Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 41
Prowadzenie sprzedaży
A. sprzedaż wysyłkowa
B. sprzedaż preselekcyjna
C. sprzedaż samoobsługowa
D. sprzedaż tradycyjna
HAN.01 Pytanie 42
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest odpowiedzialny za przeszkolenie pracownika w zakresie bhp przed jego dopuszczeniem do pracy?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Państwowa Inspekcja Handlowa
C. zakład pracy
D. Państwowa Inspekcja Pracy
HAN.01 Pytanie 43
Prowadzenie sprzedaży
Bilans oraz rachunek zysków i strat powinny być archiwizowane w odpowiedniej kategorii?
A. Bc
B. Bo
C. A
D. B-2
HAN.01 Pytanie 44
Prowadzenie sprzedaży
Nieprzestrzeganie przepisów BHP w organizacji transportu towarów w firmie handlowej może skutkować u pracowników
A. chorobami skóry
B. reakcjami alergicznymi
C. urazami kręgosłupa
D. zatruciem pokarmowym
HAN.01 Pytanie 45
Prowadzenie sprzedaży
W skład kosztów zmiennych w firmie handlowej wchodzą koszty
A. wynajmu lokali.
B. ochrony obiektów.
C. wynagrodzenia kadry zarządzającej.
D. transportu towarów.
HAN.01 Pytanie 46
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii spółek osobowych w prawie handlowym zalicza się spółki:
A. akcyjna, jawna, komandytowo-akcyjna
B. jawna, akcyjna, komandytowa
C. akcyjna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
D. jawna, komandytowa, komandytowo-akcyjna
HAN.01 Pytanie 47
Prowadzenie sprzedaży
Jakie produkty podlegają pasteryzacji?
A. Masło.
B. Sok jabłkowy.
C. Kabanosy.
D. Miód.
HAN.01 Pytanie 48
Prowadzenie sprzedaży
Jaką biologiczną transformację przechodzą towary składowane?
A. korozja metali
B. zbrylanie się soli
C. odbarwienie się tkaniny
D. dojrzewanie serów
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży
...Wzrasta zainteresowanie towarem, zyski przedsiębiorstwa się zwiększają, pojawia się rywalizacja, stosowane są promocje zachęcające do zakupu... Dla której etapy cyklu życia produktu charakterystyczny jest opisany stan?
A. Wprowadzenia
B. Dojrzałości
C. Wzrostu
D. Spadku
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży
W skład marketingu-mix, obok ceny i produktu, wchodzą również
A. zarządzanie i promocja
B. dystrybucja i personel
C. promocja i personel
D. promocja i dystrybucja
HAN.01 Pytanie 51
Prowadzenie sprzedaży
Rodzaj metody badawczej, w której kluczowym narzędziem do gromadzenia danych jest ustandaryzowany kwestionariusz, to
A. ankieta
B. test obrazkowy
C. burza mózgów
D. eksperyment
HAN.01 Pytanie 52
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są wymagania do realizacji zakupów w placówkach cash & carry?
A. prowadzenie działalności gospodarczej przez nabywców
B. zakupienie jednorazowo co najmniej 10 opakowań tego samego towaru
C. posiadanie osobowości prawnej przez kupujących
D. dokonywanie zakupów o wartości co najmniej 500 zł
HAN.01 Pytanie 53
Prowadzenie sprzedaży
Na jakiej podstawie powinna być wystawiana faktura sprzedaży?
A. przyjęcia towaru z zewnątrz
B. wydania towaru z magazynu
C. specyfikacji wyrobu
D. faktury zakupu
HAN.01 Pytanie 54
Prowadzenie sprzedaży
Bawełna to materiał
A. sztuczny.
B. naturalny pochodzenia zwierzęcego.
C. naturalny pochodzenia roślinnego.
D. syntetyczny.
HAN.01 Pytanie 55
Prowadzenie sprzedaży
Który z poniższych produktów można uznać za mleczny koncentrat?
