Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
CHM.04 Pytanie 921
Wykonywanie badań analityczny…

Do osadów bezpostaciowych serowatych należy

A. Al(OH)3
B. Fe(OH)3
C. AgCl
D. BaSO4
CHM.04 Pytanie 922
Wykonywanie badań analityczny…

Areometr służy do wyznaczania

A. twardości.
B. lepkości.
C. temperatury.
D. gęstości.
CHM.04 Pytanie 923
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko polegające na mechanicznym zatrzymywaniu obcych jonów przez narastający szybko kryształ nosi nazwę

A. efektu solnego.
B. współstrącania.
C. adsorpcji powierzchniowej.
D. okluzji.
CHM.04 Pytanie 924
Wykonywanie badań analityczny…

Do roztwarzania minerałów siarczkowych można zastosować mieszaninę Leforta, zwaną odwróconą wodą królewską. Jej skład stanowią stężone roztwory kwasu azotowego(V) i kwasu solnego zmieszane w stosunku objętościowym

A. 1:3
B. 2:1
C. 1:1
D. 3:1
CHM.04 Pytanie 925
Wykonywanie badań analityczny…

Na ilustracji przedstawiono

Ilustracja do pytania 5
A. konduktometr.
B. spektrofotometr.
C. polarymetr.
D. refraktometr.
CHM.04 Pytanie 926
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie właściwości ropy naftowej wykonywane za pomocą wiskozymetru Englera, polegające na pomiarze czasu wypływu 200 cm3 ropy naftowej w temperaturze 20°C oraz czasu wypływu takiej samej objętości wody destylowanej dotyczy pomiaru

A. lepkości dynamicznej.
B. napięcia powierzchniowego.
C. lepkości względnej.
D. gęstości względnej.
CHM.04 Pytanie 927
Wykonywanie badań analityczny…

Podczas miareczkowania roztworu amoniaku o stężeniu 0,1 mol/dm3 za pomocą roztworu kwasu solnego o stężeniu 0,1 mol/dm3, skok krzywej leży w granicach pH 6,3–4,3. W tym miareczkowaniu jako wskaźnik należy zastosować

Ilustracja do pytania 7
A. czerwień metylową.
B. błękit tymolowy.
C. błękit bromotymolowy.
D. fenoloftaleinę.
CHM.04 Pytanie 928
Wykonywanie badań analityczny…

W celu ustalenia rodzaju stopu na jego powierzchnię wprowadzono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około minuty, dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zaobserwowano niebieskie zabarwienie. Wynik badania świadczy, że analizie poddano stop

A. ołowiu.
B. żelaza.
C. glinu.
D. miedzi.
CHM.04 Pytanie 929
Wykonywanie badań analityczny…

Kwasowość mleka oznacza się metodą miareczkowania

A. alkalimetrycznego.
B. manganometrycznego.
C. acydymetrycznego.
D. strąceniowego.
CHM.04 Pytanie 930
Wykonywanie badań analityczny…

Całkowitą zawartość siarki w paliwach stałych można oznaczyć metodą

A. Eschki.
B. Dumasa.
C. Kiejdahla.
D. Pregla.
CHM.04 Pytanie 931
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku przeprowadzenia doświadczenia zgodnie ze schematem, w probówce 2 otrzymano

Ilustracja do pytania 11
A. etan.
B. eten.
C. propen.
D. metan.
CHM.04 Pytanie 932
Wykonywanie badań analityczny…

Na zmiareczkowanie próbki roztworu wodorotlenku sodu zużyto 15,0 cm3 roztworu kwasu solnego o stężeniu 0,1 mol/dm3. Zawartość NaOH (M = 40 g/mol) w próbce wynosiła

A. 6,00 g
B. 60,0 g
C. 0,06 g
D. 0,60 g
CHM.04 Pytanie 933
Wykonywanie badań analityczny…

Precyzja metody jest określana w oparciu o wyznaczoną wartość

A. błędu względnego.
B. granicy oznaczalności.
C. odchylenia standardowego.
D. błędu bezwzględnego.
CHM.04 Pytanie 934
Wykonywanie badań analityczny…

Krzywa na rysunku obrazuje miareczkowanie

Ilustracja do pytania 14
A. mocnej zasady.
B. mocnego kwasu.
C. słabego kwasu.
D. słabej zasady.
CHM.04 Pytanie 935
Wykonywanie badań analityczny…

Wszelkie działania, które należy podjąć w celu wyeliminowania wykrytej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) systemu HACCP, to działania

System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to zespół wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, realizujących jako całość system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

A. monitorujące.
B. walidacyjne.
C. korygujące.
D. weryfikacyjne.
CHM.04 Pytanie 936
Wykonywanie badań analityczny…

W makroanalizie stosowane są próbki o masie

A. poniżej 0,001 g
B. 0,001 – 0,01 g
C. 0,1 – 0,01 g
D. powyżej 0,1 g
CHM.04 Pytanie 937
Wykonywanie badań analityczny…

Określ wartość opałową (Qi) węgla kamiennego, którego ciepło spalania jest równe 18752 J/g, zawartość popiołu wynosi 8,7%, zawartość wilgoci wynosi 4,1%.

