Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży

Opakowania stosowane w sklepach detalicznych typu samoobsługowego, które zawierają określoną ilość produktów oraz umożliwiają ich identyfikację, to opakowania

A. zbiorcze
B. jednostkowe
C. transportowe
D. uniwersalne
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?

A. Mrożonki, koncentraty spożywcze
B. Mleko, śmietana, jogurty, lody
C. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
D. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić

A. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
B. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
C. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
D. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z raportem nr 14/2014, stan księgowy towarów wyniósł 204 000,00 zł, natomiast rzeczywisty stan, wynikający z protokołu inwentaryzacyjnego, to 200 000,00 zł. Limit na pokrycie niedoboru towarów ustalono na 1 020,00 zł. Jakie będą wyniki rozliczenia limitu ubytków?

A. nadwyżkę limitu nad niedoborem w wysokości 2 980,00 zł
B. nadwyżkę limitu nad niedoborem w wysokości 5 020,00 zł
C. niedobór, który nie mieści się w limicie w wysokości 5 020,00 zł
D. niedobór, który nie mieści się w limicie w wysokości 2 980,00 zł
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży

Minimalny zapas towarów w sklepie polega na ich gromadzeniu

A. w połowie cyklu między następującymi dostawami
B. w najniższej ilości, która zapewnia ciągłość sprzedaży
C. tuż przed sezonem
D. tuż po dostawie
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży

Jakie artykuły powinny być składowane w ladach chłodniczych w sklepie?

A. Pomidory oraz banany
B. Wędliny i wędzone ryby
C. Kasza i makaron
D. Cukier puder i kryształ
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii magazynów półotwartych należy

A. zasieki oraz wiaty
B. place składowe oraz obiekty budowlane
C. wiaty i obiekty budowlane
D. zasieki oraz place składowe
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży

Naturalny ubytek towarów jest spowodowany

A. fizykochemicznymi właściwościami towarów
B. brakiem rzetelności wśród pracowników
C. brakiem rzetelności ze strony klientów
D. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
Prowadzenie sprzedaży

W listopadzie 2007 r. otworzono nową hurtownię sprzętu sportowego. Zgodnie ze stanem księgowym wartość majątku firmy w towarze wynosiła 650 000 zł. Do dnia 30 listopada z magazynów wydano towar zgodnie z zestawieniem pokazanym w tabeli. Po przeprowadzonej 1 grudnia inwentaryzacji stwierdzono, że obecny stan majątku hurtowni w towarze wynosi

Rodzaj towaruŁączna wartość sprzedanego towaru
w zł
Sprzęt sportowy30 000
Sprzęt fitnes70 000
Sprzęt lekkoatletyczny21 000
Ubiór sportowy9 000

A. 520 000 zł
B. 528 000 zł
C. 640 000 zł
D. 559 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

W firmie handlowej zauważono, że jeden z pracowników popełnił kradzież towaru. W związku z tym podjęto decyzję o przeprowadzeniu inwentaryzacji

A. planowanej
B. odbiorczej
C. okresowej
D. nadzwyczajnej
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie poniższych danych, uzyskanych w wyniku inwentaryzacji w Sklepie "Batonik" oszacuj wynik inwentaryzacji w tym sklepie.

Wartość towarów w sklepie10 000 zł
Wartość opakowań w sklepie100 zł
Gotówka w sklepie900 zł
Stan księgowy mienia sklepu „Batonik"9 500 zł

A. Niedobór 1 500 zł
B. Nadwyżka 500 zł
C. Niedobór 500 zł
D. Nadwyżka 1 500 zł
Prowadzenie sprzedaży

W czasie analizowanego okresu sklep uzyskał przychód w wysokości 300 000 zł. Średni stan towarów wyniósł 50 000 zł. Ile razy dokonano sprzedaży w stosunku do przeciętnego stanu zapasów w tym sklepie?

A. 10 razy
B. 1 raz
C. 60 razy
D. 6 razy
Prowadzenie sprzedaży

Towar został dostarczony do sklepu i przeprowadzono jego odbiór. Kontrola ilościowa przebiegła bez żadnych zastrzeżeń. W związku z tym, ilość zapisana w dokumencie magazynowym Wz powinna odpowiadać zapisowi

A. zadysponowana > wydana
B. zadysponowana < wydana
C. zadysponowana = wydana
D. zadysponowana >= wydana
Prowadzenie sprzedaży

Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:

A. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
B. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
C. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
D. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynniki występujące w miejscu składowania towarów i opakowań mogą prowadzić do ich blaknięcia (zmniejszenia intensywności koloru)?

A. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
B. Wysoka wilgotność w otoczeniu
C. Wysoka temperatura składowania
D. Nasłonecznienie towarów i opakowań
Prowadzenie sprzedaży

Jaki dokument powinien wydać magazynier przyjmujący z powrotem reklamowany towar do magazynu?

A. Pw Przyjęcie wewnętrzne
B. Wz Wydanie zewnętrzne
C. Zw Zwrot wewnętrzny
D. Pz Przyjęcie zewnętrzne
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana

A. do niedoborów zawinionych
B. do niedoborów nadzwyczajnych
C. do niedoborów naturalnych
D. do niedoborów bezspornych
Prowadzenie sprzedaży

Nieprzestrzeganie przepisów BHP w organizacji transportu towarów w firmie handlowej może skutkować u pracowników

A. chorobami skóry
B. zatruciem pokarmowym
C. reakcjami alergicznymi
D. urazami kręgosłupa
Prowadzenie sprzedaży

Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?

