Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.09 Pytanie 401
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli wskaż, która z rodzin pszczelich najbardziej nadaje się do pozyskania mleczka pszczelego.

Numer rodzinyIlość plastrów z czerwiem
I2
II4
III6
IV8

A. II
B. IV
C. III
D. I
ROL.09 Pytanie 402
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

W uprawie której rośliny wykonuje się widoczne na ilustracji redliny?

Ilustracja do pytania 2
A. Gryki.
B. Ziemniaków.
C. Kukurydzy.
D. Buraków.
ROL.09 Pytanie 403
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych zabiegów jest skuteczny przy pozyskiwaniu jadu pszczelego?

A. Spryskiwanie melisą.
B. Spryskiwanie wodą.
C. Drażnienie prądem.
D. Drażnienie dymem.
ROL.09 Pytanie 404
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Prowadząc wychów matek pszczelich metodą Dolittla i Pratta, wykorzystuje się do niej ramkę

A. Nicota.
B. koreczkową.
C. Jentera.
D. sekcyjną.
ROL.03 Pytanie 405
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych sposobów ochrony upraw truskawek przed przymrozkami wiosennymi jest najskuteczniejszy?

A. Okrycie powierzchni uprawy włókniną.
B. Późne wysadzanie roślin.
C. Skrapianie środkami przeciw wyleganiu.
D. Odymianie plantacji.
ROL.03 Pytanie 406
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych pasz zaliczana jest do pasz objętościowych suchych?

A. Ziemniaki.
B. Zielonki.
C. Siano.
D. Buraki.
ROL.03 Pytanie 407
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Dobra kiszonka zawiera dużą ilość kwasu

A. mlekowego.
B. octowego.
C. masłowego.
D. chlebowego.
ROL.03 Pytanie 408
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do pasz treściwych zalicza się

A. ziarna zbóż.
B. okopowe.
C. susze z zielonek.
D. kiszonki.
ROL.03 Pytanie 409
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile czystego azotu znajduje się w 30 tonach obornika, zawierającego średnio 0,5% azotu?

A. 500 kg
B. 50 kg
C. 150 kg
D. 300 kg
ROL.09 Pytanie 410
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym miejscu gniazda pszczelnego, przy poszerzaniu, należy wstawić dwie ramki z węzą?

A. Po jednej z każdej strony czerwiu.
B. Między plastry z czerwiem krytym.
C. Obok siebie na skraju czerwiu.
D. Między plastry z czerwiem otwartym.
ROL.09 Pytanie 411
Kategorie: Gospodarka pasieczna Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pszczelarz ma obowiązek prawny zgłosić swoją pasiekę do

A. Wójta gminy.
B. Prezydenta Miasta.
C. Agencji Rynku Rolnego.
D. Powiatowego Lekarza Weterynarii.
ROL.03 Pytanie 412
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który typ użytkowy świń przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 12
A. Smalcowy.
B. Tłuszczowo-mięsny.
C. Słoninowy.
D. Mięsny.
ROL.03 Pytanie 413
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które z wymienionych narzędzi należy użyć do czyszczenia skóry krowy lub konia?

A. Zgrzebło gumowe.
B. Trymer metalowy.
C. Kopystkę.
D. Szczoteczkę z krótkim włosem.
ROL.09 Pytanie 414
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką optymalną temperaturę należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych do przechowywania miodu?

A. Powyżej 24°C
B. Około 4°C
C. Około 18°C
D. Poniżej 0°C
ROL.09 Pytanie 415
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość cukru należy przygotować do zazimowania 10 rodzin po 5 plastrów każda, jeżeli konieczny zapas zimowy miodu w ulu wynosi 2 kg na jeden plaster rodziny pszczelej?

A. 10 kg
B. 100 kg
C. 50 kg
D. 20 kg
ROL.09 Pytanie 416
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którym kolorem nie znakuje się matek pszczelich?

A. Różowym.
B. Zielonym.
C. Białym.
D. Czerwonym.
ROL.03 Pytanie 417
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której choroby zwierząt gospodarskich dotyczy zamieszczony opis?

Do zakażenia dochodzi przez głębokie zanieczyszczone rany. Objawy choroby to napięcie mięśni głowy, szyi, zadu, kończyn, chore zwierzęta stoją z zaciśniętymi zębami, uszy są nieruchome, szyja wyprężona, nozdrza rozdęte, oddech jest utrudniony. Chore zwierzę jest podniecone i najmniejszy szelest wywołuje u niego silne ataki drgawek.

A. Nosówki.
B. Wąglika.
C. Szelestnicy.
D. Tężca.
ROL.09 Pytanie 418
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które urządzenie stosowane w produkcji pszczelarskiej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 18
A. Stół do odsklepiania.
B. Podkarmiaczkę.
C. Kratę odgrodową.
D. Nadstawkę.
ROL.03 Pytanie 419
Kategorie: Choroby i szkodniki Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Roślina pożytkowa przedstawiona na rysunku jest

Ilustracja do pytania 19
A. lucerna sierpowata.
B. wierzbownica kosmata.
C. mniszek pospolity.
D. lnica pospolita.
ROL.03 Pytanie 420
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

Ilustracja do pytania 20
A. Letnim.
B. Wczesnowiosennym.
C. Późnowiosennym.
D. Jesiennym.
ROL.09 Pytanie 421
Kategorie: Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Młode ziemniaki powinno zbierać się, gdy

A. skórka staje się skorkowaciała.
B. część nadziemna rośliny zaczyna obumierać.
C. skórka nie ściera się pod naciskiem kciuka.
D. części zielone zaczynają kwitnąć.
ROL.03 Pytanie 422
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na rysunku przedstawiającym narządy wewnętrzne szyi bydła cyfrą 3 oznaczono

Ilustracja do pytania 22
A. tarczycę.
B. tchawicę.
C. grasicę.
D. przełyk.
ROL.03 Pytanie 423
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co należy zrobić w razie wystąpienia czerniawki spadziowej o dużym nasileniu?

