Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.02 Pytanie 961
Prowadzenie działań handlowych

Jednostka handlowa dokonała sprzedaży biurka za wartość netto 1 000,00 zł, osiągając marżę równą 25% wartości sprzedaży netto. Jaką marżę uzyskano?

A. 750,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 250,00 zł
D. 1 500,00 zł
HAN.01 Pytanie 962
Prowadzenie sprzedaży

Przed wprowadzeniem surowego mięsa do sprzedaży, sprzedawca powinien ocenić jego kategorię zdrowotną. Jaką pieczęcią powinno być oznaczone mięso przeznaczone do spożycia?

A. Trójkątną
B. Okrągłą
C. Prostokątną
D. Kwadratową
HAN.02 Pytanie 963
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal, która hurtownia uzyskała największą rentowność sprzedaży netto.

HurtowniaZysk netto
w tys. zł
Przychody ze sprzedaży towarów
w tys. zł
A.28820
B.33600
C.36360
D.40500

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HAN.02 Pytanie 964
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie danych przedstawiających wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji
Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru wg
spisu z natury
Ilość towaru wg
zapisów w księgach
rachunkowych
Lizakszt.1,50400385
Batonszt.2,20330340
Wafelszt.2,40580600

A. Niedobór lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
B. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
C. Nadwyżka lizaków 22,50 zł; nadwyżka batonów 22,00 zł; niedobór wafli 48,00 zł.
D. Niedobór lizaków 22,50 zł; niedobór batonów 22,00 zł; nadwyżka wafli 48,00 zł.
HAN.02 Pytanie 965
Prowadzenie działań handlowych

Firma, która pragnie się rozwijać, w pełni wykorzystując możliwości dostępnych rynków zbytu oraz produktów, stosuje strategię

A. rozwoju rynku
B. rozwoju produktu
C. penetracji rynku
D. dywersyfikacji działalności
HAN.01 Pytanie 966
Prowadzenie sprzedaży

Jaką stawką VAT objęty jest towar, gdy jego cena netto wynosi 25 zł, a cena brutto to 27 zł?

A. 5%
B. 4%
C. 8%
D. 23%
HAN.01 Pytanie 967
Prowadzenie sprzedaży

Księgowa z hurtowni otrzymała fakturę za transport zamówionych produktów. Wydatki te są księgowane w Zespole 4. Ewidencja poniesionych wydatków powinna być zarejestrowana na kontach

A. Dt "Usługi obce", Ct "Rozrachunki z dostawcami"
B. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Usługi obce"
C. Dt "Rozliczenie kosztów", Ct "Koszty zakupu"
D. Dt "Koszty zarządu", Ct "Rozliczenie kosztów"
HAN.01 Pytanie 968
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna

A. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
B. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
C. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
D. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
HAN.01 Pytanie 969
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa zrealizowała sprzedaż towaru dla klienta z Francji na kwotę 20 000 EUR. W dniu wystawienia faktury średni kurs euro wynosił 4,40 zł/EUR. Jaka kwota będzie należna w złotych od danego kontrahenta?

A. 20 000 zł
B. 88 000 zł
C. 80 000 zł
D. 44 000 zł
HAN.01 Pytanie 970
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość przyjmuje się jako podstawę opodatkowania towarów oraz usług w systemie VAT?

A. całkowita wartość towarów i usług.
B. cena zakupu towarów i usług w hurcie.
C. wydatki na zakup towarów i usług.
D. wartość netto towarów i usług.
HAN.01 Pytanie 971
Prowadzenie sprzedaży

Przed przystąpieniem do pracy z kasą fiskalną, kasjer ma obowiązek wystawić

A. dowód wpłaty do kasy
B. raport dzienny
C. raport z saldem kasy
D. czek gotówkowy
HAN.01 Pytanie 972
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca powinien zasugerować klientowi, który jest zainteresowany mlecznymi napojami niefermentowanymi

A. mleko acidofilne
B. jogurt truskawkowy
C. kefir malinowy
D. mleko czekoladowe
HAN.02 Pytanie 973
Prowadzenie działań handlowych

Do której podklasy należy działalność gospodarcza z dominującą sprzedażą artykułów spożywczych?

