszczyzny światła spolaryzowanego to

A. polarymetria
B. potencjometria
C. polarografia
D. refraktometria
CHM.04 Pytanie 603
Wykonywanie badań analityczny…

Metody graficzne, pierwsza pochodna oraz Hahna znajdują zastosowanie w wyznaczaniu punktu końcowego miareczkowania?

A. w potencjometrii
B. w refraktometrii
C. w konduktometrii
D. w spektrofotometrii
CHM.04 Pytanie 604
Wykonywanie badań analityczny…

Lakmus to wskaźnik pH, który w roztworze zasadowym zmienia kolor na

A. żółty
B. czerwony
C. fioletowy
D. niebieski
CHM.04 Pytanie 605
Wykonywanie badań analityczny…

Dawka substancji, która powoduje pierwsze widoczne zmiany w organizmie, nazywana jest

A. letalna
B. lecznicza
C. progowa
D. toksyczna
CHM.03 Pytanie 606
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać sole sodowe fenoli, należy stopić dany fenol z sodą (M = 106 g/mol), stosując 10% nadmiar w porównaniu do ilości stechiometrycznej, według równania:
2 ArOH + Na2CO3 → 2 ArONa + H2O + CO2 Ile sody jest wymagane do reakcji z 7,2 g 2-naftolu (M = 144 g/mol)?

A. 5,83 g
B. 2,65 g
C. 2,92 g
D. 5,30 g
CHM.03 Pytanie 607
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaką masę chlorku sodu można znaleźć w 150 g roztworu soli o stężeniu 5% (m/m)?

A. 0,75 g
B. 7,50 g
C. 0,05 g
D. 5,00 g
CHM.04 Pytanie 608
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do pomiaru lepkości względnej?

A. Marcussona.
B. Abla-Pensky'ego.
C. Englera.
D. Hópplera.
CHM.03 Pytanie 609
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaź zestaw reagentów oraz przyrządów wymaganych do przygotowania 0,5 dm3 roztworu HCl o stężeniu 0,2 mol/dm3?

A. Kolba pomiarowa na 1000 cm3, cylinder pomiarowy na 500 cm3, 1 naważka analityczna HCl
B. Kolba pomiarowa na 500 cm3, 1 odważka analityczna HCl 0,1mol/dm3
C. Kolba pomiarowa na 1000 cm3, cylinder pomiarowy na 500 cm3, 4 odważki analityczne HCl 0,1 mol/dm3
D. Kolba pomiarowa na 500 cm3, 2 odważki analityczne HCl 0,1 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 610
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wszystkie pojemniki z odpadami, zarówno stałymi, jak i ciekłymi, które są przekazywane do służby zajmującej się utylizacją, powinny być opatrzone informacjami

A. o jak najbardziej dokładnym składzie tych odpadów
B. o rodzaju analizy, do której były używane
C. o dacie i godzinie przekazania
D. o nazwie wytwórcy oraz dacie zakupu
CHM.04 Pytanie 611
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką funkcję pełni batometr?

A. pobierania próbek wody
B. pomiaru zawartości gazu
C. pobierania próbek ciał stałych
D. pomiaru hałasu
CHM.04 Pytanie 612
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić typ stopu, na jego powierzchnię naniesiono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około jednej minuty dodano dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zauważono niebieskie zabarwienie. Wynik eksperymentu sugeruje, że badany materiał to stop

A. miedzi
B. glinu
C. żelaza
D. ołowiu
CHM.04 Pytanie 613
Wykonywanie badań analityczny…

Analiza wody opadowej, obejmująca pomiar: temperatury, koloru, klarowności oraz zapachu, zalicza się do badań

A. chemicznych
B. biologicznych
C. mikrobiologicznych
D. fizycznych
CHM.03 Pytanie 614
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż zbiór substancji, które po rozpuszczeniu w wodzie stają się elektrolitami?

A. Chlorek sodu, wodorotlenek sodu, kwas siarkowy(VI)
B. Cukier, sól stołowa, ocet
C. Glukoza, kwas azotowy(V), wodorotlenek wapnia
D. Kwas solny, gliceryna, tlenek siarki(VI)
CHM.03 Pytanie 615
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie informacji zawartej na pipecie, została ona skalibrowana na

A. wylew.
B. wlew.
C. zimno.
D. gorąco.
CHM.04 Pytanie 616
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania cukrów redukujących w owocowych produktach przetworzonych?

A. Kjeldahla
B. Luffa-Schoorla
C. Lowry'ego
D. Soxhleta
CHM.03 Pytanie 617
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z partii materiału należy pobrać ogólną próbkę w ilości odpowiadającej promilowi całej partii. Na podstawie podanej informacji określ, ile pierwotnych próbek, każda ważąca 10 g, trzeba pobrać z partii cukru o masie 0,5 t, aby uzyskać reprezentatywną próbkę ogólną?

A. 10
B. 100
C. 5
D. 50
CHM.04 Pytanie 618
Wykonywanie badań analityczny…

Właściwością jakościową produktów technologicznych jest

A. niezawodność.
B. przystosowalność.
C. estetyka.
D. niskoproduktywność.
CHM.03 Pytanie 619
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z uwagi na bezpieczeństwo pracy, ciecze żrące powinny być podgrzewane w łaźniach

A. powietrznych
B. wodnych
C. olejowych
D. piaskowych
CHM.03 Pytanie 620
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zestaw do filtracji pod obniżonym ciśnieniem powinien obejmować między innymi

A. kolbę okrągłodenną, lejek szklany z sączkiem, płuczkę bezpieczeństwa
B. kolbę miarową, lejek Büchnera, pompę próżniową
C. kolbę ssawkową, lejek Büchnera, płuczkę bezpieczeństwa
D. kolbę stożkową, lejek szklany z sączkiem, pompę próżniową
CHM.04 Pytanie 621
Wykonywanie badań analityczny…

Komplekson III (sól disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego) używana w analizie objętościowej tworzy z metalami kompleksy w stosunku ligandu do metalu

A. 1:3
B. 2:1
C. 1:2
D. 1:1
CHM.03 Pytanie 622
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W jakim celu używa się kamyczków wrzenne w trakcie długotrwałego podgrzewania cieczy?

