Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jak długo, licząc od daty ostatniego wpisu, rejestr czynników szkodliwych dla zdrowia oraz karty badań i pomiarów tychże czynników są przechowywane przez pracodawcę lub odpowiedniego państwowego inspektora sanitarnego?

A. 20
B. 10
C. 40
D. 50
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie są najskuteczniejsze metody redukcji szkodliwego hałasu generowanego przez sprężarki tłokowe?

A. hełmów tłumiących hałas
B. obudowy dźwiękochłonnej dla maszyn emitujących hałas
C. wkładek tłumiących - stoperów
D. słuchawkowych osłon słuchu
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W związku z zagrożeniem zdrowia lub życia pracownika, najwyższe dopuszczalne stężenie pułapowe (NDSP) w miejscu pracy

A. może zostać przekroczone najwyżej dwa razy w trakcie zmiany roboczej
B. może być przekroczone w minimalnym stopniu
C. nie może być przekroczone w żadnym momencie
D. może zostać przekroczone dwukrotnie
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracodawca ma obowiązek wdrażać działania zapobiegające występowaniu chorób zawodowych oraz innych dolegliwości związanych z wykonywaniem pracy, szczególnie

A. przeprowadzać na własny koszt badania i pomiary szkodliwych dla zdrowia czynników, dokumentować oraz archiwizować wyniki tych badań i pomiarów, a także udostępniać je pracownikom
B. przedkładać wnioski dotyczące najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń szkodliwych czynników zdrowotnych w środowisku pracy okręgowemu inspektorowi pracy
C. rozpoczynać badania niezbędne do eliminacji chorób zawodowych
D. utrzymywać w stanie sprawności okresowej urządzenia ograniczające lub eliminujące szkodliwe czynniki środowiska pracy oraz urządzenia do ich pomiarów
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Średnia wartość stężenia, która nie powinna wywołać negatywnych skutków zdrowotnych u pracownika, pod warunkiem, że jest obecna w miejscu pracy maksymalnie przez 15 minut i nie więcej niż 2 razy w ciągu zmiany roboczej, z przerwą wynoszącą co najmniej 1 godzinę, jest nazywana

A. najwyższe dopuszczalne stężenie – NDS
B. najwyższe dopuszczalne stężenie pułapowe – NDSP
C. najwyższe dopuszczalne stężenie chwilowe – NDSCh
D. najniższe dopuszczalne stężenie – NDS
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie działania nie są celem oceny ryzyka zawodowego w miejscu pracy?

A. ustalenie prawdopodobieństwa zdarzeń powodujących straty
B. minimalizowanie zagrożeń
C. ustalenie ciężkości skutków narażenia na czynniki ryzyka
D. monitorowanie stanu bezpieczeństwa
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Posługując się tabelą, oszacuj wartość ryzyka zawodowego, jeżeli prawdopodobieństwo jest prawdopodobne, a ciężkość następstw duża.

PrawdopodobieństwoCiężkość następstw
małaśredniaduża
Mało prawdopodobnebardzo małemałeśrednie
Prawdopodobnemałeśrednieduże
Wysoce prawdopodobneśredniedużebardzo duże

A. Małe.
B. Średnie.
C. Duże.
D. Bardzo duże.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie czynniki mogą powodować u pracownika łzawienie oraz zaczerwienienie powiek i spojówek, a także obniżenie zdolności akomodacyjnej i ostrości widzenia?

A. Praca w hałasie infradźwiękowym
B. Praca w wymuszonej pozycji
C. Nieodpowiednie warunki oświetleniowe w miejscu pracy
D. Oddziaływanie promieniowania elektromagnetycznego
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pracownikowi przysługują napoje chłodzące do picia bez względu na charakter pracy jaką wykonuje, w przypadku, gdy

Fragment ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
(Dz. U. Nr 60, poz. 279):
Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

A. z powodu warunków atmosferycznych temperatura na stanowisku pracy przekracza 28°C
B. pracownik wykonuje ciężką pracę fizyczną.
C. nie działają urządzenia klimatyzacyjne.
D. praca odbywa się w okresie letnim na otwartej przestrzeni.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jeżeli w skali trójstopniowej prawdopodobieństwo wystąpienia danego zagrożenia uznano za wysoce prawdopodobne, a ciężkość następstw jest średnia, to ryzyko oszacowano i wyznaczono jego dopuszczalność jako ryzyko

Oszacowanie ryzyka zawodowego w skali trójstopniowej
PrawdopodobieństwoCiężkość następstw
MałaŚredniaDuża
Mało prawdopodobnemałe
1
małe
1
średnie
2
Prawdopodobnemałe
1
średnie
2
duże
3
Wysoce prawdopodobneśrednie
2
duże
3
duże
3

A. średnie, niedopuszczalne.
B. duże, niedopuszczalne.
C. duże, dopuszczalne.
D. średnie, dopuszczalne.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na strefie narzędziowej maszyny do obróbki metali zainstalowano nową stałą osłonę wykonaną z metalowej siatki. Jakiego zagrożenia z pewnością nie zminimalizuje ona dla pracownika?

