Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Zapachowym.
B. Kieszonkowym.
C. Żuwaczkowym.
D. Rektalnym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczoła kaukaska zaliczana jest do grupy pszczół
A. ciemnych z północnej Afryki.
B. bałkanów.
C. orientalnych.
D. ciemnych z północnej Europy.
ROL.09 Pytanie 3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych sprzętów pasiecznych może być zastosowany do usprawnienia i przyspieszenia odbioru plastrów z miodem?
A. Podkurzacz.
B. Odsiewacz trutni.
C. Rojołapka.
D. Omiatacz pszczół.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Dzięki zastosowaniu pługa z pogłębiaczem można uniknąć
A. niewłaściwego przykrycia resztek pożniwnych.
B. powstania podeszwy płużnej.
C. zachwaszczenia pola perzem.
D. dużej liczby bruzd i grzbietów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do uprawy na glebach lekkich nadaje się
A. gryka.
B. gorczyca.
C. rzepak.
D. pszenica.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W oborze należy przewidzieć miejsce do leżenia dla krów, na którym mogłoby odpoczywać
A. 50% stada.
B. 30% stada.
C. 80% stada.
D. 100% stada.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych roślin uprawnych cechuje się największą wydajnością miodową z 1 ha?
A. Koniczyna biała.
B. Gorczyca biała.
C. Nostrzyk biały.
D. Koniczyna białoróżowa.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę par liści powinien rozwinąć przed zimą rzepak ozimy w dobrych warunkach klimatyczno-glebowych?
A. Do 2.
B. Do 4.
C. Do 8.
D. Do 6.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak często powinno przeprowadzać się odmulanie dna rowów melioracyjnych w celu ich konserwacji?
A. Co 2-3 lata.
B. Co 4-5 lat.
C. Raz na kwartał.
D. Raz na rok.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile pokarmu miodowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku kwietnia do końca czerwca?
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 35 kg
B. 28 kg
C. 23 kg
D. 43 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Ziemniak.
B. Pszenica.
C. Kukurydza.
D. Fasola.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Prowadząc wychów matek pszczelich metodą Dolittla i Pratta, wykorzystuje się do niej ramkę
A. Nicota.
B. sekcyjną.
C. koreczkową.
D. Jentera.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Grzybicy wapiennej.
B. Zgnilca europejskiego.
C. Choroby woreczkowej.
D. Zgnilca amerykańskiego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Pierzgi.
B. Propolisu.
C. Wosku.
D. Pyłku.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wstawienie ramki z węzą wiosną (w maju) między czerw spowoduje
A. ograniczenie czerwienia.
B. przyspieszenie jej odbudowy.
C. ścieśnienie gniazda.
D. zmniejszenie wentylacji.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?
A. Grzybiczych.
B. Pasożytniczych.
C. Wirusowych.
D. Bakteryjnych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kiedy można zastosować środki chemiczne o okresie prewencji krótszym niż 6 godzin?
A. Tylko w dni pochmurne i deszczowe.
B. Od godziny 18.00.
C. Wyłącznie wieczorem po ustaniu lotu pszczół.
D. O każdej porze dnia przy temperaturze do 20°C.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

A. Mszyca kapuściana.
B. Pryszczarek kapustnik.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Chowacz czterozębny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?
| W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP): − 10 DJP krów, − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy, − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy, − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy. |
A. 0,93 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 1,03 DJP/ha
D. 1,10 DJP/ha
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?
A. Superfosfatem pylistym.
B. Fosforanem amonu.
C. Saletrzakiem.
D. Solą potasową.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Po jakim czasie od wywiezienia i rozrzucenia obornika na polu należy go przyorać?
A. Po dwóch dniach.
B. Po trzech dniach.
C. Po pierwszym dniu.
D. Po czterech dniach.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podczas dezynfekcji plastrów zastosowano ich siarkowanie. Na czym polega ta czynność?
A. Na posypywaniu plastrów siarką.
B. Na spalaniu siarki w komorach przeznaczonych do przechowywania plastrów.
C. Na przechowywaniu plastrów w komorach w oparach kwasu siarkowego.
D. Na spryskiwaniu plastrów wodnym roztworem kwasu siarkowego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód, kg | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek, kg | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 18,3 kg
B. 12,0 kg
C. 20,4 kg
D. 10,2 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?
A. Wrzosowy.
B. Malinowy.
C. Gryczany.
D. Akacjowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

A. Wczesnowiosennym.
B. Późnowiosennym.
C. Letnim.
D. Jesiennym.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Po przewozie rodzin pszczelich i ich ustawieniu na nowym miejscu w pierwszej kolejności należy wykonać
A. zdjęcie daszków z uli.
B. otwarcie wylotów.
C. odymienie rodzin.
D. poluzowanie pasów.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W czasie głównego przeglądu jesiennego pszczelarz stwierdził w swoich 10 rodzinach średnio po 2 kg miodu.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?
A. Z 20 kg.
B. Z 10 kg.
C. Z 80 kg.
D. Z 40 kg.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Gdzie montuje się przedstawiony na rysunku poławiacz pyłku?

A. Na dnie dennicy.
B. W powałce.
C. Nad gniazdem.
D. Na wylocie ula.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najbardziej energetyczny składnik paszy to
A. białka.
B. węglowodany.
C. tłuszcze.
D. skrobia.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby
A. plastry miały dużo komórek trutowych.
B. plastry w ulu były ciemne.
C. pszczoły były żądliwe.
D. matka miała maksymalnie 2 lata.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W oborze należy przewidzieć miejsce do leżenia dla krów, na którym mogłyby odpoczywać
A. 30% stada.
B. 80% stada.
C. 50% stada.
D. 100% stada.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych lokalizacji pasieki stacjonarnej jest korzystna dla pszczół?
A. Łąka w dolinie rzeki.
B. Południowy skraj lasu.
C. Pole uprawne z pożytkiem gryczanym.
D. Intensywny sad jabłoniowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej fazie rozwojowej traw należy kosić łąki z przeznaczeniem na siano?
A. Początek kłoszenia gatunków dominujących.
B. Początek kwitnienia gatunków będących w mniejszości.
C. Koniec kłoszenia gatunków dominujących.
D. Początek kłoszenia gatunków będących w mniejszości.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na rysunku przedstawiono zabieg, który wykorzystuje się przy

A. poszerzeniu gniazda pszczelego.
B. przyspieszaniu rozwoju.
C. połączeniu rodzin pszczelich.
D. utworzeniu miodni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaskorupienie gleby, w okresie kiełkowania rzepaku, można zlikwidować
A. wałem kolczatką.
B. wałem gładkim.
C. pługiem.
D. kultywatorem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najlepszy przedplon dla rzepaku ozimego to
A. wczesne ziemniaki.
B. buraki pastewne.
C. pszenica.
D. rzepak.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg wykonuje się w celu rozgarnięcia kretowisk oraz wyrównania powierzchni łąk i pastwisk?
A. Wałowanie.
B. Bronowanie.
C. Wykaszanie.
D. Włókowanie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na ile stanowisk uwięziowych przeznaczone jest 1 poidło indywidualne u krów?
A. Na cztery.
B. Na dwa.
C. Na pięć.
D. Na trzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Miód z plastrów nadstawkowych można wirować, jeżeli komórki zasklepione są
A. na połowie powierzchni plastra.
B. na całej powierzchni plastra.
C. przynajmniej na 3/4 powierzchni plastra.
D. przynajmniej na 2/3 powierzchni plastra.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?
A. 300 kg
B. 200 kg
C. 100 kg
D. 400 kg