Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 81
Wykonywanie badań analityczny…
A. w refraktometrii
B. w konduktometrii
C. w spektrofotometrii
D. w potencjometrii
CHM.03 Pytanie 82
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który symbol literowy umieszczany na naczyniach miarowych wskazuje na kalibrację do "wlewu"?
A. A
B. B
C. EX
D. IN
CHM.04 Pytanie 83
Wykonywanie badań analityczny…
Piknometr umożliwia określenie
A. gęstości
B. lepkości
C. współczynnika załamania światła
D. temperatury parowania
CHM.03 Pytanie 84
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Z podanego wykazu wybierz sprzęt potrzebny do zmontowania zestawu do sączenia pod próżnią.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
pompka wodna | lejek z długą nóżką | kolba okrągłodenna | kolba ssawkowa | lejek sitowy | chłodnica powietrzna |
A. 1,2,3
B. 1,4,5
C. 1,2,4
D. 4,5,6
CHM.04 Pytanie 85
Wykonywanie badań analityczny…
Urządzenie Abla-Pensky'ego jest używane do pomiaru temperatury
A. mięknienia
B. wrzenia
C. krzepnięcia
D. zapłonu
CHM.04 Pytanie 86
Wykonywanie badań analityczny…
Dział analizy objętościowej, który dotyczy reakcji zobojętniania, to
A. merkurymetria
B. alkacymetria
C. argentometria
D. amperometria
CHM.04 Pytanie 87
Wykonywanie badań analityczny…
Wykonano badanie, działając świeżo strąconym wodorotlenkiem miedzi(II) na wodny roztwór badanej próbki. Obserwacje zamieszczono w tabeli. Z obserwacji zawartych w tabeli wynika, że badaniu poddano
Odczynnik | Obserwacje |
---|---|
Cu(OH)2 na gorąco | ceglastoczerwony osad |
Cu(OH)2 na zimno | klarowny, szafirowy roztwór |
A. etanal.
B. glukozę.
C. glicerol.
D. etanol.
CHM.03 Pytanie 88
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Waga przedstawiona na rysunku umożliwia ważenie substancji z dokładnością do

A. 1,00 g
B. 10 mg
C. 10 g
D. 0,01 mg
CHM.04 Pytanie 89
Wykonywanie badań analityczny…
Określenie miedzi w postaci czystego osadu pierwiastka przeprowadza się w trakcie analizy
A. metodą kolorymetryczną przez zestawienie zabarwienia próbki z serią wzorców
B. elektrograwimetrycznej wodnego roztworu jonów miedzi w obecności jonów azotanowych(V)
C. wagowej polegającej na wydzieleniu osadu wodorotlenku miedzi(II) oraz jego osuszeniu
D. jodometrycznej polegającej na oznaczaniu stężenia jonów miedzi(II) w analizowanym roztworze
CHM.03 Pytanie 90
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wskaź sprzęt konieczny do przeprowadzenia miareczkowania?
A. Pipeta, kolba stożkowa, lejek, statyw
B. Biureta, kolba stożkowa, kolba miarowa, statyw
C. Biureta, kolba miarowa, lejek do biurety, statyw
D. Biureta, kolba stożkowa, lejek do biurety, statyw
CHM.04 Pytanie 91
Wykonywanie badań analityczny…
W zamieszczonej ramce przedstawiono procedurę oznaczania
Powierzchnię - suchą próbkę rozetrzeć w moździerzu, przesiać przez sito o średnicy oczek 1,25 mm i odważyć z niej 10 g w zlewce poj. 50 cm3. Do zlewki z próbką dodać 25 cm3 1-molowego roztworu KCl i energicznie mieszać, aż całość przejdzie w zawiesinę. Włączyć pH-metr, zanurzyć elektrody w zawiesinie i odczytać wartość na skali urządzenia. Pomiaru dokonać 3-krotnie, po każdym pomiarze przepłukując elektrody wodą destylowaną. Za wynik uznać średnią z trzech pomiarów obliczoną z dokładnością 0,05 pH. |
A. kwasowości wody.
B. pH roztworu chlorku potasu.
C. kwasowości gleby.
D. pH gleby metodą kolorymetryczną.
CHM.03 Pytanie 92
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jakie pH ma roztwór buforowy otrzymany w wyniku zmieszania 0,2 M roztworu kwasu octowego i 0,2 M roztworu octanu sodu, w stosunku objętościowym 3 : 2?
Bufor octanowy według Walpole'a | ||
---|---|---|
0,2 M kwas octowy [ml] | 0,2 M octan sodu [ml] | pH |
7,0 | 3,0 | 4,39 |
6,0 | 4,0 | 4,58 |
5,0 | 5,0 | 4,75 |
4,0 | 6,0 | 4,94 |
3,0 | 7,0 | 5,13 |
A. 4,94
B. 4,58
C. 5,13
D. 4,39
CHM.04 Pytanie 93
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania cukrów redukujących w owocowych produktach przetworzonych?
A. Soxhleta
B. Kjeldahla
C. Luffa-Schoorla
D. Lowry'ego
CHM.04 Pytanie 94
Wykonywanie badań analityczny…
Jaka jest wartość stałej Michaelisa, przy której enzym ma największe powinowactwo do substratu?
