Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.09 Pytanie 48
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych ras bydła mięsnego powinno wybrać do hodowli gospodarstwo, które może zapewnić intensywne żywienie?

A. Limousine.
B. Charolaise.
C. Simental.
D. Hereford.
ROL.03 Pytanie 54
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?

W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem.

A. Nosemozę.
B. Warrozę.
C. Kiślicę.
D. Askosferiozę.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kiedy należy przystąpić do wychowu trutni?

A. 2,5-3 tygodni przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
B. 1 tydzień przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
C. 4 tygodnie przed rozpoczęciem wychowu matek pszczelich.
D. W momencie rozpoczęcia wychowu matek pszczelich.
ROL.03 Pytanie 59
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Wrzosowego.
B. Rzepakowego.
C. Spadziowego.
D. Akacjowego.
ROL.03 Pytanie 62
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego z wymienionych nawozów nie powinno się stosować w nawożeniu mineralnym na glebach kwaśnych?

A. Saletrzaku.
B. Saletry amonowej.
C. Siarczanu amonu.
D. Mocznika.
ROL.03 Pytanie 64
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wierzba iwa jest pożytkiem

A. wczesnoletnim.
B. późnoletnim.
C. wczesnowiosennym.
D. jesiennym.
ROL.03 Pytanie 65
Prowadzenie produkcji pszczel…

W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku

A. mięsno-słoninowym.
B. mięsnym.
C. tłuszczowo-mięsnym.
D. bekonowym.
ROL.03 Pytanie 66
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 26
A. O braku zanieczyszczeń.
B. O wysokiej zawartości wody.
C. O początkach krystalizacji.
D. O dojrzałości miodu.
ROL.03 Pytanie 67
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą część anatomiczną krowy zaznaczono cyfrą "1" na zamieszczonym rysunku?

Ilustracja do pytania 27
A. Czepiec.
B. Księgi.
C. Żwacz.
D. Trawieniec.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym miejscu gniazda pszczelego, przy poszerzaniu na początku maja, należy wstawić dwie ramki z węzą?

A. Między plastry z czerwiem otwartym.
B. Po jednej z każdej strony czerwiu.
C. Między plastry z czerwiem krytym.
D. Obok siebie na skraju czerwiu.
ROL.03 Pytanie 72
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. mateczniki rojowe.
B. mateczniki ratunkowe.
C. brak czerwiu otwartego.
D. brak czerwiu krytego.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą rasę owiec wykorzystuje się do usługowego wypasu?

Owce te ze względu na drobną budowę ciała i silne nogi są przystosowane do dalekich wędrówek. Wypasane na halach i wałach, chronią przestrzeń przed zarastaniem krzewami. Nie wyrywają przy tym roślin, tylko „strzygą" je tuż przy ziemi, jednocześnie ugniatając raciczkami podłoże, co sprzyja utrzymaniu łąk, pastwisk i trawników w dobrym stanie

A. Cygaj.
B. Uhruską.
C. Wrzosówkę.
D. Czarnogłówkę.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej w celu ochrony przed erozją gleb gruntów o nachyleniu powyżej 20% zaleca się

A. trwałe zadarnianie.
B. pozostawianie roli na zimę w ostrej skibie.
C. uprawę podłużno-stokową.
D. obsiewanie roślinami jarymi.
ROL.03 Pytanie 75
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki będzie efekt prowadzenia orki zawsze na taką samą głębokość?

A. Gleba ulegnie zaskorupieniu.
B. Nastąpi rozwój chwastów.
C. Warstwa orna ulegnie zbryleniu.
D. Powstanie podeszwa płużna.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?

A. Otworzyć szeroko ul, aby umożliwić innym rodzinom wyrabowanie pokarmu.
B. Rozdać plastry innym rodzinom, aby wykorzystały pokarm.
C. Wysypać z dennicy pszczoły pod krzakami, a do ula wsypać nowy rój.
D. Zatkać wylot, zabezpieczyć martwe pszczoły i pobrać próbkę do badania.
ROL.03 Pytanie 78
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.

A. 1,00 kg
B. 0,18 kg
C. 0,09 kg
D. 2,00 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które z wymienionych środków produkcji stanowią wyłącznie koszty zmienne pasieki?

A. Węza, matki pszczele, opakowania na miód, cukier.
B. Matki pszczele, miodarka, leki, węza.
C. Cukier, ule, węza, opakowanie na miód.
D. Dzierżawa pasieczyska, ule, leki, podkurzacz.