Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. zapakowaniu flakonów
B. oznaczeniu za pomocą wywieszki
C. odbiorze płatności
D. użyciu testera
Prowadzenie sprzedaży
Na początku stycznia zapas doniczek wynosi 20 sztuk. Zamówiono u producenta 85 sztuk doniczek, które mają być dostarczone do 10 stycznia. Jaki będzie zapas doniczek w dniu 31 stycznia, jeśli sprzedaż doniczek w tym miesiącu wyniesie 95 sztuk?
A. 10 szt.
B. 65 szt.
C. 105 szt.
D. 115 szt.
Prowadzenie sprzedaży
Cena detaliczna butów wynosiła 320,00 zł. Została obniżona o 20%. Jaka jest wartość obuwia po obniżce?
A. 64,00 zł
B. 384,00 zł
C. 300,00 zł
D. 256,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona charakterystyka dotyczy klienta
| Klient spodziewa się, że będzie oszukany przez sprzedawcę. Uważa, że w innym punkcie sprzedaży będzie lepiej obsłużony i kupi towar tańszy oraz lepszej jakości. |
A. nieufnego.
B. niecierpliwego.
C. niezdecydowanego.
D. rozmownego.
Prowadzenie sprzedaży
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli wskaż, w jakich warunkach należy przechowywać cukier.
| Optymalne warunki składowania produktów żywnościowych | |||
|---|---|---|---|
| Produkty higroskopijne (np. mąka) | Produkty łatwo ulegające zepsuciu (np. wędliny) | Produkty o dużej zawartości wody (np. owoce) | Produkty zamrożone (np. mrożonki) |
| wilgotność względna 60% | wilgotność względna 95% | ||
| temperatura 18°C | temperatura od 0°C do 10°C | temperatura od -18°C do -26°C | |
A. Wilgotność względna 60%, temperatura 18°C
B. Wilgotność względna 95%, temperatura od 0°C do 10°C
C. Wilgotność względna 95%, temperatura od -18°C do -26°C
D. Wilgotność względna 60%, temperatura od 0°C do 10°C
Prowadzenie sprzedaży
Jaką jednostkę miary powinno się umieścić na etykietach cenowych dla towarów sprzedawanych na wagę?
A. Kilogram
B. Sztuka
C. Metr bieżący
D. Litr
Prowadzenie sprzedaży
Okres na odstąpienie od umowy zawartej poza siedzibą przedsiębiorstwa może zostać wydłużony do 12 miesięcy w sytuacji, gdy sprzedawca
A. poinformuje o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu trzech miesięcy od dokonania zakupu
B. nie przekaże informacji o możliwości odstąpienia od umowy
C. przekazuje informację o możliwości odstąpienia od umowy wraz z towarem
D. poinformuje o możliwości odstąpienia od umowy w ciągu miesiąca od dokonania zakupu
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.
A. 16,00 zł
B. 6,25 zł
C. 25,00 zł
D. 160,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
W okresie rozliczeniowym piekarnia uzyskała przychód wynoszący 200 000 złotych. Limit na zrekompensowanie niezawinionego niedoboru ustalono na poziomie 0,21% wartości przychodu. Jaką maksymalną kwotę niedoboru można oszacować w ramach ustalonych norm naturalnych ubytków?
A. 4 000 zł
B. 2 200 zł
C. 440 zł
D. 400 zł
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie hurtowni zauważono niedobór cukru, który mieści się w granicach norm i ubytków, wynikający z jego właściwości fizyko-chemicznych. Jaki rodzaj niedoboru wystąpił w tym przypadku?
A. Naturalny
B. Niezawinione
C. Nieuzasadniony
D. Zawinione
Prowadzenie działalności info…
Przedstawiona w ramce charakterystyka metody badania rynku dotyczy
| Jest to metoda bardzo często stosowana w celu wypróbowania i sprawdzenia skuteczności różnych działań marketingowych na zachowania konsumentów. W założeniach tej metody występują dwie zmienne: zmienna zależna – najczęściej wysokość sprzedaży i zmienna niezależna, czyli działanie w założeniach mające wpływ na zmienną zależną. W badaniach tego typu najczęściej manipuluje się rodzajem reklamy, ceną produktu lub rodzajem opakowania. |
A. obserwacji biernej.
B. badania panelowego.
C. obserwacji aktywnej.
D. badania eksperymentalnego.
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży należy wybrać, zakładając mały sklep osiedlowy w branży spożywczej?
