Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 721
Prowadzenie sprzedaży

Dane w tabeli przedstawiają wielkość sprzedaży cementu w czterech marketach budowlanych funkcjonujących na rynku krakowskim w maju 2011 r. Największy udział w rynku cementu ma market

MarketSprzedaż w tonach
A.25
B.28
C.43
D.4

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 1,5 kg schabu w cenie 18,00 zł za kg oraz 60 dag karkówki po 15,00 zł za kg. Jaką kwotę reszty otrzymał, jeśli za zakupy uiścił banknotem o wartości 100 zł?

A. 42,00 zł
B. 36,00 zł
C. 67,00 zł
D. 64,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli oceń, jak zmienił się udział sprzedaży wykonany w stosunku do planowanego obuwia damskiego i męskiego w sprzedaży ogółem.

Struktura sprzedaży
WyszczególnienieUdział sprzedaży
Planowany w %Wykonany w %
Obuwie damskie7580
Obuwie męskie2520
Razem100100

A. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego spadł.
B. Udział sprzedaży obuwia damskiego wzrósł a obuwia męskiego spadł.
C. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego wzrósł.
D. Udział sprzedaży obuwia damskiego spadł a obuwia męskiego wzrósł.
HAN.01 Pytanie 724
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z mięsem i wędlinami przy urządzeniu do krojenia wędlin powinna znajdować się

A. instrukcja obsługi krajalnicy
B. pudełko na pieniądze
C. ostrzałka do noży
D. kasa fiskalna
HAN.01 Pytanie 725
Prowadzenie sprzedaży

Jaki produkt powinien zaproponować sprzedawca klientce, która szuka mięsa o najniższej kaloryczności?

A. Udziec jagnięcy
B. Giez cielęcą
C. Pierś z indyka
D. Schab wieprzowy
Prowadzenie sprzedaży

Do działań związanych z ilościowym odbiorem towaru zalicza się

A. sprawdzenie zgodności ilości odebranego towaru z dokumentacją towarzyszącą dostawie
B. weryfikacja poprawności etykietowania towaru
C. analiza właściwości towaru w porównaniu do tych podanych przez producenta
D. ocena i kontrola stanu opakowania towaru
HAN.01 Pytanie 728
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowując produkty do sprzedaży, zgodnie z normami higieniczno-sanitarnymi, sprzedawca powinien umieścić na regałach chłodniczych

A. dżemy
B. czekolady
C. jaja
D. powidła
HAN.01 Pytanie 729
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
B. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
C. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
D. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy dostawca przyjmuje do magazynu zwroty towarów, które zostały zareklamowane przez klienta, powinien sporządzić dokument

A. MM (Przesunięcie międzymagazynowe)
B. WZ (Wydanie zewnętrzne)
C. PW (Przychód wewnętrzny)
D. PZ (Przyjęcie zewnętrzne)
HAN.01 Pytanie 733
Prowadzenie sprzedaży

Próbki zapachów używane jako element promocji nie mogą być

A. rozdawane w sklepie.
B. sprzedawane w sklepie.
C. rozdawane na ulicy.
D. dołączane do rachunku.
HAN.01 Pytanie 734
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Torebka damska ze skaju
B. Rękawiczki damskie z szewro
C. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
D. Mokasyny męskie z nubuku
HAN.01 Pytanie 736
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?

A. Kisielu
B. Pianki owocowej
C. Dżemu
D. Galaretki owocowej
Prowadzenie działalności info…

W której części polskiej bieżącej bibliografii narodowej należy poszukiwać informacji na temat czasopism sportowych ukazujących się w Rzeczpospolitej Polskiej?

A. Bibliografia Zawartości Czasopism.
B. Polonica Zagraniczne.
C. Przewodnik Bibliograficzny.
D. Bibliografia Wydawnictw Ciągłych.
HAN.01 Pytanie 740
Prowadzenie sprzedaży

Do zadań sprzedawcy należy

A. sprawdzenie i usunięcie potencjalnych wad ukrytych sprzedawanego towaru
B. udzielenie odpowiedzi ustnej na reklamację towaru złożoną w formie pisemnej w terminie nieprzekraczającym 7 dni
C. poinformowanie klienta (w przypadku sprzedaży towarów w obniżonej cenie) o cechach, które mogą wpływać na obniżenie jakości towaru, stanowiących podstawę do obniżenia ceny
D. pobranie zaliczki od klienta, jeśli wartość transakcji przekracza kwotę 2 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 741
Prowadzenie sprzedaży

Który ser powinien być polecony klientowi, który jest zainteresowany kupnem sera pleśniowego?

A. Parmezan
B. Brie
C. Oszczypek
D. Feta
HAN.01 Pytanie 743
Prowadzenie sprzedaży

W przypadku długotrwałej niezdolności do pracy, która trwa ponad 30 dni, pracownik sklepu powinien otrzymać od swojego pracodawcy skierowanie na badania.

