Filtrowanie pytań
CHM.03 Pytanie 81
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
A. 83,5%
B. 88,8%
C. 77,7%
D. 93,4%
CHM.03 Pytanie 82
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Maksymalna średnica ziaren w partii substancji stałej wynosi 0,5 cm. Zgodnie z danymi zawartymi w tabeli próbka pierwotna tej substancji powinna mieć masę minimum
Tabela. Masa próbki pierwotnej w zależności od wielkości ziaren lub kawałków | ||||
Średnica ziaren lub kawałków [mm] | do 1 | 1 - 10 | 11 - 50 | ponad 50 |
Pierwotna próbka (minimum) [g] | 100 | 200 | 1000 | 2500 |
A. 200 g
B. 100 g
C. 2500 g
D. 1000 g
CHM.04 Pytanie 83
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaż urządzenia, które powinny być przygotowane do przeprowadzenia analizy jakościowej kationów?
A. Zestaw probówek, pipetki wkraplające, wirówkę, łapę drewnianą, palnik
B. Zlewkę, pipetę jednomiarową, kolbę stożkową, biuretę, statyw metalowy, lejek
C. Kolbę miarową, szkiełko zegarkowe, bagietkę, szczypce metalowe, wirówkę
D. Krystalizator, zlewkę, pipetę wielomiarową, cylinder miarowy, łaźnię wodną
CHM.03 Pytanie 84
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Wybierz spośród wymienionych właściwości tę, która nie dotyczy naczyń kwarcowych.
A. Przepuszczalność promieniowania ultrafioletowego
B. Odporność na działanie kwasu fluorowodorowego oraz roztworu wodorotlenku potasu
C. Niska wrażliwość na zmiany temperatury
D. Większa kruchość oraz mniejsza odporność na uderzenia niż naczynia wykonane z normalnego szkła
CHM.04 Pytanie 85
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania 30,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3 użyto KOH. Jaką masę KOH zawierała ta odważka?
MKOH = 56 g/mol
A. 1,680 g
B. 3,000 g
C. 0,300 g
D. 0,168 g
CHM.04 Pytanie 86
Wykonywanie badań analityczny…
W celu identyfikacji cukru przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli. Identyfikowanym cukrem była
Doświadczenie | Wynik doświadczenia |
---|---|
Próba Trommera | ceglastoczerwony osad |
Próba Tollensa | lustro srebrne |
Próba z wodą bromową w obecności wodorowęglanu sodu | odbarwienie wody bromowej |
A. fruktoza.
B. sacharoza.
C. skrobia.
D. glukoza.
CHM.04 Pytanie 87
Wykonywanie badań analityczny…
Ilościowe oznaczanie składnika w badanym roztworze za pomocą metody miareczkowej polega na
A. użyciu mianowanego roztworu odpowiedniego kwasu lub zasady oraz właściwie dobranego wskaźnika kwasowo-zasadowego
B. miareczkowaniu badanej próbki do momentu uzyskania zmiany koloru wskaźnika
C. pomiarze objętości roztworu o znanym stężeniu, który reagował ilościowo z oznaczanym składnikiem
D. wytrącaniu trudno rozpuszczalnego osadu poprzez mianowany roztwór odczynnika strącającego
CHM.03 Pytanie 88
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Rozpuszczalność siarczanu(VI) potasu przy temperaturze 30oC wynosi 13 g na 100 g wody. Jaką masę tego związku należy dodać do wody, aby uzyskać 500 g roztworu nasyconego?
