Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia powinny zostać wykorzystane do wytwarzania zakwasu, który jest używany przy produkcji masła i serów?

A. Mieszalniki
B. Granulatory
C. Frezery
D. Mateczniki
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do eliminacji zanieczyszczeń mechanicznych oraz mikroorganizmów w mleku?

A. pasteryzatory płytowe
B. wirówki baktofugacyjne
C. zbiorniki izotermiczne
D. homogenizatory tłokowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia powinny być użyte do oczyszczania mleka przeznaczonego do wytwarzania serów?

A. wirówki
B. myjki
C. płuczki
D. homogenizatory
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak formuje się ciasto bezowe?

A. poprzez wałkowanie przy pomocy wałka
B. przez wycinanie przy użyciu wzornika
C. za pomocą wyciskania na blachę
D. przez krojenie krajalnicą
Produkcja wyrobów spożywczych…

Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:

A. rozładunek towarów
B. przepakowywanie towarów
C. układanie towarów na regałach
D. mycie opakowań zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby wykonać temperowanie masy czekoladowej, jakie kroki należy podjąć?

A. schłodzić masę po konszowaniu do temperatury 5-7°C
B. utrzymać wstęgę czekolady w temperaturze 30-31°C
C. uformować czekoladę w podciśnieniu
D. uformować czekoladę w nadciśnieniu
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się

A. nadziewarki próżniowe
B. krajalnice
C. kostkownice
D. młynki koloidalne
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?

A. liczniki bułek drobnych
B. dzielarko-zaokrąglarki
C. krajalnice
D. mieszacze-dozatory
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces termizacji
B. proces dekantacji
C. proces homogenizacji
D. proces pasteryzacji
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?

A. wagi odważnikowe albo uchylne
B. higrometry lub psychrometry
C. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
D. termometry cieczowe bądź bimetalowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia mogą być wykorzystane do suszenia grzybów?

A. autoklawach poziomych
B. suszarkach na podczerwień
C. parownikach elektrycznych
D. kotłach otwartych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to

A. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
B. palety, kontenery i dźwignice
C. dźwignice i wózki widłowe
D. platformy ładunkowe i wyrównawcze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Parametr opisujący działanie suszarki fluidyzacyjnej to

A. prędkość obrotowa dysku rozpyłowego
B. temperatura powietrza wlotowego
C. ciśnienie pary wodnej znajdującej się wewnątrz urządzenia
D. natężenie przepływu wody
SPC.02 Pytanie 59
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie należy wykorzystać do segregacji surowców o różnych kształtach i rozmiarach?

A. wialnia
B. wirówka
C. sortownik
D. cyklon
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregowania materiału stałego na frakcje według rozmiaru?

A. filtry
B. sortowniki
C. przesiewacze
D. wirówki
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do jakich procesów produkcyjnych używane są stacje wyparne?

A. suszu z jabłek
B. śmietanki z mleka
C. koncentratu z pomidorów
D. masła ze śmietany
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?

A. W wirówce
B. W prasie
C. W autoklawie
D. W wyparce
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przenośnik, który służy do transportu kostek masła w maszynie do formowania i pakowania, to

A. taśmowy
B. ślimakowy
C. kubełkowy
D. pneumatyczny
Produkcja wyrobów spożywczych…

W kutrze, jakie są pozycje misy i noży?

A. misa jest w miejscu, a nóż wykonuje ruch obrotowy
B. misa oraz nóż pozostają w spoczynku, podczas gdy surowiec jest przemieszczany
C. misa obraca się, a nóż jest w spoczynku
D. misa oraz noże wykonują ruch obrotowy
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?

A. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
B. Aby zwiększyć zawartość białka
C. Aby dodać smaku
D. Aby zmniejszyć kwasowość
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby precyzyjnie rozdrabniać surowce w procesie produkcji parówek, należy użyć

A. krajalnicy tarczowej
B. ekstrudera poziomego
C. młynka koloidalnego
D. dezintegratora pionowego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie powinno być użyte do krojenia mięsa, tłuszczów, podrobów lub gotowych produktów stosowanych w produkcji garmażeryjnej (np. szynki w galarecie)?

A. Kostkownicę
B. Nastrzykiwarkę
C. Nadziewarkę
D. Masownicę
Produkcja wyrobów spożywczych…

W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się

A. suwnice
B. wózek dwukołowy
C. przenośnik czerpakowy
D. przenośnik ślimakowy