Filtrowanie pytań
HGT.06 Pytanie 1 321
Realizacja usług w recepcji
A. Przeprowadzić fiskalizację, przyjąć kartę płatniczą, wręczyć dokument potwierdzający płatność
B. Przedłożyć do zatwierdzenia wstępny rachunek, przyjąć gotówkę, wydać paragon
C. Przyjąć kartę płatniczą, wprowadzić kartę do terminala POS, wydrukować dokument z terminala
D. Zapytać gościa o zadowolenie z pobytu, przyjąć płatność, wydać resztę
HGT.06 Pytanie 1 322
Realizacja usług w recepcji
Jakie są usługi dodatkowe oferowane przez hotel?
A. basen, korty tenisowe, dyskoteka
B. wynajem samochodu, nocleg, gastronomia
C. budzenie, przekazywanie informacji
D. depozyt, usługi fryzjerskie
HGT.06 Pytanie 1 323
Realizacja usług w recepcji
Hotel dysponuje 300 miejscami noclegowymi. Aby jego funkcjonowanie przynosiło zyski, powinien miesięcznie uzyskać obłożenie wynoszące 50%. Ile miejsc noclegowych musi sprzedać ten hotel w ciągu miesiąca?
A. 4 500
B. 6 000
C. 2000
D. 1 500
HGT.06 Pytanie 1 324
Realizacja usług w recepcji
Osoba pracująca na recepcji, przyjmując grupę dwudziestu osób prowadzoną przez pilota, powinna w pierwszej kolejności
A. poprosić pilota o listę zawierającą dane uczestników
B. wręczyć gościom formularze rejestracyjne do wypełnienia i podpisania
C. poprosić gości o dokumenty tożsamości niezbędne do rejestracji
D. wręczyć pilotowi karty pobytu dla uczestników
HGT.06 Pytanie 1 325
Realizacja usług w recepcji
Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w hotelu, jeśli liczba dostępnych miejsc wynosi 150, a w ciągu dnia obsłużono 120 gości?
A. 120%
B. 75%
C. 125%
D. 80%
HGT.06 Pytanie 1 326
Realizacja usług w recepcji
Pan Nowak dokonał telefonicznej rezerwacji pokoju hotelowego, informując, że potwierdzi ją na piśmie w przeciągu tygodnia. Jaką rezerwację zaakceptował recepcjonista?
A. Gwarantowaną
B. Potwierdzoną
C. Kredytową
D. Wstępną
HGT.06 Pytanie 1 327
Realizacja usług w recepcji
Elementem, który jest niezbędny w trakcie rejestracji gościa w każdym obiekcie noclegowym, jest
A. określenie zakresu płatnych usług
B. zainkasowanie opłaty od gościa
C. wręczenie karty pobytu
D. wsparcie przy bagażach
HGT.06 Pytanie 1 328
Realizacja usług w recepcji
Na podstawie analizy rachunku wstępnego wskaż kwotę, którą należy przedstawić gościowi do akceptacji.
Rachunek wstępny | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł | Wartość usługi brutto w zł |
1 | Nocleg | doba | 5 | 150 | |
2 | Kolacja | szt. | 10 | 40 | |
3 | Parking | doba | 5 | 20 | |
Razem: |
A. 1 050 zł
B. 1 350 zł
C. 1 250 zł
D. 1 150 zł
HGT.06 Pytanie 1 329
Realizacja usług w recepcji
Klient w hotelowej restauracji poprosił o przygotowanie przyjęcia typu aperitif. Jakie menu byś zaproponował na to wydarzenie?
A. Desery, woda gazowana, koreczki mięsne, tartinki.
B. Koktajle, wytrawne wermuty, paluszki, solone orzeszki.
C. Szampan, soki, piwo, prażone migdały, ciasteczka
D. Przekąski rybne, sałatki, dania słodkie, wino, piwo.
HGT.06 Pytanie 1 330
Realizacja usług w recepcji
Miejsce pracy recepcjonisty zajmującego się rezerwacjami powinno być zaopatrzone w:
A. sejf depozytowy
B. klucznicę
C. grafik dysponenta
D. kasę fiskalną
HGT.06 Pytanie 1 331
Realizacja usług w recepcji
Jakie urządzenia są wykorzystywane do przechowywania sztućców, nakryć i obrusów w pracy kelnera w danym rewirze?