Qi = Qsp – 24,42 · (W + 8,94 · ZH)

Qsp – ciepło spalania, J/g
W – zawartość wilgoci, %
24,42 – ciepło parowania wody w temp. 25°C odpowiadające 1% wody w paliwie, J/g
8,94 – współczynnik przeliczenia wodoru na wodę, %
ZH – zawartość wodoru w próbce paliwa, %



Zawartość wodoru w próbce należy obliczyć z dokładnością do części dziesiątych ze wzoru:

A – zawartość popiołu, %

Ilustracja do pytania 17
A. 12 443 J/g
B. 17 626 J/g
C. 17 125 J/g
D. 16 525 J/g
CHM.04 Pytanie 938
Wykonywanie badań analityczny…

Metody graficzne, pierwszej pochodnej oraz Hahna są stosowane do wyznaczania punktu końcowego miareczkowania

A. w potencjometrii.
B. w spektrofotometrii.
C. w refraktometrii.
D. w konduktometrii.
CHM.04 Pytanie 939
Wykonywanie badań analityczny…

Wyznacz refrakcję molową (Rm) dla kwasu octowego korzystając z danych zawartych w tabeli.

Rm = ∑a ∙ Ra gdzie: a – liczba atomów jednego rodzaju, Ra – refrakcja atomowa

Ilustracja do pytania 19
A. 11,868
B. 12,968
C. 10,986
D. 13,658
CHM.04 Pytanie 940
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oznaczenia suchej pozostałości w badanej próbce wody wykonano analizę według procedury:

Do parownicy odmierzyć 100 cm3 badanej próbki i odparować do sucha na łaźni wodnej. Pozostałość w parownicy suszyć w temperaturze 105ºC przez godzinę, po czym ochłodzić do temperatury pokojowej i zważyć….

Wskaż zestaw sprzętu, który jest niezbędny do wykonania oznaczenia suchej pozostałości według tej procedury.

A. Parownica, kolba stożkowa o pojemności 100 cm3, łaźnia wodna, suszarka laboratoryjna, waga laboratoryjna.
B. Parownica, cylinder miarowy o pojemności 100 cm3, łaźnia wodna, suszarka laboratoryjna, eksykator, waga laboratoryjna.
C. Parownica, zlewka o pojemności 100 cm3, palnik, eksykator, waga laboratoryjna.
D. Zlewka o pojemności 100 cm3, palnik, trójnóg, siatka ze spiekiem ceramicznym, suszarka laboratoryjna, eksykator, waga laboratoryjna.
CHM.04 Pytanie 941
Wykonywanie badań analityczny…

Korzystając z krzywej wzorcowej, określ stężenie badanej próbki, jeżeli absorbancja wynosi 0,6.

Ilustracja do pytania 21
A. 2 mg/dm3
B. 5 mg/dm3
C. 4 mg/dm3
D. 3 mg/dm3
CHM.04 Pytanie 942
Wykonywanie badań analityczny…

Podłoże służące do otrzymywania hodowli o wysokiej populacji drobnoustrojów badanego szczepu określa się jako

A. wybiórcze.
B. namnażające.
C. wybiórczo-różnicujące.
D. różnicujące.
CHM.04 Pytanie 943
Wykonywanie badań analityczny…

Wykresy przedstawiają przebieg krzywych miareczkowania

Ilustracja do pytania 23
A. potencjometrycznego.
B. konduktometrycznego.
C. spektrofotometrycznego.
D. alkacymetrycznego.
CHM.04 Pytanie 944
Wykonywanie badań analityczny…

Na ilustracji przedstawiono aparat służący do przeprowadzenia

Ilustracja do pytania 24
A. destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem.
B. ekstrakcji typu ciecz-ciało stałe.
C. ekstrakcji typu ciecz-ciecz.
D. destylacji prostej.
CHM.04 Pytanie 945
Wykonywanie badań analityczny…

Do przetrwalnikowych form bakterii nie należą

A. mikrocysty.
B. konidia.
C. fimbrie.
D. endospory.
CHM.04 Pytanie 946
Wykonywanie badań analityczny…

W celu przeprowadzenia oznaczenia za pomocą aparatu przedstawionego na ilustracji surowiec roślinny umieszcza się w

Ilustracja do pytania 26
A. gilzie oznaczonej cyfrą 2.
B. kolbie oznaczonej cyfrą 1 z rozpuszczalnikiem.
C. kolbie oznaczonej cyfrą 1 bez rozpuszczalnika.
D. gilzie oznaczonej cyfrą 2 oraz w kolbie oznaczonej cyfrą 1.
CHM.04 Pytanie 947
Wykonywanie badań analityczny…

Które ilustracje przedstawiają formy cylindryczne bakterii?

