Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 321
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, eksponując obok siebie na stoisku obuwie wykonane z naturalnej skóry oraz z materiałów sztucznych, zastosował zasadę

A. komplementarności
B. kolejności dostaw
C. substytucyjności
D. dostępności towarów
Prowadzenie sprzedaży

W szczególności wadą prawną oferowanej nieruchomości jest

A. obciążenie sprzedawanej nieruchomości hipoteką
B. niekompletna dokumentacja budowlana
C. obniżenie funkcjonalności nieruchomości
D. niedostosowanie budynku na działalność usługową do potrzeb osób niepełnosprawnych
HAN.01 Pytanie 323
Prowadzenie sprzedaży

Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?

A. Kasza gryczana
B. Kasza kukurydziana
C. Kasza jaglana
D. Kasza manny
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz wartość sprzedaży brutto dla 2 sztuk sukienek, jeśli cena sprzedaży netto jednej sztuki wynosi 600,00 zł, a sprzedaż sukienek podlega stawce VAT w wysokości 23%.

A. 1476,00 zł
B. 1223,00 zł
C. 276,00 zł
D. 738,00 zł
HAN.01 Pytanie 325
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?

A. Cukry
B. Wędliny
C. Kasze
D. Przyprawy
Prowadzenie sprzedaży

Co stanowi podstawę do obliczenia podatku VAT?

A. cena hurtowa nabycia towarów i usług
B. wartość netto towarów oraz usług
C. łączna wartość brutto towarów oraz usług
D. wydatki związane z zakupem towarów i usług
HAN.01 Pytanie 328
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie spożywczym, pracujący na dziale wędlin, powinien do porcjowania oraz pakowania wędlin stosować rękawice

A. cienkie foliowe
B. z dzianiny podgumowanej
C. z dzianiny bawełnianej
D. jednorazowe gumowe
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli wartość netto sprzedaży towaru wynosi 50,00 zł, a stawka podatku YAT wynosi 8%, to jaka jest cena sprzedaży brutto?

A. 58,00 zł
B. 54,00 zł
C. 52,00 zł
D. 56,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Zidentyfikowany niedobór po inwentaryzacji wynosi 14 500 zł, a dostępny limit na jego uregulowanie to 12 000 zł. Jaką sumę pokryje kierownik sklepu detalicznego, jeśli zgodnie z umową o wspólnej odpowiedzialności majątkowej odpowiada za udostępniony majątek w wysokości 40%?

A. 750 zł
B. 1 500 zł
C. 1 000 zł
D. 5 800 zł
HAN.01 Pytanie 331
Prowadzenie sprzedaży

Jakiej zasady powinien przestrzegać sprzedawca, żeby nie napotkać problemów z odnalezieniem odpowiedniego towaru na zapleczu sklepu?

A. Towary trzymać w wyznaczonych miejscach
B. Towary z późniejszych dostaw umieszczać za towarami z wcześniejszych dostaw
C. Towary wymagające niskiej temperatury przechowywać w chłodniach
D. Towary ciężkie umieszczać na dolnych półkach
HAN.01 Pytanie 332
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm, obwodzie bioder 105 cm.

RozmiarWymiary w cm
wzrostobwód klatki piersiowejobwód bioder
3816486-8993-96
4016490-9397-99
4217094-97100-103
4417098-101104-106

A. 38
B. 42
C. 44
D. 40
HAN.01 Pytanie 334
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych w tabeli informacji określ tworzywo sztuczne oceniane najlepiej ze względów ekologicznych.

Polistyren
PS
Polietylen
PE
Politerefalan etylenowy
PET
Polichlorek winylu
PCV
przezroczyste kubki i opakowania dla żywności, styropianwiele rodzajów opakowań do żywnościbutelki do wody mineralnej, polary, wykładzinyfolia do pakowania żywności, ramy do okien, płytki podłogowe
może wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże być stosowany jako opakowanie do żywnościmoże wydzielać toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywnościwydziela toksyny, nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności

A. PCV
B. PE
C. PET
D. PS
HAN.01 Pytanie 335
Prowadzenie sprzedaży

Jaką czynność wykonuje sprzedawca, aby przygotować towar do sprzedaży?

A. Eksponuje towar na półkach
B. Inkasuje należność za sprzedane towary
C. Wystawia fakturę
D. Wystawia dokument magazynowy Wz
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego elementu można nie uwzględniać przy tworzeniu oferty handlowej?

A. Data ważności oferty
B. Fotografia proponowanych produktów
C. Informacje kontaktowe sklepu
D. Lista oferowanych produktów
Prowadzenie sprzedaży

Ile wynosi wartość podatku VAT należnego po dokonaniu korekty sprzedaży na podstawie fragmentu faktury korygującej?