A. 52,0 g
B. 57,5 g
C. 65,0 g
D. 74,4 g
CHM.04 Pytanie 89
Wykonywanie badań analityczny…
Ebuliometr to przyrząd używany do pomiaru temperatury
A. krzepnięcia
B. zapłonu
C. topnienia
D. wrzenia
CHM.04 Pytanie 90
Wykonywanie badań analityczny…
Hydroliza sacharozy zachodzi pod działaniem kwasów mineralnych oraz enzymu inwertazy. W wyniku tej reakcji tworzy się mieszanina
A. D-fruktozy i D-galaktozy
B. D-galaktozy i D-mannozy
C. D-glukozy i D-arabinozy
D. D-glukozy i D-fruktozy
CHM.04 Pytanie 91
Wykonywanie badań analityczny…
Zabarwienie roztworu soli prostej w wodzie na zielono wskazuje na obecność jonu
A. Ni2+
B. Mn2+
C. Cu2+
D. Co2+
CHM.03 Pytanie 92
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Podczas pipetowania menisk górny określa się dla roztworów
A. (CH3CO) 2Pb i KMnO4
B. K2CrO4 i Pb(NO3)2
C. I2 i KMnO4
D. I2 i (CH3COO)2Pb
CHM.03 Pytanie 93
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Z próbek przygotowuje się ogólną próbkę
A. pierwotnych
B. analitycznych
C. wtórnych
D. laboratoryjnych
CHM.04 Pytanie 94
Wykonywanie badań analityczny…
Przeprowadzono elektrolizę wodnych roztworów elektrolitów, a wyniki zapisano w zamieszczonej tabeli.
Elektrolizie poddano roztwory oznaczone numerami:
Produkt wydzielający się na katodzie | wodór | wodór | wodór |
Produkt wydzielający się na anodzie | chlor | tlen | tlen |
Odczyn roztworu w elektrolizerze | stał się zasadowy | pozostał zasadowy | pozostał kwasowy |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
CuSO4 | Na2SO4 | H2SO4 | HCl | NaCl | NaOH |
A. 5, 4, 2
B. 5, 6, 1
C. 5, 6, 3
D. 3, 2, 1
CHM.04 Pytanie 95
Wykonywanie badań analityczny…
Analizując dane zawarte w tabeli, można stwierdzić, że w smalcu w wyniku jełczenia
Stadium jełczenia smalcu | Liczba jodowa, LJ | Liczba kwasowa, LK |
---|---|---|
Smalec świeży | 55,9 - 61,0 | 0,35 - 0,45 |
Smalec zjełczały | 47,8 - 51,0 | 6,0 - 8,4 |
Smalec silnie zjełczały | 31,9 - 41,1 | 26,0 - 30,0 |
A. wzrasta liczba wiązań podwójnych i maleje zawartość wolnych kwasów.
B. maleje liczba wiązań podwójnych i wzrasta zawartość wolnych kwasów.
C. wzrasta liczba wiązań podwójnych i wzrasta zawartość wolnych kwasów.
D. maleje liczba wiązań podwójnych i maleje zawartość wolnych kwasów.
CHM.03 Pytanie 96
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Jaka minimalna pojemność powinna mieć miarka, aby jednorazowo zmierzyć 60,0 cm3 wody?
A. 50 cm3
B. 100 cm3
C. 25 cm3
D. 250 cm3
CHM.04 Pytanie 97
Wykonywanie badań analityczny…
Po przeprowadzeniu analizy wagowej uzyskano 253 mg Mg2P2O7. Jaką ilość gramów magnezu zawierała zbadana próbka, jeśli współczynnik analityczny wynosi 0,2185?
A. 1,1579 g
B. 0,5528 g
C. 0,0553 g
D. 55,2805 g
CHM.03 Pytanie 98
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W jakiej standardowej temperaturze są kalibrowane szklane naczynia pomiarowe?
A. 21°C
B. 25°C
C. 20°C
D. 19°C
CHM.03 Pytanie 99
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Zgodnie z zasadami BHP w laboratorium, po zakończeniu pracy z odczynnikami chemicznymi należy:
A. Zostawić otwarte pojemniki i natychmiast opuścić laboratorium.
B. Wylać pozostałości odczynników do zlewu niezależnie od ich rodzaju.
C. Zamknąć szczelnie pojemniki z odczynnikami, posegregować odpady chemiczne zgodnie z instrukcjami i dokładnie umyć stanowisko pracy.
