Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 41
Prowadzenie działań handlowych
A. stwarzającą możliwość wieloznacznego rozumienia jej treści
B. stymulującą konsumentów do dokonania zakupu
C. nawiązującą do tradycji panujących w danym regionie
D. prezentującą prawdziwe właściwości i funkcje reklamowanego towaru
HAN.01 Pytanie 42
Prowadzenie sprzedaży
W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana
A. do niedoborów bezspornych
B. do niedoborów naturalnych
C. do niedoborów nadzwyczajnych
D. do niedoborów zawinionych
HAN.01 Pytanie 43
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona etykieta dotyczy
Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii | |
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 188 kJ/kcal |
Białko | 3,2 g |
Węglowodany | 4,8 g |
Tłuszcz | 1,4 g |
A. maślanki.
B. śmietany.
C. mleka.
D. kefiru.
HAN.01 Pytanie 44
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?
A. głowa i oczy
B. głowa i ręce
C. głowa, ręce i nogi
D. głowa, nogi i oczy
HAN.01 Pytanie 45
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?
A. Świeży sok z marchwi
B. Śmietanka do kawy UHT
C. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
D. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
HAN.01 Pytanie 46
Prowadzenie sprzedaży
Do działań związanych z prezentacją produktów nie wlicza się
A. omówienia metody użytkowania produktu
B. ustalenia wymagań klienta dotyczących zakupu produktu
C. przedstawienia zalet związanych z korzystaniem z produktu
D. sporządzenia faktury za sprzedany produkt
HAN.01 Pytanie 47
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?
A. weksel
B. karta płatnicza
C. polecenie przelewu
D. czek
HAN.01 Pytanie 48
Prowadzenie sprzedaży
Długotrwałe przenoszenie przez pracownika towarów o masie przekraczającej ustalone normy może prowadzić do
A. chorób kręgosłupa
B. reakcji alergicznych
C. chorób zatok
D. osłabienia mięśni
HAN.01 Pytanie 49
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli produkt przed podwyżką kosztował 13,00 zł, a po podwyżce 13,65 zł, to jego cena wzrosła o
A. 6,5%
B. 0,5%
C. 5,0%
D. 0,65%
HAN.01 Pytanie 50
Prowadzenie sprzedaży
Którą informację powinien przekazać sprzedawca klientowi, zainteresowanemu zakupem towaru przedstawionego na wywieszce cenowej?
MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI7,50 cena brutto PLN/szt.cena/ kg
15 zł/kg
MASŁO 500 g
WIEJSKIE SMAKI
WIEJSKIE SMAKI
7,50 cena brutto PLN/szt.
cena/ kg
15 zł/kg
15 zł/kg
A. Za 0,5 kg masła zapłaci Pan 7,50 zł.
B. Za zakup 1 szt. masła, drugie jest gratis.
C. Musi kupić Pan co najmniej 2 szt. masła.
D. Kupując 2 szt. masła zapłaci Pan 7,50 zł.
HAN.01 Pytanie 51
Prowadzenie sprzedaży
Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?
A. 160 000 zł
B. 180 000 zł
C. 200 000 zł
D. 20 000 zł
HAN.01 Pytanie 52
Prowadzenie sprzedaży
Kobieta zakupiła w sklepie 2 kg szynki wiejskiej w cenie 25 zł/kg oraz 1,5 kg kiełbasy śląskiej po 12 zł/kg. Łączna kwota do zapłaty za nabyty towar wynosi?
A. 62 zł
B. 74 zł
C. 50 zł
D. 68 zł
HAN.02 Pytanie 53
Prowadzenie działań handlowych
Analizując różnicę pomiędzy przychodami a kosztami w danym okresie sprawozdawczym, w rachunku zysków i strat, można określić
A. wynik finansowy
B. należności od odbiorców
C. sprzedaż towarów
D. zobowiązania firmy
HAN.01 Pytanie 54
Prowadzenie sprzedaży
Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić
A. bukiety z kwiatów ciętych
B. odżywki do roślin
C. sadzonki drzew i krzewów
D. kwiaty sztuczne
HAN.01 Pytanie 55
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę płatności stosuje się w handlu międzynarodowym, polegającą na zamrożeniu funduszy na koncie dłużnika i ich przekazaniu w zamian za odpowiednie dokumenty?
A. akredytywa
B. zlecenie przelewu
C. zlecenie zapłaty
D. weksle
HAN.02 Pytanie 56
Prowadzenie działań handlowych
Uwzględniając ceny nabycia towarów przedstawione w tabeli, dokonaj wyceny wydanych do sprzedaży 100 szt. towarów stosując metodę cen przeciętnych.
