Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 161
Prowadzenie sprzedaży

Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było

A. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
B. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia stan zapasów przeciętnych i wielkość sprzedaży w czterech wybranych sklepach z galanterią skórzaną w styczniu 2011 r. Na podstawie danych zawartych w tabeli należy stwierdzić, że najszybciej krążą zapasy w sklepie

Wielkość sprzedażyw tys. złZapas przeciętny w tys. zł
KOMIK102
KOBRA52
KROTON155
KOBAKO105

A. KOMIK
B. KOBAKO
C. KROTON
D. KOBRA
HAN.01 Pytanie 163
Prowadzenie sprzedaży

Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?

A. wyroby z branży papierniczej
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. obuwie oraz odzież
D. produkty gospodarstwa domowego
HAN.01 Pytanie 164
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż urządzenia lub środki, które pozwalają na transport wewnętrzny w firmie handlowej?

A. Wózki widłowe i taczkowe, inne urządzenia transportu składowo-magazynowego
B. Wózki paletowe i widłowe, środki transportu drogowego
C. Wózki widłowe i taczkowe, środki transportu morskiego
D. Wózki widłowe, paletowe, inne środki transportu między firmami
Prowadzenie sprzedaży

Jaką czynność powinien wykonać magazynier jako pierwszą podczas przyjęcia towarów?

A. Sporządzenie protokołu rozbieżności w dostawie
B. Przekazanie towarów do miejsca przechowywania
C. Sporządzenie dokumentacji przyjęcia towarów
D. Przeprowadzenie odbioru ilościowego
HAN.01 Pytanie 166
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w zbyt wysokiej temperaturze
B. w opakowaniach zbiorczych
C. w opakowaniach jednostkowych
D. w zbyt niskiej temperaturze
HAN.01 Pytanie 167
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie transportowe powinno być użyte do przeniesienia towarów z samochodu do magazynu, gdy są one umieszczone na paletach, a następnie do ich ułożenia w stosy?

A. Dźwig towarowy
B. Przenośnik taśmowy
C. Transporter ślimakowy
D. Wózek widłowy
HAN.01 Pytanie 168
Prowadzenie sprzedaży

Wykorzystanie zasady łańcucha chłodniczego w handlu artykułami spożywczymi polega na utrzymaniu temperatury

A. poniżej 0 stopni C - wyłącznie w czasie transportu i magazynowania
B. chłodniczej - jedynie w trakcie transportu i przechowywania
C. chłodniczej - od wytworzenia do spożycia
D. poniżej 0 stopni C - od wytworzenia do spożycia
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie fragmentu rozporządzenia, wskaż sposób odprowadzenia przez sprzedawcę utargu dziennego na rachunek bankowy przedsiębiorstwa.

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać ochrona wartości pieniężnych przechowywanych i transportowanych przez przedsiębiorców i inne jednostki organizacyjne
(fragment)
(…)
§ 5. Transport wartości pieniężnych nieprzekraczających 0,2 jednostki obliczeniowej nie wymaga ochrony określonej w rozporządzeniu technicznego.
§ 6. 1. Wartości pieniężne powyżej 1 jednostki obliczeniowej transportuje się bankowozem.
2. Transport wartości pieniężnych powyżej 1 jednostki obliczeniowej może być wykonywany bez użycia bankowozu, jeżeli brak jest możliwości dojazdu bankowozem do miejsca, z którego wartości pieniężne są pobierane lub do którego są dostarczane. (…)
§ 7. 1. Wartości pieniężne powyżej 24 jednostek obliczeniowych są transportowane bankowozem typu A.
(…)
§ 8. Transport wartości pieniężnych nieprzekraczających 1 jednostki obliczeniowej może być wykonywany przez osobę transportującą bez udziału konwojenta, pod warunkiem użycia pojemnika specjalistycznego w odpowiedniej klasie zabezpieczenia, z uwzględnieniem wymagań określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 9. 1. Konwojowany transport wartości pieniężnych jest chroniony co najmniej przez:
1) jednego konwojenta - przy transporcie wartości pieniężnych powyżej 1 do 8 jednostek obliczeniowych, z zastrzeżeniem § 8;
2) dwóch konwojentów - przy transporcie wartości pieniężnych powyżej 8 do 24 jednostek obliczeniowych;
(...)

