Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 841
Wykonywanie badań analityczny…
A. potencjalnej
B. wymiennej
C. czynnej
D. hydrolitycznej
CHM.03 Pytanie 842
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaką metodą nie można rozdzielać mieszanin?
A. ekstrakcja
B. aeracja
C. chromatografia
D. krystalizacja
CHM.04 Pytanie 843
Wykonywanie badań analityczny…
Jakim roztworem jest titrant w metodzie Mohra do oznaczania chlorków?
A. azotanu(V) potasu
B. chromianu(VI) potasu
C. chlorku sodu
D. azotanu(V) srebra
CHM.03 Pytanie 844
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Zestaw do filtracji nie zawiera
A. kolby miarowej
B. szklanego lejka
C. metalowego statywu
D. szklanej bagietki
CHM.03 Pytanie 845
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Próbka pobrana z próbki ogólnej, która odzwierciedla cechy partii produktu, określa się jako próbka
A. średnia laboratoryjna
B. wtórna
C. jednostkowa
D. pierwotna laboratoryjna
CHM.04 Pytanie 846
Wykonywanie badań analityczny…
Odczynnikiem grupowym kationów IV grupy analitycznej jest
A. | H2S w roztworze NH3(aq) i NH4Cl. |
B. | roztwór HCl o stężeniu 2 mol/dm3. |
C. | (NH4)2CO3 w roztworze NH3(aq) i NH4Cl. |
D. | H2S w roztworze HCl o stężeniu 0,3 mol/dm3. |
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
CHM.03 Pytanie 847
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Co oznacza skrót AKT?
A. kontrolno-techniczną analizę
B. titranta automatyczną kontrolę
C. krzywą titracyjną analityczną
D. amid kwasu tiooctowego
CHM.04 Pytanie 848
Wykonywanie badań analityczny…
Substancją służącą do wykrywania chlorków w analizach jakościowych jest
A. azotan(V) srebra
B. bromek sodu
C. chlorek magnezu
D. azotan(V) amonu
CHM.03 Pytanie 849
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Metodą, która nie umożliwia przeniesienia składników próbki do roztworu, jest
A. liofilizacja
B. roztwarzanie
C. stapianie
D. mineralizacja
CHM.04 Pytanie 850
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pożywki, która pozwala na hodowlę bakterii?
A. skrobi
B. wyłącznie glukozy
C. żelatyny oraz zwykłego bulionu
D. agaru oraz płynu Lugola
CHM.04 Pytanie 851
Wykonywanie badań analityczny…
Możliwość stwierdzenia obecności jonów żelaza (III) w próbce można uzyskać poprzez dodanie roztworu
A. AgNO3, ponieważ powstaje brunatno-czerwony osad
B. NH4CN, ponieważ powstaje krwistoczerwony osad
C. KSCN, ponieważ powstaje krwistoczerwony roztwór
D. kwasu solnego, ponieważ uwalnia się charakterystyczny zapach
CHM.04 Pytanie 852
Wykonywanie badań analityczny…
W tabeli przedstawiono potencjały normalne niektórych układów redox Metodą jodometryczną pośrednią ilościowo można oznaczyć
Układ redox | Potencjał normalny [V] |
---|---|
I2 + 2 e- ⟷ 2 I- | 0,55 |
Pb2+ + 2 e- ⟷ Pb0 | -0,13 |
Sn2+ + 2 e- ⟷ Sn0 | 0,15 |
Bi3+ + 3 e- ⟷ Bi0 | 0,23 |
Fe3+ + 1 e- ⟷ Fe2+ | 0,77 |
A. Pb(II)
B. Fe(III)
C. Bi(III)
D. Sn(IV)
CHM.04 Pytanie 853
Wykonywanie badań analityczny…
W analizach kompleksometrycznych dużej grupy kationów metali jako titrant wykorzystuje się związek chemiczny o ogólnym wzorze Na2H2Y. Przebieg analizy przedstawiono w formie równania reakcji:
Me(H2O)xn+ + H2Y2- ↔ MeYn-4 + 2H3O+ + (x-2) H2O Który z kationów metali nie jest oznaczany tą techniką?
A. Zn2+
B. Ca2+
C. Na+
D. Al3+
CHM.04 Pytanie 854
Wykonywanie badań analityczny…
W celu identyfikacji czterech próbek cukrów zbadano ich skręcalność właściwą. Błąd systematyczny pomiaru wynosił + 10%. Wynik próbki pierwszej to + 57,8°. Na podstawie danych zawartych w tabeli można stwierdzić, że badanym cukrem jest
Skręcalność właściwa roztworów niektórych związków optycznie czynnych (w temp. 20°C) | ||
---|---|---|
Substancja | Rozpuszczalnik | Skręcalność właściwa |
Sacharoza | Woda | + 66,5° |
Glukoza | Woda | + 52,5° |
Fruktoza | Woda | + 93,0° |
Maltoza | Woda | + 136,9° |
A. maltoza.
B. sacharoza.
C. glukoza.
D. fruktoza.
CHM.03 Pytanie 855
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie zamieszczonych w tabeli opisów metod rozdzielania mieszanin, dobierz odpowiadające im nazwy.
