Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. 1545 sztuk
B. 1236 sztuk
C. 1500 sztuk
D. 1950 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?
A. 2 000 kg
B. 1 280 kg
C. 1 920 kg
D. 2 400 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 12 sztuk
B. 240 sztuk
C. 120 sztuk
D. 24 sztuki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Korzystając z zamieszczonej receptury, określ ile kg migdałów należy pobrać z magazynu, aby wyprodukować 500 kg marcepana.
Receptura na 100 [kg] marcepana | |
---|---|
Składniki | Ilość [kg] |
migdały | 25 |
cukier | 76 |
esencja migdałowa | 0,2 |
A. 125 kg
B. 200 kg
C. 20 kg
D. 1 250 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Z 100 kg buraków cukrowych otrzymuje się krajankę o powierzchni około 1000 cm2. Oblicz, jaką powierzchnię w cm2 zajmie krajanka uzyskana z 2500 kg buraków.
A. 250 cm2
B. 2500 cm2
C. 250000 cm2
D. 25000 cm2
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?
A. 15 500 kg
B. 10 000 kg
C. 20 000 kg
D. 5 000 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Masło ekstra powinno mieć zawartość tłuszczu wynoszącą co najmniej 82%, a zawartość wody nie powinna przekraczać 16%. Które wyniki analizy próbek masła kwalifikują je jako masło ekstra?
A. 81,9% tłuszczu i 16,1% wody
B. 82,0% tłuszczu i 16,2% wody
C. 82,2% tłuszczu i 15,8% wody
D. 81,8% tłuszczu i 15,8% wody
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?
A. 2 985 sztuk
B. 3 045 sztuk
C. 3 075 sztuk
D. 3 015 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką ilość śmietanki o zawartości tłuszczu 30% trzeba zastosować do wyprodukowania 720 kg masła ekstra, jeśli z 100 kg śmietanki uzyskuje się 36 kg masła ekstra?
A. 1 200 kg
B. 2 000 kg
C. 1 000 kg
D. 2 200 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, określ parametry dla drugiej fazy przygotowania ciasta żytniego metodą trójfazową.
Fazy przygotowania ciasta żytniego metodą trójfazową | |||
---|---|---|---|
Metoda | Nazwa fazy | Temperatura fermentacji [°C] | Czas fermentacji [h] |
Trójfazowa | I - podmłoda | 25 ÷ 27 | 3,0 ÷ 3,5 |
II - kwas | 28 ÷ 30 | 5,5 ÷ 6,5 | |
III - ciasto | 29 ÷ 30 | 0,5 ÷ 1,0 |
A. Temperatura 29°C, czas fermentacji 5,0 h
B. Temperatura 28°C, czas fermentacji 6,0 h
C. Temperatura 27°C, czas fermentacji 6,5 h
D. Temperatura 30°C, czas fermentacji 0,5 h
Produkcja wyrobów spożywczych…
Oblicz, ile kilogramów zalewy należy przygotować, aby wyprodukować 5 ton ogórków zgodnie z podaną recepturą.
Receptura na 100 kg ogórków marynowanych | |
---|---|
Surowce | Ilość w kg |
ogórki | 70 |
zalewa | 25 |
przyprawy | 5 |
A. 2500 kg
B. 1000 kg
C. 1250 kg
D. 2000 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?
A. 100 kartonów zbiorczych
B. 20 kartonów zbiorczych
C. 180 kartonów zbiorczych
D. 30 kartonów zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Korzystając z receptury oblicz, ile kilogramów mięsa wołowego należy użyć do wyprodukowania 1 000 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego.
Receptura mięsa mielonego wieprzowo-wołowego | ||
---|---|---|
Mięso wieprzowe | Mięso wołowe | Słonina |
60% | 30% | 10% |
A. 60 kg
B. 300 kg
C. 600 kg
D. 30 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwy czas wypieku ciasta biszkoptowego o grubości 37 mm, gdy temperatura w komorze pieca wynosi 210°C.
Wypiekanie ciasta biszkoptowego | Grubość biszkopu [mm] | Temperatura komory wypiekowej [°C] | Czas wypieku [min] |
---|---|---|---|
W formach | 30 - 40 | 195 - 200 | 50 - 55 |
W formach | 30 - 40 | 195 - 225 | 40 - 45 |
Na blachach | 15 - 20 | 200 - 210 | 20 - 30 |
Na blachach | 7 - 10 | 200 - 220 | 10 - 15 |
A. 15 min.
B. 25 min.
C. 44 min.
D. 55 min.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile pudełek trzeba przygotować do zapakowania 1500 sztuk słoików dżemu morelowego, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 słoików?
A. 75 sztuk
B. 60 sztuk
C. 50 sztuk
D. 35 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
W magazynie na jednej palecie znajduje się 40 opakowań kartonowych po 25 kilogramów suszu warzywnego. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji?
Masa suszu warzywnego w opakowaniu zbiorczym [kg] | Ilość opakowań zbiorczych [szt.] | Ilość palet [kg] | |
---|---|---|---|
A. | 40 | 25 | 1 |
B. | 25 | 40 | 1 |
C. | 40 | 25 | 40 |
D. | 40 | 25 | 25 |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.
Tab. Receptura na 1000 g kremu russel | |
---|---|
Surowce | Ilość [g] |
Cukier puder | 276,0 |
Jaja | 220,0 |
Masło | 220,0 |
Margaryna | 331,0 |
Esencja rumowa | 4,7 |
Spirytus | 6,6 |
Razem | 1058,3 |
Straty | 58,3 |
Wydajność | 1000,0 |
A. 22 kg
B. 1,2 kg
C. 12 kg
D. 2,2 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 4 000 sztuk
B. 100 sztuk
C. 1 000 sztuk
D. 400 sztuk
- ‹
- 1
- ›