Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. czarnych porzeczek
B. filetów rybnych
C. półtusz wieprzowych
D. koncentratu jabłkowego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie z wymienionych urządzeń jest stosowane do separacji zanieczyszczeń z mąki w procesie piekarskim?
A. Dozator
B. Przesiewacz
C. Miesiarka
D. Waga
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces sterylizacji konserw mięsnych powinien wg norm przebiegać w temperaturze 120 ÷ 125°C w czasie 30 ÷ 40 minut. Które parametry powinien wprowadzić aparatowy na tablicę sterowniczą urządzenia, aby proces przebiegł zgodnie z obowiązującymi normami?
Tablica sterownicza | |||
---|---|---|---|
Temperatura [°C] | Czas [minuty] | ||
A. | 118 | 30 | |
B. | 120 | 25 | |
C. | 123 | 35 | |
D. | 130 | 40 |
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakiej temperaturze następuje zamrażanie owiewowe tuszek drobiowych?
A. od -1 do -4°C
B. od -41 do -55°C
C. od -35 do -40°C
D. od -15 do -30°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?
A. barometr
B. psychrometr
C. manometr
D. higrometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?
A. Obłuskiwarka.
B. Sito.
C. Mlewnik walcowy
D. Separator pneumatyczny.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. wialnia
B. kalibrownik
C. myjka
D. odziemniacz
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są używane do mrożenia mieszanki lodowej?
A. kontenery
B. frezery
C. inhibitory
D. termizatory
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do jakiego procesu wykorzystywane są blanszowniki w przetwórstwie warzyw?
A. zagęszczania miąższu
B. wyciągania skrobi
C. inaktywacji enzymów
D. fermentacji mlekowej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza
A. parą wodną
B. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
C. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
D. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. immersyjnej
B. fluidyzacyjnej
C. komorowej
D. płytowej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas procesu mielenia ziarna w młynie walcowym, aby uzyskać mąkę o odpowiedniej granulacji, należy zwrócić uwagę na:
A. wilgotność powietrza w młynie
B. temperaturę chłodzenia walców
C. prędkość obrotową silnika elektrycznego
D. ustawienie szczeliny między walcami
Produkcja wyrobów spożywczych…
W bioreaktorze realizuje się
A. produkcję biomasy
B. emulgowanie
C. homogenizację
D. proces dyfuzji
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zabezpiecza zbiornik sprężarki przed zbyt wysokim ciśnieniem powietrza?
A. zawór bezpieczeństwa
B. zawór doprowadzający
C. zawór jednokierunkowy
D. zawór odcinający
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?
A. Kadź – piwo
B. Masownica – masło
C. Prażalnik – ciasto
D. Odwaniacz – dżem
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie służy do pomiaru wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie?
A. butyrometr
B. manometr
C. psychrometr
D. termometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór
A. króliczych
B. wieprzowych
C. bydlęcych
D. drobiowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby korzystanie z krajalnicy tarczowej do warzyw odbywało się w sposób bezpieczny, trzeba
A. podać surowiec do leja zasilającego po wcześniejszym uruchomieniu maszyny
B. załadować lej zasypowy krajalnicy, a następnie uruchomić maszynę
C. umieścić surowiec w rynnie odprowadzającej i włączyć urządzenie
D. uruchomić maszynę na około 3 minuty, a potem dostarczyć surowiec do leja zasilającego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do mycia należy wykorzystać myjkę szczotkową
A. pomidorów i wiśni
B. marchwi i ogórków
C. jabłek oraz porzeczek
D. truskawek oraz fasoli
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie użytkowania obieraczki parowej do wstępnej obróbki marchwi przeznaczonej na sok, istotne jest, aby obserwować
A. stopień rozgotowania marchwi
B. temperaturę cieczy
C. poziom rozdrobnienia marchwi
D. ciśnienie pary
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest napięcie w jednofazowej instalacji elektrycznej w Polsce?
A. 400V
B. 230V +23 V
C. 120V
D. 100V +10 V
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kluczowym elementem wialni do zboża jest
A. natrysk wodno-powietrzny
B. wirujący bęben
C. zespół sit
D. zespół obracających się tarcz
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby inaktywować enzymy występujące w warzywach, które mogą prowadzić do wielu niepożądanych zmian w kolorze, zapachu i smaku podczas obróbki surowca oraz przechowywania produktu, wykorzystuje się
A. mieszarki
B. kutry
C. cyklony
D. blanszowniki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podstawowym zadaniem homogenizatora stosowanego w przemyśle spożywczym jest
A. rozdrabnianie cząsteczek tłuszczu
B. stabilizacja temperatury
C. mieszanie składników
D. usuwanie nadmiaru wody
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do oczyszczania warzyw?
A. wialnie
B. żmijki
C. wirówki
D. myjki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?
A. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
B. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
C. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
D. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, wykorzystuje się
A. termiczne obieranie
B. opalenie powierzchni
C. mechaniczne obieranie
D. obieranie chemiczno-termiczne
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji mleka UHT należy zastosować następujące parametry obróbcze:
A. 100°C przez 10-20 sek.
B. 80°C przez 20-30 sek.
C. 140°C przez 1-2 sek.
D. 120°C przez 5-10 sek.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. oleju
B. jabłek
C. mąki
D. mleka
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się
A. przenośniki taśmowe
B. wózki ręczne
C. przenośniki podwieszone
D. wózki widłowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?
A. Polietylen
B. Blacha czarna
C. Poliester
D. Aluminium
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do przerobu ziarna zbóż na mąkę?
A. Wialnię zbożową
B. Suszarkę rozpyłową
C. Mlewnik walcowy
D. Odsiewacz płaski
Produkcja wyrobów spożywczych…
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. pączków
B. naleśników
C. wafli
D. croissantów
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?
A. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
B. mielenia buraków cukrowych
C. procesu krystalizacji cukru
D. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. kocioł warzelny
B. kadź fermentacyjną
C. wyparkę
D. matecznik
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż urządzenie, które w tabeli jest niewłaściwie przyporządkowane do procesu/operacji w przetwórstwie mleka
Urządzenie | Proces/operacja | |
---|---|---|
A. | Homogenizator ciśnieniowy | Rozbijanie cząsteczek w mleku |
B. | Maśelnica stożkowa | Zmaślanie śmietany |
C. | Pasteryzator płytowy | Pasteryzacja mleka |
D. | Chłodnica powietrza | Zamrażanie mieszanki lodowej |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie jest używane do wytwarzania frytek?
A. Blanszownik
B. Obieraczka
C. Frytownica
D. Tarka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Fluidyzacyjną suszarkę należy wykorzystać do osuszania
A. mleka.
B. ryb.
C. mięsa.
D. groszku.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest zastosowanie wialni zbożowej?
A. klasyfikacji i mielenia ziarna.
B. przygotowania ziaren.
C. oddzielania ziaren według rozmiaru.
D. wstępnego czyszczenia ziarna.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zachować niezmienną efektywność prasy filtracyjnej, konieczne jest
A. zwiększenie ciśnienia podczas filtracji
B. skrócenie czasu filtracji
C. wydłużenie czasu filtracji
D. obniżenie ciśnienia w trakcie filtracji