Filtrowanie pytań
ROL.09 Pytanie 441
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. 2400 kg
B. 30 kg
C. 120 kg
D. 600 kg
ROL.03 Pytanie 442
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę pożytkową przedstawiono na zdjęciu?

A. Przegorzan.
B. Ogórecznik.
C. Lucernę.
D. Facelię.
ROL.03 Pytanie 443
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Objawami niedoboru azotu na roślinie są:
A. zwiędły pokrój rośliny, zielononiebieskie zabarwienie.
B. młode liście skręcone i zgięte haczykowato, purpurowe zabarwienie.
C. chloroza młodych liści, zabarwienie niebieskozielone.
D. strzelisty pokrój rośliny, żółtozielone zabarwienie.
ROL.03 Pytanie 444
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Nosemozę.
B. Kiślicę.
C. Askosferiozę.
D. Warrozę.
ROL.09 Pytanie 445
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
W której metodzie wykorzystuje się widoczne na rysunku kliniki?

A. Gonkiewicza.
B. Hopkinsa.
C. Alleya.
D. Zandera.
ROL.03 Pytanie 446
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim stadium rozwoju matki pszczelej nie należy robić żadnych przeglądów w rodzinie wychowującej?
A. Przedpoczwarki.
B. Larwy przędzącej.
C. Poczwarki.
D. Larwy zwiniętej.
ROL.09 Pytanie 447
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Siła rodziny pszczelej jest ustalana podczas przeglądu na podstawie liczby plastrów
A. tylko z czerwiem krytym.
B. nieobsiadanych przez pszczoły i bez czerwiu.
C. obsiadanych przez pszczoły, bez czerwiu.
D. obsiadanych przez pszczoły i z czerwiem.
ROL.09 Pytanie 448
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który dodatkowy element wyposażenia jest niezbędny w pasiece korzystającej z pożytku wrzosowego?
A. Miodarka promienista.
B. Rozluźniacz do miodu.
C. Odsklepiacz widelcowy.
D. Cedzidło do miodu.
ROL.09 Pytanie 449
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które urządzenie, stosowane w pracowni pszczelarskiej, przedstawiono na fotografii?

A. Miodarkę.
B. Suszarkę do pyłku.
C. Poławiacz pyłku.
D. Sito podgrzewane.
ROL.09 Pytanie 450
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Pszenica.
B. Fasola.
C. Ziemniaki.
D. Kukurydza.
ROL.09 Pytanie 451
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którym z wymienionych pokarmów należy dokarmiać pszczoły na zimę w pasiece ekologicznej?
A. Cukrem buraczanym.
B. Miodem z własnej pasieki.
C. Izoglukozą.
D. Syropem glukozowo-fruktozowym.
ROL.09 Pytanie 452
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej odległości od granicy działki można urządzić płytę gnojową?
A. 10 m
B. 8 m
C. 2 m
D. 4 m
ROL.03 Pytanie 453
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

A. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
B. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
C. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
D. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
ROL.09 Pytanie 454
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na fotografii przedstawiono objawy chorobowe zgnilca amerykańskiego. Którą czynność musi wykonać pszczelarz, jeżeli stwierdzi podobne objawy podczas przeglądu w swojej pasiece?

A. Zwęzić gniazdo.
B. Poszerzyć gniazdo węzą.
C. Powiadomić służby porządkowe.
D. Powiadomić lekarza weterynarii.
ROL.03 Pytanie 455
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą rasę owiec charakteryzującą się najdłuższą wełną w odroście rocznym przedstawiono na ilustracji?