A. Odpadającymi wiórami
B. Odłamanym przedmiotem obrabianym
C. Odpryskami cieczy chłodzącej
D. Oderwanymi elementami narzędzia
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Ocenę ryzyka zawodowego należy przeprowadzić

A. jedynie tam, gdzie obecne są czynniki szkodliwe dla zdrowia
B. wyłącznie tam, gdzie występują czynniki uciążliwe dla zdrowia
C. w miejscach pracy szczególnie niebezpiecznych
D. na wszystkich stanowiskach pracy
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie czynności należy podjąć w przypadku zatrucia osoba gazami?

A. wyniesieniu poszkodowanego z obszaru zagrożenia oraz wezwaniu lekarza, a w przypadku zatrzymania oddechu rozpoczęcie reanimacji, wykonując tylko uciski klatki piersiowej
B. niezwłocznym przystąpieniu do resuscytacji
C. powiadomieniu przełożonego i oczekiwaniu na instrukcje
D. przeniesieniu poszkodowanego na świeże powietrze oraz udzieleniu mu sztucznego oddychania
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Pomieszczenia sanitarno-higieniczne nie powinny być zlokalizowane

A. w obiekcie, w którym prowadzi się działalność.
B. w piwnicach (o wysokości 2,3 m w świetle) obiektu, w którym prowadzi się działalność.
C. w obiekcie połączonym obudowanym przejściem z budynkiem, w którym prowadzi się działalność.
D. w innym obiekcie niż ten, gdzie odbywa się działalność.
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie schorzenie zawodowe może wystąpić u osoby pracującej z młotem pneumatycznym, wiertarką udarową lub szlifierką elektryczną?

A. Przewlekłe zapalenie kaletki stawowej
B. Choroba wibracyjna
C. Pylica azbestowa
D. Zespół cieśni nadgarstka
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie hałasu generowanego przez sprężarki tłokowe jest użycie

A. słuchawkowych osłon słuchu
B. hełmów tłumiących hałas
C. wkładek tłumiących hałas - stoperów
D. obudowy dźwiękoizolacyjnej sprężarek
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Na miejscu pracy zidentyfikowano zagrożenia wpływające na bezpieczeństwo zatrudnienia. Należą do nich: wymuszona postawa, praca w systemie zmianowym, napięcie. Do jakiej kategorii zaliczają się wymienione zagrożenia?

A. chemiczne
B. niebezpiecznych
C. fizycznych
D. uciążliwych
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W trakcie inspekcji warunków BHP w warsztacie stolarskim zauważono zbyt wysokie stężenie pyłów drewnianych. W związku z tym przedstawiciel służby BHP zalecił zwiększenie współczynnika cyrkulacji powietrza poprzez

A. otwieranie okien i drzwi w celu poprawy ruchu powietrza
B. zmniejszenie ilości przetwarzanych materiałów
C. zastosowanie nowoczesnych wentylatorów o wyższej wydajności
D. zakupienie masek przeciwpyłowych dla pracowników
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

Jakie konsekwencje zdrowotne dla pracownika pralni wiążą się z przebywaniem w pomieszczeniu o podwyższonej temperaturze i wysokiej wilgotności powietrza?

A. Może prowadzić do omdleń i udarów cieplnych
B. Powoduje oparzenia ciała i stłuczenia
C. Wywołuje problemy z równowagą
D. Podrażnia oczy i gardło
Zarządzanie bezpieczeństwem w…

W wyniku przegrzania ciała w gorący dzień pracownik zasłabł w trakcie pracy. Jakie działania należy podjąć w pierwszej kolejności, aby mu pomóc?

A. oblać pracownika zimną wodą
B. wezwać pomoc medyczną
C. przeprowadzić sztuczne oddychanie
D. przenieść pracownika do chłodnego pomieszczenia