A. wózki kelnerskie
B. pomocniki kelnerskie
C. regały kelnerskie
D. szafki kelnerskie
HGT.06 Pytanie 1 332
Realizacja usług w recepcji
Formularz rezerwacji powinien oprócz imienia i nazwiska klienta zawierać takie dane jak
A. data pobytu, typ pokoju, podpis klienta
B. NIP lub PESEL klienta, datę przybycia, typ pokoju
C. data pobytu, typ pokoju, podpis pracownika recepcji
D. NIP lub PESEL, datę narodzin, adres zamieszkania
HGT.06 Pytanie 1 333
Realizacja usług w recepcji
Na podstawie fragmentu formularza rezerwacyjnego wskaż, który dział hotelu będzie najbardziej zaangażowany w obsługę gości, drugiego dnia ich pobytu w hotelu.
Termin pobytu | 10-15.07.2014 r. |
Liczba osób | 18 |
Rodzaj pokoju | 9 x DBL |
Usługi dodatkowe | – Depozyt – w dniu przyjazdu złożenie laptopa i sprzętu elektronicznego, odebranie w dniu wyjazdu – Wyżywienie: – śniadania: 11-15.07.2014 r. godz. 7.30 – uroczysty bankiet dla 25 osób – 11.07.2014 r. w godz. 21.00-24.00– obiady: 11-14.07. 2014 r. godz. 12.30 – kolacje: 10-14.07.2014 r. godz: 18.00 – Wynajem sali konferencyjnej z podstawowym wyposażeniem – 11.07 oraz 13.07.2014 r. w godz. 15.00-17.00 – Przerwa na kawę podczas konferencji – Zwiedzanie miasta z przewodnikiem – 14.07.2014 r. w godz. 13.00-18.00 – Sauna, basen – 10.07 i 13.07.2014 r. godz. 19.00-20.00 – Miejsce na parkingu hotelowym dla busa w dniu przyjazdu i wyjazdu |
A. Dział recepcji.
B. Dział techniczny.
C. Dział odnowy biologicznej.
D. Dział gastronomii.
HGT.06 Pytanie 1 334
Realizacja usług w recepcji
Do lokali gastronomicznych w sieci uzupełniającej zalicza się:
A. koktajlbary, bistra, winiarnie, bary szybkiej obsługi
B. bary aperitif, piwiarnie, koktajlbary, cafeterie
C. cukiernie, restauracje, bistra, kawiarnie
D. kawiarnie, piwiarnie, jadłodajnie, koktajlbary
HGT.06 Pytanie 1 335
Realizacja usług w recepcji
Dokument imienny, który potwierdza rezerwację oraz wcześniejsze opłacenie usług noclegowych w hotelu, to
A. confirmation
B. czek podróżny
C. voucher
D. przelew bankowy
HGT.06 Pytanie 1 336
Realizacja usług w recepcji
Schizotymik to osoba, która charakteryzuje się
A. żywością, gwałtownością, chwiejnością temperamentu
B. zamknięciem w sobie, obojętnością emocjonalną, brakiem towarzyskości
C. szybkością w reakcjach emocjonalnych, uporem, impulsywnością
D. powolnością, brakiem emocjonalnych reakcji
HGT.06 Pytanie 1 337
Realizacja usług w recepcji
Osobą, która charakteryzuje się mało aktywnym temperamentem, jest emocjonalnie stabilna, słabo reaguje na bodźce, ale jest wytrwała i konsekwentna w uczuciach, jest
A. sangwinik
B. flegmatyk
C. choleryk
D. melancholik
HGT.06 Pytanie 1 338
Realizacja usług w recepcji
Którą z przedstawionych ofert usług dodatkowych recepcjonista powinien zaoferować rodzinie z dwójką małych dzieci (2 i 5 lat)?
Usługi standardowe (bezpłatne): Internet w pokojach. Udogodnienia dla podróżujących rodzin z dziećmi. Udogodnienia dla niepełnosprawnych. Przechowalnia bagażu. Usługi na zamówienie (płatne): Wynajem przewodników turystycznych. Wynajem rowerów. Dostawa kwiatów. Romantyczna aranżacja pokoju hotelowego. Talerz owoców sezonowych. Transfery na lotnisko i dworzec kolejowy. | Usługi standardowe (bezpłatne): Internet w pokojach. Suszarka do włosów. Udogodnienia dla podróżujących rodzin z dziećmi. Kompleksowe usługi świadczone w Recepcji. Depozyt. Usługi na zamówienie (płatne): Wynajem sal konferencyjnych. Możliwość wynajęcia notebooka. Pranie i prasowanie odzieży. Talerz owoców sezonowych. |
A. | B. |
Usługi standardowe (bezpłatne): Udogodnienia dla niepełnosprawnych. Przechowalnia bagażu. Kompleksowe usługi świadczone w recepcji. Depozyt. Usługi na zamówienie (płatne): Możliwość wynajęcia notebooka. Pranie i prasowanie odzieży. Wynajem przewodników turystycznych i organizacja czasu wolnego. Wynajem rowerów. Transfery na lotnisko i dworzec kolejowy. Romantyczna aranżacja pokoju hotelowego. | Usługi standardowe (bezpłatne): Udogodnienia dla podróżujących rodzin z dziećmi. Przechowalnia bagażu. Kompleksowe usługi świadczone w recepcji. Usługi na zamówienie (płatne): Możliwość wypożyczenia notebooka. Pranie i prasowanie odzieży. Wynajem przewodników turystycznych i organizacja czasu wolnego. Wynajem samochodów. Atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnie, zamki gier. Opiekunka do dzieci. |
C. | D. |
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.06 Pytanie 1 339
Realizacja usług w recepcji
Hotel otrzymał zamówienie na usługi, w związku z czym recepcjonista powinien dokonać rezerwacji pokoi, miejsc w restauracji hotelowej, sali konferencyjnej oraz usługi fitness. Jakie narzędzie będzie w tym przypadku najbardziej odpowiednie?
