Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Aby udokumentować transfer towaru pomiędzy własnymi magazynami w ramach tej samej firmy, należy sporządzić dokument

A. Wydanie zewnętrzne
B. Przyjęcie z zewnątrz
C. Przychód wewnętrzny
D. Przesunięcie międzymagazynowe
Prowadzenie sprzedaży

Księgowanie dokumentu Pz (przyjęcie zakupionych towarów do magazynu) odbywa się na kontach

A. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozrachunki z dostawcami"
B. Wn (Dt) "Rozliczenie zakupu", Ma (Ct) "Towary"
C. Wn (Dt) "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów", Ma (Ct) "Towary"
D. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozliczenie zakupu"
Prowadzenie sprzedaży

W maju tego roku do magazynu wpłynęło 800 opakowań mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 850 opakowań tego mleka. Jaki będzie stan zapasów mleka na koniec maja, jeżeli zapas na dzień 1 maja wynosił 150 opakowań?

A. 200 litrów
B. 100 litrów
C. 50 litrów
D. 150 litrów
HAN.01 Pytanie 204
Prowadzenie sprzedaży

Utrata naturalna towarów jest spowodowana

A. brakiem uczciwości pracowników
B. użyciem niewłaściwego opakowania
C. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
D. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
HAN.01 Pytanie 205
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli kierownik sklepu sportowego ocenił, że należy złożyć zamówienie na

Stany magazynowe i wielkości zgłaszanego popytu na sprzęt sportowy
WyszczególnienieStan magazynowy w szt.Wielkość zgłaszanego popytu w szt.
Rowery damskie150120
Rowery męskie150150
Rowery dziecięce130150
Rakietki tenisowe5040

A. rowery męskie.
B. rowery dziecięce.
C. rowery damskie.
D. rakietki tenisowe.
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie odbioru dostarczonego towaru zauważono uszkodzenie opakowania zbiorczego. Odbiorca powinien w pierwszej kolejności

A. przygotować protokół reklamacji.
B. niezwłocznie zweryfikować zawartość opakowania zbiorczego.
C. odmówić przyjęcia towaru.
D. przyjąć towar bez dodatkowej kontroli.
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie której z czynności sprzedawca jest najbardziej narażony na zranienie rąk?

A. Krojenia wędlin
B. Umieszczania słoików z dżemami na półkach
C. Transportowania szklanek w opakowaniach zbiorczych
D. Oznaczania towarów
Prowadzenie sprzedaży

Na początku odbioru ilościowego powinno się

A. sprawdzić poprawność oznaczenia towarów
B. przeliczyć opakowania zbiorcze i zestawić z dokumentem dostawy
C. ocenić organoleptycznie stan oraz jakość opakowania
D. przeliczyć jednostkowe opakowania w każdym opakowaniu zbiorczym
Prowadzenie sprzedaży

Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?

A. 54 opakowań
B. 150 opakowań
C. 648 opakowań
D. 30 opakowań
HAN.01 Pytanie 212
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona tabela przedstawia zasady rozmieszczania wybranych grup towarowych. Sprzedawca układając na zapleczu nową partię nabiału może rozmieścić go na półkach obok

W bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
PieczywoNabiał, wyroby cukierniczeMięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
NabiałPieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinneMięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe
Wyroby cukierniczeWina, wódki, konserwy, owoce, pieczywo, przetwory owocowe, nabiałMięso, ryby, warzywa, wyroby galanteryjne, wyroby tytoniowe
Przetwory zbożoweCukierMięso, ryby, wyroby cukiernicze, nabiał, wyroby tytoniowe

A. warzyw i owoców.
B. tłuszczów roślinnych i warzyw.
C. pieczywa i owoców.
D. wyrobów cukierniczych i przetworów owocowych.
Prowadzenie sprzedaży

Ile zgrzewek wody mineralnej powinno się przygotować do wysyłki, jeśli klient zamówił 2 400 butelek, a w jednej zgrzewce jest 6 butelek?

A. 800 opakowań
B. 600 opakowań
C. 400 opakowań
D. 240 opakowań
HAN.01 Pytanie 214
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?

