Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1121
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak manipulacyjny, umieszczany na opakowaniach oznacza

Ilustracja do pytania 1
A. "Góra, nie przewracać".
B. "W opakowaniu znajdują się kieliszki".
C. "Uwaga kruche".
D. "Dopuszczone do kontaktu z żywnością".
HAN.01 Pytanie 1123
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabywa towar w cenie 2,00 zł netto za sztukę. Koszty związane z zakupem przypadające na jedną sztukę wynoszą 0,50 zł, a zamierzony zysk jednostkowy stanowi 50% wartości zakupu netto. Jaka jest cena sprzedaży netto towaru?

A. 5,00 zł
B. 2,50 zł
C. 3,50 zł
D. 3,00 zł
HAN.02 Pytanie 1124
Prowadzenie działań handlowych

W jakiej sekcji planu marketingowego powinny być zawarte dane dotyczące budżetu na reklamę?

A. Strategia promocji
B. Strategia dystrybucji
C. Strategia produktu
D. Strategia cenowa
HAN.01 Pytanie 1125
Prowadzenie sprzedaży

Do perfumerii sprzedającej w tradycyjny sposób wszedł klient pragnący zakupić upominek dla swojej córki. Jak powinien wyglądać właściwy proces obsługi klienta?

A. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
B. Ustalenie oczekiwań, namawianie do kolejnych zakupów, prezentacja asortymentu, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
C. Ustalenie oczekiwań, wyjaśnienie niejasności, prezentacja asortymentu, pobranie płatności, namawianie do kolejnych zakupów
D. Ustalenie oczekiwań, prezentacja asortymentu, namawianie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie niejasności, pobranie płatności
HAN.01 Pytanie 1127
Prowadzenie sprzedaży

Właścicielka sklepu spożywczego nabyła 80 kg słodyczy w cenie 10 zł/kg. Aby sprzedaż słodyczy przyniosła zysk, ustaliła marżę na poziomie 30% ceny zakupu. Jaką kwotę uzyska z marży, jeżeli wszystkie słodycze zostaną sprzedane?

A. 30 zł
B. 300 zł
C. 240 zł
D. 24 zł
HAN.01 Pytanie 1128
Prowadzenie sprzedaży

Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeśli

A. zakupił towary sprzedawane luzem
B. poprosi o torbę wykonaną z materiałów ekologicznych
C. nie pamiętał, aby wziąć torbę z domu
D. prosi o umieszczenie kupionego towaru w ozdobnej torbie
HAN.02 Pytanie 1130
Prowadzenie działań handlowych

Które z poniższych wydatków uznawane jest za koszty działalności handlowej?

A. Kara za nieterminowy odbiór towarów od sprzedawcy
B. Amortyzacja środków trwałych
C. Koszty związane z likwidacją skutków zdarzeń losowych
D. Odsetki od kredytów bankowych
Prowadzenie działań handlowych

W trakcie składowania cebuli w magazynie zauważono powstawanie zielonego szczypioru. Ponadto, cebula nie zmieniła swojego wyglądu. Jakie może być źródło tego procesu biologicznego w cebuli?

A. Niedostateczna wentylacja w pomieszczeniu
B. Brak dostępu światła w miejscu przechowywania cebuli
C. Niska wilgotność powietrza w magazynie
D. Podwyższona temperatura w miejscu przechowywania cebuli
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest

Stan zapasów towarów12 000 zł
Stan opakowań1 300 zł
Stan gotówki1 100 zł
Stan księgowy majątku14 230 zł

A. nadwyżka 170 zł.
B. superata 200 zł.
C. niedobór 150 zł.
D. manko 170 zł.
HAN.01 Pytanie 1136
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty podlegają pasteryzacji?

A. Sok jabłkowy.
B. Kabanosy.
C. Masło.
D. Miód.
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonego fragmentu faktury oblicz łączną wartość brutto zakupionych towarów.

Fragment faktury zakupu
Lp.Nazwa towaru lub usługiJ.m.IlośćCena jednostkowa netto
Wartość netto
Stawka podatku VAT
%
Kwota podatku VAT
Wartość brutto
1.Mleko 2%l3005,005
2.Cukierkg1003,008

A. 1 575,00 zł
B. 1 800,00 zł
C. 324,00 zł
D. 1 899,00 zł
HAN.02 Pytanie 1138
Prowadzenie działań handlowych

W firmie nastąpił wzrost wartości zysku netto przy niezmienionych przychodach ze sprzedaży. Jak wpłynie to na rentowność sprzedaży?

A. Zmaleje
B. Kierunek zmian rentowności jest trudny do określenia
C. Pozostanie na tym samym poziomie
D. Wzrośnie
HAN.01 Pytanie 1139
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Nazwa wyrobuTemperatura przechowywaniaOkres przechowywania
Kurczak wędzonyod 20C do 100C72 h
Kabanosyod 20C do 100C25 dni
Kabanosyod 00C do 80C10 dni
Kaszankaod 20C do 100C48 h
Wyroby garmażeryjneod 00C do 60Cod 4 do 7 dni

A. wyroby garmażeryjne.
B. kaszankę .
C. kabanosy.
D. kurczaka wędzonego.
HAN.01 Pytanie 1140
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?

