Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Bezpośrednie układanie jajek z innymi produktami spożywczymi sprzedawanymi luzem może prowadzić do zakażenia tych produktów

A. salmonellą
B. włośnicą
C. boreliozą
D. mukowiscydozą
Prowadzenie sprzedaży

Płynność finansowa przedsiębiorstwa jest zachowana, gdy

A. ma środki pieniężne na koncie bankowym
B. dysponuje gotówką w kasie
C. osiągnęło zysk na koniec danego okresu sprawozdawczego
D. na czas spłaca swoje zobowiązania
HAN.01 Pytanie 5
Prowadzenie sprzedaży

Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.

A. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
B. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
C. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości
D. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
Prowadzenie sprzedaży

Wskaźnik pokrycia aktywów kapitałem własnym równy 1 sugeruje, że cały majątek

A. jest finansowany kapitałem własnym
B. ma pokrycie w zobowiązaniach krótkoterminowych
C. ma pokrycie w zobowiązaniach długoterminowych
D. jest finansowany kapitałem obcym
HAN.01 Pytanie 8
Prowadzenie sprzedaży

Aby uzyskać szczegóły dotyczące produktów oferowanych przez sprzedawcę, ich cen oraz warunków transakcji, należy do niego wysłać

A. zapytanie ofertowe
B. ofertę sprzedaży
C. specyfikację towarową
D. folder informacyjny
HAN.01 Pytanie 9
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób komunikacji o ofercie sklepu w sektorze papierniczym byłby wskazany dla klientów instytucjonalnych, a powinien być unikany w przypadku klientów indywidualnych?

A. Reklama w lokalnej telewizji.
B. Foldery.
C. Sieć Internet.
D. Dokumenty skierowane do klientów.
HAN.01 Pytanie 10
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę sprzedaży wykorzystuje się w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?

A. Tradycyjną
B. Mieszaną
C. Samoobsługową
D. Preselekcyjną
HAN.01 Pytanie 13
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Znak ISBN jest używany do identyfikacji

A. jaj
B. szkła
C. alkoholi
D. książek
HAN.01 Pytanie 16
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacją zawartą na przedstawionej metce sukienka przeznaczona jest dla klientki o rozmiarze 38, czyli

Sukienka
ProducentVerDave Moda
Tkaninalen
Rozmiar38 (92/74/98)

A. obwodzie bioder 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 92 cm.
B. obwodzie pasa 74 cm, obwodzie klatki piersiowej 98 cm.
C. obwodzie bioder 92 cm, obwodzie pasa 98 cm.
D. obwodzie klatki piersiowej 92 cm, obwodzie bioder 98 cm.
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel firmy handlowej, rozważając ulokowanie dostępnych funduszy na rok, bierze pod uwagę propozycje czterech banków, z których najlepsza jest oferta banku

A. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po upływie roku
B. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek co trzy miesiące
C. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po czterech miesiącach
D. stopa procentowa 12% - rocznie kapitalizacja odsetek po sześciu miesiącach
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie należy zaliczyć sprawdzenia

A. zgodności asortymentu z złożonym zamówieniem
B. ilości towarów na dokumentach towarzyszących dostawie
C. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
D. jakości dostarczonych produktów
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?

A. obuwie i odzież
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
D. wyroby przemysłu papierniczego
Prowadzenie sprzedaży

W transakcjach handlowych termin "LOCO" oznacza, że nabyty towar należy odebrać z magazynu sprzedawcy

A. sprzedawcy, a koszt transportu ponosi klient
B. sprzedawcy i na jego koszt
C. klienta, a koszt transportu ponosi sprzedawca
D. klienta i na jego koszt
Prowadzenie sprzedaży

Jak obliczyć cenę detaliczną płaszcza, mając jego cenę zakupu równą 200,00 zł, marżę sklepową wynoszącą 10% oraz stawkę podatku VAT na poziomie 22%?

