Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 681
Prowadzenie sprzedaży

Rysunek przedstawia minimalne przejścia między regałami. Przejścia te są typowe dla

Ilustracja do pytania 1
A. małych sklepów z tradycyjną formą sprzedaży.
B. małych sklepów samoobsługowych i preselekcyjnych.
C. dużych sklepów preselekcyjnych.
D. średnich sklepów z tradycyjną formą sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 682
Prowadzenie sprzedaży

Pełna indywidualna odpowiedzialność materialna za powierzone mienie powstaje w momencie podpisania umowy między

A. kierownikiem zmiany i pracownikiem.
B. kierownikiem magazynu i pracownikiem.
C. pracodawcą i pracownikiem.
D. pracodawcą i pracownikami.
HAN.01 Pytanie 683
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest

Ilustracja do pytania 3
A. manko 170 zł.
B. superata 200 zł.
C. niedobór 150 zł.
D. nadwyżka 170 zł.
HAN.01 Pytanie 684
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli określ, w którym z przedstawionych wariantów kolejne etapy sprzedaży w punkcie sprzedaży detalicznej są poukładane w prawidłowy sposób.

Ilustracja do pytania 4
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HAN.01 Pytanie 685
Prowadzenie sprzedaży

Których artykułów nie sprzedaje się w handlu obwoźnym?

A. Ręczników.
B. Mięs.
C. Kołder.
D. Dywanów.
HAN.01 Pytanie 686
Prowadzenie sprzedaży

Nakłanianie klientów do zakupów poprzez udział w losowaniu nagród rzeczowych, to

A. reklama.
B. public relations.
C. promocja sprzedaży wobec dostawców.
D. promocja sprzedaży wobec klientów.
HAN.01 Pytanie 687
Prowadzenie sprzedaży

Udzielanie rad przez sprzedawcę jest typowe dla obsługi klienta

A. ufnego.
B. oczekującego doradztwa.
C. zdecydowanego.
D. innowacyjnego.
HAN.01 Pytanie 688
Prowadzenie sprzedaży

Papryka zaliczana jest do warzyw

A. strączkowych.
B. korzeniowych.
C. psiankowatych.
D. kapustnych.
HAN.01 Pytanie 689
Prowadzenie sprzedaży

Rysunek przedstawia opakowanie śmietanki. Produkt utrwalono metodą

Ilustracja do pytania 9
A. tyndalizacji.
B. długotrwałej sterylizacji.
C. blanszowania.
D. bardzo krótkiej (błyskawicznej) sterylizacji.
HAN.01 Pytanie 690
Prowadzenie sprzedaży

Jeden czytnik kodów kreskowych w sklepie samoobsługowym wystarczy, gdy jego powierzchnia nie przekracza

A. 410 m2
B. 401 m2
C. 380 m2
D. 420 m2
HAN.01 Pytanie 691
Prowadzenie sprzedaży

Placówka handlowa sprzedała towary odbiorcy z Niemiec o wartości 10 000 EUR. Przyjmując średni kurs euro w dniu wystawienia faktury sprzedaży 4,40 PLN/EUR, określ wartość faktury sprzedaży w złotych.

A. 41 000 zł
B. 48 000 zł
C. 44 000 zł
D. 42 000 zł
HAN.01 Pytanie 692
Prowadzenie sprzedaży

Klientka w sklepie warzywnym kupiła 2 kg mandarynek w cenie 4,50 zł/kg i 1,5 kg jabłek w cenie 2,50 zł/kg. Ile zapłaciła za zakupione towary?

A. 12,75 zł
B. 12,50 zł
C. 11,75 zł
D. 11,50 zł
HAN.01 Pytanie 693
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia ofertę sklepu papierniczego. Klient kupił 2 długopisy, 1 teczkę wiązaną, 1 zeszyt 80 kartkowy w linie i 2 zeszyty 60 kartkowe w kratkę. Zapłacił banknotem 100 zł. Oblicz, ile otrzymał reszty.

Ilustracja do pytania 13
A. 86 zł
B. 54 zł
C. 84 zł
D. 76 zł
HAN.01 Pytanie 694
Prowadzenie sprzedaży

Bezgotówkową formą zapłaty za towar jest

A. czek rozrachunkowy.
B. przekaz pocztowy.
C. wpłata gotówkowa.
D. czek imienny.
HAN.01 Pytanie 695
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonuje zwrotu zakupionych towarów, na które była wystawiona faktura. Który dokument w tej sytuacji wystawi sprzedawca?

