Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?

A. 1545 sztuk
B. 1236 sztuk
C. 1500 sztuk
D. 1950 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?

A. 2 000 kg
B. 1 280 kg
C. 1 920 kg
D. 2 400 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?

A. 12 sztuk
B. 240 sztuk
C. 120 sztuk
D. 24 sztuki
Produkcja wyrobów spożywczych…

Korzystając z zamieszczonej receptury, określ ile kg migdałów należy pobrać z magazynu, aby wyprodukować 500 kg marcepana.

Receptura na 100 [kg] marcepana
SkładnikiIlość [kg]
migdały25
cukier76
esencja migdałowa0,2

A. 125 kg
B. 200 kg
C. 20 kg
D. 1 250 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Z 100 kg buraków cukrowych otrzymuje się krajankę o powierzchni około 1000 cm2. Oblicz, jaką powierzchnię w cm2 zajmie krajanka uzyskana z 2500 kg buraków.

A. 250 cm2
B. 2500 cm2
C. 250000 cm2
D. 25000 cm2
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?

A. 15 500 kg
B. 10 000 kg
C. 20 000 kg
D. 5 000 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Masło ekstra powinno mieć zawartość tłuszczu wynoszącą co najmniej 82%, a zawartość wody nie powinna przekraczać 16%. Które wyniki analizy próbek masła kwalifikują je jako masło ekstra?

A. 81,9% tłuszczu i 16,1% wody
B. 82,0% tłuszczu i 16,2% wody
C. 82,2% tłuszczu i 15,8% wody
D. 81,8% tłuszczu i 15,8% wody
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?

A. 2 985 sztuk
B. 3 045 sztuk
C. 3 075 sztuk
D. 3 015 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką ilość śmietanki o zawartości tłuszczu 30% trzeba zastosować do wyprodukowania 720 kg masła ekstra, jeśli z 100 kg śmietanki uzyskuje się 36 kg masła ekstra?

A. 1 200 kg
B. 2 000 kg
C. 1 000 kg
D. 2 200 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, określ parametry dla drugiej fazy przygotowania ciasta żytniego metodą trójfazową.

Fazy przygotowania ciasta żytniego metodą trójfazową
MetodaNazwa fazyTemperatura fermentacji [°C]Czas fermentacji [h]
TrójfazowaI - podmłoda25 ÷ 273,0 ÷ 3,5
II - kwas28 ÷ 305,5 ÷ 6,5
III - ciasto29 ÷ 300,5 ÷ 1,0

A. Temperatura 29°C, czas fermentacji 5,0 h
B. Temperatura 28°C, czas fermentacji 6,0 h
C. Temperatura 27°C, czas fermentacji 6,5 h
D. Temperatura 30°C, czas fermentacji 0,5 h
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oblicz, ile kilogramów zalewy należy przygotować, aby wyprodukować 5 ton ogórków zgodnie z podaną recepturą.

Receptura na 100 kg ogórków marynowanych
SurowceIlość w kg
ogórki70
zalewa25
przyprawy5

A. 2500 kg
B. 1000 kg
C. 1250 kg
D. 2000 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?

A. 100 kartonów zbiorczych
B. 20 kartonów zbiorczych
C. 180 kartonów zbiorczych
D. 30 kartonów zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Korzystając z receptury oblicz, ile kilogramów mięsa wołowego należy użyć do wyprodukowania 1 000 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego.

Receptura mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Mięso wieprzoweMięso wołoweSłonina
60%30%10%

A. 60 kg
B. 300 kg
C. 600 kg
D. 30 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwy czas wypieku ciasta biszkoptowego o grubości 37 mm, gdy temperatura w komorze pieca wynosi 210°C.

Wypiekanie ciasta biszkoptowegoGrubość biszkopu [mm]Temperatura komory wypiekowej [°C]Czas wypieku [min]
W formach30 - 40195 - 20050 - 55
W formach30 - 40195 - 22540 - 45
Na blachach15 - 20200 - 21020 - 30
Na blachach7 - 10200 - 22010 - 15

A. 15 min.
B. 25 min.
C. 44 min.
D. 55 min.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile pudełek trzeba przygotować do zapakowania 1500 sztuk słoików dżemu morelowego, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 słoików?

A. 75 sztuk
B. 60 sztuk
C. 50 sztuk
D. 35 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

W magazynie na jednej palecie znajduje się 40 opakowań kartonowych po 25 kilogramów suszu warzywnego. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji?

Masa suszu warzywnego
w opakowaniu zbiorczym [kg]
Ilość opakowań
zbiorczych [szt.]
Ilość palet [kg]
A.40251
B.25401
C.402540
D.402525

A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.

Tab. Receptura na 1000 g kremu russel
SurowceIlość [g]
Cukier puder276,0
Jaja220,0
Masło220,0
Margaryna331,0
Esencja rumowa4,7
Spirytus6,6
Razem1058,3
Straty58,3
Wydajność1000,0

A. 22 kg
B. 1,2 kg
C. 12 kg
D. 2,2 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?

A. 4 000 sztuk
B. 100 sztuk
C. 1 000 sztuk
D. 400 sztuk