Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Interpretacja wybranego wskaźnika jest następująca: "W roku 2011 wskaźnik wyniósł 19,32, co wskazuje, że zapas towarów odnawiano w jednostce około 19 razy." Interpretacja odnosi się do wskaźnika

A. płynności bieżącej
B. płynności szybkiej
C. rotacji zapasów w razach
D. rotacji zapasów w dniach
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarCena
w zł/szt.
Stan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A.10,0010 szt.13 szt.
B.1,0055 szt.67 szt.
C.11,0015 szt.10 szt.
D.2,0065 szt.55 szt.

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela informuje o osiągniętych przez jednostkę handlową wskaźnikach rotacji w razach i w dniach w poszczególnych kwartałach 2009 r. W którym kwartale hurtownia najczęściej odnawiała swoje zapasy?

KwartałWskaźnik rotacji
w razachw dniach
Pierwszy422,5
Drugi615,0
Trzeci324,5
Czwarty714,0

A. W drugim.
B. W trzecim.
C. W czwartym.
D. W pierwszym.
Prowadzenie sprzedaży

Magazynier, podczas czyszczenia urządzenia chłodniczego, doznał porażenia prądem. Pojawiły się u niego trudności w oddychaniu. Jakie działanie należy podjąć w pierwszej kolejności, udzielając mu pierwszej pomocy?

A. odłączyć go od źródła prądu
B. położyć go na boku i przykryć ciepłym materiałem (np. kocem)
C. przeprowadzić sztuczne oddychanie
D. powiadomić kierownika magazynu i wezwać pogotowie
Prowadzenie sprzedaży

Zasada składowania towarów "pierwsze weszło, pierwsze wyszło" odnosi się przede wszystkim do

A. artykułów szkolnych
B. trwałych wyrobów cukierniczych
C. mięsa i wędlin
D. biżuterii luksusowej
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapewnić ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi szklanego wazonu transportowanego samochodem dostawczym do klienta, należy go otoczyć

A. folią translucentną
B. arkuszem papieru
C. torbą papierową
D. folią bąbelkową
Prowadzenie sprzedaży

Towary handlowe w punktach obrotu detalicznego, według ustawy o rachunkowości, powinny być poddawane inwentaryzacji

A. jednokrotnie w miesiącu
B. jednokrotnie w roku
C. jednokrotnie w ciągu dwóch lat
D. jednokrotnie w ciągu czterech lat
Prowadzenie sprzedaży

Osoba, transportująca w zimie cegły i bloczki betonowe za pomocą wózka widłowego na terenie magazynu materiałów budowlanych, powinna być zaopatrzona w:

A. okulary ochronne, odzież izolującą oraz rękawice ochronne
B. obuwie ochronne, odzież izolującą, okulary ochronne
C. rękawice ochronne, kask i odzież izolującą
D. kask, obuwie ochronne oraz rękawice ochronne
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

„Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku"
KWARTAŁYSKLEPY
MajaEwaBasiaOlga
I108115
II56612
III56610
IV78105

A. Sklep Basia.
B. Sklep Ewa.
C. Sklep Maja.
D. Sklep Olga.
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie jednostki znajdują się towary przyjęte z dostaw z dnia 10 maja, 15 i 22 czerwca oraz 29 lipca. Przygotowując artykuły do sprzedaży zgodnie z metodą FIFO, które dostawy powinny być umieszczone na półkach jako pierwsze?

A. 10 maja i 29 lipca
B. 22 czerwca i 29 lipca
C. 15 czerwca i 22 czerwca
D. 10 maja i 15 czerwca
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ rodzaj i wartość różnic inwentaryzacyjnych towaru X.

Rodzaj towaruCena jednostkowaStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
Towar X12,00 zł/szt.60 szt.55 szt.