A. Ser twarogowy
B. Mleko w proszku
C. Jogurt
D. Śmietana
HAN.01 Pytanie 56
Prowadzenie sprzedaży
Jak nazywa się w handlu międzynarodowym relacja pomiędzy zmianami cen towarów eksportowanych a zmianami cen towarów importowanych?
A. Bilans handlowy
B. Import netto
C. Terms of trade
D. Eksport netto
HAN.01 Pytanie 57
Prowadzenie sprzedaży
Tkanina charakteryzująca się następującymi właściwościami: łatwo się pierze, po praniu bieleje, trudno się farbuje, jest dość sztywna została wykonana
A. z jedwabiu.
B. z bawełny.
C. z lnu.
D. z wełny.
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?
A. 16,00 zł
B. 16,50 zł
C. 13,20 zł
D. 13,50 zł
HAN.01 Pytanie 59
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość będzie miała cena detaliczna brutto towaru, jeżeli cena zakupu netto wynosi 100 zł, marża detaliczna obliczana "od sta" to 10%, a stawka VAT tego towaru wynosi 7%?
A. 110,70 zł
B. 171,00 zł
C. 117,70 zł
D. 111,00 zł
HAN.01 Pytanie 60
Prowadzenie sprzedaży
Spółka otrzymała od odbiorcy za sprzedane towary czek gotówkowy. Na jakich kontach księgowych należy dokonać ewidencji tej operacji gospodarczej?
A. "Rozrachunki z odbiorcami" Dt, "Kasa" Ct.
B. "Inne środki pieniężne" Dt, "Rozrachunki z odbiorcami" Ct.
C. "Kasa" Dt, "Rozrachunki z odbiorcami" Ct.
D. "Rozrachunki z odbiorcami" Dt, "Inne środki pieniężne" Ct.
HAN.01 Pytanie 61
Prowadzenie sprzedaży
W przedsiębiorstwie handlowym umowa o wspólnej odpowiedzialności materialnej czyni odpowiedzialnymi za powierzony majątek kierownika działu w wysokości 10% niedoboru oraz trzech pracowników, w wysokości po 30% niedoboru każdy. Jeżeli w wyniku inwentaryzacji stwierdzono niedobór w wysokości 6 000 zł, to za powstały niedobór odpowiada
A. kierownik w wysokości 600 zł i trzech pracowników, każdy w wysokości 1 800 zł.
B. trzech pracowników, każdy w wysokości 2 000 zł.
C. wyłącznie kierownik, w wysokości 6 000 zł.
D. kierownik i pracownicy, wszyscy w wysokości 1 500 zł.
HAN.01 Pytanie 62
Prowadzenie sprzedaży
Firma Handlowo-Usługowa "OMEGA" S.A osiągnęła zysk z działalności operacyjnej w kwocie 24 500 zł. Dodatkowo, w rozpatrywanym czasie przychody finansowe wyniosły 4 000 zł, a straty nadzwyczajne wyniosły 3 400 zł. Jaką kwotę podatku dochodowego musi uiścić przedsiębiorstwo?
A. 20 800 zł
B. 25 100 zł
C. 4 769 zł
D. 5 522 zł
HAN.01 Pytanie 63
Prowadzenie sprzedaży
Wskaźnik zysku kapitału własnego pokazuje, jaka kwota zysku przypada na jedną jednostkę
A. aktywów
B. przychodu ze sprzedaży
C. akcji
D. kapitału własnego
HAN.01 Pytanie 64
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa zaciągnęła w banku pożyczkę w wysokości 5 000 zł na czas 1 roku. Odsetki za tę pożyczkę wynoszą 30% rocznie. Jaką kwotę przedsiębiorstwo będzie musiało zwrócić pożyczkodawcy po 12 miesiącach?
A. 5 300 zł
B. 8 000 zł
C. 6 500 zł
D. 5 000 zł
HAN.01 Pytanie 65
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem sprzedaży napojów w puszkach w szkołach jest sprzedaż
A. tradycyjna.
B. preselekcyjna.
C. z automatów.
D. ratalna.
HAN.01 Pytanie 66
Prowadzenie sprzedaży
Jaką strategię sprzedaży powinien przyjąć właściciel małej księgarni znajdującej się w słabo uczęszczanym miejscu w mieście, aby zwiększyć swoje przychody?