A. Zawsze za pośrednictwem konwojenta zatrudnionego przez jednostkę handlową.
B. Zawsze osobiście, bez względu na wartość uzyskanego utargu ze sprzedaży.
C. Za pośrednictwem poczty lub kuriera w dobrze zabezpieczonej kopercie.
D. Zależnie od wartości utargu osobiście, bankowozem lub z udziałem konwojentów.
HAN.01 Pytanie 172
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia?

A. standardu środka transportowego
B. warunków temperaturowych
C. wielkości przestrzeni magazynowej
D. rodzaju czynnika chłodniczego
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań związanych z przyjmowaniem do sklepu zakupionych produktów nie wlicza się weryfikacja

A. ilości towaru z dokumentami towarzyszącymi dostawie
B. zgodności pozycji asortymentowych ze złożonym zamówieniem
C. jakości dostarczonych towarów
D. stanów magazynowych w celu określenia zapotrzebowania na towary
Prowadzenie sprzedaży

Zarządca hipermarketu uzupełnił zapas posiadanych środków ochrony indywidualnej dla swoich pracowników. Zakupił większą liczbę fartuchów gumowych, które są podstawowym elementem ubioru roboczego zatrudnionego na dziale

A. nabiałowym
B. rybnym
C. piekarniczym
D. owocowo-warzywnym
HAN.01 Pytanie 177
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czynnik przechowywania towarów i opakowań prowadzi do zmniejszenia intensywności koloru?

A. Nasłonecznienie towarów i opakowań
B. Duża wilgotność powietrza
C. Niska przewiewność pomieszczeń magazynowych
D. Wysoka temperatura powietrza
HAN.01 Pytanie 180
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli wskaż warzywo, które należy przechowywać w magazynie, gdzie wilgotność powietrza wynosi 90%, a temperatura 0 stopni C

Nazwa warzywaWarunki przechowywania
temperaturawilgotność
Cebulaod 0°C do 1°Cod 70% do 75%
Czosnek0°Cod 60% do 70%
Por0°Cod 90% do 98%
Paprykaod 7°C do 10°Cod 85% do 90%

A. Por.
B. Cebula.
C. Czosnek.
D. Papryka.
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z przyjmowaniem do sklepu towarów, które zostały zakupione, nie należy zaliczać sprawdzenia

A. stanów magazynowych, aby określić potrzeby w zakresie towarów
B. zgodności asortymentów z złożonym zamówieniem
C. jakości przekazanych towarów
D. ilości towarów w stosunku do dokumentów dołączonych do dostawy
HAN.01 Pytanie 182
Prowadzenie sprzedaży

Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:

A. metoda składowania, opakowanie i światło
B. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
C. temperatura, wilgotność powietrza i światło
D. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
HAN.01 Pytanie 184
Prowadzenie sprzedaży

Jakie działania podejmuje się w celu oceny jakości dostarczonych książek?

A. zweryfikowaniu ilości opakowań zbiorczych
B. analizie dokumentacji dołączonej do dostawy
C. policzeniu wszystkich dostarczonych książek
D. jest to ocena organoleptyczna książek
Prowadzenie sprzedaży

Które z zamieszczonych w tabeli czynności powinien wykonać sprzedawca, przygotowując towary do sprzedaży?