D. Wszystkie nieużyte odczynniki pozostawić na stole roboczym.
CHM.04 Pytanie 100
Wykonywanie badań analityczny…
Jako roztwór mianowany w oznaczaniu zawartości chlorków w artykułach spożywczych stosuje się
A. EDTA
B. NaOH
C. KMnO4
D. AgNO3
CHM.03 Pytanie 101
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Proces oddzielania mieszaniny niejednorodnej, który zachodzi w wyniku opadania cząstek pod działaniem grawitacji, nazywamy
A. hydratacja
B. absorpcja
C. dekantacja
D. sedymentacja
CHM.04 Pytanie 102
Wykonywanie badań analityczny…
Oznaczona twardość ogólna wody wynosi 2 mval/dm3. Wartość ta przeliczona na stopnie niemieckie, zgodnie z zamieszczonym przelicznikiem jednostek, wynosi
1 mval/dm3 – 2,8°dH (stopni niemieckich) |
A. 1,4°dH
B. 2,0°dH
C. 2,5°dH
D. 5,6°dH
CHM.03 Pytanie 103
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na podstawie danych w tabeli próbkę, w której będzie oznaczany BZT, należy przechowywać
Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania | Sposób utrwalania | Dopuszczalny czas przechowywania |
---|---|---|---|
barwa | szklane lub polietylenowe | - schłodzenie do temperatury 2-5°C | 24 h |
fosforany ogólne | szklane lub polietylenowe | - zakwaszenie kwasem siarkowym(VI) - schłodzenie do temperatury 2-5°C | 4 h 48 h |
BZT | szklane | - schłodzenie do temperatury 2-5°C - przechowywanie w ciemności | 24 h |
azot azotanowy(V) | szklane lub polietylenowe | - schłodzenie do temperatury 2-5°C - dodanie 2 cm3 chloroformu do 1 dm3 próbki | 24 h 48 h |
A. w metalowym naczyniu.
B. w polietylenowej butelce.
C. w szklanej butelce.
D. w butelce z ciemnego szkła.
CHM.04 Pytanie 104
Wykonywanie badań analityczny…
W naczyniu rozdzielającym umieszczono wodę oraz eter etylowy (d20 = 0,7138 g/cm3) i dokładnie je wymieszano.
Po chwili można zauważyć
A. całkowite połączenie obu cieczy
B. rozdzielenie na dwie warstwy, gdzie górna warstwa to eter etylowy, a dolna — woda
C. wydzielanie gazu
D. rozdzielenie dwóch warstw, gdzie górna warstwa to woda, a dolna — eter etylowy
CHM.03 Pytanie 105
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Próbka laboratoryjna posiadająca cechy higroskopijne powinna być pakowana
A. w torby papierowe
B. w szczelne opakowania
C. w torby jutowe
D. w skrzynie drewniane
CHM.04 Pytanie 106
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie jest zastosowanie metody Winklera?
A. tlenu rozpuszczonego w wodzie
B. manganu rozpuszczonego w wodzie
C. zasadowości wody
D. pH wody
CHM.04 Pytanie 107
Wykonywanie badań analityczny…
Aby rozpuścić próbkę mosiądzu, należy zastosować kwas
A. fosforowy(V)
B. azotowy(V)
C. siarkowodorowy
D. solny
CHM.04 Pytanie 108
Wykonywanie badań analityczny…
Lakmus to wskaźnik pH, który w roztworze zasadowym zmienia kolor na
A. fioletowy
B. czerwony
C. niebieski
D. żółty
CHM.03 Pytanie 109
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Na etykiecie odważki analitycznej znajduje się napis: Z odważki tej można przygotować
Odważka analityczna azotan(V) srebra(I) AgNO3 0,1 mol/dm3 |
A. jedną kolbę miarową o pojemności 1000 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
B. dwie kolby miarowe o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
C. cztery kolby miarowe o pojemności 250 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,025 mol/dm3.
D. jedną kolbę miarową o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,05 mol/dm3.
CHM.04 Pytanie 110
Wykonywanie badań analityczny…
Błąd miareczkowania w oznaczeniach objętościowych nie występuje, gdy
A. PK >> PR
B. PK = PR
C. PK > PR
D. PK < PR
CHM.03 Pytanie 111
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Aby przygotować 250 cm3 0,2-molowego roztworu wodorotlenku sodu, należy odważyć
MNaOH = 40g / mol |
A. 2,00 g stałego NaOH.
B. 25,0 g stałego NaOH.
C. 0,05 g stałego NaOH.
D. 2,50 g stałego NaOH.
CHM.03 Pytanie 112
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
W którym wierszu są zapisane nazwy wyłącznie rozpuszczalników palnych?