A. 10-4 mol/dm3
B. 10-5 mol/dm3
C. 10-2 mol/dm3
D. 10-3 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 95
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby uzyskać Cr2O3, dichromian(VI) amonu został poddany rozkładowi. Po rozpoczęciu, egzotermiczna reakcja rozkładu przebiega samorzutnie.
(NH4)2Cr2O7 → Cr2O3 + 4 H2O + N2 Jak oceniasz zakończenie tej reakcji?
A. Woda, po dodaniu szczypty uzyskanego preparatu, nie zabarwi się na pomarańczowo niewykorzystanym dichromianem (VI)
B. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ wytworzone produkty są w stanie gazowym w temperaturze reakcji
C. W otrzymanym zielonym proszku Cr<sub>2</sub>O<sub>3</sub> nie powinny być widoczne pomarańczowe kryształy substratu
D. Ocena nie jest potrzebna, ponieważ tego typu reakcja zawsze zachodzi do końca
CHM.04 Pytanie 96
Wykonywanie badań analityczny…
Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była
Zabarwienie próbki mleka | Ocena jakości próbki Mleko: |
---|---|
bez zmiany barwy | bardzo dobre i dobre |
lekko lub wyraźnie różowa | średniej jakości |
intensywnie różowa, czerwona lub brunatna | złej jakości |
A. bardzo dobra.
B. zła.
C. średnia.
D. dobra.
CHM.03 Pytanie 97
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Odlanie cieczy z nad osadu to
A. dekantacja
B. sedymentacja
C. filtracja
D. destylacja
CHM.04 Pytanie 98
Wykonywanie badań analityczny…
Który z poniższych związków chemicznych stanowi kluczowe źródło azotu organicznego w podłożach hodowlanych?
A. Mannitol
B. Laktoza
C. Glicerol
D. Pepton
CHM.03 Pytanie 99
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Fosfor biały, z uwagi na swoje właściwości, powinien być przechowywany
A. w wodzie
B. w benzenie
C. w nafcie
D. w benzynie
CHM.03 Pytanie 100
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Gdzie należy przechowywać cyjanek potasu KCN?
A. w pojemniku, z dala od źródeł ciepła
B. w szczelnie zamkniętym eksykatorze
C. w stalowej szafie, zamkniętej na klucz
D. w warunkach chłodniczych
CHM.03 Pytanie 101
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Przedstawiony piktogram powinien być zamieszczony na butelce zawierającej

A. siarczan(VI) sodu.
B. chlorek baru.
C. azotan(V) rtęci.
D. perhydrol.
CHM.04 Pytanie 102
Wykonywanie badań analityczny…
Ezy oraz igły stosowane w mikrobiologii należy wyjaławiać
A. w piecu do suszenia
B. poprzez rozżarzenie w płomieniu palnika gazowego
C. w autoklawie
D. przy użyciu środka dezynfekującego
CHM.03 Pytanie 103
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W wyniku reakcji 100 g azotanu(V) ołowiu(II) z jodkiem potasu otrzymano 120 g jodku ołowiu(II). Wydajność reakcji wyniosła
Pb(NO3)2 + 2KI → PbI2 + 2KNO3 | |
(MPb(NO3)2 = 331 g/mol, MKI = 166 g/mol, MPbI2 = 461 g/mol, MKNO3 = 101 g/mol) |
A. 25%
B. 42%
C. 86%
D. 98%
CHM.03 Pytanie 104
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Proces oddzielania składników jednorodnej mieszaniny, polegający na eliminacji jednego lub większej ilości składników z roztworu lub substancji stałej przy użyciu odpowiednio wybranego rozpuszczalnika, to
A. destylacja
B. rektyfikacja
C. ekstrakcja
D. adsorpcja
CHM.04 Pytanie 105
Wykonywanie badań analityczny…
Sekcja analizy objętościowej dotycząca reakcji zobojętniania nosi nazwę
A. grawimetrią
B. alkacymetrią
C. precypitometrią
D. argentometrią
CHM.03 Pytanie 106
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Część partii pobrana w sposób jednorazowy z jednego źródła towaru zapakowanego lub z jednego opakowania jednostkowego określana jest mianem próbki
A. średniej laboratoryjnej
B. pierwotnej
C. analitycznej
D. ogólnej
CHM.04 Pytanie 107
Wykonywanie badań analityczny…
Rolę wskaźnika w oznaczeniu opisanym w ramce pełni
Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
A. woda utleniona.
B. roztwór KMnO4.
C. oranż metylowy.
D. kwas siarkowy(VI).
CHM.03 Pytanie 108
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby otrzymać czystą substancję, próbka z nitroaniliną została poddana procesowi krystalizacji. Jaką masę nitroaniliny użyto do krystalizacji, jeśli uzyskano 1,5 g czystego związku, a wydajność krystalizacji wyniosła 75%?
A. 0,5 g
B. 50 g
C. 2 g
D. 0,02 g
CHM.03 Pytanie 109
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Sączków o najmniejszych średnicach, nazywanych "twardymi" i oznaczonych kolorem niebieskim, używa się do filtracji osadów?
