Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 1
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakie urządzenie przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 1
A. Chwytak do bel.
B. Wycinak kiszonki.
C. Kopaczka elewatorowa.
D. Szarpak kiszonki.
ROL.03 Pytanie 2
Kategorie: Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Z którego z wymienionych materiałów powinny być wykonane naczynie, w których przechowywany jest miód?

A. Z blachy ocynkowanej.
B. Z aluminium.
C. Ze szkła.
D. Z drewna brzozowego.
ROL.09 Pytanie 3
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeżeli w gospodarstwie istnieje zbyt duża produkcja nawozów naturalnych (powyżej 170 kg N/ha) w stosunku do powierzchni gruntów rolnych, to rolnik zobowiązany jest posiadać

A. umowę zbytu nawozów naturalnych.
B. umowy dzierżawy lub użytkowania gruntów.
C. ewidencję wydawania pasz z gospodarstwa.
D. roczny plan nawożenia.
ROL.03 Pytanie 4
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na uprawach wieloletnich.
B. Na pastwiskach.
C. Na łąkach.
D. Na gruntach ornych.
ROL.09 Pytanie 5
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakim okresie powinny być stosowane herbicydy na plantacjach rzepaku ozimego?

A. Jesienią przed wschodami rzepaku lub po wschodach.
B. W fazie kłoszenia.
C. W fazie strzelania w źdźbło.
D. Podczas kwitnienia minimum połowy kwiatów.
ROL.09 Pytanie 6
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym momencie gniazdo powinno być poszerzane ramką przedstawioną na ilustracji?

Ilustracja do pytania 6
A. Gdy w rodzinie pojawią się trutówki.
B. Gdy pszczoły zaczną pobielać plastry.
C. Gdy matka rozpocznie czerwić na wiosnę.
D. Gdy rodzina jest w nastroju rojowym.
ROL.03 Pytanie 7
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.

Nazwa kategoriiSymbolmasa jaja, g
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63-73
średnieM53-63
małeS48-53

A. S
B. L
C. XL
D. M
ROL.03 Pytanie 8
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Maksymalna odległość pasieki od bazy pożytkowej powinna wynosić

A. 4km
B. 6km
C. 8km
D. 2km
ROL.03 Pytanie 9
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który plaster należy dodać do ula, jeżeli po otwarciu słychać głośne buczenie (płacz) pszczół, a w plastrach brak czerwiu (jajeczek)?

A. Z czerwiem na wygryzieniu.
B. Z obsiadującymi pszczołami.
C. Z jednodniowymi larwami.
D. Z czerwiem zasklepionym.
ROL.03 Pytanie 10
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?

A. Mleko wapienne.
B. Sodę amoniakalną.
C. Kwas octowy.
D. Kwas mrówkowy.
ROL.03 Pytanie 11
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę pożytkową przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 11
A. Lawendę wąskolistną.
B. Szałwię lekarską.
C. Nawłoć kanadyjską.
D. Wrzos zwyczajny.
ROL.09 Pytanie 12
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który sposób jest najbardziej skuteczny w walce ze szkodnikiem pokazanym na ilustracji?

Ilustracja do pytania 12
A. Przetrzymywanie plastrów w temperaturze 5°C.
B. Brakowanie starych i ciemnych plastrów.
C. Brakowanie jasnych plastrów z pyłkiem.
D. Przechowywanie plastrów w szczelnych skrzyniach.
ROL.03 Pytanie 13
Kategorie: Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego zabiegu pasiecznego dotyczy opis?

Z dwu stojących obok siebie uli odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób.

A. Łączenia rodzin.
B. Napszczelenia.
C. Tworzenia składanców.
D. Nalotu.
ROL.03 Pytanie 14
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest

A. trzymanie się plastrów.
B. kolor wosku.
C. wydajność miodowa i woskowa.
D. mała skłonność do rabunku.
ROL.09 Pytanie 15
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najlepsza efektywność sztucznego unasieniania uzyskiwana jest u matek pszczelich w wieku

A. 4 dni.
B. 5 dni.
C. 7 dni.
D. 6 dni.
ROL.03 Pytanie 16
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. 2-3 tygodnie.
B. jeden miesiąc.
C. jedną dobę.
D. jeden tydzień.
ROL.03 Pytanie 17
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. tłuszczowo-mięsnym.
B. bekonowym.
C. mięsnym.
D. mięsno-słoninowym.
ROL.03 Pytanie 18
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. zastosowanie kraty odgrodowej.
B. odsklepienie plastrów.
C. podkarmienie stymulacyjne.
D. przestawienie czerwiu.
ROL.03 Pytanie 19
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?