A. Wysoka temperatura składowania
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Nasłonecznienie towarów i opakowań
D. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
Prowadzenie sprzedaży

W zestawieniu wpłaconej gotówki w pozycji razem należy wpisać kwotę

Zestawienie wypłaconej gotówki
SztukNominałKwota
10200
20100
150
20
310
5
202
1
50,50
0,20
0,10
50,05
20,02
0,01
Razem

A. 4 125,29 zł
B. 4 122,57 zł
C. 4 120,54 zł
D. 4 122,79 zł
HAN.02 Pytanie 1142
Prowadzenie działań handlowych

Jakiego dokumentu potrzebuje nabywca towaru, aby uzyskać informacje o asortymencie oferowanych przez dostawcę towarów, ich cenach oraz warunkach płatności i dostawy?

A. Ofertę handlową
B. Pismo intencyjne
C. Zapytanie ofertowe
D. Umowę przedwstępną
HAN.01 Pytanie 1144
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie przemieszczał ciężkie ładunki i w wyniku wysiłku doznał krwawienia z nosa. Jakie czynności pierwszej pomocy powinien wykonać?

A. należy ułożyć poszkodowanego na plecach i unieść jego nogi
B. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do tyłu
C. należy ułożyć poszkodowanego na wznak
D. należy posadzić poszkodowanego i pochylić jego głowę do przodu
HAN.01 Pytanie 1145
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?

A. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
B. Mrożonki, koncentraty spożywcze
C. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
D. Mleko, śmietana, jogurty, lody
Prowadzenie działań handlowych

Jaką wartość ma cena netto sprzedaży spódnicy, jeśli jednostkowy koszt jej produkcji wynosi 40,00 zł, a marża zysku to 20% kosztu wytwarzania?

A. 50,00 zł
B. 32,00 zł
C. 48,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 1147
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Cebula.
B. Czosnek.
C. Papryka.
D. Por.
HAN.01 Pytanie 1148
Prowadzenie sprzedaży

Jaką minimalną ilość towaru z oferty handlowej musi zamówić klient, aby mógł skorzystać z rabatu stosowanego przez hurtownię?

Hurtownia spożywcza JAGA sp. z o.o.
OFERTA HANDLOWA
Nazwa towaruCena sprzedaży brutto
(w zł)
Ilość w opakowaniu
zbiorczym (szt.)
Sok jabłkowy PIKUŚ40,00/op.8
Warunki transakcji
Rabat 5% przy zakupie jednego rodzaju towaru w ilości minimum 100 szt.
Jednostka prowadzi sprzedaż wyłącznie w opakowaniach zbiorczych

A. 13 sztuk.
B. 13 opakowań zbiorczych.
C. 100 sztuk.
D. 100 opakowań zbiorczych.
HAN.01 Pytanie 1150
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt został poddany konserwacji z użyciem metody biologicznej?

A. Mleko pasteryzowane
B. Ogórki kiszone
C. Konserwa mięsna
D. Dżem jagodowy
HAN.02 Pytanie 1151
Prowadzenie działań handlowych

Zamieszczone w tabeli wyniki badań marketingowych stanowią podstawę podjęcia decyzji o zmniejszeniu zakupu przez hurtownię

Wyniki badań marketingowych przeprowadzonych przez hurtownię
Sprzęt RTVWskaźniki dynamiki sprzedaży 2017/2016
w %
Telewizor LCD105
Odtwarzacz CD90
Wieża audio102
Odtwarzacz MP3108

A. odtwarzaczy MP3.
B. wież audio.
C. odtwarzaczy CD.
D. telewizorów LCD.
HAN.01 Pytanie 1153
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jaką cechą charakteryzuje się artykuł spożywczy?

A. forma.
B. rozmiar.
C. kolor.
D. trwałość.
HAN.01 Pytanie 1154
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi rękojmi, w przypadku ujawnienia wady fizycznej nowego produktu, sprzedawca ponosi odpowiedzialność wobec konsumenta od chwili wydania towaru do

A. 2 lat
B. 0,5 roku
C. 5 lat
D. 1 roku
HAN.01 Pytanie 1155
Prowadzenie sprzedaży

Jaką kwotę będzie musiał zapłacić klient, który zakupił 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli na te produkty nałożona jest stawka VAT w wysokości 8%?

A. 20,00 zł
B. 10,80 zł
C. 21,60 zł
D. 24,60 zł
HAN.01 Pytanie 1156
Prowadzenie sprzedaży

Którą instytucję charakteryzuje przedstawiony opis?

Charakterystyka instytucji
Centralny organ administracji rządowej, stojący na straży praw konsumentów i konkurencji. Organ ten nie zajmuje się sprawami indywidualnych kupujących, skargę można wnieść tylko wtedy, gdy naruszone zostały interesy zbiorowe większej liczby konsumentów.

A. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
B. Inspekcję Handlową.
C. Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta.
D. Państwową Inspekcję Pracy.
HAN.01 Pytanie 1158
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie mięsnym klientka nabyła 1 kg szynki chłopskiej w cenie 25 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej za 15 zł/kg. Uregulowała płatność banknotem o wartości 100 zł. Jaką kwotę reszty dostała?

A. 37,50 zł
B. 35,50 zł
C. 45,00 zł
D. 27,50 zł
HAN.01 Pytanie 1159
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej formie sprzedaży klient ma możliwość samodzielnego wyboru produktów, a te są wystawione w sklepie w taki sposób, że umożliwiają nabywcy swobodny i niezależny wybór?

A. Tradycyjnej
B. Preselekcyjnej
C. Wysyłkowej
D. Komisowej