Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. pleśni
B. muszek
C. kurzu
D. myszy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania
A. mleka zagęszczonego
B. napojów owocowych
C. pierogów z mięsem
D. grzybów marynowanych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?
A. 1236 sztuk
B. 1500 sztuk
C. 1545 sztuk
D. 1950 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem
A. starannie owinąć folią termokurczliwą
B. połączyć je luzem taśmą klejącą
C. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
D. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zagrożenie niesie ze sobą nieprawidłowe etykietowanie produktów spożywczych?
A. Zwiększenie kosztów produkcji
B. Możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd
C. Zmniejszenie wartości odżywczej produktu
D. Skrócenie terminu przydatności do spożycia
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza
A. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
B. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
C. parą wodną
D. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
Produkcja wyrobów spożywczych…
Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to
A. artykuły spożywcze
B. suplementy diety
C. komponenty żywności
D. materiały pomocnicze
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?
A. Kawa, mąka
B. Mleko UHT, dżemy
C. Herbata, napoje gazowane
D. Margaryna, szynka wędzona
Produkcja wyrobów spożywczych…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki magazynowania udźca wołowego przez okres 14 dni.
Warunki chłodniczego magazynowania mięsa | |||
---|---|---|---|
Produkt | Temperatura [°C] | Wilgotność względna [%] | Czas przechowywania [tygodnie] |
Wołowina | −1,5 ÷ 0 | 90 | do 3 |
Wieprzowina | −1,5 ÷ 1 | 90 ÷ 95 | do 9 |
Cielęcina | −1,0 ÷ 0 | 90 | 1 ÷ 3 |
Drób | −1,5 ÷ 1 | 90 | do 1 |
A. Temperatura -1,5°C; wilgotność względna 90%
B. Temperatura -1,0°C; wilgotność względna 98%
C. Temperatura +1,0°C; wilgotność względna 90%
D. Temperatura 0°C; wilgotność względna 95%
Produkcja wyrobów spożywczych…
W przypadku płynnych artykułów butelka PET o objętości 1,5 l pełni funkcję opakowania
A. jednostkowego
B. transportowego
C. zbiorczego
D. pośredniego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data
A. 06.12.2016
B. 17.06.2019
C. 01.06.2018
D. 12.02.2017
Produkcja wyrobów spożywczych…
Warzywne mrożonki, które mają być długo przechowywane, powinny być trzymane w komorach mroźniczych, w jakiej temperaturze?
A. od -8°C do -15°C
B. od 0°C do 4°C
C. od -2°C do -6°C
D. od -18°C do -35°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy
A. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
B. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
C. ochronić produkt przed wpływem światła
D. usunąć produkty o intensywnym aromacie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 120 sztuk
B. 240 sztuk
C. 24 sztuki
D. 12 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. oleju
B. mleka
C. jabłek
D. mąki
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się
A. wózki widłowe
B. wózki ręczne
C. przenośniki taśmowe
D. przenośniki podwieszone
Produkcja wyrobów spożywczych…
Towary transportowane na wózkach
A. muszą być przewożone pojedynczo
B. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
C. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
D. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest zadanie dezynfekcji magazynu wyrobów gotowych?
A. eliminacja zanieczyszczeń białkowych
B. emulgowanie zanieczyszczeń tłuszczowych
C. zniszczenie drobnoustrojów
D. usunięcie zanieczyszczeń mineralnych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Cukier uzyskany z buraków cukrowych powinien być magazynowany
A. w zbiornikach
B. w pryzmach
C. w spichrzach
D. w silosach
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. mycie opakowań zbiorczych
B. układanie towarów na regałach
C. rozładunek towarów
D. przepakowywanie towarów
Produkcja wyrobów spożywczych…
Mleko pasteryzowane do spożycia powinno być przechowywane w temperaturze, która nie jest wyższa niż
A. 8°C
B. 0°C
C. 15°C
D. 2°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do transportu wewnętrznego korzeni pietruszki można wykorzystać przenośnik
A. hakowy
B. zgrzebłowy
C. ślimakowy
D. wodny
Produkcja wyrobów spożywczych…
W transporcie ziarna zbóż wykorzystuje się
A. przenośniki pneumatyczne
B. wózki akumulatorowe
C. kolejki rurowe
D. przenośniki rolkowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?
A. 2 985 sztuk
B. 3 075 sztuk
C. 3 015 sztuk
D. 3 045 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?
A. wagi odważnikowe albo uchylne
B. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
C. higrometry lub psychrometry
D. termometry cieczowe bądź bimetalowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie tworzywo sztuczne jest najczęściej używane do pakowania śmietany w kubeczkach?
A. PS
B. PI
C. PP
D. PE
Produkcja wyrobów spożywczych…
Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to
A. palety, kontenery i dźwignice
B. dźwignice i wózki widłowe
C. platformy ładunkowe i wyrównawcze
D. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie czynności podejmuje się z pieczywem zaraz po jego wyjęciu z pieca?
A. chłodzone.
B. krojone.
C. zdobione.
D. pakowane.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją
A. smalcu domowego
B. margaryny mlecznej
C. oleju rzepakowego
D. czekolady gorzkiej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?
A. 100 kartonów zbiorczych
B. 20 kartonów zbiorczych
C. 180 kartonów zbiorczych
D. 30 kartonów zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić
A. + 5°C ÷ +25°C
B. -18°C ÷ -12°C
C. - 6°C ÷ -2°C
D. +30°C ÷ +40°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Dżemy powinny być składowane w magazynach
A. jasnych i ciepłych
B. wilgotnych i jasnych
C. wilgotnych i ciepłych
D. suchych i ciemnych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?
A. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
B. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
C. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło
D. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?
A. FETO
B. LIPO
C. LIFO
D. FIFO
Produkcja wyrobów spożywczych…
Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?
A. za regałem
B. za oknem
C. nad drzwiami
D. na palecie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Pasteryzowane konserwy mięsne w metalowych opakowaniach można przechowywać przez maksymalnie 6 miesięcy w warunkach chłodniczych w przedziale temperatur
A. od 0,1 do 6°C
B. od -6 do 0°C
C. od 1,2 do 18°C
D. od 6,1 do 12°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas segregacji uszkodzonych opakowań papierowych w magazynie powinno się je umieszczać w pojemnikach oznaczonych kolorem
A. zielonym
B. niebieskim
C. żółtym
D. brązowym
Produkcja wyrobów spożywczych…
W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem
A. PET
B. PS
C. PE
D. PP
Produkcja wyrobów spożywczych…
W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier?
Magazyn | Asortyment |
---|---|
I | Jabłka, gruszki, pomidory |
II | Jogurt, kefir, mleko 2% |
III | Mięso mrożone, mrożonki owocowe |
IV | Przyprawy, susz, pieczywo trwałe |
A. W magazynie III
B. W magazynie II
C. W magazynie I
D. W magazynie IV
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie są etapy magazynowania towarów w odpowiedniej kolejności?
A. przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
B. składowanie ładunku, przyjęcie towaru, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
C. przyjęcie towaru, wydawanie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
D. wydawanie towaru, przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień