Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. koncentratu jabłkowego
B. filetów rybnych
C. półtusz wieprzowych
D. czarnych porzeczek
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie z wymienionych urządzeń jest stosowane do separacji zanieczyszczeń z mąki w procesie piekarskim?
A. Dozator
B. Waga
C. Przesiewacz
D. Miesiarka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces sterylizacji konserw mięsnych powinien wg norm przebiegać w temperaturze 120 ÷ 125°C w czasie 30 ÷ 40 minut. Które parametry powinien wprowadzić aparatowy na tablicę sterowniczą urządzenia, aby proces przebiegł zgodnie z obowiązującymi normami?
Tablica sterownicza | |||
---|---|---|---|
Temperatura [°C] | Czas [minuty] | ||
A. | 118 | 30 | |
B. | 120 | 25 | |
C. | 123 | 35 | |
D. | 130 | 40 |
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakiej temperaturze następuje zamrażanie owiewowe tuszek drobiowych?
A. od -41 do -55°C
B. od -35 do -40°C
C. od -1 do -4°C
D. od -15 do -30°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?
A. higrometr
B. barometr
C. manometr
D. psychrometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?
A. Obłuskiwarka.
B. Sito.
C. Mlewnik walcowy
D. Separator pneumatyczny.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. kalibrownik
B. myjka
C. wialnia
D. odziemniacz
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są używane do mrożenia mieszanki lodowej?
A. kontenery
B. inhibitory
C. termizatory
D. frezery
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do jakiego procesu wykorzystywane są blanszowniki w przetwórstwie warzyw?
A. zagęszczania miąższu
B. wyciągania skrobi
C. fermentacji mlekowej
D. inaktywacji enzymów
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza
A. parą wodną
B. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
C. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
D. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. fluidyzacyjnej
B. komorowej
C. płytowej
D. immersyjnej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas procesu mielenia ziarna w młynie walcowym, aby uzyskać mąkę o odpowiedniej granulacji, należy zwrócić uwagę na:
A. temperaturę chłodzenia walców
B. wilgotność powietrza w młynie
C. prędkość obrotową silnika elektrycznego
D. ustawienie szczeliny między walcami
Produkcja wyrobów spożywczych…
W bioreaktorze realizuje się
A. proces dyfuzji
B. emulgowanie
C. produkcję biomasy
D. homogenizację
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zabezpiecza zbiornik sprężarki przed zbyt wysokim ciśnieniem powietrza?
A. zawór odcinający
B. zawór jednokierunkowy
C. zawór bezpieczeństwa
D. zawór doprowadzający
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?
A. Masownica – masło
B. Kadź – piwo
C. Odwaniacz – dżem
D. Prażalnik – ciasto
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie służy do pomiaru wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie?
A. manometr
B. termometr
C. butyrometr
D. psychrometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór
A. drobiowych
B. bydlęcych
C. króliczych
D. wieprzowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby korzystanie z krajalnicy tarczowej do warzyw odbywało się w sposób bezpieczny, trzeba
A. załadować lej zasypowy krajalnicy, a następnie uruchomić maszynę
B. podać surowiec do leja zasilającego po wcześniejszym uruchomieniu maszyny
C. umieścić surowiec w rynnie odprowadzającej i włączyć urządzenie
D. uruchomić maszynę na około 3 minuty, a potem dostarczyć surowiec do leja zasilającego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do mycia należy wykorzystać myjkę szczotkową
A. pomidorów i wiśni
B. jabłek oraz porzeczek
C. truskawek oraz fasoli
D. marchwi i ogórków
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie użytkowania obieraczki parowej do wstępnej obróbki marchwi przeznaczonej na sok, istotne jest, aby obserwować
A. temperaturę cieczy
B. ciśnienie pary
C. stopień rozgotowania marchwi
D. poziom rozdrobnienia marchwi
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest napięcie w jednofazowej instalacji elektrycznej w Polsce?
A. 120V
B. 100V +10 V
C. 230V +23 V
D. 400V
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kluczowym elementem wialni do zboża jest
A. zespół obracających się tarcz
B. natrysk wodno-powietrzny
C. wirujący bęben
D. zespół sit
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby inaktywować enzymy występujące w warzywach, które mogą prowadzić do wielu niepożądanych zmian w kolorze, zapachu i smaku podczas obróbki surowca oraz przechowywania produktu, wykorzystuje się
A. kutry
B. mieszarki
C. cyklony
D. blanszowniki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podstawowym zadaniem homogenizatora stosowanego w przemyśle spożywczym jest
A. stabilizacja temperatury
B. rozdrabnianie cząsteczek tłuszczu
C. usuwanie nadmiaru wody
D. mieszanie składników
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do oczyszczania warzyw?
A. myjki
B. wirówki
C. wialnie
D. żmijki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?
A. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
B. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
C. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
D. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, wykorzystuje się
A. termiczne obieranie
B. mechaniczne obieranie
C. obieranie chemiczno-termiczne
D. opalenie powierzchni
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji mleka UHT należy zastosować następujące parametry obróbcze:
A. 140°C przez 1-2 sek.
B. 120°C przez 5-10 sek.
C. 100°C przez 10-20 sek.
D. 80°C przez 20-30 sek.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. oleju
B. mąki
C. jabłek
D. mleka
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się
A. przenośniki taśmowe
B. wózki widłowe
C. przenośniki podwieszone
D. wózki ręczne
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?
A. Poliester
B. Aluminium
C. Polietylen
D. Blacha czarna
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do przerobu ziarna zbóż na mąkę?
A. Mlewnik walcowy
B. Wialnię zbożową
C. Odsiewacz płaski
D. Suszarkę rozpyłową
Produkcja wyrobów spożywczych…
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. croissantów
B. naleśników
C. pączków
D. wafli
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?
A. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
B. procesu krystalizacji cukru
C. mielenia buraków cukrowych
D. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. kocioł warzelny
B. kadź fermentacyjną
C. wyparkę
D. matecznik
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż urządzenie, które w tabeli jest niewłaściwie przyporządkowane do procesu/operacji w przetwórstwie mleka
Urządzenie | Proces/operacja | |
---|---|---|
A. | Homogenizator ciśnieniowy | Rozbijanie cząsteczek w mleku |
B. | Maśelnica stożkowa | Zmaślanie śmietany |
C. | Pasteryzator płytowy | Pasteryzacja mleka |
D. | Chłodnica powietrza | Zamrażanie mieszanki lodowej |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie jest używane do wytwarzania frytek?
A. Obieraczka
B. Frytownica
C. Blanszownik
D. Tarka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Fluidyzacyjną suszarkę należy wykorzystać do osuszania
A. ryb.
B. groszku.
C. mięsa.
D. mleka.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest zastosowanie wialni zbożowej?
A. wstępnego czyszczenia ziarna.
B. przygotowania ziaren.
C. klasyfikacji i mielenia ziarna.
D. oddzielania ziaren według rozmiaru.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zachować niezmienną efektywność prasy filtracyjnej, konieczne jest
A. skrócenie czasu filtracji
B. wydłużenie czasu filtracji
C. obniżenie ciśnienia w trakcie filtracji
D. zwiększenie ciśnienia podczas filtracji