A. Fakturę korygującą.
B. Notę korygującą.
C. Paragon fiskalny.
D. Fakturę "Duplikat".
HAN.01 Pytanie 696
Prowadzenie sprzedaży

System postępowania zapewniający wysoki standard higieniczny warunków produkcji i przetwarzania żywności, to

A. HACCP
B. GMP
C. FAO
D. GAP
HAN.01 Pytanie 697
Prowadzenie sprzedaży

Gwarancja udzielona przez gwaranta (producent, sprzedawca) ma charakter

A. polubowny.
B. nieistotny dla klienta.
C. dobrowolny.
D. wiążący.
HAN.01 Pytanie 698
Prowadzenie sprzedaży

Przy dokonywaniu odbioru jakościowego mięsa wykorzystuje się zmysły:

A. smaku, węchu, wzroku.
B. węchu, słuchu, smaku.
C. węchu, wzroku, dotyku.
D. smaku, węchu, dotyku.
HAN.01 Pytanie 699
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, który miód po skrystalizowaniu może charakteryzować się ciemnobrunatną barwą.

Ilustracja do pytania 19
A. Akacjowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Nektarowo-spadziowy.
D. Wrzosowy.
HAN.01 Pytanie 700
Prowadzenie sprzedaży

W małym sklepie z parasolami prowadzona jest sprzedaż towarów w formie tradycyjnej. W jaki sposób powinien się zachować sprzedawca obsługując klientkę, która chce kupić parasol na prezent dla męża i jest wyraźnie niezdecydowana?

A. Podać klientce do wyboru po jednym parasolu z każdego rodzaju.
B. W rozmowie sprzedażowej doprecyzować jakie są oczekiwania klientki.
C. Podać do wyboru parasole leżące najbliżej.
D. Zaproponować parasole najlepsze, ale najdroższe.
HAN.01 Pytanie 701
Prowadzenie sprzedaży

Każdy pracownik sklepu z żywnością powinien posiadać aktualne wyniki badań, które potwierdzają, że nie spowoduje on zagrożenia zakażenia pałeczkami

A. tężca.
B. włośnicy.
C. salmonelli.
D. gronkowca.
HAN.01 Pytanie 702
Prowadzenie sprzedaży

Klient chciałby kupić doniczkę do kwiatów. Niestety ma ograniczone środki finansowe. Zamierza wydać maksymalnie 8 zł. Która z przedstawionych cen sprzedaży brutto spełnia możliwości finansowe klienta przy zakupie doniczki w promocji?

Ilustracja do pytania 22
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
HAN.01 Pytanie 703
Prowadzenie sprzedaży

Określ, którą ilość jednostkową oraz kwotę podatku VAT należy wpisać w przedstawionym fragmencie faktury.

Ilustracja do pytania 23
A. Ilość 5 szt., kwota podatku 17,25 zł.
B. Ilość 5 szt., kwota podatku 3,45 zł.
C. Ilość 3 szt., kwota podatku 17,25 zł.
D. Ilość 3 szt., kwota podatku 0,45 zł.
HAN.01 Pytanie 704
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonuje w sklepie wpłaty zaliczki gotówką na zakup pralki. W związku z tym sprzedawca powinien wręczyć mu dokument potwierdzający dokonanie

A. wpłaty gotówki do kasy.
B. przelewu środków z rachunku klienta na rachunek sklepu.
C. przelewu gotówki na rachunek sklepu.
D. wypłaty gotówki z kasy.
HAN.01 Pytanie 705
Prowadzenie sprzedaży

Za zakupiony towar klient miał zapłacić 57,64 zł. Wręczył sprzedawcy 60,00 zł. Która z przedstawionych propozycji wydania reszty w bilonie odzwierciedla kwotę, jaką powinien otrzymać klient od sprzedawcy?