Tabela. Metody rozdzielania mieszanin | |
---|---|
Lp. | Opis metody |
I. | Zlewanie cieczy znad osadu. |
II. | Przeprowadzenie ciekłego rozpuszczalnika w stan pary. |
III. | Wyodrębnianie z mieszaniny ciał stałych lub cieczy składnika przy pomocy rozpuszczalnika tak dobranego, aby rozpuszczał żądany związek chemiczny. |
IV. | Powolne opadanie cząstek substancji stałej w cieczy pod wpływem własnego ciężaru. |
A. I – dekantacja, II – sublimacja, III – filtracja, IV – sedymentacja.
B. I – sedymentacja II– krystalizacja, III – ekstrakcja, IV – dekantacja.
C. I – sedymentacja, II – sublimacja, III – destylacja, IV – dekantacja.
D. I – dekantacja, II – odparowanie, III – ekstrakcja, IV – sedymentacja.
CHM.03 Pytanie 856
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaka minimalna pojemność powinna mieć miarka, aby jednorazowo zmierzyć 60,0 cm3 wody?
A. 25 cm3
B. 50 cm3
C. 250 cm3
D. 100 cm3
CHM.04 Pytanie 857
Wykonywanie badań analityczny…
Preparaty mikroskopowe uzyskane z materiału żywego poprzez rozdrobnienie komórek między szkiełkiem podstawowym a nakrywkowym to
A. szlify
B. rozgnioty
C. rozmazy
D. odciski narządowe
CHM.03 Pytanie 858
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
250 cm3 roztworu kwasu octowego o stężeniu 10% objętościowych zostało rozcieńczone pięciokrotnie. Jakie jest stężenie otrzymanego roztworu?
A. 1,25%
B. 2,5%
C. 2%
D. 5%
CHM.03 Pytanie 859
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?
Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego |
(...) Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu. Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona. |
A. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
B. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
C. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
D. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
CHM.04 Pytanie 860
Wykonywanie badań analityczny…
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ zależność lepkości cieczy od temperatury.
Ciecz | Lepkość [Pa×s×10-3] | |||
---|---|---|---|---|
0°C | 10°C | 30°C | 60°C | |
Aceton | 0,397 | 0,361 | 0,296 | 0,228 |
Toluen | 0,700 | 0,667 | 0,517 | 0,381 |
Woda | 1,792 | 1,308 | 0,801 | 0,469 |
A. Ze wzrostem temperatury lepkość cieczy maleje.
B. W zakresie temperatur od 0+10°C lepkość cieczy maleje, a w wyższej temperaturze wzrasta.
C. W zakresie temperatur od 0-+10°C lepkość cieczy wzrasta, a w wyższej temperaturze maleje.
D. W miarę wzrostu temperatury lepkość cieczy wzrasta.
CHM.03 Pytanie 861
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby otrzymać czystą substancję, próbka z nitroaniliną została poddana procesowi krystalizacji. Jaką masę nitroaniliny użyto do krystalizacji, jeśli uzyskano 1,5 g czystego związku, a wydajność krystalizacji wyniosła 75%?
A. 0,02 g
B. 50 g
C. 0,5 g
D. 2 g
CHM.04 Pytanie 862
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką barwę ma oranż metylowy w środowisku o pH kwaśnym?
A. bezbarwną
B. malinową
C. czerwoną
D. żółtą
CHM.03 Pytanie 863
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Nie należy używać gorącej wody do mycia
A. kolby stożkowej
B. szkiełka zegarkowego
C. kolby miarowej
D. zlewki
CHM.03 Pytanie 864
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na ilustracji zobrazowano urządzenie do
A. sublimacji
B. rektyfikacji
C. destylacji przy obniżonym ciśnieniu
D. destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym
CHM.04 Pytanie 865
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie badań mikrobiologicznych, pomimo stosowania pełnego i sterylnego stroju ochronnego oraz szczególnej staranności przy przeprowadzaniu pomiarów, dochodzi do zanieczyszczenia podłoża wzrostowego, co skutkuje wynikiem o kilka JTK/m3 wyższym od faktycznego stężenia zanieczyszczeń. Jakie to zjawisko?
A. kontaminacja
B. dekontaminacja
C. sanityzacja
D. aseptyka
CHM.04 Pytanie 866
Wykonywanie badań analityczny…
Aby zniwelować oddziaływanie wody obecnej w próbce materiału sypkiego na rezultat analizy składu, próbkę należy poddać
A. prażeniu
B. krystalizacji
C. mineralizacji
D. suszeniu
CHM.03 Pytanie 867
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Oblicz stężenie molowe 250 cm3 roztworu NaOH, w którym znajduje się 0,5 g substancji. Masa molowa NaOH wynosi 40 g/mol
A. 0,10 mol/dm3
B. 0,05 mol/dm3
C. 0,01 mol/dm3
D. 0,50 mol/dm3
CHM.04 Pytanie 868
Wykonywanie badań analityczny…
W celu preparatywnego rozdzielania aminokwasów wykorzystuje się metodę elektroforezy, która bazuje na
A. wartościach skręcalności właściwej [α]D w wodzie wielu aminokwasów, w szczególności alifatycznych
B. różnicach w szybkości przemieszczania się naładowanych elektrycznie cząstek w polu elektrycznym
C. różnicy powinowactwa cząsteczek analitu oraz rozpuszczalnika do miejsc aktywnych
D. wartości współczynnika podziału substancji pomiędzy wodę a mniej polarną fazę ruchomą
CHM.04 Pytanie 869
Wykonywanie badań analityczny…
Czym jest płyn Lugola?
