Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Montaż i eksploatacja urządze…

Podczas kontroli urządzeń srk, będących pod napięciem nieprzekraczającym 1 kV, automatyk kolejowy do ochrony zasadniczej nie musi stosować

A. dywaników i chodników gumowych.
B. rękawic elektroizolacyjnych.
C. uchwytów do wymiany bezpieczników mocy.
D. izolowanych narzędzi ręcznych.
Montaż i eksploatacja urządze…

Zgodnie z instrukcją Ie-12 sprawdzenie poprawnego osadzenia łączników szynowych w otworach w szyjce szyny należy wykonać podczas konserwacji i przeglądów

A. układów kontroli niezajętości rozjazdów.
B. urządzeń zdalnego sterowania.
C. dławików torowych.
D. przytorowych urządzeń SHP.
Montaż i eksploatacja urządze…

Którą kombinację świateł powinien wyświetlać semafor powtarzający, jeżeli na semaforze wjazdowym wyświetlany jest sygnał „Stój”?

A. Kombinacja świateł 4
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Kombinacja świateł 1
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Kombinacja świateł 3
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Kombinacja świateł 2
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja urządze…

Na rysunku przedstawiono schemat izolowanego obwodu

Napięcie na przekaźniku torowym : - 15 V w stanie suchym lub zamrożonym odcinka dla odc. dłuższych niż 500 m ; 12 V w stanie suchym lub zamrożonym odcinka dla odc. krótszych niż 500 m ; 7 - 8 V w stanie bardzo mokrym odcinka niezależnie od długości.
Rezystor pętli zasilania : 2 do 4 Ω  dla odcinków L < 500 m lub 2 do 3 Ω dla L > 500 m.
Przy rezystancji kabli zasilających i połączeń 4 Ω dla l < 500 m lub 3 Ω dla L > 500 m rezystor ograniczający wyłączony.
Obwód stosować na stacjach bez trakcji elektrycznej oraz na stacjach z trakcją elektryczną na torach bocznych

Ilustracja do pytania 4
A. zwrotnicowego na prąd roboczy.
B. torowego, jednotokowego.
C. torowego, dwutokowego.
D. zwrotnicowego na prąd ciągły.
Montaż i eksploatacja urządze…

Podczas przeglądu elektrycznego napędu zwrotnicowego typu JEA29 (dotyczy również EEA4) dokonano pomiaru wysokości suwaków kontrolnych. Zmierzona wartość 29,5 mm

§ 58. Przegląd napędów zwrotnicowych
1.Zestaw dodatkowych zabiegów utrzymaniowych dla napędów zwrotnicowych typu JEA29 oraz EEA4 (wraz ze wszelkimi podtypami) polega na sprawdzeniu czy:
1) kanały prowadzące suwaki kontrolne, które powinny posiadać głębokość od 40,2 do 41,2 mm; przy zużyciu ponad 41,2 mm należy dokonać regeneracji kanału;
2) wysokość suwaków kontrolnych, która powinna wynosić 30±0,2 mm; przy zużyciu do 29,6 mm należy suwaki wymienić lub napęd umieścić w rozjazdach bez kontroli iglic;
3) hak kolysek kontaktowej, w skrajnym położeniu napędu, zapada na głębokość 8 - 11 mm;
4) luz w zagłębieniu między hakiem kolysek kontaktowej a ścianką wycięcia w suwaku kontrolnym iglicy przylegającej powinien wynosić 1-3 mm;
5) rozwarcie styków kontrolnych, gdy hak znajduje się na głębokości minimum 4 mm,

A. jest niepoprawna, należy dokonać wymiany suwaków kontrolnych.
B. mieści się w granicy tolerancji.
C. jest poprawna.
D. jest niepoprawna, należy dokonać regulacji napędu zwrotnicowego.
Montaż i eksploatacja urządze…

Zgodnie z instrukcją Ie-4 urządzenia mechaniczne scentralizowane sterowania ruchem kolejowym mają zastosowanie