Czynności wykonywane przez sprzedawcę
1Metkowanie towaru
2Odbiór ilościowy towarów
3Sporządzenie dokumentu Pz
4Układanie towarów na półkach sklepowych
5Umieszczanie wywieszek z cenami przy towarach

A. Czynności: 1, 2 i 4.
B. Czynności: 2, 3 i 4.
C. Czynności: 1, 4 i 5.
D. Czynności: 2, 3 i 5.
Prowadzenie sprzedaży

Na początku stycznia zapas doniczek wynosi 20 sztuk. Zamówiono u producenta 85 sztuk doniczek, które mają być dostarczone do 10 stycznia. Jaki będzie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeśli sprzedaż doniczek w tym miesiącu wyniesie 95 sztuk?

A. 105 szt.
B. 115 szt.
C. 10 szt.
D. 65 szt.
HAN.01 Pytanie 187
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.

Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych
Produkty higroskopijne
(np. mąka)
Produkty
łatwo ulegające zepsuciu
(np. wędliny)
Produkty
o dużej zawartości wody
(np. owoce)
Produkty zamrożone
(np. mrożonki)
wilgotność względna 60%wilgotność względna 95%
temperatura
18°C
temperatura
od 0°C do 10°C
temperatura
od -18°C do -26°C

A. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
B. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
C. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
D. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
HAN.01 Pytanie 188
Prowadzenie sprzedaży

W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?

A. Zawinione
B. Naturalny
C. Nieuzasadniony
D. Niezawinione
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku inwentaryzacji stwierdzono zawiniony niedobór towarów o wartości 1 230 zł. Na podstawie fragmentu umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej, ustal jaką kwotą zostanie obciążona pani Joanna Nowacka.

Fragment umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej:

(...) Za szkody spowodowane powstaniem niedoboru w powierzonym mieniu pracownicy ponoszą odpowiedzialność w częściach następujących, określonych procentowo od wartości szkody

  1. Jan Nowak – 40%
  2. Janina Nowa – 30%
  3. Joanna Nowacka – 20%
  4. Józef Nowakowski – 10% (...)

A. 369 zł
B. 246 zł
C. 492 zł
D. 123 zł
HAN.01 Pytanie 190
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?

A. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Mleko pasteryzowane w butelce
D. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
HAN.01 Pytanie 193
Prowadzenie sprzedaży

Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się

A. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań
B. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
C. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
D. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
HAN.01 Pytanie 194
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie służy do pionowego transportu w dużych obiektach handlowych?

A. przenośnik z rolkami
B. wózek o dwóch kołach
C. winda osobowa
D. ręczny wózek paletowy
Prowadzenie sprzedaży

Podczas inwentaryzacji wykryto braki towarowe o wartości 440 zł. Jaką kwotą zostanie obciążony pracownik odpowiedzialny materialnie, jeśli wartość obrotu w sklepie osiągnęła 40 000 zł, a maksymalny dopuszczalny ubytek pokrywający niedobory wynosi 0,3% obrotu?

A. 132 zł
B. 320 zł
C. 120 zł
D. 440 zł
HAN.01 Pytanie 198
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych przedstawionych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15,00 zł.

Wyniki inwentaryzacji towarów
TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
Zeszyty10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
Ołówki55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
Notatniki15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
Długopisy65 szt. po 2,00 zł/szt.55 szt. po 2,00 zł/szt.

A. Zeszyty.
B. Ołówki.
C. Długopisy.
D. Notatniki.
HAN.01 Pytanie 199
Prowadzenie sprzedaży

Transport mrożonek od producenta do hurtowni powinien być realizowany

A. z utrzymaniem ciągłości łańcucha chłodniczego
B. z zapewnieniem jednakowego umiejscowienia mrożonek w środkach transportu
C. na niewielkich dystansach
D. w krótkim okresie
Prowadzenie sprzedaży

Pan Nowak planuje otworzyć sklep z wyrobami skórzanymi i szuka dostawców produktów. Od czego powinien rozpocząć swoje działania?

A. wynegocjowania warunków dostawy
B. zapytania o ofertę
C. ustalenia najlepszej ceny
D. zapoznania się z asortymentem