Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

W karcie rodziny pszczelej zamiast wieku matki można podać kolor jej znaczka. Jakim kolorem będą oznaczone przyszłoroczne matki, jeśli w danym roku obowiązuje kolor czerwony?

A. Żółtym.
B. Białym.
C. Niebieskim.
D. Zielonym.
ROL.03 Pytanie 442
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą rasę owiec charakteryzującą się najdłuższą wełną w odroście rocznym przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 2
A. Lincoln.
B. Kent.
C. Wrzosówka.
D. Merynos.
ROL.03 Pytanie 443
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak nazywa się okres ciągłego wydzielania mleka u zwierząt gospodarskich od porodu do zasuszenia?

A. Wydajność.
B. Produkcyjność.
C. Laktacja.
D. Mleczność.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na pożytki zakwitające stopniowo należy wywozić pszczoły

A. gdy zakwitnie 10% roślin pożytkowych.
B. przed rozpoczęciem kwitnięcia pożytku.
C. gdy zakwitnie 25% roślin pożytkowych.
D. po tygodniu od początku kwitnięcia pożytku.
ROL.03 Pytanie 446
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. mięsnym.
B. tłuszczowo-mięsnym.
C. mięsno-słoninowym.
D. bekonowym.
ROL.03 Pytanie 452
Prowadzenie produkcji pszczel…

Temperatura w tuczarni trzody chlewnej powinna wynosić

A. 15-18°C
B. 10-12°C
C. 13-14°C
D. 19-21°C
ROL.03 Pytanie 456
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który typ użytkowy świń przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 16
A. Słoninowy.
B. Smalcowy.
C. Mięsny.
D. Tłuszczowo-mięsny.
Prowadzenie produkcji pszczel…

O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

Ilustracja do pytania 18
A. Zawartość netto.
B. Datę produkcji.
C. Sposób przyrządzania.
D. Logo producenta.
ROL.03 Pytanie 459
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. matka miała maksymalnie 2 lata.
B. plastry miały dużo komórek trutowych.
C. plastry w ulu były ciemne.
D. pszczoły były żądliwe.
ROL.03 Pytanie 460
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych nawozów azotowych najmniej uszkadza liście i dlatego można go stosować w postaci roztworu do nawożenia dolistnego roślin?

A. Saletrę amonową.
B. Siarczan amonu.
C. Saletrzak.
D. Mocznik.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeżeli w gospodarstwie istnieje zbyt duża produkcja nawozów naturalnych (powyżej 170 kg N/ha) w stosunku do powierzchni gruntów rolnych, to rolnik zobowiązany jest posiadać

A. ewidencję wydawania pasz z gospodarstwa.
B. roczny plan nawożenia.
C. umowy dzierżawy lub użytkowania gruntów.
D. umowę zbytu nawozów naturalnych.
ROL.03 Pytanie 463
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż

A. 25-30 października.
B. 20-25 lipca.
C. 20-25 sierpnia.
D. 25-30 września.
ROL.03 Pytanie 464
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?

A. 50,5°C
B. 34,5°C
C. 64,5°C
D. 60,5°C
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych dokumentacji zobowiązany jest prowadzić każdy pszczelarz w swojej pasiece?

A. Książkę pasieczną.
B. Ewidencję leczenia rodzin pszczelich.
C. Książkę rachunkową.
D. Kartę wymiany matek pszczelich.
ROL.03 Pytanie 468
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wykaszanie roślinności ze skarp i dna rowu melioracyjnego należy do obowiązków

A. właściwego lokalnie wójta gminy.
B. właściwego inspektora ochrony środowiska.
C. właściwego lokalnie starosty.
D. właściciela i użytkownika gruntów.
ROL.03 Pytanie 469
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. podkarmienie stymulacyjne.
B. odsklepienie plastrów.
C. zastosowanie kraty odgrodowej.
D. przestawienie czerwiu.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
B. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
C. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
D. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
ROL.03 Pytanie 473
Prowadzenie produkcji pszczel…

Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest

A. zwiększenie pogłowia trutni.
B. zmniejszenie czerwienia matek.
C. zwiększenie czerwienia matek.
D. zmniejszenie pogłowia trutni.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych zestawów jest podstawowym sprzętem pasiecznym, niezbędnym do obsługi rodzin pszczelich?

A. Podkurzacz, szczotka pasieczna, kombinezon.
B. Dłuto pasieczne, podkurzacz, kapelusz pszczelarski.
C. Szczotka pasieczna, dłuto pasieczne, miodarka.
D. Rojnica transportówka, podkurzacz, kapelusz.
ROL.03 Pytanie 475
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji maszyna uprawowa służy do

Ilustracja do pytania 35
A. kruszenia gleby.
B. wałowania wgłębnego gleby.
C. zagęszczania wierzchniej warstwy gleby.
D. przygotowania gleby do wykonywania orki.
ROL.03 Pytanie 476
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na gruntach ornych.
B. Na pastwiskach.
C. Na łąkach.
D. Na uprawach wieloletnich.
ROL.03 Pytanie 477
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?

A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
ROL.03 Pytanie 478
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać

A. o wschodzie słońca.
B. do południa.
C. o zachodzie słońca.
D. po południu.
ROL.03 Pytanie 480
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?

A. 5°C
B. 20°C
C. 15°C
D. 10°C