Filtrowanie pytań
Areometr służy do wyznaczania
Zjawisko polegające na mechanicznym zatrzymywaniu obcych jonów przez narastający szybko kryształ nosi nazwę
Do roztwarzania minerałów siarczkowych można zastosować mieszaninę Leforta, zwaną odwróconą wodą królewską. Jej skład stanowią stężone roztwory kwasu azotowego(V) i kwasu solnego zmieszane w stosunku objętościowym
Na ilustracji przedstawiono
![Ilustracja do pytania 5](/images/27305.png)
Badanie właściwości ropy naftowej wykonywane za pomocą wiskozymetru Englera, polegające na pomiarze czasu wypływu 200 cm3 ropy naftowej w temperaturze 20°C oraz czasu wypływu takiej samej objętości wody destylowanej dotyczy pomiaru
Podczas miareczkowania roztworu amoniaku o stężeniu 0,1 mol/dm3 za pomocą roztworu kwasu solnego o stężeniu 0,1 mol/dm3, skok krzywej leży w granicach pH 6,3–4,3. W tym miareczkowaniu jako wskaźnik należy zastosować
![Ilustracja do pytania 7](/images/27306.png)
W celu ustalenia rodzaju stopu na jego powierzchnię wprowadzono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około minuty, dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zaobserwowano niebieskie zabarwienie. Wynik badania świadczy, że analizie poddano stop
Kwasowość mleka oznacza się metodą miareczkowania
Całkowitą zawartość siarki w paliwach stałych można oznaczyć metodą
W wyniku przeprowadzenia doświadczenia zgodnie ze schematem, w probówce 2 otrzymano
![Ilustracja do pytania 11](/images/27307.png)
Na zmiareczkowanie próbki roztworu wodorotlenku sodu zużyto 15,0 cm3 roztworu kwasu solnego o stężeniu 0,1 mol/dm3. Zawartość NaOH (M = 40 g/mol) w próbce wynosiła
Precyzja metody jest określana w oparciu o wyznaczoną wartość
Krzywa na rysunku obrazuje miareczkowanie
![Ilustracja do pytania 14](/images/27308.png)
Wszelkie działania, które należy podjąć w celu wyeliminowania wykrytej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) systemu HACCP, to działania
System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to zespół wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, realizujących jako całość system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
W makroanalizie stosowane są próbki o masie
Określ wartość opałową (Qi) węgla kamiennego, którego ciepło spalania jest równe 18752 J/g, zawartość popiołu wynosi 8,7%, zawartość wilgoci wynosi 4,1%.
Qi = Qsp – 24,42 · (W + 8,94 · ZH)
Qsp – ciepło spalania, J/g
W – zawartość wilgoci, %
24,42 – ciepło parowania wody w temp. 25°C odpowiadające 1% wody w paliwie, J/g
8,94 – współczynnik przeliczenia wodoru na wodę, %
ZH – zawartość wodoru w próbce paliwa, %
Zawartość wodoru w próbce należy obliczyć z dokładnością do części dziesiątych ze wzoru:
A – zawartość popiołu, %
![Ilustracja do pytania 17](/images/27309.png)
Metody graficzne, pierwszej pochodnej oraz Hahna są stosowane do wyznaczania punktu końcowego miareczkowania
Wyznacz refrakcję molową (Rm) dla kwasu octowego korzystając z danych zawartych w tabeli.
Rm = ∑a ∙ Ra gdzie: a – liczba atomów jednego rodzaju, Ra – refrakcja atomowa
![Ilustracja do pytania 19](/images/27310.png)
W celu oznaczenia suchej pozostałości w badanej próbce wody wykonano analizę według procedury:
Do parownicy odmierzyć 100 cm3 badanej próbki i odparować do sucha na łaźni wodnej. Pozostałość w parownicy suszyć w temperaturze 105ºC przez godzinę, po czym ochłodzić do temperatury pokojowej i zważyć….
Wskaż zestaw sprzętu, który jest niezbędny do wykonania oznaczenia suchej pozostałości według tej procedury.
Korzystając z krzywej wzorcowej, określ stężenie badanej próbki, jeżeli absorbancja wynosi 0,6.
![Ilustracja do pytania 21](/images/27312.png)
Podłoże służące do otrzymywania hodowli o wysokiej populacji drobnoustrojów badanego szczepu określa się jako
Wykresy przedstawiają przebieg krzywych miareczkowania
![Ilustracja do pytania 23](/images/27311.png)
Na ilustracji przedstawiono aparat służący do przeprowadzenia
![Ilustracja do pytania 24](/images/27313.png)
Do przetrwalnikowych form bakterii nie należą
W celu przeprowadzenia oznaczenia za pomocą aparatu przedstawionego na ilustracji surowiec roślinny umieszcza się w
![Ilustracja do pytania 26](/images/27314.png)
Które ilustracje przedstawiają formy cylindryczne bakterii?
![Ilustracja do pytania 27](/images/27315.png)
Podczas badań mikrobiologicznych żywności przed posiewem należy próbkę rozcieńczyć. W tym celu po wymieszaniu badanego materiału płynnego pobiera się jałową pipetą 10 cm3, przenosi do kolby zawierającej 90 cm3 płynu rozcieńczającego i dokładnie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki zawierającej 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób otrzymuje się rozcieńczenie
W wyniku reakcji ksantoproteinowej obecność białka jest potwierdzana przez pojawienie się zabarwienia na kolor żółty, który świadczy o wykryciu w białku
Które badanie chemiczne wody wykonuje się metodą miareczkowania kompleksometrycznego?
W celu identyfikacji cukru sporządzono jego roztwór i przelano do trzech probówek. Następnie przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli:
Badanym cukrem była
![Ilustracja do pytania 31](/images/27316.png)
Przeprowadzano analizę jakościową próbki według schematu:
Badana próbka zawierała kation
![Ilustracja do pytania 32](/images/27317.png)
Na podstawie danych w tabelach 1-2 zawierających wartości graniczne wskaźników jakości wody i uzyskane wyniki pomiarowe oceń jakość wody w punktach pomiarowych X i Y, określając jej klasę.
![Ilustracja do pytania 33](/images/27318.png)
Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako
![Ilustracja do pytania 34](/images/27319.png)
Stapianie substancji z perłą fosforanową lub boraksową wykonuje się
Określanie punktu końcowego (PK) miareczkowania metodami: graficzną, pierwszej pochodnej i Halina stosowane jest w
Do wskaźników stosowanych w oznaczeniach kompleksometrycznych należy
Do metod analizy opartych na reakcjach chemicznych należy
Odczynnikiem grupowym kationów IV grupy analitycznej jest
![Ilustracja do pytania 39](/images/27498.png)
Przedstawione równania reakcji zachodzą podczas oznaczania chlorków metodą
![Ilustracja do pytania 40](/images/27499.png)