A. Świeży sok z marchwi
B. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
C. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
D. Śmietanka do kawy UHT
Prowadzenie sprzedaży

Jaką formę sprzedaży powinny wybierać osoby prowadzące działalność gospodarczą, które pragną zakupić towary w opakowaniach zbiorczych po cenach zbliżonych do hurtowych?

A. Outlet
B. Dom handlowy
C. Cash & carry
D. Hipermarket
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli ustal różnice inwentaryzacyjne w ujęciu wartościowym.

Lp.Nazwa towaruCena zakupuStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
1.Kukurydza w puszce3 zł/szt.132 szt.130 szt.
2.Groszek w puszce2 zł/szt.225 szt.230 szt.

A. Niedobór groszku o wartości 5 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 2 zł.
B. Niedobór kukurydzy o wartości 2 zł i nadwyżka groszku o wartości 5 zł.
C. Niedobór kukurydzy o wartości 6 zł i nadwyżka groszku o wartości 10 zł.
D. Niedobór groszku o wartości 10 zł i nadwyżka kukurydzy o wartości 6 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest

A. bezwarunkowo zabronione
B. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
C. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
D. zabronione podczas odbioru towarów
HAN.01 Pytanie 219
Prowadzenie sprzedaży

Aby sprzedawca mógł łatwo znaleźć towar na zapleczu, konieczne jest przestrzeganie zasady

A. towary wymagające niskiej temperatury powinny być składowane w urządzeniach chłodniczych
B. ciężkie towary należy umieszczać na dolnych półkach
C. każdy towar musi mieć wyznaczone miejsce do przechowywania
D. towary z nowszych dostaw należy układać za towarami z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 220
Prowadzenie sprzedaży

Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?

A. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
B. Dżem w słoiku
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Mleko UHT w kartonie
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono brak 200 kg materiału w cenie 10 zł. za kg. Niedobór został uznany za wynikający z przyczyn losowych. Jak należy zaksięgować rozliczenie tego niedoboru na kontach?

A. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Straty nadzwyczajne 2 000 zł
B. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Straty nadzwyczajne 2 000 zł
C. Wn Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Ma Koszty działalności podstawowej 2 000 zł
D. Ma Rozliczenie niedoborów i szkód 2 000 zł, Wn Zużycie materiałów 2 000 zł
HAN.01 Pytanie 223
Prowadzenie sprzedaży

Co rozumiemy przez zapasy towarowe?

A. towary umieszczone na sali sprzedaży
B. towary przechowywane jedynie na zapleczu
C. towary, które niedawno dotarły do sklepu
D. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
Prowadzenie sprzedaży

Operację gospodarczą "przyjęcie towarów do magazynu" na podstawie dokumentu księgowego Pz ewidencjonuje się na kontach

A. Wn "Towary", Ma "Rozliczenie zakupu towarów"
B. Wn "Towary", Ma "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu"
C. Wn "Wartość sprzedanych towarów po cenie zakupu", Ma "Towary"
D. Wn "Rozliczenie zakupu towarów", Ma "Towary"
Prowadzenie sprzedaży

W której z wymienionych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową odnoszącą się do działalności sklepu, w celu skontrolowania stanu zapasów i zestawienia go ze stanem księgowym?

A. Sklep jest w trakcie likwidacji
B. Na zakończenie roku kalendarzowego wykonano spis wszystkich składników majątkowych
C. Kierownik sklepu, z powodu długotrwałej nieobecności zdrowotnej, powołał swojego zastępcę
D. W sklepie miało miejsce włamanie połączone z kradzieżą oraz zniszczeniem mienia
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych z inwentaryzacji przeprowadzonej w hurtowni artykułów biurowych, określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Stan według
spisu z naturyzapisów
księgowych
1.Pióro wieczneszt.35,00804800
2.Zszywacz biurowyszt.22,00520540
3.Segregator A4szt.7,001 3101 300

A. 360,00 zł
B. 140,00 zł
C. 440,00 zł
D. 70,00 zł
HAN.01 Pytanie 228
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi

A. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
B. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
C. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
D. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy dostawca przyjmuje do magazynu zwroty towarów, które zostały zareklamowane przez klienta, powinien sporządzić dokument

A. MM (Przesunięcie międzymagazynowe)
B. WZ (Wydanie zewnętrzne)
C. PW (Przychód wewnętrzny)
D. PZ (Przyjęcie zewnętrzne)
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal wynik inwentaryzacji.