A. Samoobsługową
B. Komisową
C. Preselekcyjną
D. Tradycyjną
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40,00 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?
A. 50,00 zł
B. 60,00 zł
C. 48,00 zł
D. 32,00 zł
Prowadzenie działalności info…
Z których elementów konstrukcyjnych składa się hasło przedmiotowe Kraków – album?
A. Tematu ogólnego i określnika rzeczowego.
B. Tematu jednostkowego i określnika rzeczowego.
C. Tematu jednostkowego i określnika formalnego.
D. Tematu ogólnego i określnika formalnego.
HAN.01 Pytanie 1015
Prowadzenie sprzedaży
W wyniku inwentaryzacji stwierdzono zawiniony niedobór towarów o wartości 1 230 zł. Na podstawie fragmentu umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej, ustal jaką kwotą zostanie obciążona pani Joanna Nowacka.
| Fragment umowy o wspólnej odpowiedzialności materialnej: (...) Za szkody spowodowane powstaniem niedoboru w powierzonym mieniu pracownicy ponoszą odpowiedzialność w częściach następujących, określonych procentowo od wartości szkody
|
A. 492 zł
B. 123 zł
C. 246 zł
D. 369 zł
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów nie potrzebuje przechowywania w chłodniach?
A. Śledzie solone w plastikowym wiaderku
B. Mleko skondensowane w puszce
C. Sok marchwiowy jednodniowy w butelce
D. Mleko pasteryzowane w butelce
Prowadzenie sprzedaży
Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?
A. bluzka z jedwabiu
B. czapka z moheru
C. sweter z wełny
D. koszula z bawełny
Prowadzenie sprzedaży
Podczas rozmowy z klientem sprzedawca powinien zaznaczyć, że jedna ryza papieru A4 ksero zawiera
A. 5000 arkuszy
B. 25 arkuszy
C. 20 arkuszy
D. 500 arkuszy
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż atut współczesnej metody sprzedaży?
A. Ograniczony kontakt klienta z produktem
B. Wydłużenie procesu obsługi klienta
C. Bezpośredni kontakt klienta ze sprzedawcą
D. Skrócenie procesu obsługi klienta
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z mięsem i wędlinami przy urządzeniu do krojenia wędlin powinna znajdować się
A. ostrzałka do noży
B. instrukcja obsługi krajalnicy
C. pudełko na pieniądze
D. kasa fiskalna
Prowadzenie sprzedaży
Producent nie jest zobowiązany do oznaczania datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia dla takich artykułów jak
A. mleko oraz masło
B. cukier i sól
C. twarogi i jogurty
D. soki oraz napoje niegazowane
Prowadzenie sprzedaży
Chałka zdobna to rodzaj pieczywa
A. półcukiernicze
B. mieszane
C. dietetyczne
D. wyborowe
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z Kodeksem pracy pracownik, który wskutek niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych ze swej winy, wyrządził pracodawcy szkodę, ponosi odpowiedzialność materialną. Gdy szkoda została wyrządzona z winy nieumyślnej, wysokość odszkodowania, jakie pracownik musi zapłacić pracodawcy, ustala się
| Limit niedoborów – sklepy samoobsługowe | Limit niedoborów – sprzedaż tradycyjna | ||
|---|---|---|---|
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny |
| 0,5% | 0,8% | 0,4% | 0,7% |
A. do wysokości trzymiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
B. według uznania kierownika.
C. w wysokości powstałej straty powiększone o utracone zyski.
D. powyżej trzymiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego identyfikatora, składającego się z czterech cyfr, powinien użyć pracownik, aby wpłacić utarg do wpłatomatu?
A. PIN
B. NIK
C. VAT
D. NIP
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył odkurzacz objęty dwuletnią gwarancją jakości, który po upływie roku, mimo właściwego użytkowania, przestał działać. Klient ma prawo dochodzić swoich roszczeń
A. z tytułu gwarancji lub z tytułu rękojmi
B. zarazem z tytułu gwarancji i z tytułu rękojmi
C. wyłącznie z tytułu rękojmi
D. wyłącznie z tytułu gwarancji
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę argumentacji wykorzystuje sprzedawca, gdy nakłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?