A. Wywieźć rodzinę w okolice z obfitym pożytkiem nektarowym i pyłkowym.
B. Przesiedlić rodzinę do wydezynfekowanego ula z nowymi ramkami.
C. Wymienić matkę pszczelą na młodą unasienioną.
D. Podać rodzinie dodatkową ramkę pracy.
ROL.09 Pytanie 424
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki jest optymalny zakres temperatur wychowu matek pszczelich?

A. 36-37°C
B. 31-32°C
C. 33-35°C
D. 38-39°C
ROL.03 Pytanie 425
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z rodzinami u których stwierdzono zaziębienie czerwia?

A. Podać środki odkażające na powierzchnię chorego czerwia, a ule zdezynfekować.
B. Zniszczyć rodziny przez zasiarkowanie, a ule spalić.
C. Przeprowadzić podwójne przesiedlenie chorych rodzin.
D. Usunąć chory czerw i docieplić gniazdo.
ROL.09 Pytanie 426
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas dezynfekcji plastrów zastosowano ich siarkowanie. Na czym polega ta czynność?

A. Na posypywaniu plastrów siarką.
B. Na spryskiwaniu plastrów wodnym roztworem kwasu siarkowego.
C. Na spalaniu siarki w komorach przeznaczonych do przechowywania plastrów.
D. Na przechowywaniu plastrów w komorach w oparach kwasu siarkowego.
ROL.03 Pytanie 427
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę paszową przedstawiono na fotografii?

Ilustracja do pytania 27
A. Koniczyna biała.
B. Komonica.
C. Lucerna.
D. Koniczyna inkarnatka.
ROL.03 Pytanie 428
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?

A. 35°C
B. 50°C
C. 45°C
D. 20°C
ROL.03 Pytanie 429
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę uprawną pożytkową przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 29
A. Ogórecznik lekarski.
B. Gorczycę białą.
C. Seradelę pastewną.
D. Koniczynę białą.
ROL.09 Pytanie 430
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wyrojenie się rodziny pszczelej poprzedzone jest wystąpieniem

A. dużej liczby woszczarek.
B. nastroju rojowego.
C. zmniejszonej liczby trutni.
D. dużej liczby pszczół lotnych.
ROL.03 Pytanie 431
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która roślina charakteryzuje się najwyższym poziomem wydajności miodowej?

A. Wyka kosmata.
B. Ślaz kędzierzawy.
C. Przegorzan pospolity.
D. Rezeda wonna.
ROL.03 Pytanie 432
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotność optymalna w pomieszczeniach dla bydła wynosi

A. od 60% do 80%
B. od 40% do 60%
C. od 30% do 40%
D. od 80% do 90%
ROL.03 Pytanie 433
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.

A. 2,00 kg
B. 0,18 kg
C. 0,09 kg
D. 1,00 kg
ROL.03 Pytanie 434
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której metody tworzenia rodzin pszczelich dotyczy opis?

Z kilku rodzin pszczelich należy odebrać po 1-2 plastry z czerwiem na wygryzieniu, a także plastry z miodem i pierzgą oraz odsiadującymi je pszczołami. Po przewiezieniu ula na nowe pasieczysko należy podać matecznik na wygryzieniu lub nieunasiennioną matkę pszczelą.

A. Z dwóch trzecia.
B. Zsypańców.
C. Dzielenia na pół lotu.
D. Składańców.
ROL.03 Pytanie 435
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podeszwa płużna powstaje, gdy orze się

A. pługiem z pogłębiaczem.
B. na głębokość 20-25 cm.
C. zawsze na tę samą głębokość.
D. pługiem odwracalnym.
ROL.03 Pytanie 436
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim celu wykorzystuje się sprzęt widoczny na ilustracji?

Ilustracja do pytania 36
A. Do inkubacji mateczników.
B. Do czyszczenia pierzgi.
C. Do klarowania wosku.
D. Do suszenia pyłku.
ROL.03 Pytanie 437
Kategorie: Biologia pszczół Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który produkt wytwarzany jest w gruczole gardzielowym pszczoły?

A. Kit.
B. Mleczko.
C. Wosk.
D. Pierzga.
ROL.09 Pytanie 438
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pszczelarz zaopatrzył swoją pasiekę w przedmiot przedstawiony na ilustracji. W sezonie pasiecznym będzie mógł pozyskiwać

Ilustracja do pytania 38
A. pierzgę.
B. pyłek.
C. jad.
D. propolis.
ROL.09 Pytanie 439
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jedna jednostka miodowa jest równoważnikiem 1 kg miodu

A. wielokwiatowego.
B. gryczanego.
C. lipowego
D. rzepakowego.
ROL.09 Pytanie 440
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych kosztów produkcji pszczelarskiej w pasiece zalicza się do kosztów stałych?

A. Karma dla pszczół.
B. Wynagrodzenie pracowników sezonowych.
C. Paliwo na dojazd do pasieki.
D. Podatek od nieruchomości.