Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Żółtym.
B. Białym.
C. Niebieskim.
D. Zielonym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą rasę owiec charakteryzującą się najdłuższą wełną w odroście rocznym przedstawiono na ilustracji?

A. Lincoln.
B. Kent.
C. Wrzosówka.
D. Merynos.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak nazywa się okres ciągłego wydzielania mleka u zwierząt gospodarskich od porodu do zasuszenia?
A. Wydajność.
B. Produkcyjność.
C. Laktacja.
D. Mleczność.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na pożytki zakwitające stopniowo należy wywozić pszczoły
A. gdy zakwitnie 10% roślin pożytkowych.
B. przed rozpoczęciem kwitnięcia pożytku.
C. gdy zakwitnie 25% roślin pożytkowych.
D. po tygodniu od początku kwitnięcia pożytku.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę paszową przedstawiono na fotografii?

A. Koniczyna inkarnatka.
B. Komonica.
C. Lucerna.
D. Koniczyna biała.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku
A. mięsnym.
B. tłuszczowo-mięsnym.
C. mięsno-słoninowym.
D. bekonowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych roślin miododajnych jest pożytkiem najwcześniejszym?
A. Wierzba iwa.
B. Rzepak ozimy.
C. Mniszek lekarski.
D. Chaber bławatek.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu zwiększenia wytrzymałości zboża ozimego na wymarzanie należy zastosować nawożenie
A. azotem.
B. fosforem.
C. wapniem.
D. magnezem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który preparat stosuje się do odkażania pomieszczeń inwentarskich?
A. Mleko wapienne.
B. Kwas mrówkowy.
C. Kwas octowy.
D. Sodę amoniakalną.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Widoczny na ilustracji sprzęt zalicza się do typu miodarek

A. radialnych.
B. hordialnych.
C. kasetowych.
D. promienistych.
ROL.09 Pytanie 451
Organizacja i nadzorowanie pr…
1 kg cukru rozpuszczony w wodzie zwiększa objętość roztworu o
A. 0,8 litra.
B. 1,0 litra.
C. 0,6 litra.
D. 0,4 litra.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Temperatura w tuczarni trzody chlewnej powinna wynosić
A. 15-18°C
B. 10-12°C
C. 13-14°C
D. 19-21°C
ROL.09 Pytanie 453
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gospodarstwo pasieczne nastawione na pozyskiwanie pyłku należy wyposażyć w
A. odsiewacze trutni.
B. poławiacze obnóży.
C. ramki pracy.
D. kraty odgrodowe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którym narzędziem pasiecznym należy usuwać dziką woskową zabudowę z powałki?
A. Szczotką pasieczną.
B. Dłutem pasiecznym.
C. Odsklepiaczem nożowym.
D. Skrobaczką krótką.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest podstawowe przeznaczenie zagiętego końca dłuta pasiecznego?

A. Przycinanie węzy.
B. Rozdzielanie elementów ula.
C. Zeskrobywanie kitu z ramek.
D. Wycinanie woszczyny z ramek.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który typ użytkowy świń przedstawiono na rysunku?

A. Słoninowy.
B. Smalcowy.
C. Mięsny.
D. Tłuszczowo-mięsny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rolę w rodzinie pszczelej pełnią 3-dniowe pszczoły robotnice?
A. Karmią larwy.
B. Budują plastry.
C. Bronią ula.
D. Zbierają nektar.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

A. Zawartość netto.
B. Datę produkcji.
C. Sposób przyrządzania.
D. Logo producenta.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby
A. matka miała maksymalnie 2 lata.
B. plastry miały dużo komórek trutowych.
C. plastry w ulu były ciemne.
D. pszczoły były żądliwe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych nawozów azotowych najmniej uszkadza liście i dlatego można go stosować w postaci roztworu do nawożenia dolistnego roślin?
A. Saletrę amonową.
B. Siarczan amonu.
C. Saletrzak.
D. Mocznik.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jeżeli w gospodarstwie istnieje zbyt duża produkcja nawozów naturalnych (powyżej 170 kg N/ha) w stosunku do powierzchni gruntów rolnych, to rolnik zobowiązany jest posiadać
A. ewidencję wydawania pasz z gospodarstwa.
B. roczny plan nawożenia.
C. umowy dzierżawy lub użytkowania gruntów.
D. umowę zbytu nawozów naturalnych.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakim czasie od wywiezienia i rozrzucenia obornika na polu należy go przyorać?
A. Jak najszybciej.
B. Po czterech dniach.
C. Po trzech dniach.
D. Po dwóch dniach.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż
A. 25-30 października.
B. 20-25 lipca.
C. 20-25 sierpnia.
D. 25-30 września.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?
A. 50,5°C
B. 34,5°C
C. 64,5°C
D. 60,5°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych dokumentacji zobowiązany jest prowadzić każdy pszczelarz w swojej pasiece?
A. Książkę pasieczną.
B. Ewidencję leczenia rodzin pszczelich.
C. Książkę rachunkową.
D. Kartę wymiany matek pszczelich.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie plastry są najlepsze do zazimowania?
A. Ciemnobrązowe.
B. Czarne.
C. Jasnobrązowe.
D. Jasne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki maksymalny wzrost plonu nasion rzepaku można uzyskać, jeśli zostanie on zapylony przez pszczoły?
A. 40%
B. 20%
C. 70%
D. 10%
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wykaszanie roślinności ze skarp i dna rowu melioracyjnego należy do obowiązków
A. właściwego lokalnie wójta gminy.
B. właściwego inspektora ochrony środowiska.
C. właściwego lokalnie starosty.
D. właściciela i użytkownika gruntów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez
A. podkarmienie stymulacyjne.
B. odsklepienie plastrów.
C. zastosowanie kraty odgrodowej.
D. przestawienie czerwiu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jakie jest maksymalne dopuszczalne stężenie dwutlenku węgla w oborze?
A. 0,4% (4000 ppn)
B. 0,3% (3000 ppn)
C. 0,2% (2000 ppn)
D. 0,1% (1000 ppn)
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się zgnilec europejski?
A. Pasożytniczych.
B. Bakteryjnych.
C. Grzybiczych.
D. Wirusowych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na
A. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
B. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
C. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
D. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest
A. zwiększenie pogłowia trutni.
B. zmniejszenie czerwienia matek.
C. zwiększenie czerwienia matek.
D. zmniejszenie pogłowia trutni.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych zestawów jest podstawowym sprzętem pasiecznym, niezbędnym do obsługi rodzin pszczelich?
A. Podkurzacz, szczotka pasieczna, kombinezon.
B. Dłuto pasieczne, podkurzacz, kapelusz pszczelarski.
C. Szczotka pasieczna, dłuto pasieczne, miodarka.
D. Rojnica transportówka, podkurzacz, kapelusz.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawiona na ilustracji maszyna uprawowa służy do

A. kruszenia gleby.
B. wałowania wgłębnego gleby.
C. zagęszczania wierzchniej warstwy gleby.
D. przygotowania gleby do wykonywania orki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?
A. Na gruntach ornych.
B. Na pastwiskach.
C. Na łąkach.
D. Na uprawach wieloletnich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?
A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać
A. o wschodzie słońca.
B. do południa.
C. o zachodzie słońca.
D. po południu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Gardzielowy.
B. Rektalny.
C. Ślinowy.
D. Kieszonkowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
A. 5°C
B. 20°C
C. 15°C
D. 10°C