A. Obniżenia temperatury wrzenia cieczy
B. Zwiększenia temperatury wrzenia cieczy
C. Uniknięcia miejscowego przegrzewania się cieczy
D. Zwiększenia powierzchni kontaktu faz w celu przyspieszenia reakcji
CHM.03 Pytanie 623
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Laboratoryjny aparat szklany, który wykorzystuje kwasy do wytwarzania gazów w reakcji z metalem lub odpowiednią solą, to

A. aparat Hofmanna
B. aparat Soxhleta
C. aparat Kippa
D. aparat Orsata
CHM.03 Pytanie 624
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W urządzeniu Soxhleta wykonuje się

A. krystalizację
B. dekantację
C. ługowanie
D. sublimację
CHM.04 Pytanie 625
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko polegające na chemicznej modyfikacji substancji, które prowadzi do powstania innego związku, łatwiejszego do oznaczenia przy użyciu konkretnej metody, to

A. adsorpcja
B. absorpcja
C. derywatyzacja
D. wymiana jonowa
CHM.03 Pytanie 626
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia miarowe, skalibrowane "na wlew" (IN) to:

A. biurety
B. pipety jednomiarowe o obj. 25 cm3
C. kolby miarowe
D. kolby destylacyjne
CHM.03 Pytanie 627
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych sposobów homogenizacji próbki jest najbardziej odpowiedni do przygotowania próbki gleby do analizy chemicznej?

A. Suszenie gleby przed pobraniem próbki bez mieszania
B. Dokładne wymieszanie i rozdrobnienie całej próbki
C. Pobranie losowego fragmentu bez rozdrabniania
D. Przesianie gleby przez sitko o dużych oczkach bez mieszania
CHM.03 Pytanie 628
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do wykrywania pierwiastków w niskich stężeniach w badaniach spektrograficznych należy używać reagentów

A. czystych do badań
B. chemicznie czystych
C. czystych
D. spektralnie czystych
CHM.04 Pytanie 629
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest zastosowanie psychrometru aspiracyjnego?

A. pobierania próbek gazów
B. mierzenia wilgotności względnej powietrza
C. odzyskiwania próbek powietrza
D. mierzenia prędkości przepływu gazów i cieczy
CHM.04 Pytanie 630
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie cechy powinien mieć preparat mikroskopowy?

A. niedobry mechanicznie
B. nieprzezroczysty
C. stabilny biologicznie
D. bardzo gruby
CHM.04 Pytanie 631
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie

A. 1:90
B. 1:100
C. 1:9
D. 1:10
CHM.04 Pytanie 632
Wykonywanie badań analityczny…

Wartość pH punktu równoważnikowego w miareczkowaniu mocnych kwasów przy użyciu mocnych zasad wynosi

A. 12
B. 11
C. 7
D. 5
CHM.03 Pytanie 633
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do systemu odprowadzania ścieków, w formie rozcieńczonego roztworu wodnego o maksymalnej masie 100 g na raz, można wprowadzić

A. NaCl
B. BaCl2
C. AgF
D. Pb(NO3)2
CHM.04 Pytanie 634
Wykonywanie badań analityczny…

Czym są lipidy złożone?

A. fosfolipidy i acyloglicerole
B. fosfolipidy i glikolipidy
C. sfingolipidy i acyloglicerole
D. lipoproteiny i acyloglicerole
CHM.04 Pytanie 635
Wykonywanie badań analityczny…

W jakich oznaczeniach analitycznych wykorzystuje się fenoloftaleinę jako wskaźnik?

A. Kompleksometrycznych
B. Alkacymetrycznych
C. Redoksymetrycznych
D. Konduktometrycznych
CHM.03 Pytanie 636
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakim kolorem zazwyczaj oznacza się przewody w instalacji gazowej w laboratorium?

A. szarym
B. żółtym
C. zielonym
D. niebieskim
CHM.04 Pytanie 637
Wykonywanie badań analityczny…

Aby przygotować podłoże do badań mikrobiologicznych, należy

A. dodawać składniki w dowolnej kolejności
B. zwiększyć pH składników
C. zmierzyć składniki przy użyciu cylindra miarowego
D. zastosować autoklawowanie
CHM.04 Pytanie 638
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodą można ustalić ilość tłuszczów w produktach pochodzenia roślinnego?

A. Hanusa.
B. Refraktometryczną.
C. Ekstrakcyjną.
D. Dole.
CHM.04 Pytanie 639
Wykonywanie badań analityczny…

W analizach kompleksometrycznych dużej grupy kationów metali jako titrant wykorzystuje się związek chemiczny o ogólnym wzorze Na2H2Y. Przebieg analizy przedstawiono w formie równania reakcji:
Me(H2O)xn+ + H2Y2- ↔ MeYn-4 + 2H3O+ + (x-2) H2O Który z kationów metali nie jest oznaczany tą techniką?

A. Ca2+
B. Al3+
C. Na+
D. Zn2+
CHM.04 Pytanie 640
Wykonywanie badań analityczny…

Zespół enzymów, obecny zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych, który katalizuje proces hydrolizy wiązań peptydowych w białkach oraz peptydach, to

A. proteazy
B. lipazy
C. hydrolazy
D. ligazy