A. Akwizycję
B. Sprzedaż przez Internet
C. Preselekcję
D. Sprzedaż komisową
HAN.01 Pytanie 67
Prowadzenie sprzedaży
Producent maszyn włókienniczych specjalistycznego typu, który planuje rozpocząć działalność na polskim rynku, powinien wybrać metodę sprzedaży
A. internetową
B. przesiewową
C. za pośrednictwem przedstawiciela handlowego
D. tradycyjną
HAN.01 Pytanie 68
Prowadzenie sprzedaży
Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest
A. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
B. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
C. zabronione podczas odbioru towarów
D. bezwarunkowo zabronione
HAN.01 Pytanie 69
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo są przechowywane dokumenty oznaczone kategorią akt B5?
A. 6 lat
B. 4 lata
C. 5 lat
D. 3 lata
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży
Obowiązek dostarczenia pracownikowi odzieży ochronnej spoczywa na
A. pracodawcy.
B. Państwowej Inspekcji Pracy.
C. urzędach pracy.
D. związkach zawodowych.
HAN.01 Pytanie 71
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ma obowiązek dostarczyć nabywcy dowód zakupu, który może przyjąć formę
A. charakterystyki produktu
B. faktury VAT
C. karty gwarancyjnej
D. instrukcji obsługi
HAN.01 Pytanie 72
Prowadzenie sprzedaży
Preselekcja stanowi najbardziej efektywną metodę w przypadku sprzedaży
A. mebli młodzieżowych
B. kawy
C. książek
D. artykułów nabiałowych
HAN.01 Pytanie 73
Prowadzenie sprzedaży
Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury
A. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
B. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
HAN.01 Pytanie 74
Prowadzenie sprzedaży
Która z wymienionych czynności nie jest częścią procesu zawierania umowy sprzedaży?
A. Określenie terminu dostawy oraz miejsca odbioru towaru
B. Złożenie przyjętego towaru w magazynie
C. Pisemne potwierdzenie zamówienia telefonicznego
D. Sporządzenie umowy w formie pisemnej
HAN.01 Pytanie 75
Prowadzenie sprzedaży
Piotrek kupił namiot 10 czerwca 2008 roku. Po tygodniu używania namiotu zgodnie z instrukcją, dnia 30 lipca 2008 roku zauważył pęknięcie masztu. W jakim terminie powinien zgłosić ten fakt w sklepie, aby mógł skorzystać z odpowiedzialności sprzedawcy za zgodność towaru z umową?
A. Do 10 czerwca 2009 roku.
B. Do 30 stycznia 2009 roku.
C. Do 30 września 2008 roku.
D. Do 10 czerwca 2010 roku.
HAN.01 Pytanie 76
Prowadzenie sprzedaży
Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu
A. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
B. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
C. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
D. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
HAN.01 Pytanie 77
Prowadzenie sprzedaży
Jak często, w dniach, powinien być uzupełniany asortyment długopisów w sklepie "Miko" w miesiącu kwietniu, jeśli jego przeciętny stan wynosi 15 sztuk, a miesięczna sprzedaż to 150 sztuk?
A. 10
B. 2
C. 3
D. 15
HAN.01 Pytanie 78
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego
A. z koncentratami spożywczymi
B. rybne
C. z konserwami mięsnymi
D. alkoholowe
HAN.01 Pytanie 79
Prowadzenie sprzedaży
Jak powinny być składowane odpady żywności?
A. w uniwersalnych, otwartych naczyniach.
B. w specjalnych, szczelnie zamykanych pojemnikach.
C. w metalowych pojemnikach.
D. w koszach z wikliny.
HAN.01 Pytanie 80
Prowadzenie sprzedaży
Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?
A. Okrągłą
B. Prostokątną
C. Trójkątną
D. Kwadratową