Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 41
Prowadzenie działań handlowych
A. 950,00 zł
B. 2 150,00 zł
C. 900,00 zł
D. 2 800,00 zł
HAN.01 Pytanie 42
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien polecić sprzedawca klientowi, który chce nabyć napój niefermentowany?
A. Maślankę
B. Jogurt owocowy
C. Mleko zagęszczone
D. Kefir
HAN.01 Pytanie 43
Prowadzenie sprzedaży
Podstawą opodatkowania towarów i usług stawką podatku YAT jest jaka wartość?
A. wartość bez podatku towarów i usług
B. wartość całkowita towarów i usług
C. koszt nabycia towarów i usług
D. cena zakupu towarów i usług w hurcie
HAN.01 Pytanie 44
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta na towarze konsumpcyjnym powinna zawierać dane
A. o warunkach promocji
B. o sposobie wykonania wyrobu
C. o nazwie towaru
D. o przydatności towaru
HAN.01 Pytanie 45
Prowadzenie sprzedaży
Dla jakich z wymienionych produktów zaleca się sprzedaż subskrypcyjna?
A. Sprzętu elektronicznego
B. Serii wydawnictw książkowych
C. Obuwia
D. Kosmetyków
HAN.02 Pytanie 46
Prowadzenie działań handlowych
Które z raportów finansowych dostarcza danych o źródłach finansowania?
A. Zestawienie zmian w kapitale własnym
B. Rachunek zysków i strat
C. Rachunek przepływów pieniężnych
D. Bilans
HAN.01 Pytanie 47
Prowadzenie sprzedaży
Niedobór towarów stwierdzony podczas inwentaryzacji oznacza, że
A. rzeczywisty stan > stan zapisany.
B. rzeczywisty stan < stan zapisany.
C. nie da się ustalić powiązań.
D. rzeczywisty stan = stan zapisany.
HAN.02 Pytanie 48
Prowadzenie działań handlowych
Korzystając z zamieszczonego zestawienia oblicz, ile wyniesie wartość wydanych z magazynu 200 sztuk balsamów do ciała na podstawie Wz 1/2019, jeżeli hurtownia do wyceny rozchodu towarów stosuje metodę FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło).
Zestawienie informacji na temat dostaw towaru: balsamu do ciała w hurtowni kosmetyków | |||
---|---|---|---|
Data | Dowód | Ilość | Cena jednostkowa |
07.05.2019 r. | Pz 1/2019 | 120 szt. | 20,00 zł/szt. |
10.05.2019 r. | Pz 2/2019 | 40 szt. | 22,00 zł/szt. |
14.05.2019 r. | Pz 3/2019 | 90 szt. | 21,00 zł/szt. |
21.05.2019 r. | Pz 4/2019 | 100 szt. | 19,00 zł/szt. |
24.05.2019 r. | Wz 1/2019 | 200 szt. | ? |
A. 4 010,00 zł
B. 2 800,00 zł
C. 4 120,00 zł
D. 4 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie jubilerskim pracownik zidentyfikował potrzeby klienta, pokazał produkt ze złota oraz przedstawił zasady jego konserwacji. Jaką metodą sprzedaży został obsłużony klient?
A. Samoobsługową
B. Bezpośrednią
C. Preselekcji
D. Tradycyjną
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który został błyskawicznie obsłużony przez sprzedawcę, ponieważ precyzyjnie określił swoje oczekiwania, to klient
A. niecierpliwy
B. ufny
C. rozgadany
D. zdecydowany
HAN.01 Pytanie 51
Prowadzenie sprzedaży
Procedura zapewniająca wysoką jakość higieniczną warunków produkcji oraz przetwarzania żywności to
A. FAO
B. HACCP
C. GMP
D. GAP
HAN.02 Pytanie 52
Prowadzenie działań handlowych
W jakiej sekcji planu marketingowego powinny być zawarte dane dotyczące budżetu na reklamę?
A. Strategia dystrybucji
B. Strategia produktu
C. Strategia cenowa
D. Strategia promocji
HAN.01 Pytanie 53
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie mięsnym klientka nabyła 0,5 kg szynki wiejskiej w cenie 35,00 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej, której cena wynosi 20,00 zł/kg. Po zapłacie banknotem o nominale 100 zł, jaka kwota reszty powinna zostać wydana klientce?
A. 67,50 zł
B. 35,00 zł
C. 55,00 zł
D. 32,50 zł
HAN.01 Pytanie 54
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli wartość zakupu netto towaru wynosi 500 zł, a koszty zakupu wynoszą 100 zł, natomiast marża zysku to 50% ceny nabycia, to jaka będzie cena sprzedaży netto?
