Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 241
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli trunkami składowania środków żywnościowych, kawę należy przechowywać w pomieszczeniach zapewniających

Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%
przewiewne
temp. 8 ÷ 10 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 95%
przewiewne
temp. 0 ÷ 5 °C
Pomieszczenia suche
wilgotność względna 60%,
temp. 0 ÷ 4 °C
Pomieszczenia wilgotne
wilgotność względna 90%
temp. -18 ÷ -26 °C
Artykuły higroskopijne:
- suche artykuły zbożowe,
- pieczywo trwałe,
- suche nasiona roślin
strączkowych,
- cukier,
- używki i przyprawy,
- koncentraty.
Artykuły o dużej
zawartości wody:
- warzywa,
- owoce,
- ziemniaki.
Artykuły łatwo psujące się:
- tłuszcze,
- czekolada,
- chałwa,
- mleko,
- jaja,
- mięso i wędliny,
- drób,
- orzechy.
Artykuły zamrożone:
- mięso,
- drób,
- ryby,
- mrożonki warzywne
i owocowe,
- inne półprodukty
mrożone.

A. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 60%.
B. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 60%.
C. temperaturę od 8 do 10°C i wilgotność około 90%.
D. temperaturę od 0 do 5°C i wilgotność około 95%.
Prowadzenie sprzedaży

Zasada, według której sprzedawca na własny koszt zobowiązuje się dostarczyć zamówiony towar do lokalizacji wskazanej przez odbiorcę, nazywana jest

A. franco
B. skonto
C. inkaso
D. loco
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym zatrudniono 3 sprzedawców odpowiedzialnych za powierzone mienie, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w proporcjach przedstawionych w tabeli. Podczas inwentaryzacji stwierdzono niedobór w kwocie 2 600,00 zł. Ustal wartość odpowiedzialności pracowników.

L.p.PracownikOdpowiedzialność materialna
w % wartości niedoboru
1.A. Nowakowska30
2.A. Dębski30
3.J. Dudkiewicz40

A. A. Nowakowska 700,00 zł; A. Dębski 700,00 zł; J. Dudkiewicz 1 200,00 zł.
B. A. Nowakowska 600,00 zł; A. Dębski 600,00 zł; J. Dudkiewicz 1 400,00 zł.
C. A. Nowakowska 780,00 zł; A. Dębski 780,00 zł; J. Dudkiewicz 1 040,00 zł.
D. A. Nowakowska 730,00 zł; A. Dębski 730,00 zł: J. Dudkiewicz 1 140,00 zł.
Prowadzenie sprzedaży

W grudniu do magazynu przyjęto 700 kartonów mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 750 kartonów tego mleka. Jakie będzie saldo zapasu mleka na koniec grudnia, jeżeli na dzień 1 grudnia wynosił on 150 sztuk?

A. 200 litrów
B. 150 litrów
C. 100 litrów
D. 100 litrów
Prowadzenie sprzedaży

Tabela przedstawia rozbieżności między stanem księgowym a rzeczywistym, ustalone w wyniku inwentaryzacji przeprowadzonej w jednostce handlowej. W toku postępowania wyjaśniającego komisja inwentaryzacyjna stwierdziła

TowarJ.m.Cena (zł)Stan
Księgowy (szt.)Rzeczywisty (szt.)
Płaszczszt.300,00101100
Kurtkaszt.150,0099100

A. niedobór płaszcza 300 zł i nadwyżkę kurtki 150 zł
B. nadwyżkę płaszcza 150 zł i niedobór kurtki 300 zł
C. nadwyżkę płaszcza 300 zł i niedobór kurtki 150 zł
D. niedobór płaszcza 150 zł i nadwyżkę kurtki 300 zł
HAN.01 Pytanie 246
Prowadzenie sprzedaży

Na jakim etapie procesu sprzedaży realizowane są zadania związane z dozowaniem, pakowaniem i etykietowaniem produktów?

A. Organizowania sprzedaży
B. Planowania sprzedaży
C. Reklamowania towaru
D. Prezentacji towaru
HAN.01 Pytanie 247
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. sterylizacja
B. liofilizacja
C. blanszowanie
D. tyndalizacja