Właściwości wybranych rozpuszczalników. | ||||
---|---|---|---|---|
Rozpuszczalnik | Gęstość [g/cm3] | Temperatura wrzenia [°C] | Temperatura zapłonu [°C] | Rozpuszczalność w wodzie [g/100 cm3] |
Eter dietylowy | 0,71 | 35 | -45 | 7 |
Heksan | 0,66 | 60-80 | -23 | 0,01 |
Aceton | 0,79 | 57 | -18 | ∞ |
Benzen | 0,88 | 80 | -11 | 0,07 |
Chloroform | 1,49 | 61 | - | 0,82 |
Tetrachlorometan | 1,59 | 77 | - | 0,08 |
Etanol | 0,81 | 78 | 12 | ∞ |
Chlorometan | 1,34 | 41 | - | 2 |
A. Heksan, benzen, tetrachlorometan.
B. Aceton, etanol, benzen.
C. Chloroform, chlorometan, tetrachlorometan.
D. Aceton, etanol, chloroform.
CHM.04 Pytanie 113
Wykonywanie badań analityczny…
Analityczne mnożniki dla wagowego oznaczania wapnia (M = 40,08 g/mol) w formie CaC2O4 (M = 128,10 g/mol), CaCO3 (M = 100,09 g/mol) oraz CaO (M = 56,08 g/mol) wynoszą odpowiednio
A. 3,1961; 2,4972; 1,3992
B. 0,7147; 2,2842; 1,7992
C. 0,3129; 0,4004; 0,7147
D. 0,3128; 0,4378; 0,7147
CHM.04 Pytanie 114
Wykonywanie badań analityczny…
Przyrząd, który konwertuje fizyczne lub chemiczne cechy substancji na sygnał analityczny, który można zaobserwować lub zarejestrować, to
A. czujnik
B. wzorzec
C. wzmacniacz
D. komparator
CHM.03 Pytanie 115
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Ropa naftowa stanowi mieszankę węglowodorów. Jaką metodę wykorzystuje się do jej rozdzielania na składniki?
A. krystalizację
B. destylację frakcyjną
C. destylację prostą
D. sedymentację
CHM.04 Pytanie 116
Wykonywanie badań analityczny…
W makroanalizie wykorzystuje się próbki o ciężarze
A. powyżej 0,1 g
B. 0,1 – 0,01 g
C. poniżej 0,001 g
D. 0,001 – 0,01 g
CHM.04 Pytanie 117
Wykonywanie badań analityczny…
W dwóch nieoznaczonych probówkach znajdują się roztwory: w jednej – glukozy, a w drugiej - sacharozy. Jakiego odczynnika trzeba użyć, aby rozpoznać glukozę?
A. Roztwór jodu w jodku potasu
B. Stężony kwas azotowy(V)
C. Roztwór chlorku żelaza(III)
D. Świeżo strącony wodorotlenek miedzi(II)
CHM.03 Pytanie 118
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Ile wynosi objętość roztworu o stężeniu 0,5 mol/dm3, jeśli przygotowano go z 0,1 mola KOH?
A. 20 ml
B. 20 dm3
C. 200 cm3
D. 200 dm3
CHM.03 Pytanie 119
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Chemikalia, dla których upłynął okres przydatności,
A. można je stosować, pod warunkiem że substancja pozostaje czysta
B. można wykorzystać do końca opakowania
C. powinny być przechowywane w magazynie
D. należy zutylizować z odpadami chemicznymi
CHM.03 Pytanie 120
Przygotowywanie sprzętu, odcz…
Który symbol literowy umieszczany na naczyniach miarowych wskazuje na kalibrację do "wlewu"?
A. EX
B. B
C. IN
D. A