Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania

A. napojów owocowych
B. mleka zagęszczonego
C. grzybów marynowanych
D. pierogów z mięsem
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?

A. 1236 sztuk
B. 1500 sztuk
C. 1950 sztuk
D. 1545 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem

A. starannie owinąć folią termokurczliwą
B. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
C. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
D. połączyć je luzem taśmą klejącą
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zagrożenie niesie ze sobą nieprawidłowe etykietowanie produktów spożywczych?

A. Możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd
B. Zwiększenie kosztów produkcji
C. Skrócenie terminu przydatności do spożycia
D. Zmniejszenie wartości odżywczej produktu
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza

A. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
B. parą wodną
C. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
D. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
Produkcja wyrobów spożywczych…

Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to

A. artykuły spożywcze
B. komponenty żywności
C. suplementy diety
D. materiały pomocnicze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?

A. Margaryna, szynka wędzona
B. Kawa, mąka
C. Mleko UHT, dżemy
D. Herbata, napoje gazowane
Produkcja wyrobów spożywczych…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki magazynowania udźca wołowego przez okres 14 dni.

Warunki chłodniczego magazynowania mięsa
ProduktTemperatura
[°C]
Wilgotność względna
[%]
Czas przechowywania
[tygodnie]
Wołowina−1,5 ÷ 090do 3
Wieprzowina−1,5 ÷ 190 ÷ 95do 9
Cielęcina−1,0 ÷ 0901 ÷ 3
Drób−1,5 ÷ 190do 1

A. Temperatura -1,5°C; wilgotność względna 90%
B. Temperatura -1,0°C; wilgotność względna 98%
C. Temperatura 0°C; wilgotność względna 95%
D. Temperatura +1,0°C; wilgotność względna 90%
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data

A. 01.06.2018
B. 17.06.2019
C. 12.02.2017
D. 06.12.2016
Produkcja wyrobów spożywczych…

Warzywne mrożonki, które mają być długo przechowywane, powinny być trzymane w komorach mroźniczych, w jakiej temperaturze?

A. od 0°C do 4°C
B. od -18°C do -35°C
C. od -8°C do -15°C
D. od -2°C do -6°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy

A. ochronić produkt przed wpływem światła
B. usunąć produkty o intensywnym aromacie
C. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
D. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?

A. 240 sztuk
B. 120 sztuk
C. 24 sztuki
D. 12 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się

A. wózki ręczne
B. przenośniki podwieszone
C. przenośniki taśmowe
D. wózki widłowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Towary transportowane na wózkach

A. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
B. muszą być przewożone pojedynczo
C. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
D. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zadanie dezynfekcji magazynu wyrobów gotowych?

A. eliminacja zanieczyszczeń białkowych
B. emulgowanie zanieczyszczeń tłuszczowych
C. zniszczenie drobnoustrojów
D. usunięcie zanieczyszczeń mineralnych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:

A. układanie towarów na regałach
B. rozładunek towarów
C. przepakowywanie towarów
D. mycie opakowań zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?

A. 3 075 sztuk
B. 3 015 sztuk
C. 3 045 sztuk
D. 2 985 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?

A. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
B. wagi odważnikowe albo uchylne
C. termometry cieczowe bądź bimetalowe
D. higrometry lub psychrometry
Produkcja wyrobów spożywczych…

Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to

A. dźwignice i wózki widłowe
B. platformy ładunkowe i wyrównawcze
C. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
D. palety, kontenery i dźwignice
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją

A. czekolady gorzkiej
B. oleju rzepakowego
C. smalcu domowego
D. margaryny mlecznej
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?

A. 30 kartonów zbiorczych
B. 20 kartonów zbiorczych
C. 180 kartonów zbiorczych
D. 100 kartonów zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić

A. + 5°C ÷ +25°C
B. -18°C ÷ -12°C
C. - 6°C ÷ -2°C
D. +30°C ÷ +40°C
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…

Dżemy powinny być składowane w magazynach

A. jasnych i ciepłych
B. suchych i ciemnych
C. wilgotnych i jasnych
D. wilgotnych i ciepłych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?

A. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
B. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło
C. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
D. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?

A. FIFO
B. FETO
C. LIFO
D. LIPO
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzowane konserwy mięsne w metalowych opakowaniach można przechowywać przez maksymalnie 6 miesięcy w warunkach chłodniczych w przedziale temperatur

A. od 0,1 do 6°C
B. od -6 do 0°C
C. od 6,1 do 12°C
D. od 1,2 do 18°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas segregacji uszkodzonych opakowań papierowych w magazynie powinno się je umieszczać w pojemnikach oznaczonych kolorem

A. niebieskim
B. zielonym
C. żółtym
D. brązowym
Produkcja wyrobów spożywczych…

W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem

A. PE
B. PET
C. PP
D. PS
Produkcja wyrobów spożywczych…

W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier?

MagazynAsortyment
IJabłka, gruszki, pomidory
IIJogurt, kefir, mleko 2%
IIIMięso mrożone, mrożonki owocowe
IVPrzyprawy, susz, pieczywo trwałe

A. W magazynie IV
B. W magazynie III
C. W magazynie I
D. W magazynie II
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie są etapy magazynowania towarów w odpowiedniej kolejności?

A. składowanie ładunku, przyjęcie towaru, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
B. wydawanie towaru, przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
C. przyjęcie towaru, wydawanie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
D. przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień, wydawanie towaru