A. niezależnie od prędkości kursujących pociągów.
B. przy prędkościach pociągów nieprzekraczających 140 km/h.
C. przy prędkościach pociągów nieprzekraczających 160 km/h.
D. przy prędkościach pociągów nieprzekraczających 150 km/h.
Montaż i eksploatacja urządze…

Podstawą do wykonywania zmian w istniejących zależnościach czynnych urządzeń srk jest

A. wniosek i zalecenia zawarte w protokole z badań diagnostycznych urządzeń srk.
B. zatwierdzony projekt techniczny wykonany przez osobę uprawnioną w rozumieniu przepisów prawa budowlanego.
C. zgoda naczelnika ds. automatyki po uzyskaniu pozytywnej opinii kontrolera ds. automatyki.
D. decyzja dyrektora zakładu na wniosek głównego inżyniera ds. automatyki.
Montaż i eksploatacja urządze…

Przymus zwrotu zgody w elektromechanicznej blokadzie stacyjnej na nastawniach dysponujących jest realizowany poprzez

A. przeciwwtórność liniową.
B. zastawkę elektryczną nad blokiem końcowym.
C. przeciwwtórność stacyjną.
D. zastawkę elektryczną nad blokiem początkowym.
Montaż i eksploatacja urządze…

Który stan powinien wystąpić w urządzeniach przekaźnikowych, gdy napęd elektryczny zwrotnicowy z kontrolą iglic wykaże brak kontroli przy jednoczesnym braku wykazywania niezajętości?

A. Brak łączności z napędem.
B. Brak kontroli położenia zwrotnicy.
C. Sygnalizacja braku niezajętości rozjazdu.
D. Sygnalizacja rozprucia zwrotnicy.
Montaż i eksploatacja urządze…

Na podstawie fragmentu instrukcji Ie-12 określ, które urządzenie podlega przeglądowi 1 raz na rok.

Częstotliwość podstawowych zabiegów konserwacji i przeglądów urządzeń srk
§§ in-
strukcji
Ie-12 (E-
24)
Nazwa urządzeń i wyszczególnienie wykonywanych robótUrządzenia
czynne
Urządzenia
wyłączone z
eksploatacji
w zakresie
§ 84
Uwagi
59Konserwacja kontrolerów położenia iglic1raz/1mies.
60Przegląd kontrolerów położenia iglic1raz/3mies.-
61Konserwacja układów kontroli niezajętości torów i rozjazdów1raz/mies.-3
62Przegląd układów kontroli niezajętości torów i rozjazdów (wio-
sną i jesienią)
1raz/6mies.1raz/rok3
63Przegląd szaf torowych (kontenerów)1raz/3mies.1raz/rok
64Przegląd dławików torowych1raz/rok1raz/rok3
65Konserwacja nastawnicy, pulpitu nastawczego i planu świetl-
nego
1raz/mies.-
66Przegląd nastawnicy, pulpitu nastawczego i planu świetlnego1raz/rok1raz/rok
67Konserwacja urządzeń sbl1raz/mies.-
68Przegląd i pomiary kontrolne urządzeń sbl, w tym:1raz/rok5
Dla sbl bez bezzłączowych układami kontroli niezajętości1raz/3mies.-
Dla sbl z bezzłączowymi układami kont. niez. V 140 km/h1raz/mies.
69Konserwacja elektromagnesu shp1raz/mies.-
70Przegląd elektromagnesów shp1raz/6mies.-3

A. Urządzenie 3.
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Urządzenie 1.
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Urządzenie 2.
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Urządzenie 4.
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja urządze…

Według zapisów fragmentu instrukcji Ie-12 opórka zastawki zrywania pędni w napędach zabudowanych w rozjazdach o skoku iglicy 140 mm powinna mieć szerokość

