Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Przeprowadzone analizy ujawniły na miejscu pracy przekroczenie wartości NDN hałasu. Jakie działania organizacyjne powinny być podjęte, aby zredukować narażenie pracowników na hałas?

A. Środki ochrony indywidualnej
B. Wymiana urządzeń na inne, generujące hałas nieprzekraczający dopuszczalnych wartości
C. Rotacja pracowników na stanowisku pracy
D. Środki ochrony zbiorowej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Kiedy przedmioty są transportowane przez jednego pracownika pod górę po nierównej nawierzchni, pochylniach lub schodach, przy maksymalnym kącie nachylenia do 30°, a ich wysokość przekracza 4 metry, niezależnie od odległości, na jaką są przenoszone, to masa tych przedmiotów dla mężczyzn nie powinna wynosić więcej niż

A. 30 kg
B. 25 kg
C. 50 kg
D. 35 kg
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Obszar otaczający urządzenie lub miejsce pracy, w którym wszyscy obecni mogą być narażeni na ryzyko kontuzji, utraty zdrowia lub życia, określa się mianem strefy

A. niebezpiecznej
B. ryzyka
C. wypadkowości
D. zagrożeń
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jeżeli w skali trójstopniowej prawdopodobieństwo wystąpienia danego zagrożenia uznano za wysoce prawdopodobne, a ciężkość następstw jest średnia, to ryzyko oszacowano i wyznaczono jego dopuszczalność jako ryzyko

Oszacowanie ryzyka zawodowego w skali trójstopniowej
PrawdopodobieństwoCiężkość następstw
MałaŚredniaDuża
Mało prawdopodobnemałe
1
małe
1
średnie
2
Prawdopodobnemałe
1
średnie
2
duże
3
Wysoce prawdopodobneśrednie
2
duże
3
duże
3

A. duże, dopuszczalne.
B. średnie, niedopuszczalne.
C. średnie, dopuszczalne.
D. duże, niedopuszczalne.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, pracownik zakładu przetwórstwa owoców i warzyw podczas konserwacji pulpy roztworem S02, powinien nosić odzież ochronną w postaci

A. białego fartucha oraz czepka ochronnego na głowę
B. bawełnianego kombinezonu roboczego i czepka
C. gumowego fartucha, rękawic, okularów, maski
D. bawełnianego kombinezonu, gumowców i waciaka
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na stanowisku spawacza zmierzono średnie stężenie tlenku żelaza wynoszące 4,3 mg/m3 przy NDS=5 mg/m3. Nie odnotowano przekroczeń maksymalnych dopuszczalnych stężeń ani natężeń substancji szkodliwych dla zdrowia ani obecności czynników rakotwórczych. Jak często powinny być przeprowadzane badania poziomu tlenku żelaza w tym miejscu?

A. Co 2 lata
B. Co pół roku
C. Co 3 lata
D. Co 12 miesięcy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Nieodpowiednie i nadmierne obciążenie układu ruchu w związku z wykonywaniem pracy zawodowej prowadzi do

A. zwiększenia efektywności organizmu
B. dolegliwości układu oddechowego
C. dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego
D. pogorszenia widzenia i słuchu
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Do metod technicznych, które mają na celu zredukowanie ryzyka lub nawet jego całkowite wyeliminowanie, nie zalicza się

A. stosowanie urządzeń ochrony zbiorowej
B. stosowanie maszyn, urządzeń oraz wyposażenia zgodnego z aktualnymi normami
C. stosowanie odzieży i obuwia roboczego
D. stosowanie materiałów oraz rozwiązań konstrukcyjnych, które są zgodne z aktualnymi przepisami
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Określ, posługując się danymi z tabeli, zalecaną częstotliwość badań poziomu tlenku żelaza, jeżeli na stanowisku spawacza zmierzona wartość średniego stężenia tlenku żelaza wynosi 4,3 mg/m3 przy NDS = 5 mg/m3 ?

Wartość zmierzona w stosunku do NDS,NDNCzęstotliwość badań
większa od 1*co 6 miesięcy lub stała kontrola
0,5 – 1co rok
0,0 – 0,5co 2 lata
*W razie stwierdzenia przekroczeń wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia lub występowania czynników rakotwórczych, pracodawca powinien zapewnić stałą kontrolę (monitorowanie) stężeń i natężeń tych czynników, a jeśli jest to niemożliwe – dokonywać badań i pomiarów co 6 miesięcy.

A. Co rok.
B. Konieczna jest stała kontrola.
C. Co 2 lata.
D. Co 6 miesięcy.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Czym zajmuje się ergonomia korekcyjna?

A. ulepszaniem warunków pracy poprzez unowocześnienie istniejących stanowisk, maszyn oraz urządzeń
B. koordynowaniem procesu zarządzania zasobami ludzkimi w firmie
C. badaniem wpływu pracy fizycznej dynamicznej i statycznej oraz monotypowości ruchowej na zdrowie człowieka
D. dostosowaniem warunków pracy do umiejętności człowieka na etapie tworzenia projektu
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Która z wymienionych pozycji ciała przy pracy wywołuje najwyższe obciążenie statyczne układu mięśniowo-szkieletowego?

A. Stojąca w pochyle, skręcona z rękami uniesionymi nad głową
B. Stojąca w prost, z rękami wzdłuż ciała
C. Siedząca i w pozycji półsiedzącej
D. Stojąca w pochyle, z dłońmi dotykającymi podłogi
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Ocenę ryzyka zawodowego należy przeprowadzić

A. jedynie tam, gdzie obecne są czynniki szkodliwe dla zdrowia
B. w miejscach pracy szczególnie niebezpiecznych
C. wyłącznie tam, gdzie występują czynniki uciążliwe dla zdrowia
D. na wszystkich stanowiskach pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wyniki pomiarów szkodliwych dla zdrowia czynników stanowią podstawę

A. do przeprowadzenia kontroli w zakładzie przez Państwową Inspekcję Sanitarną
B. do podjęcia działań organizacyjno-technicznych w celu ograniczenia narażenia na te czynniki
C. do ubiegania się o dodatki za pracę w trudnych warunkach
D. do wystąpienia o status zakładu pracy chronionej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie konsekwencje zdrowotne dla pracownika pralni wiążą się z przebywaniem w pomieszczeniu o podwyższonej temperaturze i wysokiej wilgotności powietrza?

A. Powoduje oparzenia ciała i stłuczenia
B. Wywołuje problemy z równowagą
C. Może prowadzić do omdleń i udarów cieplnych
D. Podrażnia oczy i gardło
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W przypadku wystąpienia szkodliwych i biologicznych czynników w miejscu pracy, pracodawca ma obowiązek zlecić wykonanie badań oraz pomiarów?

A. Urzędowi Dozoru Technicznego
B. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. Państwowej Inspekcji Pracy
D. przychodni Medycyny Pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Czym jest identyfikacja zagrożeń w miejscu pracy?

A. przygotowaniem spisu maszyn, które stwarzają zagrożenie
B. przygotowaniem wykazu przepisów bhp, które są stosowane na danym stanowisku
C. przygotowaniem spisu zagrożeń występujących na danym stanowisku oraz określeniem ich cech
D. oceną stanowiska w kontekście wypadków i chorób zawodowych, które miały miejsce na tym stanowisku
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W hali obrabiarek do metalu, na wysokości 3,0 m od poziomu podłogi, usytuowano nawiew powietrza, którego temperaturę można regulować w 4 zakresach. Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ jaką maksymalną temperaturę nawiewu, spośród zaproponowanych, można zastosować.

Wyciąg z rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie ogólnych przepisów bhp
Maksymalna temperatura nawiewanego powietrza nie powinna przekraczać 70 °C (343 K) przy nawiewie powietrza na wysokości nie mniejszej niż 3,5 m od poziomu podłogi stanowiska pracy i 45 °C (318 K) - w pozostałych przypadkach.

A. 45 °C
B. 70 °C
C. 55°C
D. 35°C