A. Internetowa wyszukiwarka obiektów noclegowych
B. Serwis oceniający jakość usług hotelowych
C. Program komputerowy dla hoteli
D. Globalny system rezerwacyjny
HGT.06 Pytanie 1 340
Realizacja usług w recepcji
Do lokali gastronomicznych sieci otwartej typu uzupełniającego zalicza się
A. cafeterie
B. bistro
C. lodziarnie
D. bufety
HGT.06 Pytanie 1 341
Realizacja usług w recepcji
Do recepcji dzwoni klient, informując, że w nocy w pokoju nr 102 panuje hałas. W takim przypadku recepcjonista powinien
A. poprosić gości z pokoju nr 102 o bezwzględne przestrzeganie ciszy nocnej
B. skontaktować się z policją i poprosić o interwencję w pokoju nr 102.
C. wezwać ochronę hotelową, aby upomniała gości z pokoju nr 102.
D. poprosić osoby z pokoju nr 102 o opuszczenie hotelu.
HGT.06 Pytanie 1 342
Realizacja usług w recepcji
W hotelowej restauracji do obsługi kelnerów w grupach turystycznych wykorzystuje się metodę
A. francuską
B. rosyjską
C. niemiecką
D. angielską
HGT.06 Pytanie 1 343
Realizacja usług w recepcji
Gość hotelowy poinformował recepcję o zgubieniu klucza elektronicznego. Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista?
A. Wręczenie gościowi klucza tradycyjnego
B. Wydanie nowej karty elektronicznej
C. Niezwłoczne wezwanie policji
D. Zaproponowanie gościowi innego pokoju
HGT.06 Pytanie 1 344
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista wydaje klucze do pokoju dla gościa na podstawie
A. paszportu
B. karty zameldowania
C. karty pobytu
D. dowodu tożsamości
HGT.06 Pytanie 1 345
Realizacja usług w recepcji
Obiekty świadczące usługi noclegowe, w tym domki turystyczne, to
A. pola biwakowe
B. domy turysty
C. domy wycieczkowe
D. kempingi
HGT.06 Pytanie 1 346
Realizacja usług w recepcji
Lada recepcyjna w stanowisku obsługowym przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych powinna mieć wysokość nie większą niż
A. 100 cm
B. 90 cm
C. 95 cm
D. 105 cm
HGT.06 Pytanie 1 347
Realizacja usług w recepcji
Aby przyciągnąć większą liczbę turystów na wakacyjne usługi noclegowe, od piątego dnia pobytu w hotelu obniżono ceny o 40%. Jakiego rodzaju promocji użyto?
A. Sprzedaż bezpośrednią.
B. Reklamę.
C. Relacje z otoczeniem.
D. Promocję sprzedaży.
HGT.06 Pytanie 1 348
Realizacja usług w recepcji
Wymóg posiadania bezpośredniego dostępu do hallu recepcyjnego z zewnątrz jest konieczny
A. we wszystkich hotelach:
B. w hotelach o standardzie 3*, 4* i 5*
C. w hotelach o standardzie 4* i 5*
D. wyłącznie w hotelach o standardzie 5*
HGT.06 Pytanie 1 349
Realizacja usług w recepcji
Wprowadzanie zniżek dla emerytów to inicjatywa hotelu w ramach strategii
A. produktu
B. dystrybucji
C. ceny
D. promocji
HGT.06 Pytanie 1 350
Realizacja usług w recepcji
W górskiej miejscowości zbudowano obiekt hotelowy, który dysponuje 8 pokojami dwuosobowymi z łazienkami, restauracją oferującą całodzienne wyżywienie, parkingiem dla gości, basenem, siłownią oraz sauną. Jaką nazwę można przypisać opisanemu obiektowi?
