Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 281
Prowadzenie sprzedaży

Ogólna zasada ochrony przeciwpożarowej to zakaz

A. spalania śmieci w miejscu umożliwiającym zapalenie się sąsiednich obiektów.
B. użytkowania elektrycznych urządzeń grzewczych ustawionych na podłożu palnym.
C. wykonywania czynności mogących spowodować pożar.
D. rozgrzewania za pomocą ognia materiałów w odległości mniejszej niż 5 m od obiektu.
HAN.01 Pytanie 282
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak umieszczany na etykiecie towaru informuje

Ilustracja do pytania 2
A. o pochodzeniu towaru z importu.
B. o wysokiej jakości towaru.
C. o zgodności towaru z wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa i zdrowia użytkowników.
D. o krótkiej przydatności towaru do spożycia
HAN.01 Pytanie 283
Prowadzenie sprzedaży

Dokumenty inwentaryzacyjne przechowuje się

A. 5 lat.
B. 50 lat.
C. 75 lat.
D. 25 lat.
HAN.01 Pytanie 284
Prowadzenie sprzedaży

Czerwona barwa sygnalizatora świetlnego w magazynie hurtowni oznacza

A. wolne drogi transportu.
B. ostrzeżenie przed uruchomieniem urządzeń transportujących.
C. niebezpieczeństwo.
D. ostrzeżenie przed przedmiotami będącymi w ruchu.
HAN.01 Pytanie 285
Prowadzenie sprzedaży

Nieprzestrzeganie przez pracownika hurtowni norm dźwigania przy układaniu paczkowanych, ciężkich towarów na górnych półkach magazynu, może stać się przyczyną:

A. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia.
B. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny.
C. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny.
D. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia.
HAN.01 Pytanie 286
Prowadzenie sprzedaży

W przedsiębiorstwie ALTA badano dynamikę przychodów ze sprzedaży. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli stwierdzono, że przyrost wartości przychodów w roku 2009 w stosunku do wartości przychodów w 2008 r. wynosi

Ilustracja do pytania 6
A. 80%
B. 120%
C. 20%
D. 117%
HAN.01 Pytanie 287
Prowadzenie sprzedaży

Zapasy towarowe to

A. towary znajdujące się tylko na zapleczu.
B. towary świeżo dostarczone do sklepu.
C. towary wyłożone na salę sprzedażową.
D. wszystkie towary zgromadzone w sklepie.
HAN.01 Pytanie 288
Prowadzenie sprzedaży

Ubytek naturalny towarów wynika

A. z braku uczciwości klientów.
B. z zastosowania niewłaściwego opakowania.
C. z braku uczciwości personelu.
D. z fizyko-chemicznych właściwości towarów.
HAN.01 Pytanie 289
Prowadzenie sprzedaży

Znak kontroli jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie wyrobu lub towaru, jest świadectwem przeprowadzenia kontroli jakościowej przez

A. hurtownika.
B. detalistę.
C. odbiorcę.
D. producenta.
HAN.01 Pytanie 290
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak, umieszczany na towarach pochodzących z importu, to znak

Ilustracja do pytania 10
A. niebezpieczeństwa.
B. bezpieczeństwa.
C. jakości.
D. zasadniczy.
HAN.01 Pytanie 291
Prowadzenie sprzedaży

Znak E 300 umieszczony na etykiecie opakowania produktu jest

A. znakiem ostrzegawczym.
B. informacją o zastosowaniu substancji dodatkowej do produkcji.
C. informacją o przeprowadzonej kontroli jakości produktu.
D. kodem producenta.
HAN.01 Pytanie 292
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży powinien wprowadzić właściciel niewielkiego zakładu przetwórstwa mięsnego w swoim sklepie firmowym, w którym oferuje sprzedaż towarów na wagę?

A. Samoobsługową.
B. Preselekcyjną.
C. Obnośną.
D. Tradycyjną.
HAN.01 Pytanie 293
Prowadzenie sprzedaży

W którym z wymienionych zestawów towarów wszystkie artykuły mogą być sprzedawane z automatu do sprzedaży?