Fragment klasyfikacji PKD
grupa/klasa/podklasaNazwa grupowaniaOpis dodatkowy
47.1Sprzedaż detaliczna prowadzona
w niewyspecjalizowanych sklepach
47.11Sprzedaż detaliczna prowadzona
w niewyspecjalizowanych sklepach
z przewagą żywności, napojów
i wyrobów tytoniowych
47.11.ZSprzedaż detaliczna prowadzona
w niewyspecjalizowanych sklepach
z przewagą żywności, napojów
i wyrobów tytoniowych
Podklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną różnego rodzaju towarów, wśród których przeważa żywność, napoje i wyroby tytoniowe.
Poza sprzedażą ww. artykułów jako głównej działalności handlowej, prowadzi się także sprzedaż innych towarów, takich jak: odzież, meble, urządzenia gospodarstwa domowego, artykuły metalowe, kosmetyki itp.
47.19Pozostała sprzedaż detaliczna
prowadzona
w niewyspecjalizowanych sklepach
47.19.ZPozostała sprzedaż detaliczna
prowadzona
w niewyspecjalizowanych sklepach
Podklasa ta obejmuje:
  • sprzedaż detaliczną różnego rodzaju towarów, wśród których żywność, napoje i wyroby tytoniowe nie zajmują dominującej pozycji,
  • działalność domów towarowych prowadzących sprzedaż towarów, takich jak: odzież, meble, urządzenia gospodarstwa domowego, artykuły metalowe, kosmetyki, biżuteria, zabawki, artykuły sportowe itp.

A. 47.11.Z
B. 47.1
C. 47.19.Z
D. 47.11
HAN.02 Pytanie 974
Prowadzenie działań handlowych

Plan rzeczowy nie uwzględnia przewidywania

A. zaopatrzenia materiałowego
B. doskonalenia organizacji produkcji
C. źródeł finansowania inwestycji
D. wielkości produkcji
HAN.01 Pytanie 975
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie wlicza się weryfikacja

A. jakości dostarczonych towarów
B. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem
C. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
D. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie
HAN.01 Pytanie 976
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przestawionych w tabeli danych oblicz wartość netto zamówienia towaru przez hurtownię.

Fragment zamówienia
L.p.Nazwa jogurtuPojemność w gramachLiczba opakowań zbiorczychLiczba sztuk w opakowaniu zbiorczymCena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt.
1.Jogurt naturalny45050301,20

A. 60,00 zł
B. 1800,00 zł
C. 540,00 zł
D. 36,00 zł
HAN.01 Pytanie 977
Prowadzenie sprzedaży

Aby przekonać klienta o niecierpliwym usposobieniu do zakupu, sprzedawca powinien

A. dokładnie omówić zalety produktu
B. zaprezentować ofertę w skrócie
C. dać klientowi więcej czasu na przemyślenie
D. stworzyć atmosferę zaufania
HAN.01 Pytanie 978
Prowadzenie sprzedaży

Zatrucie lub reakcja alergiczna może stanowić zagrożenie dla sprzedawcy, który przez dłuższy czas pracuje w punkcie sprzedaży oferującym

A. wyroby kaletnicze
B. płytki ceramiczne
C. przetwory zbożowe
D. środki ochrony roślin
HAN.01 Pytanie 979
Prowadzenie sprzedaży

Faza rozmowy sprzedażowej, w której sprzedawca odpowiada na pytanie zadane przez klientkę "Czy ta bluzka z pewnością nie rozciągnie się w trakcie prania?", to

A. wyjaśnienie wątpliwości
B. prezentacja towaru
C. realizacja zamówienia
D. rozpoznanie potrzeb
HAN.01 Pytanie 980
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest ubytek nadzwyczajny?

A. kradzież towarów w magazynie
B. usunięcie wody z jabłek
C. rozsypanie cukru podczas ważenia
D. odparowanie wody z rzodkiewki
HAN.02 Pytanie 981
Prowadzenie działań handlowych

Wewnętrznym źródłem informacji wtórnej dla działu zamówień w firmie handlowej jest

A. zestawienie z Małego Rocznika Statystycznego Polski
B. raport z badań zleconych przez przedsiębiorstwo
C. raport fiskalny za miesiąc
D. zestawienie Sprzedaż według asortymentu przygotowane przez agencję marketingową
HAN.02 Pytanie 982
Prowadzenie działań handlowych

Należności od klienta za sprzedane towary, udokumentowane dowodem księgowym WB, powinny być zapisane na kontach

A. Kasa po stronie Wn, Rozrachunki z klientami po stronie Ma
B. Rachunek bieżący po stronie Wn, Rozrachunki z klientami po stronie Ma
C. Rozrachunki z klientami po stronie Wn, Rachunek bieżący po stronie Ma
D. Rachunek bieżący po stronie Wn, Rozrachunki z dostawcami po stronie Ma
HAN.01 Pytanie 983
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?

A. głowa i ręce
B. głowa, nogi i oczy
C. głowa i oczy
D. głowa, ręce i nogi
HAN.01 Pytanie 984
Prowadzenie sprzedaży

Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak

A. mleko oraz masło
B. twarogi i jogurty
C. cukier i sól
D. soki oraz napoje niegazowane
HAN.01 Pytanie 985
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?