A. Kompensacyjną
B. Koncentracji
C. Alternatywną
D. Cenową
Prowadzenie sprzedaży
Do sklepu spożywczego weszła osoba, która miała ograniczony czas, spieszyła się, była zdenerwowana i szybko zdecydowała o zakupie oferowanego towaru. Na podstawie tego opisu można stwierdzić, że sprzedawca obsłużył klienta
A. niedowierzającego
B. niegrzecznego
C. niecierpliwego
D. odrzucającego
Prowadzenie sprzedaży
Firma Handlowo-Usługowa "OMEGA" S.A osiągnęła zysk z działalności operacyjnej w kwocie 24 500 zł. Dodatkowo, w rozpatrywanym czasie przychody finansowe wyniosły 4 000 zł, a straty nadzwyczajne wyniosły 3 400 zł. Jaką kwotę podatku dochodowego musi uiścić przedsiębiorstwo?
A. 25 100 zł
B. 4 769 zł
C. 5 522 zł
D. 20 800 zł
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył 2 pary spodni po 90 zł za sztukę oraz jedną bluzę w cenie 150 zł za sztukę. Wykorzystał ofertę "przy zakupie dwóch par spodni — druga para za 50% ceny". Jaką kwotę uiścił za swoje zakupy?
A. 240 zł
B. 165 zł
C. 285 zł
D. 135 zł
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem na sprzedaż paczkowanych produktów zbożowych w dyskoncie jest metoda
A. samoobsługowa
B. wysyłkowa
C. tradycyjna
D. preselekcyjna
Prowadzenie sprzedaży
Dla którego etapu rozmowy sprzedażowej charakterystyczny jest przedstawiony zwrot?
| Sukienka ta wykonana jest z lnu, jej rozmiar to 38, posiadamy kilka wersji kolorystycznych. |
A. Prezentacji towaru.
B. Rozpoznania potrzeb.
C. Wyjaśnienia wątpliwości.
D. Ustalenia korzyści.
Prowadzenie sprzedaży
Gdzie w sklepie samoobsługowym umieszczane są artykuły codziennego użytku?
A. Na końcu sali.
B. Przy stanowisku kasowym.
C. Przy wejściu.
D. W strefach gorących.
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów w hurtowni spożywczej nie potrzebują ochrony przed wchłanianiem wilgoci?
A. Przyprawy
B. Wędliny
C. Cukry
D. Kasze
Prowadzenie sprzedaży
Cena netto sprzedaży 1 kilograma ryb wynosi 16,00 zł, natomiast cena brutto sprzedaży to 16,80 zł. Jaką stawką podatku VAT jest objęty ten produkt?
A. 5%
B. 0%
C. 23%
D. 8%
Prowadzenie działalności info…
Która spośród wymienionych prac naukowych jest dysertacją?
A. Praca doktorska.
B. Zarys.
C. Recenzja naukowa.
D. Przyczynek.
Prowadzenie sprzedaży
Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi
A. porcjonowania
B. kompletowania
C. segregacji
D. kalibrowania
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie hurtowni doszło do pożaru, w wyniku którego zniszczone zostały towary. Taka sytuacja wymaga wykonania inwentaryzacji
A. ciągłej
B. doraźnej
C. okresowej
D. cyklicznej
Prowadzenie sprzedaży
Jakie czynności w tradycyjnej obsłudze klienta są realizowane w odpowiedniej kolejności?
A. prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta, ustalanie potrzeb klienta
B. rozwiewanie wątpliwości klienta, prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta
C. ustalanie potrzeb klienta, prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta
D. prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta, rozwiewanie wątpliwości klienta
Prowadzenie sprzedaży
W nowo powstałym osiedlu otwiera się niewielki sklep zoologiczny. Jaką formę promocji powinien wybrać właściciel, aby jak największa liczba mieszkańców została poinformowana o otwarciu sklepu?
A. Spotkanie zorganizowane z przyszłymi klientami
B. Ogłoszenie w prasie ogólnokrajowej
C. Spoty reklamowe w telewizji krajowej
D. Ulotki roznoszone do mieszkań w osiedlu
Prowadzenie sprzedaży
Podstawowa kontrola jakości towarów odbywa się
A. w domu klienta i ma na celu identyfikację wad, które mogą być zauważone w trakcie użytkowania towaru
B. u odbiorcy, tuż przed potwierdzeniem dostawy, obejmując sprawdzenie ilości oraz identyfikację widocznych wad towaru
C. po dokonaniu odbioru towaru i ma na celu wykrycie wad, które nie ujawniają się podczas dostawy
D. u producenta, tuż przed wydaniem towaru z magazynu i obejmuje weryfikację stanu opakowań