Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie czynniki mogą powodować u pracownika łzawienie oraz zaczerwienienie powiek i spojówek, a także obniżenie zdolności akomodacyjnej i ostrości widzenia?

A. Oddziaływanie promieniowania elektromagnetycznego
B. Praca w hałasie infradźwiękowym
C. Nieodpowiednie warunki oświetleniowe w miejscu pracy
D. Praca w wymuszonej pozycji
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Dla niektórych substancji ustala się najwyższe dozwolone stężenie w powietrzu (progowe)

A. substancji wymienionych w wykazie przez pracodawcę
B. substancji uciążliwych
C. substancji niebezpiecznych
D. substancji mających działanie drażniące
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na podstawie tabeli określ minimalną wartość oświetlenia dla stanowiska szlifierza.

Rodzaj wykonywanej pracyEUGRRa
Spawanie3002560
Obróbka skrawaniem zgrubna i średnia (toczenie, frezowanie)3002260
Obróbka skrawaniem precyzyjna (szlifowanie)5001960
Trasowanie, sprawdzanie7501960
Lakierowanie7502580

E - natężenie światła
UGR - granica ujednoliconej oceny olśnienia
Ra - wskaźnik oddawania barw

A. 500 lx
B. 60 lx
C. 300 lx
D. 22 lx
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Wysoki poziom wysiłku statycznego pojawia się podczas pracy

A. w pozycji siedzącej wymuszonej, prostej lub lekko pochylonej
B. w pozycji stojącej niewymuszonej, z możliwością okresowej zmiany na siedzącą
C. w pozycji stojącej wymuszonej, prostej, bez opcji zmiany na siedzącą co pewien czas
D. w pozycji siedzącej lub stojącej, przeplatanej chodzeniem
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie czynniki biologiczne występują w miejscu pracy?

A. substancje chemiczne oraz kancerogeny
B. gorący mikroklimat i organizmy bezkomórkowe
C. makroorganizmy i mikroorganizmy roślinne
D. kancerogeny oraz pyły nieorganiczne
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W sytuacji pojawienia się szkodliwych czynników biologicznych w miejscu pracy, pracodawca ma obowiązek zlecić wykonanie badań oraz pomiarów?

A. Urzędowi Dozoru Technicznego
B. Państwowej Inspekcji Pracy
C. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. Instytutowi Medycyny Pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Zatrudnienie kobiet w ciąży oraz karmiących piersią jest niedopuszczalne

A. przy pracach związanych z obsługą komputera
B. w godzinach pracy od 7.00 do 21.00
C. przy obsłudze zwierząt chorych na choroby zakaźne
D. na portierni w placówkach opieki zdrowotnej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na miejscu pracy zidentyfikowano zagrożenia wpływające na bezpieczeństwo zatrudnienia. Należą do nich: wymuszona postawa, praca w systemie zmianowym, napięcie. Do jakiej kategorii zaliczają się wymienione zagrożenia?

A. niebezpiecznych
B. fizycznych
C. chemiczne
D. uciążliwych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Średnia wartość stężenia, które nie powinno prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych u pracownika, o ile występuje w środowisku pracy nie dłużej niż 15 minut i maksymalnie 2 razy w trakcie zmiany roboczej, z przerwą nie krótszą niż 1 godzina, jest określana jako

A. najwyższe dopuszczalne stężenie pułapowe - NDSP
B. najniższe dopuszczalne stężenie - NDS
C. najwyższe dopuszczalne stężenie chwilowe - NDSCh
D. najwyższe dopuszczalne stężenie - NDS
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie są założenia ergonomii korekcyjnej?

A. takie przystosowanie miejsc pracy, aby zredukować fizyczne obciążenia pracownika, zapewnić niezawodność urządzeń oraz bezpieczeństwo
B. udzielenie maksymalnego bezpieczeństwa przyszłemu użytkownikowi oraz eliminacja czynników szkodliwych lub zmniejszenie obciążeń pracownika
C. analiza obecnych stanowisk pracy i formułowanie rekomendacji mających na celu poprawę warunków pracy, redukcję istniejących obciążeń oraz zwiększenie wydajności i jakości pracy
D. wprowadzenie zasad ergonomii podczas ustalania założeń i projektowania systemów
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W rzeźni na stanowisku obróbki, dzielenia i konserwacji tusz mięsnych najbardziej użyteczne podczas realizowanych zadań oraz skutecznie chroniące przed działaniem groźnych i szkodliwych dla zdrowia substancji będą rękawice wykonane z

A. tkanin lub dzianin lnianych
B. tkanin z elementami metalowymi
C. gumy z wkładką ocieplającą
D. gumy z wkładką izolującą
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Podczas prowadzenia akcji ratunkowo-gaśniczej w obiekcie wielopiętrowym nie powinno się

A. przemieszczać się w pozycji pochylonej w przypadku silnego zadymienia dróg ewakuacyjnych
B. zamykaj okna i drzwi
C. korzystać z podręcznego sprzętu gaśniczego przed przybyciem straży pożarnej
D. używać wind zamiast schodów
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracodawca nie może używać substancji chemicznych bez

A. wyraźnego oznakowania umożliwiającego ich identyfikację.
B. otrzymania oznakowania oraz zgody inspekcji sanitarnej.
C. wcześniejszego przeszkolenia przez producenta oraz oznaczenia substancji.
D. uzyskania zgody od organu nadzoru nad warunkami pracy.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Przedstawiona ocena ekspozycji na zagrożenie jest elementem oceny ryzyka metodą

Ocena parametru E (ekspozycja na zagrożenie)
Wartość EOpis ekspozycji
0,5Znikoma (raz w roku)
1Minimalna (kilka razy w roku)
2Okazjonalna (raz w miesiącu)
3Sporadyczna (raz na tydzień)
6Częsta (codziennie)

A. grafów ryzyka.
B. Risk Score.
C. wg Polskiej Normy PN-N-18002
D. PHA.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Fragment instrukcji bhp w laboratorium chemicznym. W laboratorium chemicznym pod wyciągiem należy wykonywać

„Miejsce, w którym jest prowadzona reakcja, powinno posiadać właściwą wentylację. Jedynie proste operacje (odważanie, przesypywanie ciał stałych, sączenie) z użyciem nieszkodliwych substancji lub roztworów wodnych o temperaturze pokojowej mogą być wykonywane na stołach laboratoryjnych. Wszystkie pozostałe operacje muszą być wykonywane pod sprawnie działającym wyciągiem."

A. odważanie glukozy.
B. rozcieńczanie stężonych kwasów.
C. sączenie zawiesiny wodnej kredy.
D. przesypywanie chlorku sody.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Uciążliwy czynnik w środowisku pracy

A. nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, ale utrudnia wykonywanie zadań lub przyczynia się do obniżenia wydolności psychofizycznej
B. może spowodować, w przypadku kolizyjnego kontaktu, utratę życia lub zdrowia pracownika
C. może prowadzić do utraty życia
D. jest znacznym zagrożeniem, gdyż jego oddziaływanie może prowadzić do rozwoju choroby zawodowej
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W miejscu pracy kucharza, szczególnie podczas obróbki surowego mięsa oraz jajek, mogą się pojawić mikroorganizmy prowadzące do zakażeń, takich jak salmonella. Klasyfikuje się je jako czynniki

A. biologiczne
B. niebezpieczne
C. fizyczne
D. uciążliwe