A. standardu środka transportowego
B. wielkości przestrzeni magazynowej
C. warunków temperaturowych
D. rodzaju czynnika chłodniczego
HAN.02 Pytanie 986
Prowadzenie działań handlowych

Wartość kapitałów własnych, przedstawiona w bilansie na koniec roku obrotowego, stanowi wartość, która jest pokazana jako stan początkowy w roku następnym, zgodnie z zasadą

A. periodyzacji
B. memoriałową
C. gotówkową
D. ciągłości
HAN.01 Pytanie 987
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?

A. Dywanów
B. Mięs
C. Kołder
D. Ręczników
HAN.02 Pytanie 988
Prowadzenie działań handlowych

Jakie źródła dostarczają danych pierwotnych dotyczących rynku dla firmy handlowej?

A. witryny internetowe związane z branżą.
B. rezultaty badań realizowanych przez firmę.
C. raporty Głównego Urzędu Statystycznego.
D. broszury rywalizujących przedsiębiorstw.
HAN.01 Pytanie 989
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym do prezentacji czasopism wykorzystuje się

A. gabloty
B. szafki
C. podesty
D. gondole
HAN.01 Pytanie 990
Prowadzenie sprzedaży

Klipsy zakładane na produktach stanowią sposób ich ochrony przed

A. uszkodzeniem
B. zepsuciem
C. spadkiem
D. kradzieżą
HAN.01 Pytanie 991
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie informacji zawartej na opakowaniu śmietanki kremowej można stwierdzić, że dostarcza ona organizmowi przede wszystkim

Wartość odżywcza w 100 gramach
Wartość energetyczna:291 kcal
Białko2 g
Węglowodany3 g
Tłuszcz30 g
Wapń86 mg

A. wapnia.
B. białka.
C. węglowodanów.
D. tłuszczu.
HAN.02 Pytanie 992
Prowadzenie działań handlowych

Podstawowym dokumentem prawnym regulującym zasady prowadzenia ksiąg handlowych jest ustawa

A. o rachunkowości
B. o kontroli skarbowej
C. o podatku dochodowym od osób fizycznych
D. o podatku dochodowym od osób prawnych
HAN.02 Pytanie 993
Prowadzenie działań handlowych

Jaką wartość podatku od towarów i usług powinien przekazać sprzedawca do urzędów skarbowych w ramach zobowiązania podatkowego, jeśli sprzedał 100 sztuk produktów w cenie 24,60 zł brutto? Transakcja objęta jest stawką VAT wynoszącą 23%, a kwota naliczonego VAT-u wyniosła 120,00 zł?

A. 580,00 zł
B. 120,00 zł
C. 340,00 zł
D. 460,00 zł
HAN.01 Pytanie 994
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć

A. torbą papierową
B. folią bąbelkową
C. arkuszem papieru
D. folią translucentną
HAN.01 Pytanie 995
Prowadzenie sprzedaży

Pan Nowak planuje otworzyć sklep z wyrobami skórzanymi i szuka dostawców produktów. Od czego powinien rozpocząć swoje działania?

A. wynegocjowania warunków dostawy
B. zapoznania się z asortymentem
C. zapytania o ofertę
D. ustalenia najlepszej ceny
HAN.01 Pytanie 996
Prowadzenie sprzedaży

Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią

A. rdzeń produktu
B. produkt potencjalny
C. produkt rzeczywisty
D. produkt poszerzony
HAN.01 Pytanie 997
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. W sąsiedztwie jakich towarów można układać chleb i bułki?

Grupa towarowaW bezpośrednim sąsiedztwie grup towarowych
można układaćnie należy układać
Nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych
Pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięsa, ryb, warzyw, owoców świeżych i suszonych, wyrobów tytoniowych

A. Ryb wędzonych
B. Serów dojrzewających.
C. Mięsa.
D. Owoców świeżych.
HAN.01 Pytanie 998
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest wartość sprzedaży brutto towaru objętego 23% stawką podatku YAT, jeśli cena nabycia wynosi 500,00 zł, a marża to 100,00 zł?

A. 615,00 zł
B. 738,00 zł
C. 730,00 zł
D. 600,00 zł
HAN.02 Pytanie 999
Prowadzenie działań handlowych

W hurtowni obuwia, wartość sprzedanych męskich półbutów w netto powinna być zaksięgowana po stronie Ma na koncie

A. Przychody ze sprzedaży towarów
B. Koszt sprzedanych produktów gotowych
C. Wartość sprzedanych artykułów w cenach zakupu
D. Przychody ze sprzedaży produktów gotowych
HAN.01 Pytanie 1 000
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa "AS" - Jan Kot podpisała umowę leasingu samochodu z producentem. Zgodnie z postanowieniami umowy nie wykonuje odpisów amortyzacyjnych. Jaki to rodzaj leasingu?

A. operacyjny
B. pośredni
C. finansowy
D. kapitałowy