Ilustracja do pytania 25
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
HAN.01 Pytanie 706
Prowadzenie sprzedaży

Oznakowanie obuwia, przedstawione na rysunkach, oznacza, iż

Ilustracja do pytania 26
A. spód obuwia i podszewka z wyściółką wykonane są z materiału skóropodobnego.
B. spód obuwia wykonany jest ze skóry, a podszewka z wyściółką z innego materiału.
C. spód obuwia wykonany jest z innego materiału, a podszewka z wyściółką ze skóry.
D. spód obuwia wykonany jest z materiału włókienniczego, a podszewka z wyściółką ze skóry.
HAN.01 Pytanie 707
Prowadzenie sprzedaży

Do skorupiaków zalicza się

Ilustracja do pytania 27
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
HAN.01 Pytanie 708
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie prowadzona jest obsługa klienta metodą tradycyjną z rozwiniętą obsługą. Który system rozplanowania sali sprzedażowej należy zastosować, żeby maksymalnie wykorzystać dużą powierzchnię?

A. W kształcie litery U.
B. W kształcie litery L.
C. W postaci dwóch linii równoległych.
D. Liniowy.
HAN.01 Pytanie 709
Prowadzenie sprzedaży

Zapas minimalny stanowią towary zgromadzone w sklepie

A. bezpośrednio przed sezonem.
B. w najmniejszej ilości zapewniającej ciągłość sprzedaży.
C. w połowie okresu między kolejnymi dostawami.
D. bezpośrednio po dostawie.
HAN.01 Pytanie 710
Prowadzenie sprzedaży

Klient ma swobodny i samodzielny dostęp do towaru, lecz by go zakupić potrzebuje fachowej pomocy sprzedawcy. Jest to forma sprzedaży

A. preselekcyjna.
B. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy.
C. samoobsługowa.
D. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy.
HAN.01 Pytanie 711
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, instytucją kontrolującą w sklepie utylizację przeterminowanych środków spożywczych, jest Inspekcja

A. Weterynaryjna.
B. Handlowa.
C. Skarbowa.
D. Sanitarna.
HAN.01 Pytanie 712
Prowadzenie sprzedaży

W której mące jest największa zawartość popiołu?

Ilustracja do pytania 32
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HAN.01 Pytanie 713
Prowadzenie sprzedaży

Cechy sprzedaży takie jak:
- otrzymanie towaru do użytkowania od razu po podpisaniu umowy i dokonaniu pierwszej wpłaty,
- obowiązek systematycznego spłacania przez klienta należności za towar przez cały okres ustalony w umowie,
- przejście towaru na własność klienta po spłaceniu całej należności, są charakterystyczne dla sprzedaży

A. ratalnej.
B. akwizycyjnej.
C. internetowej.
D. wysyłkowej.
HAN.01 Pytanie 714
Prowadzenie sprzedaży

Spedycją zajmują się zazwyczaj

A. agencje celne.
B. agencje ubezpieczeniowe.
C. firmy transportowe.
D. firmy ubezpieczeniowe.
HAN.01 Pytanie 715
Prowadzenie sprzedaży

Ekspedientka zauważyła dym wydobywający się z silnika chłodziarki. W tej sytuacji powinna

A. natychmiast opuścić stanowisko pracy.
B. w pierwszej kolejności odłączyć urządzenie od zasilania.
C. odłączyć urządzenie od zasilania i próbować je naprawić.
D. niezwłocznie wezwać kierownika sklepu.
HAN.01 Pytanie 716
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie RTV obniżono cenę telewizora z 2 000 zł do 1 600 zł, czyli

A. o 50%
B. o 40%
C. o 20%
D. o 30%
HAN.01 Pytanie 717
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

Ilustracja do pytania 37
A. Sklep Maja.
B. Sklep Ewa.
C. Sklep Olga.
D. Sklep Basia.
HAN.01 Pytanie 718
Prowadzenie sprzedaży

Cena zakupu towaru wynosi 600 zł, sklep dolicza do niej marżę 20% liczoną od ceny zakupu, a stawka VAT wynosi 23%. Za którą kwotę klient kupi ten towar w sklepie?

A. 885,60 zł
B. 886,50 zł
C. 720,00 zł
D. 738,00 zł
HAN.01 Pytanie 719
Prowadzenie sprzedaży

Do sklepu dostarczono towar i dokonano jego odbioru. Kontrola ilościowa przebiegła bez zastrzeżeń. W związku z tym, ilość wpisana w dowodzie magazynowym Wz powinna odzwierciedlać zapis

A. zadysponowana < wydana.
B. zadysponowana > wydana.
C. zadysponowana >= wydana.
D. zadysponowana = wydana.
HAN.01 Pytanie 720
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Ilustracja do pytania 40
A. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
C. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
D. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.