Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. jeden miesiąc.
B. 2-3 tygodnie.
C. jeden tydzień.
D. jedną dobę.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?
A. Usunąć z gniazda plastry nieobsiadane przez pszczoły.
B. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
C. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
D. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Miód z której rośliny zmienia się w ciągu 23 tygodni w galaretowatą masę?
A. Z wrzosu zwyczajnego.
B. Z rzepaku ozimego.
C. Z maliny właściwej.
D. Z gryki zwyczajnej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Propolisu.
B. Wosku.
C. Pyłku.
D. Pierzgi.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym miejscu gniazda pszczelego, przy poszerzaniu, należy wstawić dwie ramki z węzą?
A. Obok siebie na skraju czerwiu.
B. Po jednej z każdej strony czerwiu.
C. Między plastry z czerwiem otwartym.
D. Między plastry z czerwiem krytym.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wstawienie ramki z suszem pomiędzy czerw jest wskazane, gdy
A. należy ograniczyć matkę w czerwieniu.
B. następuje wybranie plastrów z miodem.
C. zachodzi potrzeba likwidacji nastroju rojowego.
D. gniazdo jest rozbijane na dwa.
ROL.09 Pytanie 407
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych części ula nie powinna być wykorzystywana w pasiekach ekologicznych?
A. Nadstawka ze styropianu.
B. Słomiana mata.
C. Drewniany korpus.
D. Daszek pokryty blachą.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki jest koszt produkcji 300 kg miodu w 20-pniowej pasiece, zakładając, że koszt wyprodukowania 1 kg wynosi 9,75 zł?
A. 195,00 zł
B. 58 500,00 zł
C. 2925,00 zł
D. 1950,00 zł
ROL.09 Pytanie 409
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które narzędzie, używane przy pozyskiwaniu miodu, przedstawiono na rysunku?

A. Odsklepiacz.
B. Sito do przesiewania pyłku.
C. Dekrystalizator.
D. Cedzidło do miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?
A. W jasnych workach lnianych.
B. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
C. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
D. W jasnych opakowaniach szklanych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które z wymienionych narzędzi stosuje się do formowania redlin na plantacjach ziemniaków i warzyw?
A. Obsypnik.
B. Pielnik.
C. Głębosz.
D. Pług.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

A. Czyściec błotny.
B. Mlecz polny.
C. Koniczyna żółtozłocista.
D. Wierzbownica kosmata.
ROL.09 Pytanie 413
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na ilustracji przedstawiono sposób rozpoznawania jednego z rodzajów zgnilca. Którą czynność musi wykonać pszczelarz, jeżeli stwierdzi podobne objawy podczas przeglądu w swojej pasiece?

A. Wymienić matkę na czerwiącą.
B. Zawiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii.
C. Poszerzyć rodnię węzą.
D. Zgłosić taki fakt do miejscowego Koła Pszczelarzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

A. Skrzypionka zbożowa.
B. Łąkoś garbatek.
C. Mszyca zbożowa.
D. Słodyszek rzepakowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą cyfrą oznaczono na rysunku wole pszczoły robotnicy?

A. 2
B. 1
C. 3
D. 4
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?
A. Wrzosowy.
B. Wielokwiatowy.
C. Lipowy.
D. Gryczany.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile rodzin pszczelich maksymalnie można ustawić na 1 km2 terenu pożytkowego?
A. 21 rodzin.
B. 7 rodzin.
C. 14 rodzin.
D. 28 rodzin.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych pasz zaliczana jest do pasz objętościowych suchych?
A. Siano.
B. Ziemniaki.
C. Zielonki.
D. Buraki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane
A. w indywidualnych kojcach z budkami.
B. w kombiboksach.
C. z matkami.
D. w kojcach zbiorowych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych sposobów odkażania ula należy zastosować do zniszczenia form wegetatywnych i przetrwalnikowych patogenów występujących w korpusie ula, wykonanego ze styropianu?
A. Opalanie płomieniem palnika.
B. Umycie gorącą wodą.
C. Umycie roztworem sody kaustycznej.
D. Użycie oparów kwasu octowego lodowatego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. mateczniki ratunkowe.
B. brak czerwiu otwartego.
C. mateczniki rojowe.
D. brak czerwiu krytego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka powinna być temperatura i wilgotność w pomieszczeniu do przekładania larw?
A. 18-20oC i 70%
B. 20-27oC i 60%
C. 18-20oC i 60%
D. 22-27oC i 70%
ROL.09 Pytanie 423
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym miodzie zachodzi specyficzna krystalizacja, powodująca galaretowatą konsystencję?
A. W rzepakowym.
B. W lipowym.
C. W akacjowym.
D. We wrzosowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego pszczoły używają do dezynfekcji ula?
A. Mleczka pszczelego.
B. Jadu owadów.
C. Kitu pszczelego.
D. Pyłku kwiatowego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W którym miesiącu pszczoły zużywają największą ilość miodu na własne potrzeby?
A. W maju.
B. W czerwcu.
C. W lipcu.
D. W sierpniu.
ROL.09 Pytanie 426
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile ulików weselnych trapezoidalnych należy wystawić na trutowisku, na którym umieszczono 8 rodzin ojcowskich?
| Na 100 ulików weselnych Zandera wystarcza jeden pień ojcowski, który przez cały sezon ma dwa do trzech plastrów czerwiu trutowego. |
A. 800 ulików.
B. 600 ulików.
C. 400 ulików.
D. 900 ulików.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

A. Słodyszek rzepakowy.
B. Chrabąszcz majowy.
C. Stonka ziemniaczana.
D. Bielinek kapustnik.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?
A. Ujmowanie czerwiu.
B. Wymianę matek.
C. Dodawanie pszczół.
D. Odbieranie miodu.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na rysunku przedstawiono zabieg, który wykorzystuje się przy

A. utworzeniu miodni.
B. połączeniu rodzin pszczelich.
C. przyspieszaniu rozwoju.
D. poszerzeniu gniazda pszczelego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
A. kantar i uwiąz.
B. ogłowie i uwiąz.
C. ogłowie i wodze.
D. kantar i wodze.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Roślina pożytkowa przedstawiona na rysunku jest

A. wierzbownica kosmata.
B. mniszek pospolity.
C. lucerna sierpowata.
D. lnica pospolita.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którym z wymienionych pokarmów należy dokarmiać pszczoły na zimę w pasiece ekologicznej?
A. Syropem glukozowo-fruktozowym.
B. Miodem z własnej pasieki.
C. Izoglukozą.
D. Cukrem buraczanym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest
A. zgnilec złośliwy.
B. choroba sporowcowa.
C. posocznica bakteryjna.
D. chroniczny paraliż pszczół.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?
A. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
B. Usunąć z gniazda puste plastry nie obsiadane przez pszczoły.
C. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
D. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?
A. 10 do 15°C
B. 5 do 10°C
C. -5 do 0°C
D. 0 do 5°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?
A. 21 dni.
B. 14 dni.
C. 7 dni.
D. 28 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?
A. Umieścić matkę w klateczce.
B. Odsklepić zapasy w plastrach.
C. Założyć kratę odgrodową.
D. Założyć poławiacze obnóży.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka temperatura powinna panować w tuczarni?
A. 24-30°C
B. 2-8°C
C. 18-24°C
D. 8-18°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Włoskiej.
D. Kaukaskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Askosferiozę.
B. Warrozę.
C. Nosemozę.
D. Kiślicę.