1. Stan faktyczny według spisu z natury:
• proszek do prania DIX5 000 zł
• mydło Fa300 zł
• gotówka w kasie900 zł
2. Stan według zapisów księgowych:
• proszek do prania DIX5 020 zł
• mydło Fa310 zł
• gotówka w kasie900 zł

A. Niedobór 30 zł.
B. Nadwyżka 30 zł.
C. Niedobór 130 zł.
D. Nadwyżka 130 zł.
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy przeprowadza się inwentaryzację nadzwyczajną?

A. podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
B. na zakończenie roku kalendarzowego
C. w regularnych odstępach w celu weryfikacji poziomu zapasów oraz porównania go z danymi księgowymi
D. po tym, jak doszło do włamania do sklepu i kradzieży
HAN.01 Pytanie 233
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji zauważono zarówno nadwyżki, jak i niedobory materiałów, które mogą być skompensowane w przypadku, gdy niedobór oraz nadwyżka dotyczą

A. innych materiałów
B. podobnych materiałów, które zostały wytworzone przez osobę odpowiedzialną za dany magazyn
C. odmiennych osób odpowiedzialnych za ich powstanie
D. podobnych materiałów, które pochodzą z różnych magazynów
HAN.01 Pytanie 234
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie znajduje się 30 sztuk bluzek, na które nie występuje zapotrzebowanie. Jak należy ocenić ten stan zapasów?

A. przedsezonowy
B. rezerwowy
C. obrotowy
D. zbędny
Prowadzenie sprzedaży

Który rodzaj wózka widłowego powinien być wykorzystywany wyłącznie w otwartych magazynach?

A. Beznapędowy hydrauliczny
B. Beznapędowy pneumatyczny
C. Napędowy akumulatorowy
D. Napędowy spalinowy
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
B55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
C15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
D65 szt. po 2,00 zł/szt.55szt. po 2,00 zł/szt

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Prowadzenie sprzedaży

Na początku roku w magazynie hurtowni z artykułami spożywczymi znajdowało się 1 000 paczek herbaty zielonej. Przez cały rok dokonano zakupu 50 000 paczek tej herbaty, a na koniec roku pozostało 500 paczek. Ile paczek herbaty zielonej zostało sprzedanych w ciągu roku?

A. 50 500 paczek
B. 48 500 paczek
C. 51 500 paczek
D. 49 500 paczek
HAN.01 Pytanie 238
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia zasady przechowywania niektórych towarów spożywczych. Wskaż towar, którego nie można umieszczać w bezpośrednim sąsiedztwie twarogu.

TowarW bezpośrednim sąsiedztwie
można układaćnie można układać
pieczywonabiał, wyroby cukierniczemięso, ryby, warzywa, wyroby tytoniowe
tłuszcze roślinnekonserwy, przetwory warzywne, nabiałmięso, ryby, wyroby cukiernicze, wyroby tytoniowe
nabiałpieczywo, wyroby cukiernicze, przetwory owocowe, tłuszcze roślinnemięso, ryby, warzywa, owoce świeże i suszone, wyroby tytoniowe

A. Olej jadalny.
B. Śliwki.
C. Dżem.
D. Chleb.
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie inwentaryzacji zdawczo-odbiorczej przeprowadzonej z powodu zmiany w zarządzie sklepu dokonano spisu rzeczywistych zasobów

A. opakowań oraz towarów znajdujących się w zapleczu
B. wszystkich towarów, gotówki i opakowań
C. wszystkich produktów
D. towarów umieszczonych na półkach sklepowych
HAN.01 Pytanie 240
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wskazuje, że produkt, który został schłodzony lub zamrożony

A. może być trzymany w temperaturze pokojowej
B. musi być przewożony w chłodniach, a ostatnim elementem jest chłodziarka
C. musi być transportowany i przechowywany w temperaturze +7°C
D. musi być przewożony w temperaturze +10°C