LPNazwa / opis jednozrazowyPKWiUIlośćj.m.Cena jednostkowa nettoWartość nettoVAT [%]Kwota VATWartość brutto
1Cytryny50,000kg.10,40520,00841,60561,60
Korekta:0,000kg.-0,62-31,008-2,48-33,48
Po korekcie:50,000kg.9,78489,00839,12528,12
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni
2Mandarynki50,000kg.6,50325,00826,00351,00
Korekta:0,000kg.-0,39-19,508-1,56-21,06
Po korekcie:50,000kg.6,11305,50824,44329,94
Przyczyna korekty: 6% rabatu za płatność gotówką na kwotę min 500zł w ciągu 3 dni

A. 26,00 zł
B. 41,60 zł
C. 63,56 zł
D. 66,04 zł
HAN.01 Pytanie 339
Prowadzenie sprzedaży

Informowanie mediów o udziale firmy budowlanej w ogólnopolskiej akcji charytatywnej, która ma na celu finansowanie zakupu sprzętu rehabilitacyjnego dla osób z niepełnosprawnościami, jest formą

A. public relations
B. propagandy
C. reklamy
D. promocji
HAN.01 Pytanie 340
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami bhp oraz ochrony przeciwpożarowej w obiektach handlowych nie jest dozwolone

A. używanie telefonów komórkowych
B. wieszanie gaśnic na ścianach
C. blokowanie dostępu do wyjść awaryjnych składowanym towarem
D. umieszczanie na ścianach oznakowań ewakuacyjnych
HAN.01 Pytanie 341
Prowadzenie sprzedaży

Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako

A. centra handlowe
B. domy towarowe
C. cash & carry
D. sklepy dyskontowe
HAN.01 Pytanie 342
Prowadzenie sprzedaży

Zasada FIFO, czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło, odnosi się głównie do

A. trwałych produktów cukierniczych
B. mięsa i wędlin
C. materiałów edukacyjnych
D. biżuterii wysokiej klasy
HAN.01 Pytanie 344
Prowadzenie sprzedaży

Która z aktywności realizowanej przez sprzedawcę nie jest związana z obsługą zamówienia klienta?

A. Wydanie paragonu.
B. Pobranie płatności.
C. Pokazanie asortymentu.
D. Ustawianie towaru na regałach.
HAN.01 Pytanie 345
Prowadzenie sprzedaży

Niewielki wybór towarów, niskie ceny oraz bardzo ograniczone warunki sprzedaży charakteryzują

A. sklepy branżowe
B. domy handlowe
C. sklepy specjalistyczne
D. domy dyskontowe
HAN.01 Pytanie 347
Prowadzenie sprzedaży

Klientka została poinformowana przez lekarza, by rozpoczęła stosowanie diety z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca winien zasugerować jej zakup

A. mięsa wieprzowego
B. pełnotłustego mleka
C. ryb
D. masła
HAN.01 Pytanie 348
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego dokumentu powinien użyć Sklep "KAJA", jeśli w fakturze, którą otrzymał od dostawcy towarów, zauważono błąd w danych adresowych sklepu?

A. Reklamacja.
B. Nota korygująca
C. Duplikat faktury.
D. Faktura VAT.
HAN.01 Pytanie 349
Prowadzenie sprzedaży

Zakupując energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, klient kierował się jakim motywem?

A. racjonalnym
B. emocjonalnym
C. zabezpieczającym
D. społecznym
HAN.01 Pytanie 350
Prowadzenie sprzedaży

Torebka dla kobiet miała cenę 350 zł. Zredukowano ją o 10%. Jaka jest nowa cena torebki po obniżce?

A. 340,00 zł
B. 356,50 zł
C. 315,00 zł
D. 350,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył towary przedstawione w tabeli. Która z podanych kwot pozwoli mu na zapłacenie rachunku?

Nazwa towaruJ. m.IlośćCena jednostkowa w zł
Tapeta ściennaszt.236,00
Klej do tapetszt.310,50
Farba olejnal123,00

A. 127,00 zł
B. 91,00 zł
C. 106,00 zł
D. 70,00 zł
HAN.01 Pytanie 352
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to

A. sterylizacja
B. tyndalizacja
C. blanszowanie
D. pasteryzacja
HAN.01 Pytanie 353
Prowadzenie sprzedaży

Którego z drukowanych środków informowania klientów o ofercie handlowej dotyczy przedstawiony opis?

Kilkustronicowy środek informowania klientów o ofercie, wydawany cyklicznie, prezentujący działania promocyjne placówki, najczęściej drukowany na papierze słabej jakości.

A. Ulotki.
B. Gazetki reklamowej.
C. Folderu reklamowego.
D. Katalogu.
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli wartość zakupu netto towaru wynosi 500 zł, a koszty zakupu wynoszą 100 zł, natomiast marża zysku to 50% ceny nabycia, to jaka będzie cena sprzedaży netto?

A. 650 zł
B. 900 zł
C. 750 zł
D. 600 zł
HAN.01 Pytanie 355
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?

A. 2,50 zł
B. 25,00 zł
C. 10,00 zł
D. 4,00 zł
HAN.01 Pytanie 357
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Papryka klasyfikowana jest jako warzywo

A. kapustne
B. psiankowate
C. korzeniowe
D. strączkowe
Prowadzenie sprzedaży

Termin, który wskazuje, że sprzedawca na swój koszt ma obowiązek dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez nabywcę, określa się pojęciem

A. inkaso
B. loco
C. skonto
D. franco
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką sumę zapłaci klient za zakup 30 dag karkówki oraz 0,5 kg kiełbasy, jeśli 1 kg karkówki kosztuje 20,00 zł, a 1 kg kiełbasy ma cenę 23,00 zł?

A. 18,40 zł
B. 16,90 zł
C. 17,50 zł
D. 21,50 zł