A. grubokrystalicznych
B. serowatych
C. drobnokrystalicznych
D. galaretowatych
CHM.04 Pytanie 110
Wykonywanie badań analityczny…
Błąd kwasowy oraz błąd sodowy wprowadzają ograniczenia w użyciu elektrody
A. szklanej
B. chlorosrebrowej
C. sodowej
D. kalomelowej
CHM.03 Pytanie 111
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Błąd związany z odczytem poziomu cieczy w kolbie miarowej, spowodowany niewłaściwą pozycją oka w stosunku do skali, nazywany jest błędem
A. dokładności
B. instrumentalnym
C. losowym
D. paralaksy
CHM.03 Pytanie 112
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na ilustracji zobrazowano urządzenie do
A. destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym
B. sublimacji
C. rektyfikacji
D. destylacji przy obniżonym ciśnieniu
CHM.04 Pytanie 113
Wykonywanie badań analityczny…
W celu oznaczenia zawartości kwasu azotowego(V) w technicznym kwasie przeprowadzono jego analizę według procedury:
Odważyć około 2 g badanego kwasu w naczyniu wagowym. Do zlewki o pojemności 250 cm³ wlać 50 cm³ wody destylowanej i dokładnie odmierzyć pipetą 50 cm³ 0,5-molowego roztworu NaOH oraz 2–4 kropli roztworu wskaźnika mieszanego (czerwieni metylowej z błękitem metylowym w etanolu)
Następnie zamurzyć naczynko z próbką kwasu w zlewce i po wymieszaniu roztworu odmiareczkowac nadmiar NaOH roztworem kwasu siarkowego(VI) o stężeniu 0,5 mol/dm³ do zmiany barwy z zielonej na fioletowo-czerwoną.
Określ podstawowe parametry oznaczenia.
Typ miareczkowania | Titrant | Wskaźnik | Barwa w PK miareczkowania | |
---|---|---|---|---|
A. | pośrednie | 0,5-molowy roztwór H2SO4 | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
B. | bezpośrednie | 0,5-molowy roztwór H2SO4 | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | zielona |
C. | pośrednie | 0,5-molowy roztwór NaOH | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
D. | bezpośrednie | 0,5-molowy roztwór NaOH | czerwień metylowa z błękitem metylowym w etanolu | fioletowo-czerwona |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
CHM.04 Pytanie 114
Wykonywanie badań analityczny…
Zwiększenie efektu toksycznego jednej substancji chemicznej poprzez inną substancję, która jest jednocześnie dostarczana do organizmu, nazywa się działaniem
A. synergistycznym
B. symulującym
C. antagonistycznym
D. niezależnym
CHM.04 Pytanie 115
Wykonywanie badań analityczny…
Analityczne mnożniki dla wagowego oznaczania wapnia (M = 40,08 g/mol) w formie CaC2O4 (M = 128,10 g/mol), CaCO3 (M = 100,09 g/mol) oraz CaO (M = 56,08 g/mol) wynoszą odpowiednio
A. 0,7147; 2,2842; 1,7992
B. 0,3128; 0,4378; 0,7147
C. 3,1961; 2,4972; 1,3992
D. 0,3129; 0,4004; 0,7147
CHM.04 Pytanie 116
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką temperaturę powinny mieć próbki wody lub ścieków w czasie transportu?
A. 20-25°C
B. 15-20°C
C. 10-15°C
D. 2-5°C
CHM.04 Pytanie 117
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie
A. 1:10
B. 1:90
C. 1:100
D. 1:9
CHM.04 Pytanie 118
Wykonywanie badań analityczny…
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ zależność lepkości cieczy od temperatury.
Ciecz | Lepkość [Pa×s×10-3] | |||
---|---|---|---|---|
0°C | 10°C | 30°C | 60°C | |
Aceton | 0,397 | 0,361 | 0,296 | 0,228 |
Toluen | 0,700 | 0,667 | 0,517 | 0,381 |
Woda | 1,792 | 1,308 | 0,801 | 0,469 |
A. W zakresie temperatur od 0+10°C lepkość cieczy maleje, a w wyższej temperaturze wzrasta.
B. Ze wzrostem temperatury lepkość cieczy maleje.
C. W miarę wzrostu temperatury lepkość cieczy wzrasta.
D. W zakresie temperatur od 0-+10°C lepkość cieczy wzrasta, a w wyższej temperaturze maleje.
CHM.03 Pytanie 119
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Podczas przygotowywania roztworów buforowych do analizy pH w laboratorium istotne jest, aby:
A. Dodać soli buforowej do dowolnej ilości wody.
B. Przygotować bufor wyłącznie z wody kranowej.
C. Dokładnie odmierzyć masy składników i rozpuścić je w określonej objętości wody destylowanej.
D. Zmierzyć pH po przypadkowym zmieszaniu soli i kwasu.
CHM.04 Pytanie 120
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko polegające na przepuszczaniu rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej określa się mianem
A. elektroforezą kapilarną
B. mineralizacją na mokro
C. odwróconą osmozą
D. dyfuzją prostą