A. wstępne
B. na nosicielstwo
C. przesiewowe
D. kontrolne
HAN.01 Pytanie 744
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. -6°C ÷ -4°C
B. 4°C ÷ 6°C
C. -1°C ÷ 5°C
D. 0°C ÷ 3°C
HAN.01 Pytanie 745
Prowadzenie sprzedaży

Sklep sprzedający mięso oraz wędliny powinien być wyposażony w umywalkę z odpowiednią armaturą

A. z bieżącą wodą oraz lustrem
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
C. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
D. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 540,00 zł
B. 360,00 zł
C. 20,00 zł
D. 180,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy FOREST, wprowadzając tymczasową obniżkę cen odzieży zimowej, zmniejszył w lutym ceny swetrów wełnianych z 80 zł. do 60 zł. Aby uzyskać przychód ze sprzedaży na poziomie z stycznia, sklep musi podnieść sprzedaż z 30 szt. do

A. 80 szt.
B. 100 szt.
C. 60 szt.
D. 40 szt.
HAN.01 Pytanie 748
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?

A. 24 zł/szt.
B. 36 zł/szt.
C. 6 zł/szt.
D. 30 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 749
Prowadzenie sprzedaży

Jakie rezultaty będą skutkiem prawidłowego przygotowania towarów do sprzedaży?

A. Nastąpi obniżenie kultury sprzedaży
B. Dojdzie do skrócenia czasu sprzedaży
C. Proces sprzedaży ulegnie wydłużeniu
D. Zachodzić będą ubytki towarowe
HAN.01 Pytanie 750
Prowadzenie sprzedaży

W oparciu o dane przedstawione w tabeli oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli obrót w sklepie ogólnospożywczym stosującym sprzedaż samoobsługową wyniósł 32 000 zł.

Dobór bielizny
85 proc. kobiet nosi źle dobrany biustonosz.(...) W Polsce odsetek ten może przekraczać nawet 90 proc. W maju w naszym sklepie stanie Mobilna Przymierzalnia, w której każda kobieta będzie mogła skorzystać z profesjonalnej porady bra-fittingowej.(...) Konsultantki wiodącej marki będą doradzać klientkom, jak odpowiednio dobrać biustonosz oraz pomogą wybrać, zależnie od sylwetki, bieliznę modelującą.(...) Obecnie wiele kobiet zwraca szczególną uwagę przy zakupach na poziom obsługi i porady, z których może skorzystać w salonie.(...)

A. 224,00 zł
B. 256,00 zł
C. 128,00 zł
D. 160,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Którym motywem kierował się klient podczas opisanej sytuacji zakupowej?

Klient kupił towar, którego wcześniej nie planował nabyć. Swoją decyzję podjął pod wpływem niskiej ceny tego towaru i udzielonego rabatu.

A. Fizjologicznym.
B. Nawykowym.
C. Refleksyjnym.
D. Ekonomicznym.
Prowadzenie sprzedaży

Jakie opakowanie patyczków kosmetycznych powinnaś polecić klientce, która szuka produktu o najlepszej cenie?

A. 100 szt. w cenie 1,60 zł
B. 80 szt. w cenie 1,40 zł
C. 120 szt. w cenie 2,30 zł
D. 150 szt. w cenie 3,10 zł
HAN.01 Pytanie 753
Prowadzenie sprzedaży

Którą z poniższych informacji sprzedawca nie ma obowiązku przekazywać klientom sklepu spożywczego?

A. Daty ważności do spożycia
B. Informacji o źródle pochodzenia produktu
C. Cen, które obowiązują w innych sklepach
D. Informacji o składnikach odżywczych produktu
Prowadzenie sprzedaży

Interpretacja wybranego wskaźnika jest następująca: "W roku 2011 wskaźnik wyniósł 19,32, co wskazuje, że zapas towarów odnawiano w jednostce około 19 razy." Interpretacja odnosi się do wskaźnika

A. rotacji zapasów w razach
B. płynności bieżącej
C. płynności szybkiej
D. rotacji zapasów w dniach
HAN.01 Pytanie 755
Prowadzenie sprzedaży

Na etykiecie jogurtu znajduje się informacja, iż należy go spożyć do 5 lipca. W dniu 4 lipca sprzedawca powinien ten jogurt

A. zaprzestać jego sprzedaży.
B. usunąć.
C. podarować klientom.
D. przecenić.
HAN.01 Pytanie 757
Prowadzenie sprzedaży

Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się

A. sprzęt AGD
B. zegarki
C. krawaty
D. telewizory
HAN.01 Pytanie 758
Prowadzenie sprzedaży

Sklep odzieżowy oferujący wyłącznie damskie okrycia wierzchnie w różnych fasonach, kolorach i rozmiarach, dysponuje asortymentem

A. szerokim i głębokim
B. szerokim i płytkim
C. wąskim i głębokim
D. wąskim i płytkim
Prowadzenie sprzedaży

Klientka uiściła opłatę za nabyty towar banknotem 100 zł. Otrzymała od sprzedawcy 20 zł i 20 groszy jako resztę. Co to oznacza w kontekście wartości zakupionych towarów?

A. 79,80 zł
B. 80,80 zł
C. 88,20 zł
D. 89,20 zł