A. Papierosy, ciastka z kremem, batony.
B. Papierosy, batony, napoje w puszkach.
C. Papierosy, batony, lody.
D. Ciastka z kremem, batony, lody.
HAN.01 Pytanie 294
Prowadzenie sprzedaży

Towary, które podczas pobytu klienta w sklepie mają go skusić do niezaplanowanego zakupu, powinny być rozmieszczone na regałach

A. z towarami codziennego użytku.
B. w pobliżu kas.
C. w okolicach głównego wejścia do sklepu.
D. z towarami promocyjnymi.
HAN.01 Pytanie 295
Prowadzenie sprzedaży

Detergentowy proszek ARIEL przechowywany był w temperaturze 18°C, wilgotności 75% i uległ silnemu zbryleniu. Wada towaru powstała w wyniku

A. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych.
B. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych.
C. magazynowania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%.
D. magazynowania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%.
HAN.01 Pytanie 296
Prowadzenie sprzedaży

Odpowiedzialność za powierzone podczas transportu towary ponosi

A. magazynier.
B. odbiorca.
C. akwizytor.
D. konwojent.
HAN.01 Pytanie 297
Prowadzenie sprzedaży

Który z arkuszy papieru ma najmniejszy format?

Ilustracja do pytania 17
A. A6
B. A5
C. A4
D. A3
HAN.01 Pytanie 298
Prowadzenie sprzedaży

Do czynników naturalnych mających wpływ na jakość przechowywanych świeżych warzyw i owoców należą:

A. temperatura, wilgotność powietrza i światło.
B. sposób składowania, wilgotność powietrza i opakowanie.
C. temperatura, opakowanie i wilgotność powietrza.
D. sposób składowania, opakowanie i światło.
HAN.01 Pytanie 299
Prowadzenie sprzedaży

Procesowi jełczenia tłuszczów podczas przechowywania masła, margaryny i wyrobów czekoladowych sprzyja magazynowanie tych towarów

A. w zbyt wysokiej temperaturze.
B. w zbyt niskiej temperaturze.
C. w opakowaniach zbiorczych.
D. w opakowaniach jednostkowych.
HAN.01 Pytanie 300
Prowadzenie sprzedaży

Towarami wrażliwymi na wysoką temperaturę podczas przechowywania są

A. wyroby przemysłu papierniczego.
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne.
C. artykuły gospodarstwa domowego.
D. obuwie i odzież.
HAN.01 Pytanie 301
Prowadzenie sprzedaży

W której z podanych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową związaną z działalnością sklepu, skontrolowaniem poziomu zapasów i porównaniem go ze stanem księgowym?

A. Kierownik sklepu, z powodu dłuższej choroby, wyznaczył swego zastępcę.
B. Do sklepu dokonano włamania połączonego z kradzieżą i dewastacją pomieszczeń.
C. Sklep ulega likwidacji.
D. Na koniec roku kalendarzowego przeprowadzono spis wszystkich składników majątkowych.
HAN.01 Pytanie 302
Prowadzenie sprzedaży

Komisja inwentaryzacyjna powinna przeprowadzić inwentaryzację towarów w obecności

A. osoby znającej gospodarkę magazynową.
B. przedstawiciela związków zawodowych.
C. pracowników księgowości.
D. osób materialnie odpowiedzialnych.
HAN.01 Pytanie 303
Prowadzenie sprzedaży

W którym z wymienionych zestawów towarów wszystkie artykuły powinny być eksponowane w sklepie w zamrażarkach?

A. Mrożonki, koncentraty spożywcze.
B. Lody, wędliny paczkowane, jogurty.
C. Mleko, śmietana, jogurty, lody.
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne.
HAN.01 Pytanie 304
Prowadzenie sprzedaży

Wystawienie dokumentu Zamówienie na towary może być poprzedzone

A. zapytaniem o ofertę.
B. sporządzeniem reklamacji.
C. sporządzeniem faktury.
D. zawiadomieniem o wysyłce.
HAN.01 Pytanie 305
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja perfum przez sprzedawcę w tradycyjnej formie sprzedaży polega na

A. oznakowaniu wywieszką.
B. zainkasowaniu należności.
C. wykorzystaniu testera.
D. zapakowaniu perfum.
HAN.01 Pytanie 306
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien sporządzić sprzedawca sklepu, przyjmując reklamację od klienta?

A. Fakturę VAT.
B. Paragon fiskalny.
C. Zgłoszenie reklamacyjne.
D. Fakturę VAT korektę.
HAN.01 Pytanie 307
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił niesprawność zmywarki do punktu sprzedaży detalicznej, w którym dokonał zakupu. Do dnia 26 maja 2009 r. nie otrzymał odpowiedzi ze sklepu. W tej sytuacji można przyjąć,

A. że klient powinien naprawić zmywarkę na swój koszt.
B. że reklamacja została odrzucona.
C. że reklamacja została uznana.
D. że klient powinien zwrócić zmywarkę do sklepu.
HAN.01 Pytanie 308
Prowadzenie sprzedaży