A. Merynos.
B. Kent.
C. Wrzosówka.
D. Lincoln.
ROL.09 Pytanie 456
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile wynosi najkrótszy okres trzymania prosiąt z lochą?
A. 21 dni.
B. 7 dni.
C. 28 dni.
D. 14 dni.
ROL.03 Pytanie 457
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który typ aparatu gębowego występuje u pszczół?
A. Gryząco-ssący.
B. Gryzący.
C. Ssący.
D. Kłująco-ssący.
ROL.09 Pytanie 458
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż najlepszy syrop do dokarmiania pszczół na okres zimy.
Rodzaj syropu | Cukier, kg | Woda, l | Cukier, % | Nagromadzenie zapasów, % |
---|---|---|---|---|
Bardzo rzadki | 1 | 2 | 33,3 | 70 |
Rzadki | 2 | 3 | 40,0 | 79 |
Średnio gęsty | 1 | 1 | 50,0 | 87 |
Gęsty | 3 | 2 | 60,0 | 91 |
Bardzo gęsty | 3 | 1 | 70,0 | 85 |
A. Bardzo gęsty.
B. Bardzo rzadki.
C. Rzadki.
D. Gęsty.
ROL.03 Pytanie 459
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym gruczole powstaje ta wydzielina?
A. Zapachowym.
B. Kieszonkowym.
C. Żuwaczkowym.
D. Rektalnym.
ROL.03 Pytanie 460
Kategorie: Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile razy w roku do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa podaje się stan stada, jeżeli jego liczebność nie uległa zmianie?
A. Dwa razy.
B. Jeden raz.
C. Cztery razy.
D. Trzy razy.
ROL.09 Pytanie 461
Kategorie: Gospodarka pasieczna Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który zestaw środków ochrony indywidualnej powinien być stosowany przez pszczelarza podczas przeglądu rodzin pszczelich?
A. Fartuch, rękawice, okulary i buty ochronne
B. Kombinezon, obuwie i rękawice ochronne, kapelusz pszczelarski.
C. Fartuch, buty i rękawice ochronne.
D. Kombinezon, rękawice i buty ochronne, ochronniki słuchu.
ROL.03 Pytanie 462
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
A. 10°C
B. 5°C
C. 20°C
D. 15°C
ROL.09 Pytanie 463
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Której rośliny uprawnej dotyczy zamieszczony opis siewu?
Siew najlepiej przeprowadzić siewnikiem zbożowym w rozstawie 20-25 cm na głębokość 1-2 cm. Ważne jest, by nasiona dokładnie przykryć glebą, gdyż wystawione na działanie promieni słonecznych mogą mieć problem z wykiełkowaniem. Nasion nie zaprawia się, gdyż w trakcie wschodów nie porażają ich choroby i szkodniki. W czystym siewie lub w mieszankach wysiewamy do połowy sierpnia. Uprawiając je na nasiona, siew przeprowadzamy na przełomie marca i kwietnia. Zakwita średnio po 55 dniach po wysiewie. Wysiana wczesną wiosną ma bardzo wysoką wydajność miodową około 300 kg/ha i pyłkową około 180 kg/ha. Kwiaty pięciokrotne, zebrane w skrętki na szczycie łodygi. |
A. Gryki.
B. Farbownika lekarskiego.
C. Facelii błękitnej.
D. Nostrzyka białego.
ROL.09 Pytanie 464
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na rysunku przedstawiono narzędzie rolnicze stosowane do

A. wyorywania buraków.
B. obsypywania ziemniaków.
C. spulchniania warstwy podornej.
D. pielenia międzyrzędzi.
ROL.03 Pytanie 465
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który plaster należy dodać do ula, jeżeli po otwarciu słychać głośne buczenie (płacz) pszczół, a w plastrach brak czerwiu (jajeczek)?
A. Z obsiadującymi pszczołami.
B. Z jednodniowymi larwami.
C. Z czerwiem na wygryzieniu.
D. Z czerwiem zasklepionym.
ROL.09 Pytanie 466
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka powinna być temperatura i wilgotność w pomieszczeniu do przekładania larw?
A. 18-20°C i 60%
B. 22-27°C i 70%
C. 18-20°C i 70%
D. 20-27°C i 60%
ROL.03 Pytanie 467
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina uprawna toleruje następstwo po sobie?
A. Kukurydza.
B. Lucerna.
C. Peluszka.
D. Słonecznik.
ROL.03 Pytanie 468
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim celu stosuje się zabieg uprawowy zwany talerzowaniem?
A. Przedsiewnego spulchnienia zleżałej roli, po dawno wykonanej orce.
B. Pocięcia wierzchniej warstwy roli i częściowego jej odwrócenia.
C. Częściowego przykrycia obornika.
D. Pocięcia rozłogów perzu.
ROL.03 Pytanie 469
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie kodu umieszczonego na jajku określ sposób chowu kur.