A. roztwór jodu w roztworze jodku potasu
B. mieszanina kwasu solnego z kwasem azotowym(V)
C. wodny roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)
D. roztwór jodu w alkoholu etylowym
CHM.04 Pytanie 870
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania próbki roztworu KOH wykorzystano 15,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,10 mol/dm3. Jaką zawartość KOH (M = 56 g/mol) zawierała próbka?
A. 0,084 g
B. 0,0084 g
C. 8,4 g
D. 0,84 g
CHM.03 Pytanie 871
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Naczynia miarowe kalibrowane "na wlew" mają oznaczenie w postaci symbolu
A. A
B. In
C. Ex
D. B
CHM.03 Pytanie 872
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Zabieg, który wykonuje się podczas pobierania próbki wody do analizy, mający na celu zachowanie jej składu chemicznego w trakcie transportu, określa się mianem
A. oczyszczania
B. utrwalania
C. zagęszczania
D. rozcieńczania
CHM.04 Pytanie 873
Wykonywanie badań analityczny…
W celu wykonania analizy mieszaniny kationów grup I - V należy wybrać sprzęt oznaczony w tabeli numerami:
Palnik gazowy | Kolba stożkowa | Drut platynowy na pręcie szklanym | Biureta | Płytka ceramiczna do eksperymentów kroplowych | Kolba miarowa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
A. 1,3,5
B. 1,2,3
C. 1,2,5
D. 2,4,6
CHM.03 Pytanie 874
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W próbkach obecne są składniki, które znacznie różnią się pod względem zawartości. Składnik, którego procentowy udział w próbce jest niższy od 0,01%, nazywamy
A. śladem
B. matrycą
C. ultraśladem
D. domieszką
CHM.03 Pytanie 875
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wodę do badań mikrobiologicznych powinno się pobierać do butelek
A. sterylnych
B. starannie wypłukanych, na przykład po niegazowanej wodzie mineralnej
C. umytych wodorotlenkiem sodu
D. zanurzonych wcześniej na 2-3 minuty w alkoholu etylowym
CHM.04 Pytanie 876
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko polegające na przepuszczaniu rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej określa się mianem
A. odwróconą osmozą
B. dyfuzją prostą
C. elektroforezą kapilarną
D. mineralizacją na mokro
CHM.04 Pytanie 877
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko polegające na chemicznej modyfikacji substancji, które prowadzi do powstania innego związku, łatwiejszego do oznaczenia przy użyciu konkretnej metody, to
A. absorpcja
B. derywatyzacja
C. wymiana jonowa
D. adsorpcja
CHM.03 Pytanie 878
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Laboratoryjna apteczka powinna zawierać m.in.
A. alkohol etylowy, perhydrol, płyn Lugola
B. bandaż, watę higroskopijną, gips
C. gazę opatrunkową, wodę utlenioną, plaster
D. adrenalinę, bandaż, wodę utlenioną
CHM.03 Pytanie 879
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Do kolby destylacyjnej wprowadzono 200 cm3 zanieczyszczonego acetonu o gęstości d = 0,9604 g/cm3 oraz czystości 90% masowych. W celu oczyszczenia przeprowadzono proces destylacji, w wyniku czego uzyskano 113,74 g czystego acetonu. Jakie były straty acetonu podczas destylacji?
A. 81,77%
B. 34,20%
C. 65,80%
D. 18,33%
CHM.04 Pytanie 880
Wykonywanie badań analityczny…
Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako
pHKCl | Gleby uprawne | pHKCl | Gleby leśne |
---|---|---|---|
< 4,0 | Bardzo kwaśne | < 3,5 | Bardzo silnie kwaśne |
4,1 – 4,5 | Kwaśne | 3,6 – 4,5 | Silnie kwaśne |
4,6 – 5,0 | Średnio kwaśne | 4,6 – 5,5 | Kwaśne |
5,1 – 6,0 | Słabo kwaśne | 5,6 – 6,5 | Słabo kwaśne |
6,1 – 6,5 | Obojętne | 6,6 – 7,2 | Obojętne |
6,6 – 7,0 | Słabo alkaliczne | 7,3 – 8,0 | Słabo alkaliczne |
7,1 – 7,5 | Średnio alkaliczne | > 8,0 | Alkaliczne |
> 7,5 | Alkaliczne |
A. słabo alkaliczną.
B. kwaśną.
C. obojętną.
D. słabo kwaśną.