§ 41. Przegląd napędów: zwrotnicowego i wykolejnicowego oraz wykolejnic
2.Podczas przeglądu należy zwrócić uwagę na:
1) wypoziomowanie napędu względem rozjazdu, ewentualne nieprawidłowości należy skorygować;
2) suwaki kontrolne (o ile występują). Nasadki nie powinny być luźne na połączeniach nitowych w przypadku stwierdzenia luzów suwaki kontrolne należy wymienić;
3) sprawdzić opórkę zastawki zerwania pędni. Opórka zerwania pędni powinna mieć szerokość 120 ± 0,4mm dla napędów do zwrotnic o skoku 160mm lub szerokość równą 80 ± 0,4mm dla napędów do zwrotnic o skoku iglic 140mm. W przypadku wymiarów innych niż opisane powyżej opórkę należy wymienić.
3.Sprawdzić działanie zastawki zerwania pędni, przy zatrzymaniu się napędu ramię dźwigienki zastawki zerwania pędni powinno zaczepić o opórkę min 10 mm w tym czasie hak zamknięcia nastawczego zwrotnicy zamykający iglicę powinien obejmować obórkę na długości nie mniejszej niż 20mm, a w zamknięciu nastawczym suwakowym skrzydełko klamry zamykającej powinno opierać się o suwak na długości nie mniejszej niż 5 mm. W przypadku braku wymaganej minimalnej drogi oporowej klamry (zachodzenia haka za opórkę) sprawdzamy pręt nastawczy czy nie ma luzów, jeżeli nie ma to powiadamiamy niezwłocznie toromistrza celem sprawdzenia rozjazdu.

A. 20 ± 0,4 mm
B. 80 ± 0,4 mm
C. 120 ± 0,4 mm
D. 10 ± 0,4 mm
Montaż i eksploatacja urządze…

Zgodnie z fragmentem instrukcji Ie-12 przegląd nastawnicy pulpitu nastawczego i planu świetlnego urządzeń wyłączonych z eksploatacji należy przeprowadzić

Częstotliwość podstawowych zabiegów konserwacji i przeglądów urządzeń srk
§§ in-
strukcji
Ie-12 (E-
24)
Nazwa urządzeń i wyszczególnienie wykonywanych robótUrządzenia
czynne
Urządzenia
wyłączone z
eksploatacji
w zakresie
§ 84
Uwagi
59Konserwacja kontrolerów położenia iglic1raz/1mies.
60Przegląd kontrolerów położenia iglic1raz/3mies.-
61Konserwacja układów kontroli niezajętości torów i rozjazdów1raz/mies.-3
62Przegląd układów kontroli niezajętości torów i rozjazdów (wio-
sną i jesienią)
1raz/6mies.1raz/rok3
63Przegląd szaf torowych (kontenerów)1raz/3mies.1raz/rok
64Przegląd dławików torowych1raz/rok1raz/rok3
65Konserwacja nastawnicy, pulpitu nastawczego i planu świetl-
nego
1raz/mies.-
66Przegląd nastawnicy, pulpitu nastawczego i planu świetlnego1raz/rok1raz/rok
67Konserwacja urządzeń sbl1raz/mies.-
68Przegląd i pomiary kontrolne urządzeń sbl, w tym:1raz/rok5
Dla sbl bez bezzłączowych układami kontroli niezajętości1raz/3mies.-
Dla sbl z bezzłączowymi układami kont. niez. V 140 km/h1raz/mies.
69Konserwacja elektromagnesu shp1raz/mies.-
70Przegląd elektromagnesów shp1raz/6mies.-3

A. 4 razy w roku.
B. 1 raz na rok.
C. 1 raz na miesiąc.
D. 2 razy w roku.
Montaż i eksploatacja urządze…

Zgodnie z instrukcją Ie-12 widoczność wskazania semafora wjazdowego na linii magistralnej i pierwszorzędnej przy prędkości do 120 km/h powinna wynosić co najmniej

A. 300 m
B. 200 m
C. 400 m
D. 600 m
Montaż i eksploatacja urządze…

Symbole w kolorze zielonym przedstawione na rysunku stosowane na komputerowych pulpitach nastawczych urządzeń sterowania ruchem kolejowym oznaczają