A. 220,00 zł
B. 222,00 zł
C. 244,40 zł
D. 268,40 zł
Prowadzenie działalności info…

Z której bazy danych Biblioteki Narodowej należy skorzystać, poszukując informacji o nagraniach kolęd na płytach CD wydanych w Polsce?

A. Bibliografia Dokumentów Kartograficznych.
B. Bibliografie Bibliologiczne.
C. Bibliografia Dokumentów Dźwiękowych.
D. Bibliografia Wydawnictw Ciągłych.
Prowadzenie sprzedaży

Spółka uzyskała od klienta czek gotówkowy za sprzedane produkty. Na jakich kontach księgowych powinno się zarejestrować tę transakcję gospodarczą?

A. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Kasa Ct
B. Inne środki pieniężne Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
C. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Inne środki pieniężne Ct
D. Kasa Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
Prowadzenie sprzedaży

Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę

A. niższej ceny i mniejszej ilości
B. niższej ceny i większej ilości
C. wyższej ceny i mniejszej ilości
D. wyższej ceny i większej ilości
HAN.01 Pytanie 27
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
B. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
C. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
D. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
HAN.01 Pytanie 28
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. uzupełniający
B. uniwersalny
C. podstawowy
D. specjalistyczny
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia wykaz towarów zakupionych przez klienta. Płacąc banknotem 100 zł klient powinien otrzymać resztę w wysokości

Nazwa towaruIlość
w szt.
Cena jednostkowa
w zł
Kawa Jacobs29,00
Herbata owocowa34,00
Sok malinowy13,00

A. 67,00 zł
B. 85,00 zł
C. 79,00 zł
D. 70,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przepisami dotyczącymi walki z nieuczciwą konkurencją, firmy handlowe mają możliwość organizacji wyprzedaży po sezonie

A. jednokrotnie w ciągu roku
B. trzy razy w roku
C. raz na trzy miesiące
D. dwa razy w roku
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym samoobsługowym limit naturalnych ubytków został określony na poziomie 0,5% wartości sprzedaży. W roku 2011, w okresie między inwentaryzacjami, sklep uzyskał obrót wynoszący 498 000 zł. Kwota niedoboru, która mieści się w dopuszczalnych normach i naturalnych ubytkach wynosi

A. około 250 zł
B. około 2 500 zł
C. około 25 zł
D. około 25 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

W samoobsługowym sklepie oferowane są małe produkty oznaczone jedynie kodem kreskowym. Ile urządzeń do odczytu cen powinno znajdować się w sali sprzedażowej o powierzchni 2 700 m2, przy założeniu, że na każde 400 m2 powierzchni sprzedażowej przypada 1 urządzenie?

A. 5 urządzeń.
B. 6 urządzeń.
C. 8 urządzeń.
D. 7 urządzeń.
HAN.01 Pytanie 34
Prowadzenie sprzedaży

Klasyfikacja produktów i usług, która stanowi podstawę do określenia właściwej stawki podatku VAT na sprzedawane towary, ma skrót

A. PKWiU
B. EKD
C. KTM
D. REGON
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji klient nie ma prawa do zwrotu gotówki za zareklamowany produkt z powodu jego niezgodności z umową?

A. Sprzedawca proponuje wymianę reklamowanego towaru na inny produkt.
B. W punkcie serwisowym odmówiono wykonania naprawy towaru w przewidzianym czasie.
C. Naprawa produktu jest niemożliwa.
D. Sprzedawca oferuje wymianę reklamowanego towaru na taki sam przedmiot zgodny z umową.
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia, która jest podatnikiem podstawowej stawki VAT, wystawiła fakturę VAT na kwotę brutto 1 230 zł. Jaką wartość ma sprzedaż netto?

A. 230,00 zł
B. 282,90 zł
C. 1 000,00 zł
D. 947,10 zł
Prowadzenie działalności info…

Z których elementów konstrukcyjnych składa się hasło przedmiotowe Konin – mapa?

A. Temat ogólny i określnik rzeczowy.
B. Temat jednostkowy i określnik rzeczowy.
C. Temat ogólny i określnik formalny.
D. Temat jednostkowy i określnik formalny.