Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Włoska.
B. Kraińska.
C. Kaukaska.
D. Środkowoeuropejska.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do którego z wymienionych pokarmów powinny mieć dostęp, jak najszybciej, nowonarodzone zwierzęta?
A. Do pójła.
B. Do wody.
C. Do mleka.
D. Do siary.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

A. Prasy zwijającej.
B. Prasy kostkującej.
C. Owijarki bel.
D. Agregatu ścierniskowego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakiego rodzaju środki nie są stosowane do zwalczania warrozy?
A. Kontaktowe.
B. Parujące.
C. Mechaniczne.
D. Dymne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Ślinowy.
B. Kieszonkowy.
C. Gardzielowy.
D. Rektalny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
A. 25 °C
B. 30 °C
C. 35 °C
D. 15 °C
ROL.09 Pytanie 47
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadstawki ze styropianu nie można wykorzystywać do produkcji
A. jadu pszczelego.
B. miodu ekologicznego.
C. mleczka pszczelego.
D. kitu pszczelego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych ras bydła mięsnego powinno wybrać do hodowli gospodarstwo, które może zapewnić intensywne żywienie?
A. Limousine.
B. Charolaise.
C. Simental.
D. Hereford.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej odległości od granicy działki można urządzić płytę gnojową?
A. 4 m
B. 10 m
C. 2 m
D. 8 m
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina uprawna toleruje następstwo po sobie?
A. Słonecznik.
B. Lucerna.
C. Kukurydza.
D. Peluszka.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawiony na ilustracji przyrząd służy do oznaczania zawartości

A. soli mineralnych w miodzie.
B. enzymów w miodzie.
C. pyłku w miodzie.
D. wody w miodzie.
ROL.09 Pytanie 52
Organizacja i nadzorowanie pr…
1 kg cukru rozpuszczony w wodzie zwiększa objętość roztworu o
A. 0,8 litra.
B. 0,6 litra.
C. 1,0 litra.
D. 0,4 litra.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która pora roku jest optymalnym terminem stosowania obornika pod rośliny okopowe?
A. Zima.
B. Wiosna.
C. Jesień.
D. Lato.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Nosemozę.
B. Warrozę.
C. Kiślicę.
D. Askosferiozę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym może świadczyć osyp rozrzucony po całej dennicy po zimowli pszczół?
A. O występowaniu warrozy.
B. O wilgoci w ulu.
C. O braku matki.
D. O braku mleczka.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kiedy należy przystąpić do wychowu trutni?
A. 2,5-3 tygodni przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
B. 1 tydzień przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
C. 4 tygodnie przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
D. W momencie rozpoczęcia wychowu matek pszczelich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile wynosi przeciętna ilość wysiewu koniczyny czerwonej w kg na 1 ha?
A. 32-34 kg
B. 12-18 kg
C. 20-24 kg
D. 26-30 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która fermentacja powinna zachodzić podczas prawidłowo przebiegającego procesu kiszenia pasz?
A. Octowa.
B. Propionowa.
C. Mlekowa.
D. Masłowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego miodu dotyczy opis?
| Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. |
A. Wrzosowego.
B. Rzepakowego.
C. Spadziowego.
D. Akacjowego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką liczbę ramek ogółem powinien wpisać pszczelarz, po wykonanym przeglądzie, w karcie rodziny pszczeliej w rubryce oznaczonej X?
A. 3
B. 13
C. 6
D. 19
ROL.03 Pytanie 61
Prowadzenie produkcji pszczel…
Alkoholu etylowego podczas zwalczania zgnilca łagodnego używa się do odkażania
A. uli i drewnianego sprzętu.
B. ubioru pasiecznego.
C. plastrów z zapasem.
D. rąk i drobnego sprzętu metalowego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego z wymienionych nawozów nie powinno się stosować w nawożeniu mineralnym na glebach kwaśnych?
A. Saletrzaku.
B. Saletry amonowej.
C. Siarczanu amonu.
D. Mocznika.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu wyrównania zapachu łączonych rodzin pszczelich można zastosować
A. olejek lawendowy.
B. wywar z pokrzywy.
C. roztwór octu.
D. kamforę krystaliczną.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wierzba iwa jest pożytkiem
A. wczesnoletnim.
B. późnoletnim.
C. wczesnowiosennym.
D. jesiennym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku
A. mięsno-słoninowym.
B. mięsnym.
C. tłuszczowo-mięsnym.
D. bekonowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

A. O braku zanieczyszczeń.
B. O wysokiej zawartości wody.
C. O początkach krystalizacji.
D. O dojrzałości miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

A. Czepiec.
B. Księgi.
C. Żwacz.
D. Trawieniec.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W którym miejscu gniazda pszczelego, przy poszerzaniu na początku maja, należy wstawić dwie ramki z węzą?
A. Między plastry z czerwiem otwartym.
B. Po jednej z każdej strony czerwiu.
C. Między plastry z czerwiem krytym.
D. Obok siebie na skraju czerwiu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
A. gardziel.
B. przełyk.
C. przedżołądek.
D. wole.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?
A. 7 dni.
B. 21 dni.
C. 28 dni.
D. 14 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych narzędzi należy użyć do czyszczenia skóry krowy lub konia?
A. Trymer metalowy.
B. Zgrzebło gumowe.
C. Szczoteczkę z krótkim włosem.
D. Kopystkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. mateczniki rojowe.
B. mateczniki ratunkowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. brak czerwiu krytego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą rasę owiec wykorzystuje się do usługowego wypasu?
| Owce te ze względu na drobną budowę ciała i silne nogi są przystosowane do dalekich wędrówek. Wypasane na halach i wałach, chronią przestrzeń przed zarastaniem krzewami. Nie wyrywają przy tym roślin, tylko „strzygą" je tuż przy ziemi, jednocześnie ugniatając raciczkami podłoże, co sprzyja utrzymaniu łąk, pastwisk i trawników w dobrym stanie |
A. Cygaj.
B. Uhruską.
C. Wrzosówkę.
D. Czarnogłówkę.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej w celu ochrony przed erozją gleb gruntów o nachyleniu powyżej 20% zaleca się
A. trwałe zadarnianie.
B. pozostawianie roli na zimę w ostrej skibie.
C. uprawę podłużno-stokową.
D. obsiewanie roślinami jarymi.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki będzie efekt prowadzenia orki zawsze na taką samą głębokość?
A. Gleba ulegnie zaskorupieniu.
B. Nastąpi rozwój chwastów.
C. Warstwa orna ulegnie zbryleniu.
D. Powstanie podeszwa płużna.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

A. Facelię błękitną.
B. Rzepak ozimy
C. Grykę zwyczajną.
D. Chaber bławatek.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?
A. Otworzyć szeroko ul, aby umożliwić innym rodzinom wyrabowanie pokarmu.
B. Rozdać plastry innym rodzinom, aby wykorzystały pokarm.
C. Wysypać z dennicy pszczoły pod krzakami, a do ula wsypać nowy rój.
D. Zatkać wylot, zabezpieczyć martwe pszczoły i pobrać próbkę do badania.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.
A. 1,00 kg
B. 0,18 kg
C. 0,09 kg
D. 2,00 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które z wymienionych środków produkcji stanowią wyłącznie koszty zmienne pasieki?
A. Węza, matki pszczele, opakowania na miód, cukier.
B. Matki pszczele, miodarka, leki, węza.
C. Cukier, ule, węza, opakowanie na miód.
D. Dzierżawa pasieczyska, ule, leki, podkurzacz.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najlepszym terminem do nawożenia obornikiem użytków zielonych jest
A. lato.
B. jesień.
C. wiosna.
D. zima.