Ilustracja do pytania 27
A. sygnał zezwalający dla manewru.
B. zwrotnicę utwierdzoną w przebiegu.
C. sygnał zezwalający dla pociągu.
D. wykolejnicę zdjętą z toru.
Montaż i eksploatacja urządze…

Zgodnie z zapisami zawartymi w instrukcji Ie-4, jeżeli nastąpiło włączenie urządzeń samoczynnej sygnalizacji przejazdowej na linii dwutorowej przez pojazd szynowy, a w tym samym czasie w strefy oddziaływania tego przejazdu wjedzie inny pojazd szynowy po tym lub sąsiednim torze, to działanie urządzeń samoczynnej sygnalizacji świetlnej zostaje

A. wstrzymane na 5 sekund.
B. podtrzymane.
C. wstrzymane na 10 sekund.
D. przerwane całkowicie.
Montaż i eksploatacja urządze…

Oględziny szczęki, szyny jezdnej podnoszonej, łączników szynowych i odciągów, spoiny ramy odciągów i prętów dystansowych pod względem pęknięć i deformacji są przeprowadzane podczas obsługi technicznej

A. zamka trzpieniowego.
B. hamulców torowych.
C. wykolejnicy.
D. napędów zwrotnicowych.
Montaż i eksploatacja urządze…

Zbocznicowanie toków szynowych na odstępie lt 118 samoczynnej (wieloodstępowej) blokady liniowej, wyposażonej w bezzałogowe obwody torowe powinno spowodować

Ilustracja do pytania 32
A. wyświetlenie się sygnału „stój” na semaforze odstępowym 118.
B. wyświetlenie się sygnału „stój” na semaforach 118 i 130.
C. uniemożliwienie wyprawienia pociągu na szlak ze stacji Goździk.
D. wygaszenie semafora odstępowego 118.
Montaż i eksploatacja urządze…

Przedstawione w tabeli zapisy powinny znajdować się

Data i godz.Zapisy o wykonanych robotach, tymczasowo wprowadzonych zmianach i sprawdzeniach urządzeń oraz o wprowadzeniu i odwołaniu obostrzeń
2.01.2004
g. 7 ³⁰
Dla przeprowadzenia konserwacji należy zdjąć zamek zwrotnicy nr 7.
(zapis na nast. wyk.)
ISE 22/14 (-) Sowa
nast. (-) Rajewski
2.01.2004
g. 8 ¹⁰
Zgoda ISDR na zdjęcie zamka zwrotnicy nr 7 w przerwie między pociągami nr 5617 i 5971 od g. 8.¹⁵ do 9.¹⁰
(zapis na nast. wyk.)
nast. (-) Rajewski
ISE 22/14 (-) Sowa
2.01.2004
g. 9 ⁰⁰
Po przeprowadzeniu konserwacji założono zamek na zwrotnicy nr 7, działanie prawidło-we.
(zapis na nast. wyk.)
ISE 22/14 (-) Sowa
nast. (-) Rajewski

A. części II książki kontroli urządzeń srk.
B. części I książki kontroli urządzeń srk.
C. tabeli A książki kontroli urządzeń srk.
D. tabeli B książki kontroli urządzeń srk.
Montaż i eksploatacja urządze…

Który obraz sygnałowy będzie wyświetlany na semaforze powtarzającym, jeżeli na semaforze wjazdowym, do którego się odnosi, wyświetlany jest sygnał „Stój”?

A. Obraz sygnałowy 4
Ilustracja do odpowiedzi A
B. Obraz sygnałowy 3
Ilustracja do odpowiedzi B
C. Obraz sygnałowy 2
Ilustracja do odpowiedzi C
D. Obraz sygnałowy 1
Ilustracja do odpowiedzi D
Montaż i eksploatacja urządze…

Których elementów nie zalicza się do środków ochrony podstawowej przed dotykiem bezpośrednim?

A. Izolowanych narzędzi ręcznych.
B. Ogrodzeń (przegród zabezpieczających), obudów (osłon).
C. Urządzeń ograniczających napięcie i prąd rażenia.
D. Urządzeń drugiej klasy ochronności.