A. 750 zł
B. 650 zł
C. 600 zł
D. 900 zł
HAN.01 Pytanie 55
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.
Polistyren PS | Polietylen PE | Politerefalan etylenowy PET | Polichlorek winylu PCV |
---|---|---|---|
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropian | wiele rodzajów opakowań do żywności | butelki do wody mineralnej, polary, wykładziny | folia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe |
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | może być stosowany jako opakowanie do żywności | może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności | wydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności |
A. PE
B. PCV
C. PS
D. PET
HAN.02 Pytanie 56
Prowadzenie działań handlowych
Jaką formę sprzedaży powinno się wybrać w małym sklepie komputerowym?
A. Specjalną
B. Tradycyjną z ograniczoną obsługą
C. Samoobsługową
D. Tradycyjną z rozbudowaną obsługą
HAN.02 Pytanie 57
Prowadzenie działań handlowych
Operację gospodarczą Lista płac – dokonano naliczenia wynagrodzenia brutto dla pracowników należy wykazać na kontach
A. Wynagrodzenia na stronie Wn, Pozostałe rozrachunki na stronie Ma
B. Rozrachunki z tytułu wynagrodzeń na stronie Wn, Wynagrodzenia na stronie Ma
C. Wynagrodzenia na stronie Wn, Rozrachunki z tytułu wynagrodzeń na stronie Ma
D. Pozostałe rozrachunki na stronie Wn, Wynagrodzenia na stronie Ma
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży
W zestawieniu finansowym firmy, w kategorii towary, uwzględniono wartość lodówki. Co to oznacza dla bilansu?
A. baru mlecznego
B. sklepu spożywczego
C. sklepu z AGD
D. producenta wyrobów chłodniczych
HAN.01 Pytanie 59
Prowadzenie sprzedaży
Kupujący, nabywając energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, kieruje się motywacją
A. społeczną
B. racjonalną
C. irracjonalną
D. emocjonalną
HAN.02 Pytanie 60
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych ustal przewidywane zapotrzebowanie na towar X w IV kwartale, zakładając taki sam procentowy przyrost zapotrzebowania, jak w poprzednich kwartałach.
Zapotrzebowanie na towar X w szt. | |||
---|---|---|---|
Kwartał I | Kwartał II | Kwartał III | Kwartał IV |
500 | 600 | 720 | ? |
A. 840 szt.
B. 820 szt.
C. 946 szt.
D. 864 szt.
HAN.01 Pytanie 61
Prowadzenie sprzedaży
Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania
A. uniwersalne
B. zbiorcze
C. transportowe
D. jednostkowe
HAN.01 Pytanie 62
Prowadzenie sprzedaży
Zniżka oferowana stałym klientom w celu motywowania ich do dalszych zakupów u tego samego dostawcy, to rabat
A. sezonowy
B. gotówkowy
C. lojalnościowy
D. ilościowy
HAN.01 Pytanie 63
Prowadzenie sprzedaży
Masa towaru łącznie z opakowaniem określa się jako masa
A. brutto
B. tara
C. netto
D. przeciętna
HAN.01 Pytanie 64
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz całkowitą kwotę należności za 200 ryz papieru ksero w formacie A4, jeżeli cena jednostkowa netto ryzy wynosi 14,00 zł, a stawka VAT to 23%?
A. 263,22 zł
B. 2 800,00 zł
C. 3 444,00 zł
D. 295,20 zł
HAN.02 Pytanie 65
Prowadzenie działań handlowych
Który z warunków umowy sprzedaży nie odnosi się do sprzedaży dla konsumentów?
A. Sprzedawca prowadzi sprzedaż w ramach swojej działalności gospodarczej
B. Kupujący nabywa towar w celach niezwiązanych z działalnością zawodową
C. Sprzedawanym przedmiotem jest ruchomość
D. Kupującym jest hurtownik
HAN.01 Pytanie 66
Prowadzenie sprzedaży
Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?
Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wyszczególnienie | 2004 | 2005 | 2006 | Dynamika w % | |
2005/2004 | 2006/2005 | ||||
Batoniki | 14 562 | 20 569 | 6 589 | 141,25 | 32,03 |
Pierniczki | 58 900 | 57 367 | 52 366 | 97,40 | 91,28 |
Cukierki | 23 400 | 25 600 | 37 596 | 109,40 | 146,75 |
Czekolada | 34 800 | 25 300 | 26 500 | 72,70 | 104,74 |
Wafelki | 32 100 | 20 000 | 22 596 | 62,31 | 112,98 |
A. Zwiększyć produkcję batoników.
B. Zwiększyć produkcję cukierków.
C. Zmniejszyć produkcję wafelków.
D. Zmniejszyć produkcję czekolady.
HAN.02 Pytanie 67
Prowadzenie działań handlowych
Właściciel sklepu spożywczego nabył towar za cenę netto 12,00 zł. W sklepie stosuje się marżę detaliczną wynoszącą 20%, obliczaną metodą "w stu". Jaka jest cena sprzedaży netto tego towaru?
A. 14,40 zł
B. 15,00 zł
C. 18,54 zł
D. 18,45 zł
HAN.01 Pytanie 68
Prowadzenie sprzedaży
Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?
A. Kasza manny
B. Kasza kukurydziana
C. Kasza jaglana
D. Kasza gryczana
HAN.01 Pytanie 69
Prowadzenie sprzedaży
Jak wpłynie na funkcjonowanie małych sklepów pojawienie się w ich sąsiedztwie dużych obiektów handlowych?
A. Wzrasta dostępność produktów w małym sklepie
B. Spadną obroty małego sklepu
C. Zmniejszy się ilość reklamacji dotyczących towarów sprzedawanych w małym sklepie
D. Zwiększy się zapotrzebowanie na asortyment oferowany przez mały sklep
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.
Informacje dotyczące zmiany ceny zmywarki | ||
---|---|---|
Towar | Cena na dzień 30 stycznia br. | Cena na dzień 15 lutego br. |
Zmywarka | 1 500,00 zł | 1 200,00 zł |
A. Podwyższył cenę o 20%.
B. Podwyższył cenę o 25%.
C. Obniżył cenę o 25%.
D. Obniżył cenę o 20%.
HAN.01 Pytanie 71
Prowadzenie sprzedaży
Który z wymienionych produktów powinien zostać zarekomendowany klientce, która poszukuje źródła bogatego w wapń?
A. Olej rzepakowy
B. Ogórek zielony
C. Mięso wieprzowe
D. Mleko krowie
HAN.01 Pytanie 72
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik, który ponosi odpowiedzialność materialną, przypadkowo uszkodził towary. Wartość powstałej szkody została oszacowana na 12 000,00 zł. Jego miesięczne wynagrodzenie wynosi 3 000,00 zł. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania z tytułu wyrządzonej szkody może domagać się od pracownika pracodawca?
A. 12 000,00 zł
B. 9 000,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 3 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 73
Prowadzenie sprzedaży
Urządzeniem, które umożliwia bieżące oraz systematyczne śledzenie ilości towarów, jest
A. terminal płatniczy
B. higrometr
C. tensator
D. inwentaryzator
HAN.01 Pytanie 74
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?
A. Metkownica dwurzędowa
B. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
C. Kasa fiskalna
D. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
HAN.01 Pytanie 75
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Mleko pasteryzowane w butelce
HAN.02 Pytanie 76
Prowadzenie działań handlowych
Które z wymienionych produktów nie powinny znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie sera żółtego?
A. Ryb.
B. Przetworów warzywnych.
C. Sałatek owocowych.
D. Ciast.
HAN.01 Pytanie 77
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?
A. Dywanów
B. Ręczników
C. Mięs
D. Kołder
HAN.02 Pytanie 78
Prowadzenie działań handlowych
Po przeprowadzeniu inwentaryzacji obniżono cenę towaru, który trudno sprzedać. Cena wynosząca 20 zł za sztukę została zmniejszona o jedną czwartą. Jaka jest nowa cena towaru po obniżce?
A. 5 zł
B. 15 zł
C. 4 zł
D. 16 zł
HAN.01 Pytanie 79
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
B. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
C. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
D. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
HAN.01 Pytanie 80
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy przedstawionych danych ustal, w którym oddziale firmy wydajność pracy przypadająca na 1 zatrudnionego pracownika jest najwyższa.
Oddział fir | Sprzedaż w tys. zł | Liczba zatrudnionych |
---|---|---|
w Warszawie | 480 000 | 8 |
w Łodzi | 360 000 | 6 |
w Gdańsku | 250 000 | 5 |
w Krakowie | 630 000 | 9 |
A. Oddział w Gdańsku.
B. Oddział w Warszawie.
C. Oddział w Łodzi.
D. Oddział w Krakowie.