A. Ściółkowy.
B. Klatkowy.
C. Ekologiczny.
D. Z wolnym wybiegiem.
ROL.03 Pytanie 470
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?
A. Zaziębienia czerwiu.
B. Zgnilca złośliwego.
C. Zatrucia nektarem.
D. Choroby sporowcowej.
ROL.03 Pytanie 471
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na postawie zamieszczonych danych oblicz w jednostkach miodowych wartość produkcji z pasieki, w której wyprodukowano 1000 kg miodu wielokwiatowego, 20 kg wosku i 2 kg mleczka pszczelego.
Przeliczniki: | ||
1 kg miodu wielokwiatowy = 1 jednostka miodowa | ||
1 kg wosku = 3,5 jednostki miodowej | ||
1 kg mleczka pszczelego = 100 jednostek miodowych |
A. 1 270 jednostek miodowych
B. 1 300 jednostek miodowych
C. 1 200 jednostek miodowych
D. 1 070 jednostek miodowych
ROL.03 Pytanie 472
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do poprawnego i bezpiecznego przywiązania konia podczas jego czyszczenia są potrzebne
A. kantar i wodze.
B. kantar i uwiąz.
C. ogłowie i wodze.
D. ogłowie i uwiąz.
ROL.09 Pytanie 473
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, w której fazie rozwojowej lucerny należy ją zebrać, aby zielonka zawierała dużo białka i witamin oraz charakteryzowała się wysoką strawnością przy możliwie wysokim plonie?
Wartość pokarmowa lucerny w zależności od fazy rozwojowej rośliny | |||||
---|---|---|---|---|---|
Faza rozwojowa roślin | Plon zielonej masy | Zawartość białka ogólnego | Plon białka ogólnego | Strawność masy organicznej | Zawartość witamin |
Przed pąkowaniem | mały | duża | średni | wysoka | duża |
Pąkowanie | średni | duża | duży | wysoka | duża |
Początek kwitnienia | duży | średnia | duży | średnia | średnia |
Kwitnienie | bardzo duży | mała | średni | niska | mała |
Koniec kwitnienia | od 5,6 | bardzo mała | mały | bardzo niska | bardzo mała |
A. Na początku kwitnienia.
B. Kwitnienia.
C. Na końcu kwitnienia.
D. Pąkowania.
ROL.03 Pytanie 474
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych pasz ma wpływ na rozwój żwacza u młodych cieląt?
A. Młóto browarniane.
B. Wysłodki buraczane.
C. Siano z traw.
D. Wywar ziemniaczany.
ROL.09 Pytanie 475
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile wody w swoim składzie może zawierać siano, aby nie uległo zagrzaniu i spleśnieniu?
A. 16-20%
B. Poniżej 15%
C. Powyżej 26%
D. 21-25%
ROL.03 Pytanie 476
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?
A. W jasnych opakowaniach szklanych.
B. W jasnych workach lnianych.
C. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
D. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
ROL.03 Pytanie 477
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy opis?
Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Włoskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Kaukaskiej.
ROL.03 Pytanie 478
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę pożytkową przedstawiono na rysunku?

A. Lawendę wąskolistną.
B. Nawłoć kanadyjską.
C. Wrzos zwyczajny.
D. Szałwię lekarską.
ROL.03 Pytanie 479
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi, powinny być utrzymywane
A. w kojcach zbiorowych.
B. w kombiboksach.
C. w indywidualnych kojcach z budkami.
D. z matkami.
ROL.09 Pytanie 480
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych miodów może być pozostawiony pszczołom na zimę?
A. Rzepakowy.
B. Wrzosowy z domieszką spadzi.
C. Lipowy z domieszką spadzi.
D. Lipowy.