A. Motel Zacisze
B. Pensjonat Maria
C. Hotel Góral
D. Schronisko Marzenie
HGT.06 Pytanie 1 351
Realizacja usług w recepcji
W trakcie uroczystości inauguracyjnej hotelu zorganizowano modowy pokaz renomowanego projektanta. Jakiego rodzaju narzędzie promocji wykorzystano w obiekcie?
A. Promocję sprzedaży
B. Reklamę
C. Public relations
D. Sprzedaż osobistą
HGT.06 Pytanie 1 352
Realizacja usług w recepcji
Klient zamówił nocleg dla pary nowożeńców z wliczonymi w cenę 3 posiłkami oraz napojami, przekąskami, rozrywką i rekreacją świadczonymi w hotelu. Który z przedstawionych fragmentów formularzy rezerwacyjnych odpowiada zamówieniu klienta?
RODZAJ POKOJU | WYŻYWIENIE | |
A. | ✕ apartament ○ pokój jednoosobowy ○ pokój dwuosobowy (twin) ○ pokój dwuosobowy (double) | ○ BB ✕ HB ○ FB ○ AI |
RODZAJ POKOJU | ||
B. | ○ apartament ○ pokój jednoosobowy ✕ pokój dwuosobowy (twin) ○ pokój dwuosobowy (double) | ○ BB ○ HB ✕ FB ○ AI |
RODZAJ POKOJU | ||
C. | ○ apartament ○ pokój jednoosobowy ○ pokój dwuosobowy (twin) ✕ pokój dwuosobowy (double) | ○ BB ○ HB ○ FB ✕ AI |
RODZAJ POKOJU | ||
D. | ✕ apartament ○ pokój jednoosobowy ○ pokój dwuosobowy (twin) ○ pokój dwuosobowy (double) | ✕ BB ○ HB ○ FB ○ AI |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.06 Pytanie 1 353
Realizacja usług w recepcji
Do trwałych zdolności intelektualnych człowieka zalicza się
A. punktualność
B. dyskrecję
C. spostrzegawczość
D. dyspozycyjność
HGT.06 Pytanie 1 354
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista, zauważając przybywającego gościa do hotelu, powinien w pierwszej kolejności
A. zaopiekować się jego bagażem
B. życzyć mu udanego pobytu
C. nawiązać z nim kontakt wzrokowy
D. zaprosić go do biurka recepcyjnego
HGT.06 Pytanie 1 355
Realizacja usług w recepcji
Które z wymienionych usług, świadczonych przez hotele, zalicza się wyłącznie do usług opcjonalnych?
A. Masaż, śniadanie
B. Siłownia, sauna
C. Fryzjer, śniadanie
D. Nocleg, sauna
HGT.06 Pytanie 1 356
Realizacja usług w recepcji
Głównym zadaniem recepcji jest
A. identyfikowanie potrzeb gości dotyczących organizacji ich wolnego czasu.
B. świadczenie usług w zakresie noclegów oraz gastronomii.
C. przyjmowanie i wydawanie gości.
D. nadzorowanie pracy poszczególnych działów hotelu.
HGT.06 Pytanie 1 357
Realizacja usług w recepcji
Jakie zadanie statutowe wykonuje HOTREC?
A. Integracja i zrzeszanie krajowych stowarzyszeń hotelarskich z całego świata
B. Ochrona interesów europejskich hoteli, restauracji i kawiarni
C. Zjednoczenie zawodowych organizacji hotelarzy oraz właścicieli restauracji i kawiarni na arenie międzynarodowej
D. Wspieranie współpracy między narodowymi stowarzyszeniami promującymi krajoznawstwo i turystykę
HGT.06 Pytanie 1 358
Realizacja usług w recepcji
Jaką funkcję edukacyjną oraz wychowawczą w głównej mierze pełni turystyka?
A. krajoznawcza
B. alternatywna
C. kwalifikowana
D. socjalna
HGT.06 Pytanie 1 359
Realizacja usług w recepcji
Która z poniższych organizacji zajmuje się obroną interesów swoich członków, wspólną promocją, zapewnieniem ochrony prawnej, podnoszeniem kwalifikacji zawodowych, integracją środowisk hotelarskich oraz producentów w celu wsparcia hotelarstwa, a także doradztwem inwestycyjnym?
A. Polskiej Izby Hoteli
B. Polskiej Instytucji Hotelarzy
C. Polskiej Instytucji Hotelarskiej
D. Polskiej Izby Hotelarstwa
HGT.06 Pytanie 1 360
Realizacja usług w recepcji
Kiedy klient wybiera dania oraz napoje z menu, a następnie po złożeniu zamówienia jest obsługiwany w sposób osobisty, wskazuje to na zastosowanie obsługi
A. bankietowej
B. bufetowej
C. a'la carte
D. room service