Ilustracja do pytania 27
A. I i IV
B. I i II
C. II i III
D. III i IV
CHM.04 Pytanie 948
Wykonywanie badań analityczny…

Podczas badań mikrobiologicznych żywności przed posiewem należy próbkę rozcieńczyć. W tym celu po wymieszaniu badanego materiału płynnego pobiera się jałową pipetą 10 cm3, przenosi do kolby zawierającej 90 cm3 płynu rozcieńczającego i dokładnie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki zawierającej 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób otrzymuje się rozcieńczenie

A. 1:100
B. 1:9
C. 1:10
D. 1:90
CHM.04 Pytanie 949
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku reakcji ksantoproteinowej obecność białka jest potwierdzana przez pojawienie się zabarwienia na kolor żółty, który świadczy o wykryciu w białku

A. aminokwasów zawierających siarkę.
B. wiązań peptydowych.
C. aminokwasów zawierających pierścień aromatyczny.
D. wiązań wodorowych.
CHM.04 Pytanie 950
Wykonywanie badań analityczny…

Które badanie chemiczne wody wykonuje się metodą miareczkowania kompleksometrycznego?

A. Oznaczanie zawartości chlorków.
B. Oznaczanie utlenialności.
C. Oznaczanie twardości.
D. Oznaczanie kwasowości i zasadowości.
CHM.04 Pytanie 951
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji cukru sporządzono jego roztwór i przelano do trzech probówek. Następnie przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli:

Badanym cukrem była

Ilustracja do pytania 31
A. skrobia.
B. sacharoza.
C. glukoza.
D. fruktoza.
CHM.04 Pytanie 952
Wykonywanie badań analityczny…

Przeprowadzano analizę jakościową próbki według schematu:

Badana próbka zawierała kation

Ilustracja do pytania 32
A. Ag+
B. Cd2+
C. Pb2+
D. Hg2+
CHM.04 Pytanie 953
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie danych w tabelach 1-2 zawierających wartości graniczne wskaźników jakości wody i uzyskane wyniki pomiarowe oceń jakość wody w punktach pomiarowych X i Y, określając jej klasę.

Ilustracja do pytania 33
A. X – III; Y – I
B. X – III; Y – II
C. X – I; Y – III
D. X – I; Y – I
CHM.04 Pytanie 954
Wykonywanie badań analityczny…

Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako

Ilustracja do pytania 34
A. słabo alkaliczną.
B. słabo kwaśną.
C. kwaśną.
D. obojętną.
CHM.04 Pytanie 955
Wykonywanie badań analityczny…

Stapianie substancji z perłą fosforanową lub boraksową wykonuje się

A. w uszku z drucika platynowego.
B. w probówce stożkowej.
C. na bibule filtracyjnej.
D. na płytce porcelanowej.
CHM.04 Pytanie 956
Wykonywanie badań analityczny…

Określanie punktu końcowego (PK) miareczkowania metodami: graficzną, pierwszej pochodnej i Halina stosowane jest w

A. potencjometrii.
B. konduktometrii.
C. grawimetrii.
D. spektrofotometrii.
CHM.04 Pytanie 957
Wykonywanie badań analityczny…

Do wskaźników stosowanych w oznaczeniach kompleksometrycznych należy

A. skrobia.
B. kalces.
C. błękit bromotymolowy.
D. czerwień metylowa.
CHM.04 Pytanie 958
Wykonywanie badań analityczny…

Do metod analizy opartych na reakcjach chemicznych należy

A. polarymetria.
B. nefelometria.
C. kompleksometria.
D. refraktomeria.
CHM.04 Pytanie 959
Wykonywanie badań analityczny…

Odczynnikiem grupowym kationów IV grupy analitycznej jest

Ilustracja do pytania 39
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
CHM.04 Pytanie 960
Wykonywanie badań analityczny…

Przedstawione równania reakcji zachodzą podczas oznaczania chlorków metodą

Ilustracja do pytania 40
A. redoksymetryczną.
B. kompleksometryczną.
C. strąceniową Mohra.
D. strąceniową Volharda.