Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 401
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. 2-3 tygodnie.
B. jedną dobę.
C. jeden miesiąc.
D. jeden tydzień.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?

A. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
B. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
C. Usunąć z gniazda plastry nieobsiadane przez pszczoły.
D. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
ROL.03 Pytanie 403
Prowadzenie produkcji pszczel…

Miód z której rośliny zmienia się w ciągu 23 tygodni w galaretowatą masę?

A. Z rzepaku ozimego.
B. Z gryki zwyczajnej.
C. Z wrzosu zwyczajnego.
D. Z maliny właściwej.
ROL.03 Pytanie 404
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?

Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past.

A. Wosku.
B. Propolisu.
C. Pierzgi.
D. Pyłku.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym miejscu gniazda pszczelego, przy poszerzaniu, należy wstawić dwie ramki z węzą?

A. Między plastry z czerwiem otwartym.
B. Po jednej z każdej strony czerwiu.
C. Obok siebie na skraju czerwiu.
D. Między plastry z czerwiem krytym.
ROL.03 Pytanie 410
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?

A. W jasnych opakowaniach szklanych.
B. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
C. W jasnych workach lnianych.
D. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
ROL.03 Pytanie 412
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się chwast roślin uprawnych przedstawiony na rysunku?

Ilustracja do pytania 12
A. Czyściec błotny.
B. Wierzbownica kosmata.
C. Koniczyna żółtozłocista.
D. Mlecz polny.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na ilustracji przedstawiono sposób rozpoznawania jednego z rodzajów zgnilca. Którą czynność musi wykonać pszczelarz, jeżeli stwierdzi podobne objawy podczas przeglądu w swojej pasiece?

Ilustracja do pytania 13
A. Wymienić matkę na czerwiącą.
B. Poszerzyć rodnię węzą.
C. Zawiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii.
D. Zgłosić taki fakt do miejscowego Koła Pszczelarzy.
ROL.03 Pytanie 414
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

Ilustracja do pytania 14
A. Słodyszek rzepakowy.
B. Łąkoś garbatek.
C. Mszyca zbożowa.
D. Skrzypionka zbożowa.
ROL.03 Pytanie 416
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?

A. Gryczany.
B. Lipowy.
C. Wrzosowy.
D. Wielokwiatowy.
ROL.03 Pytanie 419
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane

A. w kojcach zbiorowych.
B. z matkami.
C. w indywidualnych kojcach z budkami.
D. w kombiboksach.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych sposobów odkażania ula należy zastosować do zniszczenia form wegetatywnych i przetrwalnikowych patogenów występujących w korpusie ula, wykonanego ze styropianu?

A. Opalanie płomieniem palnika.
B. Umycie gorącą wodą.
C. Umycie roztworem sody kaustycznej.
D. Użycie oparów kwasu octowego lodowatego.
ROL.03 Pytanie 421
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. brak czerwiu krytego.
B. mateczniki rojowe.
C. mateczniki ratunkowe.
D. brak czerwiu otwartego.
ROL.03 Pytanie 427
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

Ilustracja do pytania 27
A. Bielinek kapustnik.
B. Stonka ziemniaczana.
C. Chrabąszcz majowy.
D. Słodyszek rzepakowy.
ROL.03 Pytanie 428
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?

A. Odbieranie miodu.
B. Ujmowanie czerwiu.
C. Dodawanie pszczół.
D. Wymianę matek.
ROL.03 Pytanie 433
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest

A. chroniczny paraliż pszczół.
B. choroba sporowcowa.
C. posocznica bakteryjna.
D. zgnilec złośliwy.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?

A. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
B. Usunąć z gniazda puste plastry nie obsiadane przez pszczoły.
C. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
D. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?

A. Umieścić matkę w klateczce.
B. Założyć kratę odgrodową.
C. Założyć poławiacze obnóży.
D. Odsklepić zapasy w plastrach.
ROL.03 Pytanie 439
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Kaukaskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Krainskiej.
D. Włoskiej.
ROL.03 Pytanie 440
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?

W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem.

A. Warrozę.
B. Askosferiozę.
C. Kiślicę.
D. Nosemozę.