Który z parametrów jakości wody jest nieprawidłowo opisany?
Mętność | 0,19 NTU | |
Barwa | Akceptowalna - 10 mg Pt/dm3 | |
Jon amonowy | 0,15 mg NH4+/dm3 | |
Twardość | Węglanowa | Stopnie niemieckie |
8,01°dH | 140 mg/dm3 |
Mętność | 0,19 NTU | |
Barwa | Akceptowalna - 10 mg Pt/dm3 | |
Jon amonowy | 0,15 mg NH4+/dm3 | |
Twardość | Węglanowa | Stopnie niemieckie |
8,01°dH | 140 mg/dm3 |
T [K] | ||
---|---|---|
T [K] | d [g/cm³] | η [cP] |
293 | 0,99823 | 1,0050 |
298 | 0,99707 | 0,8937 |
303 | 0,99567 | 0,8007 |
308 | 0,99406 | 0,7225 |
313 | 0,99222 | 0,6560 |
318 | 0,99025 | 0,5988 |
323 | 0,98807 | 0,5494 |
328 | 0,98573 | 0,5064 |
333 | 0,98324 | 0,4688 |
Tabela. Gęstość (d) i lepkość dynamiczna wody (η) w danej temperaturze (T). | ||
T [K] | d [g/cm3] | η [cP] |
293 | 0,99823 | 1,0050 |
298 | 0,99707 | 0,8937 |
303 | 0,99567 | 0,8007 |
308 | 0,99406 | 0,7225 |
313 | 0,99222 | 0,6560 |
318 | 0,99025 | 0,5988 |
323 | 0,98807 | 0,5494 |
328 | 0,98573 | 0,5064 |
333 | 0,98324 | 0,4688 |
CuSO4 · 5H2O → CuSO4 + 5H2O |
(MCuSO4·5H2O = 249,5 g/mol, MCuSO4 = 159,5 g/mol, MH2O = 18,0 g/mol) |
Ilość wzorcowego roztworu roboczego ołowiu w cm3 | 0,0 | 0,5 | 1,0 | 2,0 | 3,0 |
Zawartość ołowiu w mg | 0,0 | 0,005 | X | 0,020 | 0,030 |
faza rozproszona | faza rozpraszająca | ||
---|---|---|---|
gaz | ciecz | ciało stałe | |
gaz | - | piana | piana stała |
ciecz | aerozol ciekły | emulsja | emulsja stała |
ciało stałe | aerozol stały | zol | zol stały |
Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
Umieść probówki w adapterach. Zawsze umieszczaj probówki symetrycznie celem prawidłowego wyważenia rotora. W przypadku użycia tylko jednej probówki niezbędne jest umieszczenie przeciwwagi po stronie przeciwnej. Po zamknięciu pokrywy zostaje ona automatycznie zablokowana ... |
A. |
|
B. |
|
C. |
|
D. |
|
Temperatura mieszaniny | Skład mieszaniny | Stosunek masowy |
-15 °C | lód + octan sodu | 10:9 |
-18 °C | lód + chlorek amonu | 10:3 |
-21 °C | lód + chlorek sodu | 3:1 |
-25 °C | lód + azotan amonu | 1:9 |
Tabela. Zawartość składnika czynnego w nawozach azotowych | |
---|---|
Nawóz | Zawartość składników, % |
Saletra potasowa | N – 13,5% |
Saletra magnezowa | N – 10,8% |
Saletra amonowa | N – 34% (NH4+ – 17%, NO3- – 17%) |
Saletra wapniowa | N – 14,5% |
Siarczan amonu | N – 21% |
Mocznik | N – 46% |
Tabela. Wybrane parametry, jakim powinna odpowiadać woda do picia | ||
---|---|---|
Wskaźnik jakości wody | Jednostka | Najwyższe dopuszczalne stężenie lub zakres |
Barwa | mgPt/l | 15 |
Mętność | NTU | 1 |
Zapach | - | akceptowalny |
Odczyn | pH | 6,5 – 9,5 |
Przewodność | μS/cm w 20°C | 2500 |
Azotany | mg/l | 50 |
Chlorki | mg/l | 250 |
Chlor – wolny | mg/l | 0,1 – 0,3 |
Mangan | mg/l | 0,05 |
Twardość ogólna | mg CaCO₃/l | 60 - 500 |
Twardość niewęglanowa | mval/l | - |
Utlenialność | mgO₂/l | 5 |
Żelazo | mg/l | 0,2 |