Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. Wydanie zewnętrzne
B. Przyjęcie z zewnątrz
C. Przychód wewnętrzny
D. Przesunięcie międzymagazynowe
HAN.01 Pytanie 202
Prowadzenie sprzedaży
Księgowanie dokumentu Pz (przyjęcie zakupionych towarów do magazynu) odbywa się na kontach
A. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozrachunki z dostawcami"
B. Wn (Dt) "Rozliczenie zakupu", Ma (Ct) "Towary"
C. Wn (Dt) "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów", Ma (Ct) "Towary"
D. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozliczenie zakupu"
Prowadzenie sprzedaży
W maju tego roku do magazynu wpłynęło 800 opakowań mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 850 opakowań tego mleka. Jaki będzie stan zapasów mleka na koniec maja, jeżeli zapas na dzień 1 maja wynosił 150 opakowań?
A. 200 litrów
B. 100 litrów
C. 50 litrów
D. 150 litrów
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. brakiem uczciwości pracowników
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
D. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli kierownik sklepu sportowego ocenił, że należy złożyć zamówienie na
| Stany magazynowe i wielkości zgłaszanego popytu na sprzęt sportowy | ||
|---|---|---|
| Wyszczególnienie | Stan magazynowy w szt. | Wielkość zgłaszanego popytu w szt. |
| Rowery damskie | 150 | 120 |
| Rowery męskie | 150 | 150 |
| Rowery dziecięce | 130 | 150 |
| Rakietki tenisowe | 50 | 40 |
A. rowery męskie.
B. rowery dziecięce.
C. rowery damskie.
D. rakietki tenisowe.
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie odbioru dostarczonego towaru zauważono uszkodzenie opakowania zbiorczego. Odbiorca powinien w pierwszej kolejności
A. przygotować protokół reklamacji.
B. niezwłocznie zweryfikować zawartość opakowania zbiorczego.
C. odmówić przyjęcia towaru.
D. przyjąć towar bez dodatkowej kontroli.
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie której z czynności sprzedawca jest najbardziej narażony na zranienie rąk?
A. Krojenia wędlin
B. Umieszczania słoików z dżemami na półkach
C. Transportowania szklanek w opakowaniach zbiorczych
D. Oznaczania towarów
Prowadzenie sprzedaży
Planową inwentaryzację przeprowadza się zawsze
A. cyklicznie co miesiąc
B. w każdym momencie
C. zgodnie z harmonogramem inwentaryzacji
D. na zakończenie roku
Prowadzenie sprzedaży
Na początku odbioru ilościowego powinno się
A. sprawdzić poprawność oznaczenia towarów
B. przeliczyć opakowania zbiorcze i zestawić z dokumentem dostawy
C. ocenić organoleptycznie stan oraz jakość opakowania
D. przeliczyć jednostkowe opakowania w każdym opakowaniu zbiorczym
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi odpowiedzialność za towary przekazane do transportu?
A. odbiorca
B. konwojent
C. magazynier
D. akwizytor
Prowadzenie sprzedaży
Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?
A. 54 opakowań
B. 150 opakowań
C. 648 opakowań
D. 30 opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok
| W bezpośrednim sąsiedztwie | ||
|---|---|---|
| można układać | nie można układać | |
| Pieczywo | Nabiał, wyroby cukiernicze | Mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe |
| Nabiał | Pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | Mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe |
| Wyroby cukiernicze | Wina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiał | Mięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe |
| Przetwory zbożowe | Cukier | Mięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe |
A. warzyw i owoców.
B. tłuszczów roślinnych i warzyw.
C. pieczywa i owoców.
D. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
Prowadzenie sprzedaży
Ile zgrzewek wody mineralnej powinno się przygotować do wysyłki, jeśli klient zamówił 2 400 butelek, a w jednej zgrzewce jest 6 butelek?
A. 800 opakowań
B. 600 opakowań
C. 400 opakowań
D. 240 opakowań
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?
A. Świeży sok z marchwi
B. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
C. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
D. Śmietanka do kawy UHT
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży powinny wybierać osoby prowadzące działalność gospodarczą, które pragną zakupić towary w opakowaniach zbiorczych po cenach zbliżonych do hurtowych?
A. Outlet
B. Dom handlowy
C. Cash & carry
D. Hipermarket
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.
| Lp. | Nazwa towaru | Cena zakupu | Stan według | |
|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |||
| 1. | Kukurydza w puszce | 3 zł/szt. | 132 szt. | 130 szt. |
| 2. | Groszek w puszce | 2 zł/szt. | 225 szt. | 230 szt. |
A. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł.
B. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł.
C. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł.
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument należy sporządzić w sytuacji przeniesienia towaru między dwiema lokalizacjami magazynowymi tego samego przedsiębiorstwa handlowego?
A. PZ
B. MM
C. RW
D. WZ
Prowadzenie sprzedaży
Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest
A. bezwarunkowo zabronione
B. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
C. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
D. zabronione podczas odbioru towarów
Prowadzenie sprzedaży
Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady
A. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
B. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
C. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
D. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?
A. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
B. Dżem w słoiku
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Mleko UHT w kartonie
HAN.01 Pytanie 221
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji zauważono brak 200 kg materiału w cenie 10 zł. za kg. Niedobór został uznany za wynikający z przyczyn losowych. Jak należy zaksięgować rozliczenie tego niedoboru na kontach?
A. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Straty nadzwyczajne 2 000 zł
B. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Straty nadzwyczajne 2 000 zł
C. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Koszty działalności podstawowej 2 000 zł
D. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Zużycie materiałów 2 000 zł
Prowadzenie sprzedaży
Która zasada opiera się na przekonaniu, że towary, które zostały przyjęte do magazynu, jako pierwsze zostaną z niego wydane?
A. HIFO
B. LIFO
C. FIFO
D. LOFO
Prowadzenie sprzedaży
Co rozumiemy przez zapasy towarowe?
A. towary umieszczone na sali sprzedaży
B. towary przechowywane jedynie na zapleczu
C. towary, które niedawno dotarły do sklepu
D. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
Prowadzenie sprzedaży
Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach
A. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
B. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
C. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
D. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
Prowadzenie sprzedaży
Franco jako zasada dostarczania towaru wskazuje, że koszty transportu są pokrywane przez
A. agencję reklamową
B. odbiorcę
C. sprzedającego
D. bank
Prowadzenie sprzedaży
W której z wymienionych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową odnoszącą się do działalności sklepu, w celu skontrolowania stanu zapasów i zestawienia go ze stanem księgowym?
A. Sklep jest w trakcie likwidacji
B. Na zakończenie roku kalendarzowego wykonano spis wszystkich składników majątkowych
C. Kierownik sklepu, z powodu długotrwałej nieobecności zdrowotnej, powołał swojego zastępcę
D. W sklepie miało miejsce włamanie połączone z kradzieżą oraz zniszczeniem mienia
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych z inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni artykułów biurowych, określ wartość niedoboru towarów.
| Lp. | Nazwa towaru | J.m. | Cena w zł | Stan według | |
|---|---|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | ||||
| 1. | Pióro wieczne | szt. | 35,00 | 804 | 800 |
| 2. | Zszywacz biurowy | szt. | 22,00 | 520 | 540 |
| 3. | Segregator A4 | szt. | 7,00 | 1 310 | 1 300 |
A. 360,00 zł
B. 140,00 zł
C. 440,00 zł
D. 70,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi
A. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
B. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
C. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
D. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy dostawca przyjmuje do magazynu zwroty towarów, które zostały zareklamowane przez klienta, powinien sporządzić dokument
A. MM (Przesunięcie międzymagazynowe)
B. WZ (Wydanie zewnętrzne)
C. PW (Przychód wewnętrzny)
D. PZ (Przyjęcie zewnętrzne)
HAN.01 Pytanie 230
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal wynik inwentaryzacji.
| 1. Stan faktyczny według spisu z natury: | |
| • proszek do prania DIX | 5 000 zł |
| • mydło Fa | 300 zł |
| • gotówka w kasie | 900 zł |
| 2. Stan według zapisów księgowych: | |
| • proszek do prania DIX | 5 020 zł |
| • mydło Fa | 310 zł |
| • gotówka w kasie | 900 zł |
A. Niedobór 30 zł.
B. Nadwyżka 30 zł.
C. Niedobór 130 zł.
D. Nadwyżka 130 zł.
Prowadzenie sprzedaży
Przechowywanie towarów przez sprzedawcę w niewłaściwych warunkach prowadzi do wystąpienia strat
A. naturalnych
B. zawinionych
C. nadzwyczajnych
D. niezawinionych
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy przeprowadza się inwentaryzację nadzwyczajną?
A. podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
B. na zakończenie roku kalendarzowego
C. w regularnych odstępach w celu weryfikacji poziomu zapasów oraz porównania go z danymi księgowymi
D. po tym, jak doszło do włamania do sklepu i kradzieży
Prowadzenie sprzedaży
Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą
A. innych materiałów
B. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
C. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
D. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?
A. przedsezonowy
B. rezerwowy
C. obrotowy
D. zbędny
Prowadzenie sprzedaży
Który rodzaj wózka widłowego powinien być wykorzystywany wyłącznie w otwartych magazynach?
A. Beznapędowy hydrauliczny
B. Beznapędowy pneumatyczny
C. Napędowy akumulatorowy
D. Napędowy spalinowy
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
| Towar | Stan według | |
|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | |
| A | 10 szt. po 10,00 zł/szt. | 13 szt. po 10,00 zł/szt. |
| B | 55 szt. po 1,00 zł/szt. | 67 szt. po 1,00 zł/szt. |
| C | 15 szt. po 11,00 zł/szt. | 10 szt. po 11,00 zł/szt. |
| D | 65 szt. po 2,00 zł/szt. | 55szt. po 2,00 zł/szt |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Prowadzenie sprzedaży
Na początku roku w magazynie hurtowni z artykułami spożywczymi znajdowało się 1 000 paczek herbaty zielonej. Przez cały rok dokonano zakupu 50 000 paczek tej herbaty, a na koniec roku pozostało 500 paczek. Ile paczek herbaty zielonej zostało sprzedanych w ciągu roku?
A. 50 500 paczek
B. 48 500 paczek
C. 51 500 paczek
D. 49 500 paczek
Prowadzenie sprzedaży
Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.
| Towar | W bezpośrednim sąsiedztwie | |
|---|---|---|
| można układać | nie można układać | |
| pieczywo | nabiał, wyroby cukiernicze | mięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe |
| tłuszcze roślinne | konserwy, przetwory warzywne, nabiał | mięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe |
| nabiał | pieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinne | mięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe |
A. Olej jadalny.
B. Śliwki.
C. Dżem.
D. Chleb.
Prowadzenie sprzedaży
W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów
A. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
B. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
C. wszystkich produktów
D. towarów umieszczonych na półkach sklepowych
Prowadzenie sprzedaży
Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony
A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
C. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
D. musi być przewożony w temperaturze +10°C