A. Nadwyżka 60,00 zł.
B. Niedobór 60,00 zł.
C. Niedobór 55,00 zł.
D. Nadwyżka 55,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zawartymi w tabeli najkrócej przechowywać można

Nazwa wyrobuTemperatura przechowywaniaOkres przechowywania
Kurczak wędzonyod 20C do 100C72 h
Kabanosyod 20C do 100C25 dni
Kabanosyod 00C do 80C10 dni
Kaszankaod 20C do 100C48 h
Wyroby garmażeryjneod 00C do 60Cod 4 do 7 dni

A. wyroby garmażeryjne.
B. kaszankę .
C. kurczaka wędzonego.
D. kabanosy.
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?

A. Kasze
B. Cukry
C. Przyprawy
D. Wędliny
Prowadzenie sprzedaży

Zidentyfikowany niedobór po inwentaryzacji wynosi 14 500 zł, a dostępny limit na jego uregulowanie to 12 000 zł. Jaką sumę pokryje kierownik sklepu detalicznego, jeśli zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności majątkowej odpowiada za udostępniony majątek w wysokości 40%?

A. 1 500 zł
B. 1 000 zł
C. 5 800 zł
D. 750 zł
Prowadzenie sprzedaży

Jakiej zasady powinien przestrzegać sprzedawca, żeby nie napotkać problemów z odnalezieniem odpowiedniego towaru na zapleczu sklepu?

A. Towary z późniejszych dostaw umieszczać za towarami z wcześniejszych dostaw
B. Towary wymagające niskiej temperatury przechowywać w chłodniach
C. Towary trzymać w wyznaczonych miejscach
D. Towary ciężkie umieszczać na dolnych półkach
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. biżuterii wysokiej klasy
B. trwałych produktów cukierniczych
C. mięsa i wędlin
D. materiałów edukacyjnych
Prowadzenie sprzedaży

Termin, który wskazuje, że sprzedawca na swój koszt ma obowiązek dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez nabywcę, określa się pojęciem

A. skonto
B. loco
C. franco
D. inkaso
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
B. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. -6°C ÷ -4°C
B. 4°C ÷ 6°C
C. 0°C ÷ 3°C
D. -1°C ÷ 5°C
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?

A. Metkownica dwurzędowa
B. Kasa fiskalna
C. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
D. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku włamania z kradzieżą w sklepie sprzedaży detalicznej konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji

A. kontrolnej okresowej
B. zdawczo-odbiorczej
C. kontrolnej nadzwyczajnej
D. bez przerw w sprzedaży
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
B. cechy produktów
C. poprawność etykietowania opakowania
D. wygląd produktów
Prowadzenie sprzedaży

Księgowanie operacji gospodarczej o treści "stwierdzono niedobór materiałów w magazynie powstały z winy pracownika" powinno być dokonane na kontach

A. Dt "Koszty wg rodzaju" i Ct "Materiały"
B. Dt "Straty nadzwyczajne" i Ct "Materiały"
C. Dt "Rozrachunki z pracownikami" i Ct "Materiały"
D. Dt "Rozliczenie niedoborów i szkód" i Ct "Materiały"
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli ustal kwotę limitu ubytków, która może wystąpić w sklepie.

WyszczególnienieWartość
Stan księgowy według raportu obrotów370 000,00 zł
Stan faktyczny według spisu z natury367 000,00 zł
Obrót towarowy400 000,00 zł
Limit ubytków0,50%

A. 1 835,00 zł
B. 1 850,00 zł
C. 2 000,00 zł
D. 1 000,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji w sklepie z artykułami papierniczymi zauważono nadwyżkę 40 ryz papieru A4 w kolorze zielonym, którego cena wynosi 11 zł za ryzę, oraz niedobór 30 ryz papieru A4 w kolorze białym, kosztującego 10 zł za ryzę. Wartość wyrównania niedoboru z nadwyżką, zgodnie z zasadą mniejszej ilości i niższej ceny, będzie wynosić

A. 300 zł
B. 440 zł
C. 400 zł
D. 330 zł