Zestawienie informacji na temat dostaw towaru | |||
---|---|---|---|
Dostawa | Ilość (szt.) | Cena za 1 szt. (zł) | Wartość dostawy (zł) |
2.11.2020 | 40 | 10,00 | 400,00 |
9.11.2020 | 90 | 9,00 | 81,00 |
16.11.2020 | 70 | 11,00 | 770,00 |
Razem | 200 | x | 1980,00 |
A. 990,00 zł
B. 1 000,00 zł
C. 660,00 zł
D. 1 100,00 zł
HAN.01 Pytanie 57
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim
Wartość odżywcza w 100 gramach | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 291 kcal |
Białko | 2 g |
Węglowodany | 3 g |
Tłuszcz | 30 g |
Wapń | 86 mg |
A. wapnia.
B. tłuszczu.
C. węglowodanów.
D. białka.
HAN.01 Pytanie 58
Prowadzenie sprzedaży
Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być
A. oznaczony ceną
B. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
HAN.01 Pytanie 59
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość ma cena detaliczna 1 kilograma żeberek wieprzowych, gdy cena zakupu wynosi 10,00 zł/kg, marża detaliczna to 30% ceny zakupu, a podatek VAT wynosi 3%?
A. 13,39 zł
B. 13,30 zł
C. 10,30 zł
D. 13,00 zł
HAN.01 Pytanie 60
Prowadzenie sprzedaży
W początkowej fazie cyklu życia produktu (wprowadzenie)
A. wydatki są wysokie, a zyski niskie
B. wydatki są niskie, a zyski wysokie
C. wydatki i zyski są wysokie
D. wydatki i zyski są niskie
HAN.02 Pytanie 61
Prowadzenie działań handlowych
Jaką wartość ma cena jednostkowa netto puszki mleka kokosowego, jeśli hurtownia sprzedała 1 000 szt. puszek mleka o wartości brutto 8 640 zł, a stawka VAT na ten produkt wynosi 8%?
A. 8,64 zł
B. 7,02 zł
C. 9,33 zł
D. 8,00 zł
HAN.02 Pytanie 62
Prowadzenie działań handlowych
Jakie narzędzia promocji sprzedaży powinny być zastosowane przez hurtownię artykułów biurowych, aby skutecznie dotrzeć do sklepów papierniczych?
A. Bezpłatne próbki towarów.
B. Gry losowe.
C. Kupony promocyjne.
D. Prezentacje i demonstracje.
HAN.01 Pytanie 63
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 15 maja sprzedawca otrzymał reklamację od klienta, który nabył wadliwy produkt 13 maja. Do kiedy powinien rozpatrzyć reklamację i udzielić odpowiedzi?
A. 27 maja
B. 29 maja
C. 15 lipca
D. 13 lipca
HAN.02 Pytanie 64
Prowadzenie działań handlowych
Wskaźnik, który informuje o wartości zysku netto przypadającego na każdą złotówkę zrealizowanej sprzedaży, to wskaźnik
A. produktywności
B. płynności bieżącej
C. rentowności sprzedaży netto
D. rentowności kapitałów własnych
HAN.01 Pytanie 65
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia materiałów biurowych odpowiedziała na propozycję zawarcia umowy dotyczącej dostarczenia artykułów biurowych dla jednostki samorządowej. Sporządziła ofertę i złożyła ją w ustalonym terminie. W ten sposób hurtownia wzięła udział
A. w targach
B. w licytacji
C. w aukcji
D. w przetargu
HAN.02 Pytanie 66
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie informacji zawartych w tabeli ustal, o ile zmieniła się wartość przychodów w roku badanym względem roku podstawowego.
Tabela. Wielkość sprzedaży i ceny towarów | |||
---|---|---|---|
Lp. | Wyszczególnienie | Rok podstawowy | Rok badany |
1. | Ilość sprzedanych towarów | 10 000 szt. | 20 000 szt. |
2. | Cena towaru | 5,00 zł | 4,00 zł |
A. Wzrosła o 60 000,00 zł.
B. Spadła o 30 000,00 zł.
C. Wzrosła o 30 000,00 zł.
D. Spadła o 60 000,00 zł.
HAN.01 Pytanie 67
Prowadzenie sprzedaży
Kiosk z prasą proponuje ofertę
A. wąską i głęboką
B. wąską i płytką
C. szeroką i płytką
D. szeroką i głęboką
HAN.01 Pytanie 68
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.
Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych | |||
---|---|---|---|
Produkty higroskopijne (np. mąka) | Produkty łatwo ulegające zepsuciu (np. wędliny) | Produkty o dużej zawartości wody (np. owoce) | Produkty zamrożone (np. mrożonki) |
wilgotność względna 60% | wilgotność względna 95% | ||
temperatura 18°C | temperatura od 0°C do 10°C | temperatura od -18°C do -26°C |
A. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
B. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
C. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
D. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
HAN.01 Pytanie 69
Prowadzenie sprzedaży
Do kosztów zmiennych w firmie można zaliczyć
A. koszty amortyzacji dóbr trwałych
B. koszty związane ze sprzedażą
C. surowce i materiały wykorzystane w produkcji
D. wynagrodzenia wszystkich zatrudnionych w firmie
HAN.01 Pytanie 70
Prowadzenie sprzedaży
Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem
A. wąskim i głębokim
B. szerokim i głębokim
C. wąskim i płytkim
D. szerokim i płytkim
HAN.01 Pytanie 71
Prowadzenie sprzedaży
Dobrowolna odpowiedzialność sprzedawcy lub producenta za wady fizyczne towaru, polegająca na naprawie lub wymianie produktu w przypadku ujawnienia się jego wad w ustalonym czasie, to
A. rękojmia
B. gwarancja
C. reklamacja
D. poręczenie
HAN.01 Pytanie 72
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 08.05.2023 r. klient nabył produkt w lokalnym sklepie. Dnia 10.05.2023 r. dostrzegł defekt tego produktu i jeszcze tego samego dnia zgłosił reklamację w sklepie. Kiedy przypada ostateczny termin na rozpatrzenie reklamacji tego produktu?
A. 10.05.2024 r.
B. 24.05.2023 r.
C. 22.05.2023 r.
D. 08.05.2024 r.
HAN.01 Pytanie 73
Prowadzenie sprzedaży
Zwiększenie długu spowodowane brakiem spłaty faktur przez firmę prowadzi do zmian
A. w zobowiązaniach przedsiębiorstwa
B. w należnościach przedsiębiorstwa
C. w zysku netto przedsiębiorstwa
D. w zapasach przedsiębiorstwa
HAN.02 Pytanie 74
Prowadzenie działań handlowych
Firma, która przeprowadziła analizę bieżących zapasów w odniesieniu do zapasów z wcześniejszych okresów, wykorzystała metodę
A. różnicowego podstawiania
B. porównań w przestrzeni
C. porównań w czasie
D. łańcuchowego podstawiania
HAN.02 Pytanie 75
Prowadzenie działań handlowych
Pracownik sklepu, który podczas przyjmowania towaru kontrolował wagę cukierków w jednostkowych opakowaniach, przeprowadził odbiór
A. jakościowego szczegółowego
B. jakościowego wstępnego
C. ilościowego wstępnego
D. ilościowego szczegółowego
HAN.01 Pytanie 76
Prowadzenie sprzedaży
Ustal wartość brutto sprzedanych batonów kakaowych na podstawie przedstawionego fragmentu faktury.
Fragment faktury | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru lub usługi | J.m. | Ilość | Cena bez podatku VAT w zł | Udzielony rabat w % | Wartość bez podatku VAT w zł | Stawka podatku VAT w % | Kwota podatku VAT w zł | Wartość sprzedaży z podatkiem VAT w zł |
1. | Baton kakaowy | szt. | 20 | 2,00 | 10 | 23 |
A. 49,20 zł
B. 18,00 zł
C. 39,20 zł
D. 44,28 zł
HAN.01 Pytanie 77
Prowadzenie sprzedaży
W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać
A. ziemniaki oraz marchew
B. produkty tytoniowe
C. świeże mięso
D. chleb oraz bułki
HAN.01 Pytanie 78
Prowadzenie sprzedaży
Modne zestawy odzieżowe, które są wystawione na pokaz i oferowane w cenie promocyjnej, klasyfikują się jako towary
A. luksusowe
B. impulsy
C. wybieralne
D. magnesy
HAN.01 Pytanie 79
Prowadzenie sprzedaży
Klient zaciągnął w banku kredyt na kwotę 24 000,00 zł na czas 1 roku, spłacany jednorazowo na zakończenie okresu kredytowania. Całkowita kwota odsetek związana z kredytem wynosi 3 120,00 zł. Oprocentowanie kredytu to
A. 13% w przeliczeniu miesięcznym
B. 30% w przeliczeniu rocznym
C. 13% w przeliczeniu rocznym
D. 30% w przeliczeniu miesięcznym
HAN.01 Pytanie 80
Prowadzenie sprzedaży
Analiza finansowa firmy wykazuje, że przedsiębiorstwo ma płynność finansową. Co to oznacza dla zdolności firmy?
A. do regulowania zobowiązań
B. do generowania gotówki
C. do wymiany waluty
D. do generowania zysków