Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. 2-3 tygodnie.
B. jedną dobę.
C. jeden miesiąc.
D. jeden tydzień.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?
A. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
B. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
C. Usunąć z gniazda plastry nieobsiadane przez pszczoły.
D. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Miód z której rośliny zmienia się w ciągu 23 tygodni w galaretowatą masę?
A. Z rzepaku ozimego.
B. Z gryki zwyczajnej.
C. Z wrzosu zwyczajnego.
D. Z maliny właściwej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Wosku.
B. Propolisu.
C. Pierzgi.
D. Pyłku.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym miejscu gniazda pszczelego, przy poszerzaniu, należy wstawić dwie ramki z węzą?
A. Między plastry z czerwiem otwartym.
B. Po jednej z każdej strony czerwiu.
C. Obok siebie na skraju czerwiu.
D. Między plastry z czerwiem krytym.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wstawienie ramki z suszem pomiędzy czerw jest wskazane, gdy
A. następuje wybranie plastrów z miodem.
B. zachodzi potrzeba likwidacji nastroju rojowego.
C. należy ograniczyć matkę w czerwieniu.
D. gniazdo jest rozbijane na dwa.
ROL.09 Pytanie 407
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych części ula nie powinna być wykorzystywana w pasiekach ekologicznych?
A. Słomiana mata.
B. Daszek pokryty blachą.
C. Nadstawka ze styropianu.
D. Drewniany korpus.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki jest koszt produkcji 300 kg miodu w 20-pniowej pasiece, zakładając, że koszt wyprodukowania 1 kg wynosi 9,75 zł?
A. 58 500,00 zł
B. 2925,00 zł
C. 195,00 zł
D. 1950,00 zł
ROL.09 Pytanie 409
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które narzędzie, używane przy pozyskiwaniu miodu, przedstawiono na rysunku?

A. Odsklepiacz.
B. Dekrystalizator.
C. Sito do przesiewania pyłku.
D. Cedzidło do miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?
A. W jasnych opakowaniach szklanych.
B. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
C. W jasnych workach lnianych.
D. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które z wymienionych narzędzi stosuje się do formowania redlin na plantacjach ziemniaków i warzyw?
A. Pług.
B. Obsypnik.
C. Głębosz.
D. Pielnik.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

A. Czyściec błotny.
B. Wierzbownica kosmata.
C. Koniczyna żółtozłocista.
D. Mlecz polny.
ROL.09 Pytanie 413
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na ilustracji przedstawiono sposób rozpoznawania jednego z rodzajów zgnilca. Którą czynność musi wykonać pszczelarz, jeżeli stwierdzi podobne objawy podczas przeglądu w swojej pasiece?

A. Wymienić matkę na czerwiącą.
B. Poszerzyć rodnię węzą.
C. Zawiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii.
D. Zgłosić taki fakt do miejscowego Koła Pszczelarzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

A. Słodyszek rzepakowy.
B. Łąkoś garbatek.
C. Mszyca zbożowa.
D. Skrzypionka zbożowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą cyfrą oznaczono na rysunku wole pszczoły robotnicy?

A. 3
B. 4
C. 2
D. 1
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?
A. Gryczany.
B. Lipowy.
C. Wrzosowy.
D. Wielokwiatowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile rodzin pszczelich maksymalnie można ustawić na 1 km2 terenu pożytkowego?
A. 28 rodzin.
B. 21 rodzin.
C. 14 rodzin.
D. 7 rodzin.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych pasz zaliczana jest do pasz objętościowych suchych?
A. Buraki.
B. Zielonki.
C. Ziemniaki.
D. Siano.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane
A. w kojcach zbiorowych.
B. z matkami.
C. w indywidualnych kojcach z budkami.
D. w kombiboksach.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych sposobów odkażania ula należy zastosować do zniszczenia form wegetatywnych i przetrwalnikowych patogenów występujących w korpusie ula, wykonanego ze styropianu?
A. Opalanie płomieniem palnika.
B. Umycie gorącą wodą.
C. Umycie roztworem sody kaustycznej.
D. Użycie oparów kwasu octowego lodowatego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. brak czerwiu krytego.
B. mateczniki rojowe.
C. mateczniki ratunkowe.
D. brak czerwiu otwartego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka powinna być temperatura i wilgotność w pomieszczeniu do przekładania larw?
A. 18-20oC i 60%
B. 22-27oC i 70%
C. 20-27oC i 60%
D. 18-20oC i 70%
ROL.09 Pytanie 423
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym miodzie zachodzi specyficzna krystalizacja, powodująca galaretowatą konsystencję?
A. We wrzosowym.
B. W akacjowym.
C. W rzepakowym.
D. W lipowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego pszczoły używają do dezynfekcji ula?
A. Pyłku kwiatowego.
B. Jadu owadów.
C. Kitu pszczelego.
D. Mleczka pszczelego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W którym miesiącu pszczoły zużywają największą ilość miodu na własne potrzeby?
A. W czerwcu.
B. W lipcu.
C. W sierpniu.
D. W maju.
ROL.09 Pytanie 426
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile ulików weselnych trapezoidalnych należy wystawić na trutowisku, na którym umieszczono 8 rodzin ojcowskich?
| Na 100 ulików weselnych Zandera wystarcza jeden pień ojcowski, który przez cały sezon ma dwa do trzech plastrów czerwiu trutowego. |
A. 800 ulików.
B. 600 ulików.
C. 900 ulików.
D. 400 ulików.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

A. Bielinek kapustnik.
B. Stonka ziemniaczana.
C. Chrabąszcz majowy.
D. Słodyszek rzepakowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?
A. Odbieranie miodu.
B. Ujmowanie czerwiu.
C. Dodawanie pszczół.
D. Wymianę matek.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na rysunku przedstawiono zabieg, który wykorzystuje się przy

A. utworzeniu miodni.
B. przyspieszaniu rozwoju.
C. poszerzeniu gniazda pszczelego.
D. połączeniu rodzin pszczelich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
A. ogłowie i wodze.
B. kantar i wodze.
C. ogłowie i uwiąz.
D. kantar i uwiąz.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Roślina pożytkowa przedstawiona na rysunku jest

A. lucerna sierpowata.
B. lnica pospolita.
C. wierzbownica kosmata.
D. mniszek pospolity.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którym z wymienionych pokarmów należy dokarmiać pszczoły na zimę w pasiece ekologicznej?
A. Izoglukozą.
B. Cukrem buraczanym.
C. Syropem glukozowo-fruktozowym.
D. Miodem z własnej pasieki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest
A. chroniczny paraliż pszczół.
B. choroba sporowcowa.
C. posocznica bakteryjna.
D. zgnilec złośliwy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?
A. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
B. Usunąć z gniazda puste plastry nie obsiadane przez pszczoły.
C. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
D. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?
A. 0 do 5°C
B. -5 do 0°C
C. 10 do 15°C
D. 5 do 10°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?
A. 14 dni.
B. 28 dni.
C. 7 dni.
D. 21 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?
A. Umieścić matkę w klateczce.
B. Założyć kratę odgrodową.
C. Założyć poławiacze obnóży.
D. Odsklepić zapasy w plastrach.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka temperatura powinna panować w tuczarni?
A. 18-24°C
B. 2-8°C
C. 8-18°C
D. 24-30°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Kaukaskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Krainskiej.
D. Włoskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Warrozę.
B. Askosferiozę.
C. Kiślicę.
D. Nosemozę.