Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1282
Prowadzenie sprzedaży

Zachowywanie produktów żywnościowych, które polega na wielokrotnym podgrzewaniu ich do maksymalnej temperatury 100o C w odstępach dobowych, nazywane jest

A. tyndalizacja
B. sterylizacja
C. liofilizacja
D. blanszowanie
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa uzyskała zysk operacyjny równy 42 000 zł. Koszty finansowe wyniosły 5 000 zł, a straty nadzwyczajne osiągnęły wartość 3 400 zł. Jaką kwotę podatku dochodowego od osób prawnych musi uiścić to przedsiębiorstwo?

A. 33 600 zł
B. 7 728 zł
C. 6 384 zł
D. 37 000 zł
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik wystawił ostatni dowód księgowy Wz – Wydanie zewnętrzne, oznaczył go numerem 14/01/2020. Jaki numer powinien mieć dowód Wz, który zostanie sporządzony następnie w tym samym miesiącu?

A. 15/01/2020
B. 15/2020
C. 14/01
D. 14/01/2020
HAN.01 Pytanie 1286
Prowadzenie sprzedaży

Kozaki dla kobiet miały cenę 250 zł. Po zakończeniu sezonu ich wartość została ustalona na 200 zł. Jaką procentową zniżkę zastosowano?

A. Zmniejszenie o 15%
B. Zmniejszenie o 10%
C. Zmniejszenie o 5%
D. Zmniejszenie o 20%
HAN.01 Pytanie 1288
Prowadzenie sprzedaży

Które produkty spożywcze mogą być oferowane w systemie samoobsługowym?

A. Sałatki oraz surówki sprzedawane na wagę
B. Ciasto drożdżowe w porcjach
C. Kawa rozpuszczalna w opakowaniu szklanym
D. Żywe ryby oraz owoce morza
HAN.01 Pytanie 1289
Prowadzenie sprzedaży

Jaki czas ma sprzedawca na odpowiedź na żądanie reklamacyjne zgłoszone przez klienta?

A. 14 dni kalendarzowych licząc od dnia następnego po dniu, w którym złożono reklamację
B. 2 miesiące od momentu zakupu towaru przez klienta
C. 2 miesiące liczone od dnia następującego po dniu, w którym złożono reklamację
D. 2 lata od daty zakupu towaru przez klienta