Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów wykonuje się przy użyciu gorącej wody w zakresie temperatur

A. od 10°C do 20°C
B. od 140°C do 150°C
C. od 40°C do 50°C
D. od 90°C do 100°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas kształtowania porcji ciasta na chleb podłużny należy wykonać następujące kroki:

A. dzielenie, zaokrąglanie, wydłużanie, rozrost
B. dzielenie, wydłużanie, zaokrąglanie, rozrost
C. dzielenie, rozrost, wydłużanie, zaokrąglanie
D. dzielenie, rozrost, zaokrąglanie, wydłużanie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zastosowanie jakiego urządzenia jest kluczowe w procesie klarowania soku owocowego?

A. wirówki
B. pasteryzatora
C. homogenizatora
D. ekstrudera
SPC.02 Pytanie 86
Produkcja wyrobów spożywczych…

Elementy tnące w wilku do rozdrabniania mięsa to:

A. ślimak, noże sierpowe, nakrętka
B. tarcze tnące, siatka, lej zasypowy
C. szarpak, nóż mimośrodowy, sito metalowe
D. noże skrzydełkowe, siatka, pierścień
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać sok z pokrojonych owoców, należy użyć

A. mlewnika walcowego
B. wirówki filtracyjnej
C. homogenizatora tłokowego
D. prasy taśmowej
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia muszą mieć udokumentowane krytyczne punkty kontroli zgodnie z zasadami systemu HACCP?

A. Krajalnice
B. Płukacze
C. Pasteryzatory
D. Wialnie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji

A. lodów
B. masła
C. margaryny
D. jogurtu
Produkcja wyrobów spożywczych…

W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki

A. ślimakowe
B. rolkowe
C. zgrzebłowe
D. czerpakowe
SPC.02 Pytanie 91
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych surowców jest poddawany oczyszczeniu z ciał stałych oraz częściowo z mikroorganizmów przy użyciu wirówki?

A. Owoce
B. Mleko
C. Olej
D. Ziarna
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zastosowanie ma proces liofilizacji w przemyśle spożywczym?

A. Długoterminowe utrwalenie żywności
B. Nadanie intensywnego koloru
C. Zwiększenie masy produktu
D. Podniesienie poziomu wilgotności
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji przetworów owocowych urządzenie do drylowania używa się do wstępnej obróbki

A. jagodów
B. jabłek
C. porzeczek
D. śliwek
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć

A. cyklonu
B. wirówki
C. tryjera
D. dekantera
Produkcja wyrobów spożywczych…

W celu usunięcia dwutlenku siarki z owocowej pulpy, która ma być użyta do produkcji dżemu, wykorzystuje się

A. autoklaw
B. rektyfikator
C. wyparkę
D. ekstraktor
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?

A. prędkość obrotowa
B. ciśnienie
C. temperatura
D. natężenie przepływu
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się rozdrabnianie kuleczek tłuszczu w śmietance?

A. homogenizatorze
B. mateczniku
C. blanszowniku
D. pasteryzatorze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Faza w produkcji czekolady, która polega na długotrwałym i intensywnym mieszaniu (zwykle trwa od 24 do 72 godzin), to

A. temperowanie
B. mielenie ziarna kakao
C. schładzanie
D. konszowanie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność

A. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
B. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
C. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
D. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?

A. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
B. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
C. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
D. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzacja kompotu z truskawek powinna odbywać się w zakresie temperatur

A. od 100ºC do 110ºC
B. od 80ºC do 90ºC
C. od 30ºC do 50ºC
D. od 120ºC do 130ºC
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do usuwania ogonków czereśni, porzeczek oraz truskawek wykorzystywane są

A. odpestczarki
B. przyrządy do obcinania
C. narzędzia do obierania
D. obrywarki
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?

A. wózek widłowy
B. paleta drewniana
C. przenośnik rolkowy
D. podnośnik łańcuchowy