A. 400 zgrzewek
B. 180 zgrzewek
C. 1 420 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
Prowadzenie sprzedaży

Po dokonaniu inwentaryzacji towarów, stwierdzony brak został uznany za winę. Kto podejmuje decyzję o obciążeniu osoby materialnie odpowiedzialnej wartością brakującego towaru uznanego za winny?

A. Kierownik działu handlowego
B. Przewodniczący komisji inwentaryzacyjnej
C. Kierownik przedsiębiorstwa
D. Przewodniczący zespołu spisowego
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów, w odpowiednich warunkach przechowywania, może być spożywany przez najdłuższy czas?

A. Śmietana 18
B. Mleko świeże 3,2
C. Mleko UHT 0,5%
D. Mleko pasteryzowane
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych towarów.

Tabela. Wyniki inwentaryzacji przeprowadzonej w sklepie spożywczym
Nazwa towaruCena jednostkowaStan wg spisu z natury w kgStan wg zapisów księgowych w kg
Wafle orzechowe18,00 zł/kg2630
Wafle kakaowe20,00 zł/kg2423

A. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
B. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i nadwyżka wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
C. Nadwyżka wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
D. Niedobór wafli orzechowych o wartości 72,00 zł i niedobór wafli kakaowych o wartości 20,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży

W instrukcjach obsługi wózków przeznaczonych do transportu towarów, zwłaszcza tych z silnikowym napędem, wskazano, że pracownicy hurtowni powinni nosić obuwie robocze, które jest wiązane powyżej kostki. Ignorowanie tej zasady najczęściej prowadzi do

A. skręcenia stopy
B. żylaków nóg
C. urazów kręgosłupa
D. płaskostopia
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży

Aby zabezpieczyć towar na palecie oraz chronić go przed zarysowaniami podczas transportu, należy

A. ubezpieczyć łańcuchami, które zapobiegają przesuwaniu się towaru
B. umieścić w dużej drewnianej skrzyni
C. owinąć folią stretch
D. opakować w szary papier
Prowadzenie sprzedaży

W tabeli przedstawiono wyniki inwentaryzacji towarów handlowych w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO. Z zaprezentowanych danych wynika, że w punkcie sprzedaży owoców JABŁUSZKO występuje

L.p.Nazwa towarucena w zł.Ilość w szt.
wg ewidencji księgowejwg spisu z natury
1Jabłka Rubin1,505060
2Jabłka Elster2,008060
3Jabłka Champion2,501010
4Jabłka Lobo1,006560

A. nadwyżka jabłek Elster o wartości 40 zł.
B. niedobór jabłek Rubin o wartości 15 zł.
C. niedobór jabłek Lobo o wartości 5 zł.
D. nadwyżka jabłek Champion o wartości 2,50 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Osoba pracująca w magazynie, podnosząc opakowanie zbiorcze, powinna dbać o to, aby uniknąć urazów kręgosłupa, co oznacza, że powinna mieć

A. ugięte nogi i pochylone plecy
B. wyprostowany kręgosłup i nogi
C. pochylone plecy i zgięty kręgosłup
D. ugięte nogi i wyprostowany kręgosłup
Prowadzenie sprzedaży

Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na

A. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
B. zagrożenie
C. drogę transportu bez przeszkód
D. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
HAN.01 Pytanie 156
Prowadzenie sprzedaży

Aby zapobiec zielenieniu się ziemniaków, należy ich przechowywanie

A. ograniczyć dostęp do promieni słonecznych
B. zapewnić odpowiednią wilgotność
C. zapewnić odpowiednią temperaturę
D. ochronić przed drobnoustrojami
HAN.01 Pytanie 157
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary powinny być składowane w magazynach o zamkniętym systemie?

A. Armaturę sanitarną i dachówki
B. Panele ścienne i podłogowe
C. Piasek i cement
D. Cegły i płytki ceramiczne
Prowadzenie sprzedaży

W firmie, podczas inwentaryzacji, odkryto stratę w wysokości 3 500,00 zł, za którą odpowiedzialność ponosi pięciu pracowników. Kto będzie odpowiadał materialnie za tę stratę?

A. Wszyscy pracownicy firmy solidarnie
B. Pracodawca wraz z pracownikami
C. Pracownik wskazany przez pracodawcę
D. Pracownicy, którzy przyczynili się do powstania straty, solidarnie
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, ile sztuk towaru powinno być wpisane do Arkusza spisu z natury w czasie inwentaryzacji towaru w magazynie?

Źródło danychIlość towaru
w szt.
Dane z dowodów Pz/przyjęcie towarów i Wz/wydanie towarów95
Dane z kartoteki magazynowej90
Informacje uzyskane od osoby materialnie odpowiedzialnej80
Dane uzyskane podczas spisu z natury70

A. 80 szt.
B. 70 szt.
C. 95 szt.
D. 90 szt.
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży

Produkty spożywcze, dla których wytwórca ustalił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, powinny być składowane

A. w pojemnikach
B. na paletach uniwersalnych
C. w oszklonych gablotach
D. w ladach chłodniczych