A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
ROL.09 Pytanie 20
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Po przewozie rodzin pszczelich i ich ustawieniu na nowym miejscu w pierwszej kolejności należy wykonać

A. zdjęcie daszków z uli.
B. otwarcie wylotów.
C. odymienie rodzin.
D. poluzowanie pasów.
ROL.09 Pytanie 21
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaka powinna być temperatura i wilgotność w pomieszczeniu do przekładania larw?

A. 18-20oC i 70%
B. 20-27oC i 60%
C. 22-27oC i 70%
D. 18-20oC i 60%
ROL.09 Pytanie 22
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym miodzie zachodzi specyficzna krystalizacja, powodująca galaretowatą konsystencję?

A. W lipowym.
B. W akacjowym.
C. We wrzosowym.
D. W rzepakowym.
ROL.03 Pytanie 23
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?

A. Chaber bławatek.
B. Wyka ptasia.
C. Rzodkiew świrzepa.
D. Gorczyca polna.
ROL.03 Pytanie 24
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne

A. kantar i wodze.
B. ogłowie i wodze.
C. kantar i uwiąz.
D. ogłowie i uwiąz.
ROL.03 Pytanie 25
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wykaszanie dna i skarp rowów melioracyjnych powinno przeprowadzać się

A. 4 razy w roku.
B. 5 razy w roku.
C. 2 razy w roku.
D. 3 razy w roku.
ROL.03 Pytanie 26
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy, zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli, należy zasiać gorczycę białą, aby poprawić pożytki występujące w drugiej połowie sierpnia?

Ilustracja do pytania 26
A. 15 maja.
B. 1 maja.
C. 1 lipca.
D. 15 kwietnia.
ROL.09 Pytanie 27
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Sprzęt przedstawiony na rysunku wykorzystywany jest do odsiewania

Ilustracja do pytania 27
A. pyłku.
B. trutni.
C. pierzgi.
D. pszczół.
ROL.09 Pytanie 28
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Biorąc pod uwagę warunki zdrowotne pszczół określ, jakie plastry należy wycofać z ula podczas drugiego przeglądu jesiennego wykonanego pod koniec sierpnia.

A. Ciemnobrązowe.
B. Czarne.
C. Jasne.
D. Jasnobrązowe.
ROL.09 Pytanie 29
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość substancji matecznej u matki pszczelej użytkowanej powyżej trzech lat, maleje do

A. 85%
B. 75%
C. 55%
D. 65%
ROL.03 Pytanie 30
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
B. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
C. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
D. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
ROL.03 Pytanie 31
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

Ilustracja do pytania 31
A. Letnim.
B. Późnowiosennym.
C. Jesiennym.
D. Wczesnowiosennym.
ROL.03 Pytanie 32
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?

A. 300 kg
B. 400 kg
C. 200 kg
D. 100 kg
ROL.09 Pytanie 33
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych zestawów jest podstawowym sprzętem pasiecznym, niezbędnym do obsługi rodzin pszczelich?

A. Podkurzacz, szczotka pasieczna, kombinezon.
B. Szczotka pasieczna, dłuto pasieczne, miodarka.
C. Dłuto pasieczne, podkurzacz, kapelusz pszczelarski.
D. Rojnica transportówka, podkurzacz, kapelusz.
ROL.09 Pytanie 34
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na fermach o intensywnym chowie świń prosięta odsadza się w wieku

A. 58-62 dni.
B. 35-42 dni.
C. 24-28 dni.
D. 49-56 dni.
ROL.03 Pytanie 35
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?

A. 5 do 10°C
B. 10 do 15°C
C. 0 do 5°C
D. -5 do 0°C
ROL.03 Pytanie 36
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?

A. Syropem cukrowym.
B. Cukrem pudrem.
C. Ciastem miodowo-cukrowym.
D. Nektarem.
ROL.09 Pytanie 37
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Preparat Biowar 500 pozostawiony w ulu na zimę powoduje

A. narastanie oporności u osobników warroa.
B. wypryskiwanie pszczół w okresie zimowym.
C. narastanie odporności u osobników warroa.
D. nieprawidłowe ułożenie pokarmu.
ROL.03 Pytanie 38
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

Ilustracja do pytania 38
A. Prasy zwijającej.
B. Owijarki bel.
C. Agregatu ścierniskowego.
D. Prasy kostkującej.
ROL.03 Pytanie 39
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?

A. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
B. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
C. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
D. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
ROL.03 Pytanie 40
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?

A. 10kg
B. 50kg
C. 20kg
D. 100kg