W preselekcyjnej formie sprzedaży klient ma możliwość

A. swobodnego i samodzielnego wyboru towaru, dokonywania przymiarek oraz wstępnego wyboru i w rozmowie ze sprzedawcą konkretyzowania swoich życzeń.
B. swobodnego i samodzielnego wyboru towaru, dokonywania zakupu bez kontaktu ze sprzedawcą.
C. samodzielnego wyboru towaru, dokonywania przymiarek, kontaktowania się ze sprzedawcą jedynie przy regulowaniu płatności.
D. wyboru towaru tylko za pośrednictwem sprzedawcy, który doradza, prezentuje towar i wyjaśnia wątpliwości.
HAN.01 Pytanie 309
Prowadzenie sprzedaży

Której kaszy nie należy polecać klientowi poszukującemu produktów bezglutenowych?

A. Kaszy jaglanej.
B. Kaszy manny.
C. Kaszy kukurydzianej.
D. Kaszy gryczanej.
HAN.01 Pytanie 310
Prowadzenie sprzedaży

Próbki perfum wykorzystywane jako narzędzie promocji nie mogą być

A. dołączane do paragonu.
B. rozdawane na ulicy.
C. sprzedawane w sklepie.
D. rozdawane w sklepie.
HAN.01 Pytanie 311
Prowadzenie sprzedaży

Jeden kilogram winogron kosztuje 8,00 zł. Właściciel sklepu obniżył cenę o 40%. Ile kosztuje 1 kg winogron po obniżce ceny?

A. 4,80 zł
B. 3,20 zł
C. 4,00 zł
D. 11,20 zł
HAN.01 Pytanie 312
Prowadzenie sprzedaży

Obsługując klienta zdecydowanego na zakup wskazanego towaru codziennego użytku i wyraźnie spieszącego się, sprzedawca powinien

A. oferować również inne towary.
B. przekonywać o słuszności zakupu.
C. zachęcać do rozmowy sprzedażowej.
D. ograniczyć się do podania towaru.
HAN.01 Pytanie 313
Prowadzenie sprzedaży

Jaka jest cena detaliczna 1 kilograma żeberek wieprzowych, jeżeli cena zakupu wynosi 10,00 zł/kg, marża detaliczna 30% ceny zakupu, a podatek VAT 3%?

A. 13,39 zł
B. 10,30 zł
C. 13,00 zł
D. 13,30 zł
HAN.01 Pytanie 314
Prowadzenie sprzedaży

Inwentaryzację planową sporządza się zawsze

A. w dowolnym czasie.
B. zgodnie z planem inwentaryzacji.
C. na koniec roku.
D. okresowo co miesiąc.
HAN.01 Pytanie 315
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji w jednostce handlowej. Oszacuj wartość różnicy inwentaryzacyjnej.

Ilustracja do pytania 35
A. Niedobór w wysokości około 3 000 zł
B. Nadwyżka w wysokości około 3 000 zł
C. Niedobór w wysokości około 2 000 zł
D. Nadwyżka w wysokości około 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 316
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie znajduje się 400 sztuk jogurtu naturalnego w cenie 1,10 zł/szt, którego termin przydatności do spożycia upływa za 4 dni. Aby sprzedać zapas jogurtu, obniżono jego cenę jednostkową o 30%. Szacowana kwota obniżki tego towaru wynosi

A. około 310 zł
B. około 130 zł
C. około 110 zł
D. około 440 zł
HAN.01 Pytanie 317
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z zamieszczonego fragmentu paragonu kasy fiskalnej, wskaż łączną kwotę podatku VAT od dokonanej sprzedaży towarów.

Ilustracja do pytania 37
A. 0,19 zł
B. 0,34 zł
C. 0,52 zł
D. 4,77 zł
HAN.01 Pytanie 318
Prowadzenie sprzedaży

V Cena kozaków damskich w sezonie zimowym wynosiła 280 zł. Po sezonie buty te kosztują 170 zł. O ile procent obniżono cenę kozaków?

A. Około 20%
B. Około 60%
C. Około 50%
D. Około 40%
HAN.01 Pytanie 319
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedaż zmywarek zwiększa się z miesiąca na miesiąc średnio o 2%. Ustal przewidywaną sprzedaż w czerwcu br., przyjmując, że w maju sprzedano 200 szt. zmywarek.

A. 220 szt.
B. 240 szt.
C. 202 szt.
D. 204 szt.
HAN.01 Pytanie 320
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie wykresu obrazującego sprzedaż artykułów papierniczych w ubiegłym roku w sklepie Ala wskaż, w którym kwartale był największy popyt na zeszyty.

Ilustracja do pytania 40
A. W II kwartale.
B. W III kwartale.
C. W I kwartale.
D. W IV kwartale.