Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. puszka
B. butelka
C. beczka
D. kontener
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie środki są używane do eliminacji gryzoni w magazynie wyrobów gotowych?
A. pułapki żywołowne.
B. lepiki na insekty.
C. pułapki z feromonami.
D. lampy na owady.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się
A. przenośnik ślimakowy
B. przenośnik czerpakowy
C. suwnice
D. wózek dwukołowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Inspekcja Transportu Drogowego
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Dozoru Technicznego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w magazynie, skrzynki z śmietanką w plastikowych opakowaniach powinny być umieszczone
A. na podłodze w odległości około 20 cm od ściany
B. na palecie bezpośrednio przy ścianie
C. na podłodze bezpośrednio przy ścianie
D. na palecie w odległości około 20 cm od ściany
Produkcja wyrobów spożywczych…
W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki
A. zgrzebłowe
B. czerpakowe
C. ślimakowe
D. rolkowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest
A. pomiar temperatury magazynowania
B. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
C. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
D. ocena wizualna wyrobu
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim magazynie powinno się składować artykuły spożywcze, jeśli na opakowaniu widnieje wskazanie, aby przechowywać w chłodnym i suchym miejscu?
A. Magazyn 1: 0oC, 85%
B. Magazyn 3: 10oC, 80%
C. Magazyn 2: 4oC, 65%
D. Magazyn 4: 20oC, 75%
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile pudełek trzeba przygotować do zapakowania 1500 sztuk słoików dżemu morelowego, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 słoików?
A. 60 sztuk
B. 35 sztuk
C. 75 sztuk
D. 50 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
W magazynie na jednej palecie znajduje się 40 opakowań kartonowych po 25 kilogramów suszu warzywnego. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji?
Masa suszu warzywnego w opakowaniu zbiorczym [kg] | Ilość opakowań zbiorczych [szt.] | Ilość palet [kg] | |
---|---|---|---|
A. | 40 | 25 | 1 |
B. | 25 | 40 | 1 |
C. | 40 | 25 | 40 |
D. | 40 | 25 | 25 |
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W magazynie zakładu zajmującego się żywnością można składać
A. etykiety i kartony
B. ryby oraz tusze wołowe
C. środki dezynfekujące oraz przyprawy
D. jaja i mąkę
Produkcja wyrobów spożywczych…
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. konserwy mięsne
B. świeże owoce
C. wyroby cukiernicze
D. napoje alkoholowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być
A. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
B. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
C. wrzucone do pojemnika na odpady
D. oferowane po obniżonej cenie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik
A. wałkowy
B. pneumatyczny
C. hydrauliczny
D. płytowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 400 sztuk
B. 100 sztuk
C. 1 000 sztuk
D. 4 000 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zgodnie z normami GHP, aby pozbyć się owadów w magazynie, powinno się zastosować
A. dezynfekcję
B. dezynsekcję
C. sanityzację
D. apertyzację
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. paleta drewniana
B. wózek widłowy
C. przenośnik rolkowy
D. podnośnik łańcuchowy