Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. zbiorcze
B. jednostkowe
C. transportowe
D. uniwersalne
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?
A. Mrożonki, koncentraty spożywcze
B. Mleko, śmietana, jogurty, lody
C. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
D. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
Prowadzenie sprzedaży
W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić
A. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
B. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
C. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
D. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
HAN.01 Pytanie 124
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z raportem nr 14/2014, stan księgowy towarów wyniósł 204 000,00 zł, natomiast rzeczywisty stan, wynikający z protokołu inwentaryzacyjnego, to 200 000,00 zł. Limit na pokrycie niedoboru towarów ustalono na 1 020,00 zł. Jakie będą wyniki rozliczenia limitu ubytków?
A. nadwyżkę limitu nad niedoborem w wysokości 2 980,00 zł
B. nadwyżkę limitu nad niedoborem w wysokości 5 020,00 zł
C. niedobór, który nie mieści się w limicie w wysokości 5 020,00 zł
D. niedobór, który nie mieści się w limicie w wysokości 2 980,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu
A. w połowie cyklu między następującymi dostawami
B. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
C. tuż przed sezonem
D. tuż po dostawie
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?
A. Pomidory oraz banany
B. Wędliny i wędzone ryby
C. Kasza i makaron
D. Cukier puder i kryształ
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii magazynów półotwartych należy
A. zasieki oraz wiaty
B. place składowe oraz obiekty budowlane
C. wiaty i obiekty budowlane
D. zasieki oraz place składowe
Prowadzenie sprzedaży
Naturalny ubytek towarów jest spowodowany
A. fizykochemicznymi właściwościami towarów
B. brakiem rzetelności wśród pracowników
C. brakiem rzetelności ze strony klientów
D. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
Prowadzenie sprzedaży
Osoba pracująca w markecie przemysłowym, która układa produkty na znacznych wysokościach, powinna przede wszystkim używać środków ochrony
A. twarzy
B. oczu
C. słuchu
D. głowy
Prowadzenie sprzedaży
W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi
| Rodzaj towaru | Łączna wartość sprzedanego towaru w zł |
|---|---|
| Sprzęt sportowy | 30 000 |
| Sprzęt fitnes | 70 000 |
| Sprzęt lekkoatletyczny | 21 000 |
| Ubiór sportowy | 9 000 |
A. 520 000 zł
B. 528 000 zł
C. 640 000 zł
D. 559 000 zł
Prowadzenie sprzedaży
W firmie handlowej zauważono, że jeden z pracowników popełnił kradzież towaru. W związku z tym podjęto decyzję o przeprowadzeniu inwentaryzacji
A. planowanej
B. odbiorczej
C. okresowej
D. nadzwyczajnej
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.
| Wartość towarów w sklepie | 10 000 zł |
| Wartość opakowań w sklepie | 100 zł |
| Gotówka w sklepie | 900 zł |
| Stan księgowy mienia sklepu „Batonik" | 9 500 zł |
A. Niedobór 1 500 zł
B. Nadwyżka 500 zł
C. Niedobór 500 zł
D. Nadwyżka 1 500 zł
Prowadzenie sprzedaży
W czasie analizowanego okresu sklep uzyskał przychód w wysokości 300 000 zł. Średni stan towarów wyniósł 50 000 zł. Ile razy dokonano sprzedaży w stosunku do przeciętnego stanu zapasów w tym sklepie?
A. 10 razy
B. 1 raz
C. 60 razy
D. 6 razy
Prowadzenie sprzedaży
Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi
A. zadysponowana > wydana
B. zadysponowana < wydana
C. zadysponowana = wydana
D. zadysponowana >= wydana
Prowadzenie sprzedaży
Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:
A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
C. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
D. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
Prowadzenie sprzedaży
Czym jest ubytek nadzwyczajny?
A. odparowanie wody z rzodkiewki
B. rozsypanie cukru podczas ważenia
C. usunięcie wody z jabłek
D. kradzież towarów w magazynie
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?
A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Wysoka temperatura składowania
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Ubytki towarów naturalnych są wynikające z
A. nieodpowiednim opakowaniem
B. warunków przewozu
C. czynnikami naturalnymi
D. niedbałym przechowywaniem
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument powinien wydać magazynier przyjmujący z powrotem reklamowany towar do magazynu?
A. Pw Przyjęcie wewnętrzne
B. Wz Wydanie zewnętrzne
C. Zw Zwrot wewnętrzny
D. Pz Przyjęcie zewnętrzne
Prowadzenie sprzedaży
W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana
A. do niedoborów zawinionych
B. do niedoborów nadzwyczajnych
C. do niedoborów naturalnych
D. do niedoborów bezspornych
Prowadzenie sprzedaży
Nieprzestrzeganie przepisów BHP w organizacji transportu towarów w firmie handlowej może skutkować u pracowników
A. chorobami skóry
B. zatruciem pokarmowym
C. reakcjami alergicznymi
D. urazami kręgosłupa
Prowadzenie sprzedaży
Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?
A. 400 zgrzewek
B. 180 zgrzewek
C. 1 420 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie odbioru produktów bez dostarczonej dokumentacji, odbiorca sporządza
A. specyfikację
B. list przewozowy
C. dokument dostarczenia produktów
D. dowód przyjęcia towarów
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży
Po dokonaniu inwentaryzacji towarów, stwierdzony brak został uznany za winę. Kto podejmuje decyzję o obciążeniu osoby materialnie odpowiedzialnej wartością brakującego towaru uznanego za winny?
A. Kierownik działu handlowego
B. Przewodniczący komisji inwentaryzacyjnej
C. Kierownik przedsiębiorstwa
D. Przewodniczący zespołu spisowego
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?
A. Śmietana 18
B. Mleko świeże 3,2
C. Mleko UHT 0,5%
D. Mleko pasteryzowane
Prowadzenie sprzedaży
Kto odpowiada za towary po ich przyjęciu do sklepu i zatwierdzeniu odbioru?
A. wynajęty przewoźnik
B. odbiorca
C. ostateczny nabywca
D. dostawca
Prowadzenie sprzedaży
Najlepsze do przeprowadzania operacji manipulacyjnych oraz transportowych są opakowania
A. jednostkowe
B. transportowe
C. bezzwrotne
D. zbiorcze
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.
| Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa towaru | Cena jednostkowa | Stan wg spisu z natury w kg | Stan wg zapisów księgowych w kg |
| Wafle orzechowe | 18,00 zł/kg | 26 | 30 |
| Wafle kakaowe | 20,00 zł/kg | 24 | 23 |
A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży
W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do
A. skręcenia stopy
B. żylaków nóg
C. urazów kręgosłupa
D. płaskostopia
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenia powinny znajdować się w przestrzeni sprzedażowej sklepu?
A. Szatki dla pracowników
B. Komory chłodnicze
C. Windy towarowe
D. Szafy chłodnicze
Prowadzenie sprzedaży
Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy
A. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
B. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
C. owinąć folią stretch
D. opakować w szary papier
Prowadzenie sprzedaży
W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje
| L.p. | Nazwa towaru | cena w zł. | Ilość w szt. | |
|---|---|---|---|---|
| wg ewidencji księgowej | wg spisu z natury | |||
| 1 | Jabłka Rubin | 1,50 | 50 | 60 |
| 2 | Jabłka Elster | 2,00 | 80 | 60 |
| 3 | Jabłka Champion | 2,50 | 10 | 10 |
| 4 | Jabłka Lobo | 1,00 | 65 | 60 |
A. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
B. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
C. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
D. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Osoba pracująca w magazynie, podnosząc opakowanie zbiorcze, powinna dbać o to, aby uniknąć urazów kręgosłupa, co oznacza, że powinna mieć
A. ugięte nogi i pochylone plecy
B. wyprostowany kręgosłup i nogi
C. pochylone plecy i zgięty kręgosłup
D. ugięte nogi i wyprostowany kręgosłup
Prowadzenie sprzedaży
Jogurty powinny być przechowywane
A. w pojemnikach
B. w chłodniczych ladach
C. w oszklonych witrynach
D. na paletach uniwersalnych
Prowadzenie sprzedaży
Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na
A. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
B. zagrożenie
C. drogę transportu bez przeszkód
D. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
Prowadzenie sprzedaży
Aby zapobiec zielenieniu się ziemniaków, należy ich przechowywanie
A. ograniczyć dostęp do promieni słonecznych
B. zapewnić odpowiednią wilgotność
C. zapewnić odpowiednią temperaturę
D. ochronić przed drobnoustrojami
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?
A. Armaturę sanitarną i dachówki
B. Panele ścienne i podłogowe
C. Piasek i cement
D. Cegły i płytki ceramiczne
Prowadzenie sprzedaży
W firmie, podczas inwentaryzacji, odkryto stratę w wysokości 3 500,00 zł, za którą odpowiedzialność ponosi pięciu pracowników. Kto będzie odpowiadał materialnie za tę stratę?
A. Wszyscy pracownicy firmy solidarnie
B. Pracodawca wraz z pracownikami
C. Pracownik wskazany przez pracodawcę
D. Pracownicy, którzy przyczynili się do powstania straty, solidarnie
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?
| Źródło danych | Ilość towaru w szt. |
|---|---|
| Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów | 95 |
| Dane z kartoteki magazynowej | 90 |
| Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej | 80 |
| Dane uzyskane podczas spisu z natury | 70 |
A. 80 szt.
B. 70 szt.
C. 95 szt.
D. 90 szt.
Prowadzenie sprzedaży
Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane
A. w pojemnikach
B. na paletach uniwersalnych
C. w oszklonych gablotach
D. w ladach chłodniczych